Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 104.5 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 144−25p2=144 - 25p^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (12+5p)(12−5p)(12 + 5p)(12 - 5p)

    144−25p2=122−(5p)2144 - 25p^2 = 12^2 - (5p)^2

    =(12+5p)(12−5p)= (12 + 5p)(12 - 5p)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  2. On factorizing, 36t2+60t+25=36t^2 + 60t + 25 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (6t+5)2(6t + 5)^2

    36t2+60t+25=(6t)2+52+2(6t)(5)36t^2 + 60t + 25 = (6t)^2 + 5^2 + 2(6t)(5)

    =(6t+5)2= (6t + 5)^2

    =(6t+5)(6t+5)= (6t + 5)(6t + 5)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  3. On factorizing, 9m2−42mn+49n2=9m^2 - 42mn + 49n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (3m−7n)2(3m - 7n)^2

    9m2−42mn+49n2=(3m)2+(7n)2−2(3m)(7n)9m^2 - 42mn + 49n^2 = (3m)^2 + (7n)^2 - 2(3m)(7n)

    =(3m−7n)2= (3m - 7n)^2

    =(3m−7n)(3m−7n)= (3m - 7n)(3m - 7n)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  4. Factorize 4x2−8x+4−25y24x^2 - 8x + 4 - 25y^2.
    Answer and solution

    Answer: (D) (2x−2+5y)(2x−2−5y)(2x - 2 + 5y)(2x - 2 - 5y)

    4x2−8x+4−25y2=(2x−2)2−(5y)24x^2 - 8x + 4 - 25y^2 = (2x - 2)^2 - (5y)^2

    =(2x−2+5y)(2x−2−5y)= (2x - 2 + 5y)(2x - 2 - 5y)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  5. The factors of 2n2+19n+352n^2 + 19n + 35 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (2n+5)(n+7)(2n + 5)(n + 7)

    2×35=702 \times 35 = 70: 5×14=705 \times 14 = 70 and 5+14=195 + 14 = 19

    =2n2+5n+14n+35= 2n^2 + 5n + 14n + 35

    =n(2n+5)+7(2n+5)= n(2n + 5) + 7(2n + 5)

    =(2n+5)(n+7)= (2n + 5)(n + 7)

  6. The factors of 3z2−29z+183z^2 - 29z + 18 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (3z−2)(z−9)(3z - 2)(z - 9)

    3×18=543 \times 18 = 54: (−2)×(−27)=54(-2) \times (-27) = 54 and −2−27=−29-2 - 27 = -29

    =3z2−2z−27z+18= 3z^2 - 2z - 27z + 18

    =z(3z−2)−9(3z−2)= z(3z - 2) - 9(3z - 2)

    =(3z−2)(z−9)= (3z - 2)(z - 9)

  7. To factorize 4n2+15n−254n^2 + 15n - 25 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 4×(−25)4 \times (-25) and whose sum is 1515. They are
    Answer and solution

    Answer: (D) −5-5 and 2020

    4×(−25)=−1004 \times (-25) = -100

    (−5)×20=−100(-5) \times 20 = -100 and −5+20=15-5 + 20 = 15

    So the numbers are −5-5 and 2020.

  8. Factorize 11p2−20p−8411p^2 - 20p - 84.
    Answer and solution

    Answer: (C) (11p−42)(p+2)(11p - 42)(p + 2)

    11×(−84)=−92411 \times (-84) = -924

    924=2×2×3×7×11=22×42924 = 2 \times 2 \times 3 \times 7 \times 11 = 22 \times 42, and 22−42=−2022 - 42 = -20

    =11p2+22p−42p−84= 11p^2 + 22p - 42p - 84

    =11p(p+2)−42(p+2)= 11p(p + 2) - 42(p + 2)

    =(p+2)(11p−42)= (p + 2)(11p - 42)

  9. On factorizing, 17p2−40p−225=17p^2 - 40p - 225 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (17p+45)(p−5)(17p + 45)(p - 5)

    17×(−225)=−382517 \times (-225) = -3825

    3825=3×3×5×5×17=45×853825 = 3 \times 3 \times 5 \times 5 \times 17 = 45 \times 85, and 45−85=−4045 - 85 = -40

    =17p2+45p−85p−225= 17p^2 + 45p - 85p - 225

    =p(17p+45)−5(17p+45)= p(17p + 45) - 5(17p + 45)

    =(17p+45)(p−5)= (17p + 45)(p - 5)

