Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 102.1 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 1−16p4=1 - 16p^4 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (1+2p)(1+4p2)(1−2p)(1 + 2p)(1 + 4p^2)(1 - 2p)

    1−16p4=12−(4p2)21 - 16p^4 = 1^2 - (4p^2)^2

    =(1+4p2)(1−4p2)= (1 + 4p^2)(1 - 4p^2)

    =(1+4p2)[12−(2p)2]= (1 + 4p^2)[1^2 - (2p)^2]

    =(1+4p2)(1+2p)(1−2p)= (1 + 4p^2)(1 + 2p)(1 - 2p)

  2. 4p2+36pq+81q2=4p^2 + 36pq + 81q^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (2p+9q)2(2p + 9q)^2

    4p2+36pq+81q2=(2p)2+(9q)2+2(2p)(9q)4p^2 + 36pq + 81q^2 = (2p)^2 + (9q)^2 + 2(2p)(9q)

    =(2p+9q)2= (2p + 9q)^2

    =(2p+9q)(2p+9q)= (2p + 9q)(2p + 9q)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  3. On factorizing, 49t2−28t+4=49t^2 - 28t + 4 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (7t−2)2(7t - 2)^2

    49t2−28t+4=(7t)2+22−2(7t)(2)49t^2 - 28t + 4 = (7t)^2 + 2^2 - 2(7t)(2)

    =(7t−2)2= (7t - 2)^2

    =(7t−2)(7t−2)= (7t - 2)(7t - 2)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  4. On factorizing, a2−12a+36−b2=a^2 - 12a + 36 - b^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (a−6+b)(a−6−b)(a - 6 + b)(a - 6 - b)

    a2−12a+36−b2=(a−6)2−b2a^2 - 12a + 36 - b^2 = (a - 6)^2 - b^2

    =(a−6+b)(a−6−b)= (a - 6 + b)(a - 6 - b)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  5. To factorize 15b2+26b+715b^2 + 26b + 7 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 15×715 \times 7 and whose sum is 2626. They are
    Answer and solution

    Answer: (A) 55 and 2121

    15×7=10515 \times 7 = 105

    5×21=1055 \times 21 = 105 and 5+21=265 + 21 = 26

    So the numbers are 55 and 2121.

  6. The factors of 3t2+25t+83t^2 + 25t + 8 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (3t+1)(t+8)(3t + 1)(t + 8)

    3×8=243 \times 8 = 24: 1×24=241 \times 24 = 24 and 1+24=251 + 24 = 25

    =3t2+t+24t+8= 3t^2 + t + 24t + 8

    =t(3t+1)+8(3t+1)= t(3t + 1) + 8(3t + 1)

    =(3t+1)(t+8)= (3t + 1)(t + 8)

  7. To factorize 12z2−19z+412z^2 - 19z + 4 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 12×412 \times 4 and whose sum is −19-19. They are
    Answer and solution

    Answer: (D) −3-3 and −16-16

    12×4=4812 \times 4 = 48

    (−3)×(−16)=48(-3) \times (-16) = 48 and −3−16=−19-3 - 16 = -19

    So the numbers are −3-3 and −16-16.

  8. Factorize 5x2+22x−155x^2 + 22x - 15.
    Answer and solution

    Answer: (A) (5x−3)(x+5)(5x - 3)(x + 5)

    5×(−15)=−755 \times (-15) = -75: (−3)×25=−75(-3) \times 25 = -75 and −3+25=22-3 + 25 = 22

    =5x2−3x+25x−15= 5x^2 - 3x + 25x - 15

    =x(5x−3)+5(5x−3)= x(5x - 3) + 5(5x - 3)

    =(5x−3)(x+5)= (5x - 3)(x + 5)

  9. Factorize 6n2+n−156n^2 + n - 15.
    Answer and solution

    Answer: (B) (2n−3)(3n+5)(2n - 3)(3n + 5)

    6×(−15)=−906 \times (-15) = -90: (−9)×10=−90(-9) \times 10 = -90 and −9+10=1-9 + 10 = 1

