Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 103.3 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. Factorize 25p2−4q225p^2 - 4q^2.
    Answer and solution

    Answer: (B) (5p+2q)(5p−2q)(5p + 2q)(5p - 2q)

    25p2−4q2=(5p)2−(2q)225p^2 - 4q^2 = (5p)^2 - (2q)^2

    =(5p+2q)(5p−2q)= (5p + 2q)(5p - 2q)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  2. Factorize b2+14b+49b^2 + 14b + 49.
    Answer and solution

    Answer: (C) (b+7)2(b + 7)^2

    b2+14b+49=b2+72+2(b)(7)b^2 + 14b + 49 = b^2 + 7^2 + 2(b)(7)

    =(b+7)2= (b + 7)^2

    =(b+7)(b+7)= (b + 7)(b + 7)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  3. Factorize 9b2−6b+19b^2 - 6b + 1.
    Answer and solution

    Answer: (C) (3b−1)2(3b - 1)^2

    9b2−6b+1=(3b)2+12−2(3b)(1)9b^2 - 6b + 1 = (3b)^2 + 1^2 - 2(3b)(1)

    =(3b−1)2= (3b - 1)^2

    =(3b−1)(3b−1)= (3b - 1)(3b - 1)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  4. On factorizing, x2+8xy+16y2−36=x^2 + 8xy + 16y^2 - 36 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (x+4y+6)(x+4y−6)(x + 4y + 6)(x + 4y - 6)

    x2+8xy+16y2−36=(x+4y)2−62x^2 + 8xy + 16y^2 - 36 = (x + 4y)^2 - 6^2

    =(x+4y+6)(x+4y−6)= (x + 4y + 6)(x + 4y - 6)

    using a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  5. To factorize 5b2+19b+125b^2 + 19b + 12 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×125 \times 12 and whose sum is 1919. They are
    Answer and solution

    Answer: (D) 44 and 1515

    5×12=605 \times 12 = 60

    4×15=604 \times 15 = 60 and 4+15=194 + 15 = 19

    So the numbers are 44 and 1515.

  6. The factors of 4y2+17y+44y^2 + 17y + 4 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (4y+1)(y+4)(4y + 1)(y + 4)

    4×4=164 \times 4 = 16: 1×16=161 \times 16 = 16 and 1+16=171 + 16 = 17

    =4y2+y+16y+4= 4y^2 + y + 16y + 4

    =y(4y+1)+4(4y+1)= y(4y + 1) + 4(4y + 1)

    =(4y+1)(y+4)= (4y + 1)(y + 4)

  7. To factorize 6a2−5a+16a^2 - 5a + 1 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 6×16 \times 1 and whose sum is −5-5. They are
    Answer and solution

    Answer: (A) −2-2 and −3-3

    6×1=66 \times 1 = 6

    (−2)×(−3)=6(-2) \times (-3) = 6 and −2−3=−5-2 - 3 = -5

    So the numbers are −2-2 and −3-3.

  8. The factors of 3m2−5m−283m^2 - 5m - 28 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (3m+7)(m−4)(3m + 7)(m - 4)

    3×(−28)=−843 \times (-28) = -84: 7×(−12)=−847 \times (-12) = -84 and 7−12=−57 - 12 = -5

    =3m2+7m−12m−28= 3m^2 + 7m - 12m - 28

    =m(3m+7)−4(3m+7)= m(3m + 7) - 4(3m + 7)

    =(3m+7)(m−4)= (3m + 7)(m - 4)

  9. To factorize 15p2+p−4015p^2 + p - 40 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 15×(−40)15 \times (-40) and whose sum is 11. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) −24-24 and 2525

    15×(−40)=−60015 \times (-40) = -600

    (−24)×25=−600(-24) \times 25 = -600 and −24+25=1-24 + 25 = 1

    So the numbers are −24-24 and 2525.