  10. 20p−12−3p2=20p - 12 - 3p^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (3p−2)(6−p)(3p - 2)(6 - p)

    Writing the terms in order: −3p2+20p−12-3p^2 + 20p - 12

    (−3)×(−12)=36(-3) \times (-12) = 36: 2×18=362 \times 18 = 36 and 2+18=202 + 18 = 20

    =−3p2+2p+18p−12= -3p^2 + 2p + 18p - 12

    =−p(3p−2)+6(3p−2)= -p(3p - 2) + 6(3p - 2)

    =(3p−2)(6−p)= (3p - 2)(6 - p)

  11. On factorizing, 2(m+n)2+3(m+n)−20=2(m + n)^2 + 3(m + n) - 20 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (2m+2n−5)(m+n+4)(2m + 2n - 5)(m + n + 4)

    Let m+n=pm + n = p

    2(m+n)2+3(m+n)−20=2p2+3p−202(m + n)^2 + 3(m + n) - 20 = 2p^2 + 3p - 20

    2×(−20)=−402 \times (-20) = -40: (−5)×8=−40(-5) \times 8 = -40 and −5+8=3-5 + 8 = 3

    =2p2−5p+8p−20= 2p^2 - 5p + 8p - 20

    =p(2p−5)+4(2p−5)= p(2p - 5) + 4(2p - 5)

    =(2p−5)(p+4)= (2p - 5)(p + 4)

    =[2(m+n)−5][(m+n)+4]= [2(m + n) - 5][(m + n) + 4]

    =(2m+2n−5)(m+n+4)= (2m + 2n - 5)(m + n + 4)

  12. Factorize (3x+4y)2+5(3x+4y)+4(3x + 4y)^2 + 5(3x + 4y) + 4.
    Answer and solution

    Answer: (A) (3x+4y+1)(3x+4y+4)(3x + 4y + 1)(3x + 4y + 4)

    Let 3x+4y=p3x + 4y = p

    (3x+4y)2+5(3x+4y)+4=p2+5p+4(3x + 4y)^2 + 5(3x + 4y) + 4 = p^2 + 5p + 4

    1×4=41 \times 4 = 4: 1×4=41 \times 4 = 4 and 1+4=51 + 4 = 5

    =p2+p+4p+4= p^2 + p + 4p + 4

    =p(p+1)+4(p+1)= p(p + 1) + 4(p + 1)

    =(p+1)(p+4)= (p + 1)(p + 4)

    =[(3x+4y)+1][(3x+4y)+4]= [(3x + 4y) + 1][(3x + 4y) + 4]

    =(3x+4y+1)(3x+4y+4)= (3x + 4y + 1)(3x + 4y + 4)

  13. To factorize 6x2−11xy+5y26x^2 - 11xy + 5y^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 6×56 \times 5 and whose sum is −11-11. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) −5-5 and −6-6

    6×5=306 \times 5 = 30

    (−5)×(−6)=30(-5) \times (-6) = 30 and −5−6=−11-5 - 6 = -11

    So the numbers are −5-5 and −6-6.

  14. The factors of t2+32t+4t^2 + 3\sqrt{2}t + 4 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (t+22)(t+2)(t + 2\sqrt{2})(t + \sqrt{2})

    Product =4= 4, sum =32= 3\sqrt{2}: 2×22=4\sqrt{2} \times 2\sqrt{2} = 4 and 2+22=32\sqrt{2} + 2\sqrt{2} = 3\sqrt{2}

    =t2+2t+22t+4= t^2 + \sqrt{2}t + 2\sqrt{2}t + 4

    =t(t+2)+22(t+2)= t(t + \sqrt{2}) + 2\sqrt{2}(t + \sqrt{2})

    =(t+2)(t+22)= (t + \sqrt{2})(t + 2\sqrt{2})

  15. On factorizing, 2x2+715x−115=\displaystyle 2x^2 + \frac{7}{15}x - \frac{1}{15} =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2x−15)(x+13)\displaystyle \left(2x - \frac{1}{5}\right)\left(x + \frac{1}{3}\right)

    2x2+715x−115=30x2+7x−115\displaystyle 2x^2 + \frac{7}{15}x - \frac{1}{15} = \frac{30x^2 + 7x - 1}{15}

    =115(30x2+7x−1)\displaystyle = \frac{1}{15}(30x^2 + 7x - 1)

