Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 86.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize 25−144t225 - 144t^2.
    1 mark
    Answer and solution

    25−144t2=52−(12t)225 - 144t^2 = 5^2 - (12t)^2

    =(5+12t)(5−12t)= (5 + 12t)(5 - 12t)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (5+12t)(5−12t)(5 + 12t)(5 - 12t)

  2. Factorize 4m2−12mn+9n24m^2 - 12mn + 9n^2.
    1 mark
    Answer and solution

    4m2−12mn+9n2=(2m)2+(3n)2−2(2m)(3n)4m^2 - 12mn + 9n^2 = (2m)^2 + (3n)^2 - 2(2m)(3n)

    =(2m−3n)2= (2m - 3n)^2

    =(2m−3n)(2m−3n)= (2m - 3n)(2m - 3n)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

    Answer: (2m−3n)2(2m - 3n)^2

  3. Factorize 4p2−24pq+36q2−94p^2 - 24pq + 36q^2 - 9.
    2 marks
    Answer and solution

    4p2−24pq+36q2−9=(2p−6q)2−324p^2 - 24pq + 36q^2 - 9 = (2p - 6q)^2 - 3^2

    =(2p−6q+3)(2p−6q−3)= (2p - 6q + 3)(2p - 6q - 3)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (2p−6q+3)(2p−6q−3)(2p - 6q + 3)(2p - 6q - 3)

  4. To factorize 5b2+26b+245b^2 + 26b + 24 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×245 \times 24 and whose sum is 2626. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    5×24=1205 \times 24 = 120

    6×20=1206 \times 20 = 120 and 6+20=266 + 20 = 26

    So the numbers are 66 and 2020.

    Answer: 66 and 2020

  5. To factorize 15t2−29t+815t^2 - 29t + 8 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 15×815 \times 8 and whose sum is −29-29. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    15×8=12015 \times 8 = 120

    (−5)×(−24)=120(-5) \times (-24) = 120 and −5−24=−29-5 - 24 = -29

    So the numbers are −5-5 and −24-24.

    Answer: −5-5 and −24-24

  6. To factorize 2y2−y−32y^2 - y - 3 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 2×(−3)2 \times (-3) and whose sum is −1-1. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    2×(−3)=−62 \times (-3) = -6

    2×(−3)=−62 \times (-3) = -6 and 2−3=−12 - 3 = -1

    So the numbers are 22 and −3-3.

    Answer: 22 and −3-3

  7. Factorize 11t2+17t−7811t^2 + 17t - 78.
    3 marks
    Answer and solution

    11×(−78)=−85811 \times (-78) = -858

    858=2×3×11×13=22×39858 = 2 \times 3 \times 11 \times 13 = 22 \times 39, and −22+39=17-22 + 39 = 17

    =11t2−22t+39t−78= 11t^2 - 22t + 39t - 78

    =11t(t−2)+39(t−2)= 11t(t - 2) + 39(t - 2)

    =(t−2)(11t+39)= (t - 2)(11t + 39)

    Answer: (t−2)(11t+39)(t - 2)(11t + 39)

  8. Factorize 3z−z2+283z - z^2 + 28.
    2 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −z2+3z+28-z^2 + 3z + 28

    (−1)×28=−28(-1) \times 28 = -28: (−4)×7=−28(-4) \times 7 = -28 and −4+7=3-4 + 7 = 3

    =−z2−4z+7z+28= -z^2 - 4z + 7z + 28

    =−z(z+4)+7(z+4)= -z(z + 4) + 7(z + 4)

    =(z+4)(7−z)= (z + 4)(7 - z)

    Answer: (z+4)(7−z)(z + 4)(7 - z)

  9. Factorize (m+p)2+3(m+p)−28(m + p)^2 + 3(m + p) - 28.
    3 marks
    Answer and solution

    Let m+p=tm + p = t

    (m+p)2+3(m+p)−28=t2+3t−28(m + p)^2 + 3(m + p) - 28 = t^2 + 3t - 28

    1×(−28)=−281 \times (-28) = -28: (−4)×7=−28(-4) \times 7 = -28 and −4+7=3-4 + 7 = 3

    =t2−4t+7t−28= t^2 - 4t + 7t - 28

    =t(t−4)+7(t−4)= t(t - 4) + 7(t - 4)

    =(t−4)(t+7)= (t - 4)(t + 7)

    =[(m+p)−4][(m+p)+7]= [(m + p) - 4][(m + p) + 7]

    =(m+p−4)(m+p+7)= (m + p - 4)(m + p + 7)