    =6n2−9n+10n−15= 6n^2 - 9n + 10n - 15

    =3n(2n−3)+5(2n−3)= 3n(2n - 3) + 5(2n - 3)

    =(2n−3)(3n+5)= (2n - 3)(3n + 5)

  10. On factorizing, 17t2−98t−147=17t^2 - 98t - 147 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (17t+21)(t−7)(17t + 21)(t - 7)

    17×(−147)=−249917 \times (-147) = -2499

    2499=3×7×7×17=21×1192499 = 3 \times 7 \times 7 \times 17 = 21 \times 119, and 21−119=−9821 - 119 = -98

    =17t2+21t−119t−147= 17t^2 + 21t - 119t - 147

    =t(17t+21)−7(17t+21)= t(17t + 21) - 7(17t + 21)

    =(17t+21)(t−7)= (17t + 21)(t - 7)

  11. The factors of −11n−3n2+42-11n - 3n^2 + 42 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (7−3n)(n+6)(7 - 3n)(n + 6)

    Writing the terms in order: −3n2−11n+42-3n^2 - 11n + 42

    (−3)×42=−126(-3) \times 42 = -126: (−18)×7=−126(-18) \times 7 = -126 and −18+7=−11-18 + 7 = -11

    =−3n2−18n+7n+42= -3n^2 - 18n + 7n + 42

    =−3n(n+6)+7(n+6)= -3n(n + 6) + 7(n + 6)

    =(n+6)(7−3n)= (n + 6)(7 - 3n)

  12. On factorizing, 3(2a+3b)2+28(2a+3b)+49=3(2a + 3b)^2 + 28(2a + 3b) + 49 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (2a+3b+7)(6a+9b+7)(2a + 3b + 7)(6a + 9b + 7)

    Let 2a+3b=p2a + 3b = p

    3(2a+3b)2+28(2a+3b)+49=3p2+28p+493(2a + 3b)^2 + 28(2a + 3b) + 49 = 3p^2 + 28p + 49

    3×49=1473 \times 49 = 147: 7×21=1477 \times 21 = 147 and 7+21=287 + 21 = 28

    =3p2+7p+21p+49= 3p^2 + 7p + 21p + 49

    =p(3p+7)+7(3p+7)= p(3p + 7) + 7(3p + 7)

    =(3p+7)(p+7)= (3p + 7)(p + 7)

    =[3(2a+3b)+7][(2a+3b)+7]= [3(2a + 3b) + 7][(2a + 3b) + 7]

    =(6a+9b+7)(2a+3b+7)= (6a + 9b + 7)(2a + 3b + 7)

  13. On factorizing, 12x2−13xy−4y2=12x^2 - 13xy - 4y^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (3x−4y)(4x+y)(3x - 4y)(4x + y)

    12×(−4)=−4812 \times (-4) = -48: 3×(−16)=−483 \times (-16) = -48 and 3−16=−133 - 16 = -13

    =12x2+3xy−16xy−4y2= 12x^2 + 3xy - 16xy - 4y^2

    =3x(4x+y)−4y(4x+y)= 3x(4x + y) - 4y(4x + y)

    =(4x+y)(3x−4y)= (4x + y)(3x - 4y)

  14. To factorize 21x2+13xz+2z221x^2 + 13xz + 2z^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 21×221 \times 2 and whose sum is 1313. They are
    Answer and solution

    Answer: (B) 66 and 77

    21×2=4221 \times 2 = 42

    6×7=426 \times 7 = 42 and 6+7=136 + 7 = 13

    So the numbers are 66 and 77.