  10. The factors of 17x2+92x−18917x^2 + 92x - 189 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (17x−27)(x+7)(17x - 27)(x + 7)

    17×(−189)=−321317 \times (-189) = -3213

    3213=3×3×3×7×17=27×1193213 = 3 \times 3 \times 3 \times 7 \times 17 = 27 \times 119, and −27+119=92-27 + 119 = 92

    =17x2−27x+119x−189= 17x^2 - 27x + 119x - 189

    =x(17x−27)+7(17x−27)= x(17x - 27) + 7(17x - 27)

    =(17x−27)(x+7)= (17x - 27)(x + 7)

  11. On factorizing, −15+14t−3t2=-15 + 14t - 3t^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (3−t)(3t−5)(3 - t)(3t - 5)

    Writing the terms in order: −3t2+14t−15-3t^2 + 14t - 15

    (−3)×(−15)=45(-3) \times (-15) = 45: 5×9=455 \times 9 = 45 and 5+9=145 + 9 = 14

    =−3t2+5t+9t−15= -3t^2 + 5t + 9t - 15

    =−t(3t−5)+3(3t−5)= -t(3t - 5) + 3(3t - 5)

    =(3t−5)(3−t)= (3t - 5)(3 - t)

  12. Factorize (3x−4z)2+3(3x−4z)−18(3x - 4z)^2 + 3(3x - 4z) - 18.
    Answer and solution

    Answer: (A) (3x−4z+6)(3x−4z−3)(3x - 4z + 6)(3x - 4z - 3)

    Let 3x−4z=p3x - 4z = p

    (3x−4z)2+3(3x−4z)−18=p2+3p−18(3x - 4z)^2 + 3(3x - 4z) - 18 = p^2 + 3p - 18

    1×(−18)=−181 \times (-18) = -18: (−3)×6=−18(-3) \times 6 = -18 and −3+6=3-3 + 6 = 3

    =p2−3p+6p−18= p^2 - 3p + 6p - 18

    =p(p−3)+6(p−3)= p(p - 3) + 6(p - 3)

    =(p−3)(p+6)= (p - 3)(p + 6)

    =[(3x−4z)−3][(3x−4z)+6]= [(3x - 4z) - 3][(3x - 4z) + 6]

    =(3x−4z−3)(3x−4z+6)= (3x - 4z - 3)(3x - 4z + 6)

  13. On factorizing, 2(p+2q)2+13(p+2q)−7=2(p + 2q)^2 + 13(p + 2q) - 7 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (2p+4q−1)(p+2q+7)(2p + 4q - 1)(p + 2q + 7)

    Let p+2q=tp + 2q = t

    2(p+2q)2+13(p+2q)−7=2t2+13t−72(p + 2q)^2 + 13(p + 2q) - 7 = 2t^2 + 13t - 7

    2×(−7)=−142 \times (-7) = -14: (−1)×14=−14(-1) \times 14 = -14 and −1+14=13-1 + 14 = 13

    =2t2−t+14t−7= 2t^2 - t + 14t - 7

    =t(2t−1)+7(2t−1)= t(2t - 1) + 7(2t - 1)

    =(2t−1)(t+7)= (2t - 1)(t + 7)

    =[2(p+2q)−1][(p+2q)+7]= [2(p + 2q) - 1][(p + 2q) + 7]

    =(2p+4q−1)(p+2q+7)= (2p + 4q - 1)(p + 2q + 7)

  14. 2p2−pq−28q2=2p^2 - pq - 28q^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (2p+7q)(p−4q)(2p + 7q)(p - 4q)

    2×(−28)=−562 \times (-28) = -56: 7×(−8)=−567 \times (-8) = -56 and 7−8=−17 - 8 = -1

    =2p2+7pq−8pq−28q2= 2p^2 + 7pq - 8pq - 28q^2

    =p(2p+7q)−4q(2p+7q)= p(2p + 7q) - 4q(2p + 7q)

    =(2p+7q)(p−4q)= (2p + 7q)(p - 4q)

  15. Factorize y2−6y−120y^2 - \sqrt{6}y - 120.
    Answer and solution

    Answer: (B) (y+46)(y−56)(y + 4\sqrt{6})(y - 5\sqrt{6})

    Product =−120= -120, sum =−6= -\sqrt{6}: 46×(−56)=−1204\sqrt{6} \times (-5\sqrt{6}) = -120 and 46+(−56)=−64\sqrt{6} + (-5\sqrt{6}) = -\sqrt{6}

    =y2+46y−56y−120= y^2 + 4\sqrt{6}y - 5\sqrt{6}y - 120

    =y(y+46)−56(y+46)= y(y + 4\sqrt{6}) - 5\sqrt{6}(y + 4\sqrt{6})

