Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 101.2 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The factors of a4b4−1a^4b^4 - 1 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (a2b2+1)(ab+1)(ab−1)(a^2b^2 + 1)(ab + 1)(ab - 1)

    a4b4−1=(a2b2)2−12a^4b^4 - 1 = (a^2b^2)^2 - 1^2

    =(a2b2+1)(a2b2−1)= (a^2b^2 + 1)(a^2b^2 - 1)

    =(a2b2+1)[(ab)2−12]= (a^2b^2 + 1)[(ab)^2 - 1^2]

    =(a2b2+1)(ab+1)(ab−1)= (a^2b^2 + 1)(ab + 1)(ab - 1)

  2. 64m2−121n2=64m^2 - 121n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (8m+11n)(8m−11n)(8m + 11n)(8m - 11n)

    64m2−121n2=(8m)2−(11n)264m^2 - 121n^2 = (8m)^2 - (11n)^2

    =(8m+11n)(8m−11n)= (8m + 11n)(8m - 11n)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  3. Factorize x2+12xz+36z2x^2 + 12xz + 36z^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (x+6z)2(x + 6z)^2

    x2+12xz+36z2=x2+(6z)2+2(x)(6z)x^2 + 12xz + 36z^2 = x^2 + (6z)^2 + 2(x)(6z)

    =(x+6z)2= (x + 6z)^2

    =(x+6z)(x+6z)= (x + 6z)(x + 6z)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  4. On factorizing, 4m2−28m+49=4m^2 - 28m + 49 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (2m−7)2(2m - 7)^2

    4m2−28m+49=(2m)2+72−2(2m)(7)4m^2 - 28m + 49 = (2m)^2 + 7^2 - 2(2m)(7)

    =(2m−7)2= (2m - 7)^2

    =(2m−7)(2m−7)= (2m - 7)(2m - 7)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  5. On factorizing, 4x2+4x+1−16y2=4x^2 + 4x + 1 - 16y^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (2x+1+4y)(2x+1−4y)(2x + 1 + 4y)(2x + 1 - 4y)

    4x2+4x+1−16y2=(2x+1)2−(4y)24x^2 + 4x + 1 - 16y^2 = (2x + 1)^2 - (4y)^2

    =(2x+1+4y)(2x+1−4y)= (2x + 1 + 4y)(2x + 1 - 4y)

    using a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  6. To factorize 2x2+21x+402x^2 + 21x + 40 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 2×402 \times 40 and whose sum is 2121. They are
    Answer and solution

    Answer: (A) 55 and 1616

    2×40=802 \times 40 = 80

    5×16=805 \times 16 = 80 and 5+16=215 + 16 = 21

    So the numbers are 55 and 1616.

  7. 4z2−25z+6=4z^2 - 25z + 6 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (4z−1)(z−6)(4z - 1)(z - 6)

    4×6=244 \times 6 = 24: (−1)×(−24)=24(-1) \times (-24) = 24 and −1−24=−25-1 - 24 = -25

    =4z2−z−24z+6= 4z^2 - z - 24z + 6

    =z(4z−1)−6(4z−1)= z(4z - 1) - 6(4z - 1)

    =(4z−1)(z−6)= (4z - 1)(z - 6)

  8. The factors of 5z2−17z+145z^2 - 17z + 14 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (5z−7)(z−2)(5z - 7)(z - 2)

    5×14=705 \times 14 = 70: (−7)×(−10)=70(-7) \times (-10) = 70 and −7−10=−17-7 - 10 = -17

    =5z2−7z−10z+14= 5z^2 - 7z - 10z + 14

    =z(5z−7)−2(5z−7)= z(5z - 7) - 2(5z - 7)

    =(5z−7)(z−2)= (5z - 7)(z - 2)

  9. The factors of 10z2−37z−3610z^2 - 37z - 36 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (2z−9)(5z+4)(2z - 9)(5z + 4)