    30×(−1)=−3030 \times (-1) = -30: (−3)×10=−30(-3) \times 10 = -30 and −3+10=7-3 + 10 = 7

    =115[30x2−3x+10x−1]\displaystyle = \frac{1}{15}[30x^2 - 3x + 10x - 1]

    =115[3x(10x−1)+1(10x−1)]\displaystyle = \frac{1}{15}[3x(10x - 1) + 1(10x - 1)]

    =115(10x−1)(3x+1)\displaystyle = \frac{1}{15}(10x - 1)(3x + 1)

    =(x+13)(2x−15)\displaystyle = \left(x + \frac{1}{3}\right)\left(2x - \frac{1}{5}\right)

  16. The factors of 3(p−3)2−11(p−3)(q+3)−20(q+3)23(p - 3)^2 - 11(p - 3)(q + 3) - 20(q + 3)^2 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (3p+4q+3)(p−5q−18)(3p + 4q + 3)(p - 5q - 18)

    Let p−3=xp - 3 = x and q+3=yq + 3 = y

    3(p−3)2−11(p−3)(q+3)−20(q+3)2=3x2−11xy−20y23(p - 3)^2 - 11(p - 3)(q + 3) - 20(q + 3)^2 = 3x^2 - 11xy - 20y^2

    3×(−20)=−603 \times (-20) = -60: 4×(−15)=−604 \times (-15) = -60 and 4−15=−114 - 15 = -11

    =3x2+4xy−15xy−20y2= 3x^2 + 4xy - 15xy - 20y^2

    =x(3x+4y)−5y(3x+4y)= x(3x + 4y) - 5y(3x + 4y)

    =(3x+4y)(x−5y)= (3x + 4y)(x - 5y)

    =[3(p−3)+4(q+3)][(p−3)−5(q+3)]= [3(p - 3) + 4(q + 3)][(p - 3) - 5(q + 3)]

    =(3p−9+4q+12)(p−3−5q−15)= (3p - 9 + 4q + 12)(p - 3 - 5q - 15)

    =(3p+4q+3)(p−5q−18)= (3p + 4q + 3)(p - 5q - 18)

  17. Factorize 2(p−4)2−11(p−4)(q−1)+5(q−1)22(p - 4)^2 - 11(p - 4)(q - 1) + 5(q - 1)^2.
    Answer and solution

    Answer: (B) (2p−q−7)(p−5q+1)(2p - q - 7)(p - 5q + 1)

    Let p−4=xp - 4 = x and q−1=yq - 1 = y

    2(p−4)2−11(p−4)(q−1)+5(q−1)2=2x2−11xy+5y22(p - 4)^2 - 11(p - 4)(q - 1) + 5(q - 1)^2 = 2x^2 - 11xy + 5y^2

    2×5=102 \times 5 = 10: (−1)×(−10)=10(-1) \times (-10) = 10 and −1−10=−11-1 - 10 = -11

    =2x2−xy−10xy+5y2= 2x^2 - xy - 10xy + 5y^2

    =x(2x−y)−5y(2x−y)= x(2x - y) - 5y(2x - y)

    =(2x−y)(x−5y)= (2x - y)(x - 5y)

    =[2(p−4)−(q−1)][(p−4)−5(q−1)]= [2(p - 4) - (q - 1)][(p - 4) - 5(q - 1)]

    =(2p−8−q+1)(p−4−5q+5)= (2p - 8 - q + 1)(p - 4 - 5q + 5)

    =(2p−q−7)(p−5q+1)= (2p - q - 7)(p - 5q + 1)

  18. The factors of 9p2+9q2+16r2−18pq−24qr+24rp9p^2 + 9q^2 + 16r^2 - 18pq - 24qr + 24rp are
    Answer and solution

    Answer: (A) (3p−3q+4r)2(3p - 3q + 4r)^2

    9p2+9q2+16r2−18pq−24qr+24rp=(3p)2+(3q)2+(4r)2−2(3p)(3q)−2(3q)(4r)+2(4r)(3p)9p^2 + 9q^2 + 16r^2 - 18pq - 24qr + 24rp = (3p)^2 + (3q)^2 + (4r)^2 - 2(3p)(3q) - 2(3q)(4r) + 2(4r)(3p)

    =(3p−3q+4r)2= (3p - 3q + 4r)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