    Answer: (m+p−4)(m+p+7)(m + p - 4)(m + p + 7)

  10. Factorize 4a2−23ab−6b24a^2 - 23ab - 6b^2.
    2 marks
    Answer and solution

    4×(−6)=−244 \times (-6) = -24: 1×(−24)=−241 \times (-24) = -24 and 1−24=−231 - 24 = -23

    =4a2+ab−24ab−6b2= 4a^2 + ab - 24ab - 6b^2

    =a(4a+b)−6b(4a+b)= a(4a + b) - 6b(4a + b)

    =(4a+b)(a−6b)= (4a + b)(a - 6b)

    Answer: (4a+b)(a−6b)(4a + b)(a - 6b)

  11. Factorize 65m2+13m+56\sqrt{5}m^2 + 13m + \sqrt{5}.
    5 marks
    Answer and solution

    65×5=6×1×5=306\sqrt{5} \times \sqrt{5} = 6 \times 1 \times 5 = 30: 3×10=303 \times 10 = 30 and 3+10=133 + 10 = 13

    =65m2+3m+10m+5= 6\sqrt{5}m^2 + 3m + 10m + \sqrt{5}

    =3m(25m+1)+5(25m+1)= 3m(2\sqrt{5}m + 1) + \sqrt{5}(2\sqrt{5}m + 1)

    =(25m+1)(3m+5)= (2\sqrt{5}m + 1)(3m + \sqrt{5})

    Answer: (25m+1)(3m+5)(2\sqrt{5}m + 1)(3m + \sqrt{5})

  12. Write y2−720y−320\displaystyle y^2 - \frac{7}{20}y - \frac{3}{20} in the form 120(…)\displaystyle \frac{1}{20}(\ldots), where the bracket has whole-number coefficients (the first step in factorizing it).
    1 mark
    Answer and solution

    y2−720y−320=20y2−7y−320\displaystyle y^2 - \frac{7}{20}y - \frac{3}{20} = \frac{20y^2 - 7y - 3}{20}

    =120(20y2−7y−3)\displaystyle = \frac{1}{20}(20y^2 - 7y - 3)

    Answer: 120(20y2−7y−3)\displaystyle \frac{1}{20}(20y^2 - 7y - 3)

  13. Factorize 6(a−5)2−19(a−5)(c−3)+15(c−3)26(a - 5)^2 - 19(a - 5)(c - 3) + 15(c - 3)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    Let a−5=xa - 5 = x and c−3=yc - 3 = y

    6(a−5)2−19(a−5)(c−3)+15(c−3)2=6x2−19xy+15y26(a - 5)^2 - 19(a - 5)(c - 3) + 15(c - 3)^2 = 6x^2 - 19xy + 15y^2

    6×15=906 \times 15 = 90: (−9)×(−10)=90(-9) \times (-10) = 90 and −9−10=−19-9 - 10 = -19

    =6x2−9xy−10xy+15y2= 6x^2 - 9xy - 10xy + 15y^2

    =3x(2x−3y)−5y(2x−3y)= 3x(2x - 3y) - 5y(2x - 3y)

    =(2x−3y)(3x−5y)= (2x - 3y)(3x - 5y)

    =[2(a−5)−3(c−3)][3(a−5)−5(c−3)]= [2(a - 5) - 3(c - 3)][3(a - 5) - 5(c - 3)]

    =(2a−10−3c+9)(3a−15−5c+15)= (2a - 10 - 3c + 9)(3a - 15 - 5c + 15)

    =(2a−3c−1)(3a−5c)= (2a - 3c - 1)(3a - 5c)

    Answer: (2a−3c−1)(3a−5c)(2a - 3c - 1)(3a - 5c)

  14. Factorize 16a2+18b2+2c2+242ab−12bc−82ca16a^2 + 18b^2 + 2c^2 + 24\sqrt{2}ab - 12bc - 8\sqrt{2}ca.
    3 marks
    Answer and solution

    16a2+18b2+2c2+242ab−12bc−82ca=(4a)2+(32b)2+(2c)2+2(4a)(32b)−2(32b)(2c)−2(2c)(4a)16a^2 + 18b^2 + 2c^2 + 24\sqrt{2}ab - 12bc - 8\sqrt{2}ca = (4a)^2 + (3\sqrt{2}b)^2 + (\sqrt{2}c)^2 + 2(4a)(3\sqrt{2}b) - 2(3\sqrt{2}b)(\sqrt{2}c) - 2(\sqrt{2}c)(4a)