    10×(−36)=−36010 \times (-36) = -360: 8×(−45)=−3608 \times (-45) = -360 and 8−45=−378 - 45 = -37

    =10z2+8z−45z−36= 10z^2 + 8z - 45z - 36

    =2z(5z+4)−9(5z+4)= 2z(5z + 4) - 9(5z + 4)

    =(5z+4)(2z−9)= (5z + 4)(2z - 9)

  10. 11t2−50t+51=11t^2 - 50t + 51 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (11t−17)(t−3)(11t - 17)(t - 3)

    11×51=56111 \times 51 = 561

    561=3×11×17=17×33561 = 3 \times 11 \times 17 = 17 \times 33, and −17−33=−50-17 - 33 = -50

    =11t2−17t−33t+51= 11t^2 - 17t - 33t + 51

    =t(11t−17)−3(11t−17)= t(11t - 17) - 3(11t - 17)

    =(11t−17)(t−3)= (11t - 17)(t - 3)

  11. a+30−a2=a + 30 - a^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (6−a)(a+5)(6 - a)(a + 5)

    Writing the terms in order: −a2+a+30-a^2 + a + 30

    (−1)×30=−30(-1) \times 30 = -30: (−5)×6=−30(-5) \times 6 = -30 and −5+6=1-5 + 6 = 1

    =−a2−5a+6a+30= -a^2 - 5a + 6a + 30

    =−a(a+5)+6(a+5)= -a(a + 5) + 6(a + 5)

    =(a+5)(6−a)= (a + 5)(6 - a)

  12. Factorize (p−3q)2−3(p−3q)−18(p - 3q)^2 - 3(p - 3q) - 18.
    Answer and solution

    Answer: (C) (p−3q+3)(p−3q−6)(p - 3q + 3)(p - 3q - 6)

    Let p−3q=tp - 3q = t

    (p−3q)2−3(p−3q)−18=t2−3t−18(p - 3q)^2 - 3(p - 3q) - 18 = t^2 - 3t - 18

    1×(−18)=−181 \times (-18) = -18: 3×(−6)=−183 \times (-6) = -18 and 3−6=−33 - 6 = -3

    =t2+3t−6t−18= t^2 + 3t - 6t - 18

    =t(t+3)−6(t+3)= t(t + 3) - 6(t + 3)

    =(t+3)(t−6)= (t + 3)(t - 6)

    =[(p−3q)+3][(p−3q)−6]= [(p - 3q) + 3][(p - 3q) - 6]

    =(p−3q+3)(p−3q−6)= (p - 3q + 3)(p - 3q - 6)

  13. To factorize 7x2+5xy−2y27x^2 + 5xy - 2y^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 7×(−2)7 \times (-2) and whose sum is 55. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) −2-2 and 77

    7×(−2)=−147 \times (-2) = -14

    (−2)×7=−14(-2) \times 7 = -14 and −2+7=5-2 + 7 = 5

    So the numbers are −2-2 and 77.

  14. To factorize 16x2+8xz−3z216x^2 + 8xz - 3z^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 16×(−3)16 \times (-3) and whose sum is 88. They are
    Answer and solution

    Answer: (A) −4-4 and 1212

    16×(−3)=−4816 \times (-3) = -48

    (−4)×12=−48(-4) \times 12 = -48 and −4+12=8-4 + 12 = 8

    So the numbers are −4-4 and 1212.

  15. On factorizing, 42y2−31y−42=4\sqrt{2}y^2 - 31y - 4\sqrt{2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) (42y+1)(y−42)(4\sqrt{2}y + 1)(y - 4\sqrt{2})

    42×(−42)=4×(−4)×2=−324\sqrt{2} \times (-4\sqrt{2}) = 4 \times (-4) \times 2 = -32: 1×(−32)=−321 \times (-32) = -32 and 1−32=−311 - 32 = -31

    =42y2+y−32y−42= 4\sqrt{2}y^2 + y - 32y - 4\sqrt{2}

    =y(42y+1)−42(42y+1)= y(4\sqrt{2}y + 1) - 4\sqrt{2}(4\sqrt{2}y + 1)