    =(y+46)(y−56)= (y + 4\sqrt{6})(y - 5\sqrt{6})

  16. The factors of 9y2+45y−415\displaystyle 9y^2 + \frac{4}{5}y - \frac{4}{15} are
    Answer and solution

    Answer: (D) (3y+23)(3y−25)\displaystyle \left(3y + \frac{2}{3}\right)\left(3y - \frac{2}{5}\right)

    9y2+45y−415=135y2+12y−415\displaystyle 9y^2 + \frac{4}{5}y - \frac{4}{15} = \frac{135y^2 + 12y - 4}{15}

    =115(135y2+12y−4)\displaystyle = \frac{1}{15}(135y^2 + 12y - 4)

    135×(−4)=−540135 \times (-4) = -540: (−18)×30=−540(-18) \times 30 = -540 and −18+30=12-18 + 30 = 12

    =115[135y2−18y+30y−4]\displaystyle = \frac{1}{15}[135y^2 - 18y + 30y - 4]

    =115[9y(15y−2)+2(15y−2)]\displaystyle = \frac{1}{15}[9y(15y - 2) + 2(15y - 2)]

    =115(15y−2)(9y+2)\displaystyle = \frac{1}{15}(15y - 2)(9y + 2)

    =(3y+23)(3y−25)\displaystyle = \left(3y + \frac{2}{3}\right)\left(3y - \frac{2}{5}\right)

  17. The factors of 4(m−5)2+19(m−5)(n+3)−30(n+3)24(m - 5)^2 + 19(m - 5)(n + 3) - 30(n + 3)^2 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (4m−5n−35)(m+6n+13)(4m - 5n - 35)(m + 6n + 13)

    Let m−5=xm - 5 = x and n+3=yn + 3 = y

    4(m−5)2+19(m−5)(n+3)−30(n+3)2=4x2+19xy−30y24(m - 5)^2 + 19(m - 5)(n + 3) - 30(n + 3)^2 = 4x^2 + 19xy - 30y^2

    4×(−30)=−1204 \times (-30) = -120: (−5)×24=−120(-5) \times 24 = -120 and −5+24=19-5 + 24 = 19

    =4x2−5xy+24xy−30y2= 4x^2 - 5xy + 24xy - 30y^2

    =x(4x−5y)+6y(4x−5y)= x(4x - 5y) + 6y(4x - 5y)

    =(4x−5y)(x+6y)= (4x - 5y)(x + 6y)

    =[4(m−5)−5(n+3)][(m−5)+6(n+3)]= [4(m - 5) - 5(n + 3)][(m - 5) + 6(n + 3)]

    =(4m−20−5n−15)(m−5+6n+18)= (4m - 20 - 5n - 15)(m - 5 + 6n + 18)

    =(4m−5n−35)(m+6n+13)= (4m - 5n - 35)(m + 6n + 13)

  18. 8(a+3)2−10(a+3)(c−2)+3(c−2)2=8(a + 3)^2 - 10(a + 3)(c - 2) + 3(c - 2)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2a−c+8)(4a−3c+18)(2a - c + 8)(4a - 3c + 18)

    Let a+3=xa + 3 = x and c−2=yc - 2 = y

    8(a+3)2−10(a+3)(c−2)+3(c−2)2=8x2−10xy+3y28(a + 3)^2 - 10(a + 3)(c - 2) + 3(c - 2)^2 = 8x^2 - 10xy + 3y^2

    8×3=248 \times 3 = 24: (−4)×(−6)=24(-4) \times (-6) = 24 and −4−6=−10-4 - 6 = -10

    =8x2−4xy−6xy+3y2= 8x^2 - 4xy - 6xy + 3y^2

    =4x(2x−y)−3y(2x−y)= 4x(2x - y) - 3y(2x - y)

    =(2x−y)(4x−3y)= (2x - y)(4x - 3y)

    =[2(a+3)−(c−2)][4(a+3)−3(c−2)]= [2(a + 3) - (c - 2)][4(a + 3) - 3(c - 2)]

    =(2a+6−c+2)(4a+12−3c+6)= (2a + 6 - c + 2)(4a + 12 - 3c + 6)

    =(2a−c+8)(4a−3c+18)= (2a - c + 8)(4a - 3c + 18)