  15. On factorizing, 32t2+19t+102=3\sqrt{2}t^2 + 19t + 10\sqrt{2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) (3t+22)(2t+5)(3t + 2\sqrt{2})(\sqrt{2}t + 5)

    32×102=3×10×2=603\sqrt{2} \times 10\sqrt{2} = 3 \times 10 \times 2 = 60: 15×4=6015 \times 4 = 60 and 15+4=1915 + 4 = 19

    =32t2+15t+4t+102= 3\sqrt{2}t^2 + 15t + 4t + 10\sqrt{2}

    =3t(2t+5)+22(2t+5)= 3t(\sqrt{2}t + 5) + 2\sqrt{2}(\sqrt{2}t + 5)

    =(2t+5)(3t+22)= (\sqrt{2}t + 5)(3t + 2\sqrt{2})

  16. The factors of 4t2−6t+94\displaystyle 4t^2 - 6t + \frac{9}{4} are
    Answer and solution

    Answer: (A) (4t−3)(t−34)\displaystyle (4t - 3)\left(t - \frac{3}{4}\right)

    4t2−6t+94=16t2−24t+94\displaystyle 4t^2 - 6t + \frac{9}{4} = \frac{16t^2 - 24t + 9}{4}

    =14(16t2−24t+9)\displaystyle = \frac{1}{4}(16t^2 - 24t + 9)

    =14[(4t)2+32−2(4t)(3)]\displaystyle = \frac{1}{4}[(4t)^2 + 3^2 - 2(4t)(3)]

    =14(4t−3)2\displaystyle = \frac{1}{4}(4t - 3)^2

    =(t−34)(4t−3)\displaystyle = \left(t - \frac{3}{4}\right)(4t - 3)

  17. Factorize 10(a+5)2+(a+5)(c−3)−3(c−3)210(a + 5)^2 + (a + 5)(c - 3) - 3(c - 3)^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (2a−c+13)(5a+3c+16)(2a - c + 13)(5a + 3c + 16)

    Let a+5=xa + 5 = x and c−3=yc - 3 = y

    10(a+5)2+(a+5)(c−3)−3(c−3)2=10x2+xy−3y210(a + 5)^2 + (a + 5)(c - 3) - 3(c - 3)^2 = 10x^2 + xy - 3y^2

    10×(−3)=−3010 \times (-3) = -30: (−5)×6=−30(-5) \times 6 = -30 and −5+6=1-5 + 6 = 1

    =10x2−5xy+6xy−3y2= 10x^2 - 5xy + 6xy - 3y^2

    =5x(2x−y)+3y(2x−y)= 5x(2x - y) + 3y(2x - y)

    =(2x−y)(5x+3y)= (2x - y)(5x + 3y)

    =[2(a+5)−(c−3)][5(a+5)+3(c−3)]= [2(a + 5) - (c - 3)][5(a + 5) + 3(c - 3)]

    =(2a+10−c+3)(5a+25+3c−9)= (2a + 10 - c + 3)(5a + 25 + 3c - 9)

    =(2a−c+13)(5a+3c+16)= (2a - c + 13)(5a + 3c + 16)

  18. Factorize a2+4b2+16c2+4ab−16bc−8caa^2 + 4b^2 + 16c^2 + 4ab - 16bc - 8ca.
    Answer and solution

    Answer: (A) (a+2b−4c)2(a + 2b - 4c)^2

    a2+4b2+16c2+4ab−16bc−8ca=a2+(2b)2+(4c)2+2(a)(2b)−2(2b)(4c)−2(4c)(a)a^2 + 4b^2 + 16c^2 + 4ab - 16bc - 8ca = a^2 + (2b)^2 + (4c)^2 + 2(a)(2b) - 2(2b)(4c) - 2(4c)(a)

    =(a+2b−4c)2= (a + 2b - 4c)^2

    using a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca=(a+b−c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

  19. Factorize y3−9y2z+27yz2−27z3y^3 - 9y^2z + 27yz^2 - 27z^3.
    Answer and solution

    Answer: (D) (y−3z)3(y - 3z)^3

    y3−9y2z+27yz2−27z3=y3−(3z)3−3(y)2(3z)+3(y)(3z)2y^3 - 9y^2z + 27yz^2 - 27z^3 = y^3 - (3z)^3 - 3(y)^2(3z) + 3(y)(3z)^2

    =(y−3z)3= (y - 3z)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

  20. 8m3−12m2+6m−9=8m^3 - 12m^2 + 6m - 9 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (2m−3)(4m2+3)(2m - 3)(4m^2 + 3)