    =(42y+1)(y−42)= (4\sqrt{2}y + 1)(y - 4\sqrt{2})

  16. Factorize 3t2+4310t−310\displaystyle 3t^2 + \frac{43}{10}t - \frac{3}{10}.
    Answer and solution

    Answer: (D) (3t−15)(t+32)\displaystyle \left(3t - \frac{1}{5}\right)\left(t + \frac{3}{2}\right)

    3t2+4310t−310=30t2+43t−310\displaystyle 3t^2 + \frac{43}{10}t - \frac{3}{10} = \frac{30t^2 + 43t - 3}{10}

    =110(30t2+43t−3)\displaystyle = \frac{1}{10}(30t^2 + 43t - 3)

    30×(−3)=−9030 \times (-3) = -90: (−2)×45=−90(-2) \times 45 = -90 and −2+45=43-2 + 45 = 43

    =110[30t2−2t+45t−3]\displaystyle = \frac{1}{10}[30t^2 - 2t + 45t - 3]

    =110[2t(15t−1)+3(15t−1)]\displaystyle = \frac{1}{10}[2t(15t - 1) + 3(15t - 1)]

    =110(15t−1)(2t+3)\displaystyle = \frac{1}{10}(15t - 1)(2t + 3)

    =(t+32)(3t−15)\displaystyle = \left(t + \frac{3}{2}\right)\left(3t - \frac{1}{5}\right)

  17. The factors of 4(p+4)2−5(p+4)(q−4)−6(q−4)24(p + 4)^2 - 5(p + 4)(q - 4) - 6(q - 4)^2 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (4p+3q+4)(p−2q+12)(4p + 3q + 4)(p - 2q + 12)

    Let p+4=xp + 4 = x and q−4=yq - 4 = y

    4(p+4)2−5(p+4)(q−4)−6(q−4)2=4x2−5xy−6y24(p + 4)^2 - 5(p + 4)(q - 4) - 6(q - 4)^2 = 4x^2 - 5xy - 6y^2

    4×(−6)=−244 \times (-6) = -24: 3×(−8)=−243 \times (-8) = -24 and 3−8=−53 - 8 = -5

    =4x2+3xy−8xy−6y2= 4x^2 + 3xy - 8xy - 6y^2

    =x(4x+3y)−2y(4x+3y)= x(4x + 3y) - 2y(4x + 3y)

    =(4x+3y)(x−2y)= (4x + 3y)(x - 2y)

    =[4(p+4)+3(q−4)][(p+4)−2(q−4)]= [4(p + 4) + 3(q - 4)][(p + 4) - 2(q - 4)]

    =(4p+16+3q−12)(p+4−2q+8)= (4p + 16 + 3q - 12)(p + 4 - 2q + 8)

    =(4p+3q+4)(p−2q+12)= (4p + 3q + 4)(p - 2q + 12)

  18. Factorize x2+9y2+9z2+6xy−18yz−6zxx^2 + 9y^2 + 9z^2 + 6xy - 18yz - 6zx.
    Answer and solution

    Answer: (C) (x+3y−3z)2(x + 3y - 3z)^2

    x2+9y2+9z2+6xy−18yz−6zx=x2+(3y)2+(3z)2+2(x)(3y)−2(3y)(3z)−2(3z)(x)x^2 + 9y^2 + 9z^2 + 6xy - 18yz - 6zx = x^2 + (3y)^2 + (3z)^2 + 2(x)(3y) - 2(3y)(3z) - 2(3z)(x)

    =(x+3y−3z)2= (x + 3y - 3z)^2

    using a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca=(a+b−c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

  19. b3+6b2+12b+8=b^3 + 6b^2 + 12b + 8 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (b+2)3(b + 2)^3

    b3+6b2+12b+8=b3+23+3(b)2(2)+3(b)(2)2b^3 + 6b^2 + 12b + 8 = b^3 + 2^3 + 3(b)^2(2) + 3(b)(2)^2