  19. Factorize a2+b2+4c2−2ab−4bc+4caa^2 + b^2 + 4c^2 - 2ab - 4bc + 4ca.
    Answer and solution

    Answer: (C) (a−b+2c)2(a - b + 2c)^2

    a2+b2+4c2−2ab−4bc+4ca=a2+b2+(2c)2−2(a)(b)−2(b)(2c)+2(2c)(a)a^2 + b^2 + 4c^2 - 2ab - 4bc + 4ca = a^2 + b^2 + (2c)^2 - 2(a)(b) - 2(b)(2c) + 2(2c)(a)

    =(a−b+2c)2= (a - b + 2c)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

  20. y3−15y2+75y−125=y^3 - 15y^2 + 75y - 125 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (y−5)3(y - 5)^3

    y3−15y2+75y−125=y3−53−3(y)2(5)+3(y)(5)2y^3 - 15y^2 + 75y - 125 = y^3 - 5^3 - 3(y)^2(5) + 3(y)(5)^2

    =(y−5)3= (y - 5)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

  21. On factorizing, 64m3p3−27=64m^3p^3 - 27 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (16m2p2+12mp+9)(4mp−3)(16m^2p^2 + 12mp + 9)(4mp - 3)

    64m3p3−27=(4mp)3−3364m^3p^3 - 27 = (4mp)^3 - 3^3

    =(4mp−3)[(4mp)2+(4mp)(3)+32]= (4mp - 3)[(4mp)^2 + (4mp)(3) + 3^2]

    =(4mp−3)(16m2p2+12mp+9)= (4mp - 3)(16m^2p^2 + 12mp + 9)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  22. 27m3+125n3=27m^3 + 125n^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (3m+5n)(9m2−15mn+25n2)(3m + 5n)(9m^2 - 15mn + 25n^2)

    27m3+125n3=(3m)3+(5n)327m^3 + 125n^3 = (3m)^3 + (5n)^3

    =(3m+5n)[(3m)2−(3m)(5n)+(5n)2]= (3m + 5n)[(3m)^2 - (3m)(5n) + (5n)^2]

    =(3m+5n)(9m2−15mn+25n2)= (3m + 5n)(9m^2 - 15mn + 25n^2)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  23. (2a−5b)3+(5b−c)3+(c−2a)3=(2a - 5b)^3 + (5b - c)^3 + (c - 2a)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3(2a−5b)(5b−c)(c−2a)3(2a - 5b)(5b - c)(c - 2a)

    Here (2a−5b)+(5b−c)+(c−2a)=0(2a - 5b) + (5b - c) + (c - 2a) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(2a−5b)3+(5b−c)3+(c−2a)3=3(2a−5b)(5b−c)(c−2a)\therefore (2a - 5b)^3 + (5b - c)^3 + (c - 2a)^3 = 3(2a - 5b)(5b - c)(c - 2a)

  24. Factorize 16m5−mn416m^5 - mn^4.
    Answer and solution

    Answer: (B) m(2m+n)(2m−n)(4m2+n2)m(2m + n)(2m - n)(4m^2 + n^2)

    16m5−mn4=m(16m4−n4)16m^5 - mn^4 = m(16m^4 - n^4)

    =m[(4m2)2−(n2)2]= m[(4m^2)^2 - (n^2)^2]

    =m(4m2+n2)(4m2−n2)= m(4m^2 + n^2)(4m^2 - n^2)

    =m(4m2+n2)[(2m)2−n2]= m(4m^2 + n^2)[(2m)^2 - n^2]

    =m(4m2+n2)(2m+n)(2m−n)= m(4m^2 + n^2)(2m + n)(2m - n)

  25. Factorize 10a2+(2a2+3)a+1510a^2 + (2a^2 + 3)a + 15.
    Answer and solution

    Answer: (A) (2a2+3)(a+5)(2a^2 + 3)(a + 5)

    10a2+(2a2+3)a+15=10a2+2a3+3a+1510a^2 + (2a^2 + 3)a + 15 = 10a^2 + 2a^3 + 3a + 15

    =2a3+10a2+3a+15= 2a^3 + 10a^2 + 3a + 15

    =2a2(a+5)+3(a+5)= 2a^2(a + 5) + 3(a + 5)

    =(a+5)(2a2+3)= (a + 5)(2a^2 + 3)