    8m3−12m2+6m−9=(2m)3−3(2m)2(1)+3(2m)(1)2−13−88m^3 - 12m^2 + 6m - 9 = (2m)^3 - 3(2m)^2(1) + 3(2m)(1)^2 - 1^3 - 8

    =(2m−1)3−23= (2m - 1)^3 - 2^3

    =(2m−1−2)[(2m−1)2+(2m−1)2+22]= (2m - 1 - 2)[(2m - 1)^2 + (2m - 1)2 + 2^2]

    =(2m−3)[4m2−4m+1+4m−2+4]= (2m - 3)[4m^2 - 4m + 1 + 4m - 2 + 4]

    =(2m−3)(4m2+3)= (2m - 3)(4m^2 + 3)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  21. On factorizing, 27a3b3+64=27a^3b^3 + 64 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (3ab+4)(9a2b2−12ab+16)(3ab + 4)(9a^2b^2 - 12ab + 16)

    27a3b3+64=(3ab)3+4327a^3b^3 + 64 = (3ab)^3 + 4^3

    =(3ab+4)[(3ab)2−(3ab)(4)+42]= (3ab + 4)[(3ab)^2 - (3ab)(4) + 4^2]

    =(3ab+4)(9a2b2−12ab+16)= (3ab + 4)(9a^2b^2 - 12ab + 16)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  22. On factorizing, y4+16y2+256=y^4 + 16y^2 + 256 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (y2+4y+16)(y2−4y+16)(y^2 + 4y + 16)(y^2 - 4y + 16)

    y4+16y2+256=(y2)2+2(y2)(16)+162−16y2y^4 + 16y^2 + 256 = (y^2)^2 + 2(y^2)(16) + 16^2 - 16y^2

    =(y2+16)2−(4y)2= (y^2 + 16)^2 - (4y)^2

    =(y2+16+4y)(y2+16−4y)= (y^2 + 16 + 4y)(y^2 + 16 - 4y)

    =(y2+4y+16)(y2−4y+16)= (y^2 + 4y + 16)(y^2 - 4y + 16)

  23. On factorizing, (m−3n)3+(3n−2)3+(2−m)3=(m - 3n)^3 + (3n - 2)^3 + (2 - m)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3(m−3n)(3n−2)(2−m)3(m - 3n)(3n - 2)(2 - m)

    Here (m−3n)+(3n−2)+(2−m)=0(m - 3n) + (3n - 2) + (2 - m) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(m−3n)3+(3n−2)3+(2−m)3=3(m−3n)(3n−2)(2−m)\therefore (m - 3n)^3 + (3n - 2)^3 + (2 - m)^3 = 3(m - 3n)(3n - 2)(2 - m)

  24. The factors of 16y−81y516y - 81y^5 are
    Answer and solution

    Answer: (B) y(2−3y)(3y+2)(9y2+4)y(2 - 3y)(3y + 2)(9y^2 + 4)

    16y−81y5=y(16−81y4)16y - 81y^5 = y(16 - 81y^4)

    =y[42−(9y2)2]= y[4^2 - (9y^2)^2]

    =y(9y2+4)(4−9y2)= y(9y^2 + 4)(4 - 9y^2)

    =y(9y2+4)[22−(3y)2]= y(9y^2 + 4)[2^2 - (3y)^2]

    =y(9y2+4)(3y+2)(2−3y)= y(9y^2 + 4)(3y + 2)(2 - 3y)

  25. The factors of 25m2+(5m2+4)m+2025m^2 + (5m^2 + 4)m + 20 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (5m2+4)(m+5)(5m^2 + 4)(m + 5)

    25m2+(5m2+4)m+20=25m2+5m3+4m+2025m^2 + (5m^2 + 4)m + 20 = 25m^2 + 5m^3 + 4m + 20

    =5m3+25m2+4m+20= 5m^3 + 25m^2 + 4m + 20

    =5m2(m+5)+4(m+5)= 5m^2(m + 5) + 4(m + 5)

    =(m+5)(5m2+4)= (m + 5)(5m^2 + 4)