    =(b+2)3= (b + 2)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

  20. 216x3y3−1=216x^3y^3 - 1 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (36x2y2+6xy+1)(6xy−1)(36x^2y^2 + 6xy + 1)(6xy - 1)

    216x3y3−1=(6xy)3−13216x^3y^3 - 1 = (6xy)^3 - 1^3

    =(6xy−1)[(6xy)2+(6xy)(1)+12]= (6xy - 1)[(6xy)^2 + (6xy)(1) + 1^2]

    =(6xy−1)(36x2y2+6xy+1)= (6xy - 1)(36x^2y^2 + 6xy + 1)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  21. Factorize 216+p3216 + p^3.
    Answer and solution

    Answer: (D) (p+6)(p2−6p+36)(p + 6)(p^2 - 6p + 36)

    216+p3=63+p3216 + p^3 = 6^3 + p^3

    =(6+p)[62−(6)(p)+p2]= (6 + p)[6^2 - (6)(p) + p^2]

    =(p+6)(p2−6p+36)= (p + 6)(p^2 - 6p + 36)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  22. The factors of 4x4+814x^4 + 81 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (2x2+6x+9)(2x2−6x+9)(2x^2 + 6x + 9)(2x^2 - 6x + 9)

    4x4+81=92+(2x2)2+2(9)(2x2)−36x24x^4 + 81 = 9^2 + (2x^2)^2 + 2(9)(2x^2) - 36x^2

    =(2x2+9)2−(6x)2= (2x^2 + 9)^2 - (6x)^2

    =(2x2+9+6x)(2x2+9−6x)= (2x^2 + 9 + 6x)(2x^2 + 9 - 6x)

    =(2x2+6x+9)(2x2−6x+9)= (2x^2 + 6x + 9)(2x^2 - 6x + 9)

  23. (2m−n)3+(n−5)3+(5−2m)3=(2m - n)^3 + (n - 5)^3 + (5 - 2m)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 3(2m−n)(n−5)(5−2m)3(2m - n)(n - 5)(5 - 2m)

    Here (2m−n)+(n−5)+(5−2m)=0(2m - n) + (n - 5) + (5 - 2m) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(2m−n)3+(n−5)3+(5−2m)3=3(2m−n)(n−5)(5−2m)\therefore (2m - n)^3 + (n - 5)^3 + (5 - 2m)^3 = 3(2m - n)(n - 5)(5 - 2m)

  24. 405x−80x5=405x - 80x^5 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 5x(2x+3)(3−2x)(4x2+9)5x(2x + 3)(3 - 2x)(4x^2 + 9)

    405x−80x5=5x(81−16x4)405x - 80x^5 = 5x(81 - 16x^4)

    =5x[92−(4x2)2]= 5x[9^2 - (4x^2)^2]

    =5x(4x2+9)(9−4x2)= 5x(4x^2 + 9)(9 - 4x^2)

    =5x(4x2+9)[32−(2x)2]= 5x(4x^2 + 9)[3^2 - (2x)^2]

    =5x(4x2+9)(2x+3)(3−2x)= 5x(4x^2 + 9)(2x + 3)(3 - 2x)

  25. Factorize 9x2+(3x2+4)x+129x^2 + (3x^2 + 4)x + 12.
    Answer and solution

    Answer: (D) (3x2+4)(x+3)(3x^2 + 4)(x + 3)

    9x2+(3x2+4)x+12=9x2+3x3+4x+129x^2 + (3x^2 + 4)x + 12 = 9x^2 + 3x^3 + 4x + 12

    =3x3+9x2+4x+12= 3x^3 + 9x^2 + 4x + 12

    =3x2(x+3)+4(x+3)= 3x^2(x + 3) + 4(x + 3)

    =(x+3)(3x2+4)= (x + 3)(3x^2 + 4)