  19. m3+12m2p+48mp2+64p3=m^3 + 12m^2p + 48mp^2 + 64p^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (m+4p)3(m + 4p)^3

    m3+12m2p+48mp2+64p3=m3+(4p)3+3(m)2(4p)+3(m)(4p)2m^3 + 12m^2p + 48mp^2 + 64p^3 = m^3 + (4p)^3 + 3(m)^2(4p) + 3(m)(4p)^2

    =(m+4p)3= (m + 4p)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

  20. 125m6−27n6=125m^6 - 27n^6 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (25m4+15m2n2+9n4)(5m2−3n2)(25m^4 + 15m^2n^2 + 9n^4)(5m^2 - 3n^2)

    125m6−27n6=(5m2)3−(3n2)3125m^6 - 27n^6 = (5m^2)^3 - (3n^2)^3

    =(5m2−3n2)[(5m2)2+(5m2)(3n2)+(3n2)2]= (5m^2 - 3n^2)[(5m^2)^2 + (5m^2)(3n^2) + (3n^2)^2]

    =(5m2−3n2)(25m4+15m2n2+9n4)= (5m^2 - 3n^2)(25m^4 + 15m^2n^2 + 9n^4)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  21. 8x3y3+27=8x^3y^3 + 27 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2xy+3)(4x2y2−6xy+9)(2xy + 3)(4x^2y^2 - 6xy + 9)

    8x3y3+27=(2xy)3+338x^3y^3 + 27 = (2xy)^3 + 3^3

    =(2xy+3)[(2xy)2−(2xy)(3)+32]= (2xy + 3)[(2xy)^2 - (2xy)(3) + 3^2]

    =(2xy+3)(4x2y2−6xy+9)= (2xy + 3)(4x^2y^2 - 6xy + 9)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  22. Factorize 81m4+6481m^4 + 64.
    Answer and solution

    Answer: (D) (9m2+12m+8)(9m2−12m+8)(9m^2 + 12m + 8)(9m^2 - 12m + 8)

    81m4+64=(9m2)2+82+2(9m2)(8)−144m281m^4 + 64 = (9m^2)^2 + 8^2 + 2(9m^2)(8) - 144m^2

    =(9m2+8)2−(12m)2= (9m^2 + 8)^2 - (12m)^2

    =(9m2+8+12m)(9m2+8−12m)= (9m^2 + 8 + 12m)(9m^2 + 8 - 12m)

    =(9m2+12m+8)(9m2−12m+8)= (9m^2 + 12m + 8)(9m^2 - 12m + 8)

  23. The factors of (5p−3q)3+(3q−2)3+(2−5p)3(5p - 3q)^3 + (3q - 2)^3 + (2 - 5p)^3 are
    Answer and solution

    Answer: (C) 3(5p−3q)(3q−2)(2−5p)3(5p - 3q)(3q - 2)(2 - 5p)

    Here (5p−3q)+(3q−2)+(2−5p)=0(5p - 3q) + (3q - 2) + (2 - 5p) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(5p−3q)3+(3q−2)3+(2−5p)3=3(5p−3q)(3q−2)(2−5p)\therefore (5p - 3q)^3 + (3q - 2)^3 + (2 - 5p)^3 = 3(5p - 3q)(3q - 2)(2 - 5p)

  24. Factorize 2t5−32t2t^5 - 32t.
    Answer and solution

    Answer: (A) 2t(t+2)(t−2)(t2+4)2t(t + 2)(t - 2)(t^2 + 4)

    2t5−32t=2t(t4−16)2t^5 - 32t = 2t(t^4 - 16)

    =2t[(t2)2−42]= 2t[(t^2)^2 - 4^2]

    =2t(t2+4)(t2−4)= 2t(t^2 + 4)(t^2 - 4)

    =2t(t2+4)[t2−22]= 2t(t^2 + 4)[t^2 - 2^2]

    =2t(t2+4)(t+2)(t−2)= 2t(t^2 + 4)(t + 2)(t - 2)

  25. On factorizing, 3x2+(3x2+1)x+1=3x^2 + (3x^2 + 1)x + 1 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (3x2+1)(x+1)(3x^2 + 1)(x + 1)

    3x2+(3x2+1)x+1=3x2+3x3+x+13x^2 + (3x^2 + 1)x + 1 = 3x^2 + 3x^3 + x + 1

    =3x3+3x2+x+1= 3x^3 + 3x^2 + x + 1

    =3x2(x+1)+1(x+1)= 3x^2(x + 1) + 1(x + 1)

    =(x+1)(3x2+1)= (x + 1)(3x^2 + 1)