    =(4a+32b−2c)2= (4a + 3\sqrt{2}b - \sqrt{2}c)^2

    using a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca=(a+b−c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

    Answer: (4a+32b−2c)2(4a + 3\sqrt{2}b - \sqrt{2}c)^2

  15. Factorize x3−9x2+27x−27x^3 - 9x^2 + 27x - 27.
    2 marks
    Answer and solution

    x3−9x2+27x−27=x3−33−3(x)2(3)+3(x)(3)2x^3 - 9x^2 + 27x - 27 = x^3 - 3^3 - 3(x)^2(3) + 3(x)(3)^2

    =(x−3)3= (x - 3)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    Answer: (x−3)3(x - 3)^3

  16. Factorize 27+125p327 + 125p^3.
    2 marks
    Answer and solution

    27+125p3=33+(5p)327 + 125p^3 = 3^3 + (5p)^3

    =(3+5p)[32−(3)(5p)+(5p)2]= (3 + 5p)[3^2 - (3)(5p) + (5p)^2]

    =(5p+3)(25p2−15p+9)= (5p + 3)(25p^2 - 15p + 9)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Answer: (5p+3)(25p2−15p+9)(5p + 3)(25p^2 - 15p + 9)

  17. Factorize 625a4+4c4625a^4 + 4c^4.
    5 marks
    Answer and solution

    625a4+4c4=(25a2)2+(2c2)2+2(25a2)(2c2)−100a2c2625a^4 + 4c^4 = (25a^2)^2 + (2c^2)^2 + 2(25a^2)(2c^2) - 100a^2c^2

    =(25a2+2c2)2−(10ac)2= (25a^2 + 2c^2)^2 - (10ac)^2

    =(25a2+2c2+10ac)(25a2+2c2−10ac)= (25a^2 + 2c^2 + 10ac)(25a^2 + 2c^2 - 10ac)

    =(25a2+10ac+2c2)(25a2−10ac+2c2)= (25a^2 + 10ac + 2c^2)(25a^2 - 10ac + 2c^2)

    Answer: (25a2+10ac+2c2)(25a2−10ac+2c2)(25a^2 + 10ac + 2c^2)(25a^2 - 10ac + 2c^2)

  18. Factorize (x−3y)3+(3y−4)3+(4−x)3(x - 3y)^3 + (3y - 4)^3 + (4 - x)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    Here (x−3y)+(3y−4)+(4−x)=0(x - 3y) + (3y - 4) + (4 - x) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(x−3y)3+(3y−4)3+(4−x)3=3(x−3y)(3y−4)(4−x)\therefore (x - 3y)^3 + (3y - 4)^3 + (4 - x)^3 = 3(x - 3y)(3y - 4)(4 - x)

    Answer: 3(x−3y)(3y−4)(4−x)3(x - 3y)(3y - 4)(4 - x)

  19. Factorize 16x5y−81xy516x^5y - 81xy^5.
    3 marks
    Answer and solution

    16x5y−81xy5=xy(16x4−81y4)16x^5y - 81xy^5 = xy(16x^4 - 81y^4)

    =xy[(4x2)2−(9y2)2]= xy[(4x^2)^2 - (9y^2)^2]

    =xy(4x2+9y2)(4x2−9y2)= xy(4x^2 + 9y^2)(4x^2 - 9y^2)

    =xy(4x2+9y2)[(2x)2−(3y)2]= xy(4x^2 + 9y^2)[(2x)^2 - (3y)^2]

    =xy(4x2+9y2)(2x+3y)(2x−3y)= xy(4x^2 + 9y^2)(2x + 3y)(2x - 3y)

    Answer: xy(4x2+9y2)(2x+3y)(2x−3y)xy(4x^2 + 9y^2)(2x + 3y)(2x - 3y)

  20. Factorize (y−1)(y2+16)−8y2+8y(y - 1)(y^2 + 16) - 8y^2 + 8y.
    5 marks
    Answer and solution

    (y−1)(y2+16)−8y2+8y=(y−1)(y2+16)−8y(y−1)(y - 1)(y^2 + 16) - 8y^2 + 8y = (y - 1)(y^2 + 16) - 8y(y - 1)

    =(y−1)(y2+16−8y)= (y - 1)(y^2 + 16 - 8y)

    =(y−1)(y2−8y+16)= (y - 1)(y^2 - 8y + 16)

    =(y−1)(y−4)2= (y - 1)(y - 4)^2

    Answer: (y−1)(y−4)2(y - 1)(y - 4)^2