Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 100.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. Factorize 16m4−p416m^4 - p^4.
    Answer and solution

    Answer: (C) (2m+p)(2m−p)(4m2+p2)(2m + p)(2m - p)(4m^2 + p^2)

    16m4−p4=(4m2)2−(p2)216m^4 - p^4 = (4m^2)^2 - (p^2)^2

    =(4m2+p2)(4m2−p2)= (4m^2 + p^2)(4m^2 - p^2)

    =(4m2+p2)[(2m)2−p2]= (4m^2 + p^2)[(2m)^2 - p^2]

    =(4m2+p2)(2m+p)(2m−p)= (4m^2 + p^2)(2m + p)(2m - p)

  2. The factors of 81t2−6481t^2 - 64 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (9t+8)(9t−8)(9t + 8)(9t - 8)

    81t2−64=(9t)2−8281t^2 - 64 = (9t)^2 - 8^2

    =(9t+8)(9t−8)= (9t + 8)(9t - 8)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  3. 9a2+30ab+25b2=9a^2 + 30ab + 25b^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (3a+5b)2(3a + 5b)^2

    9a2+30ab+25b2=(3a)2+(5b)2+2(3a)(5b)9a^2 + 30ab + 25b^2 = (3a)^2 + (5b)^2 + 2(3a)(5b)

    =(3a+5b)2= (3a + 5b)^2

    =(3a+5b)(3a+5b)= (3a + 5b)(3a + 5b)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  4. The factors of 4x2+20xy+25y24x^2 + 20xy + 25y^2 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (2x+5y)2(2x + 5y)^2

    4x2+20xy+25y2=(2x)2+(5y)2+2(2x)(5y)4x^2 + 20xy + 25y^2 = (2x)^2 + (5y)^2 + 2(2x)(5y)

    =(2x+5y)2= (2x + 5y)^2

    =(2x+5y)(2x+5y)= (2x + 5y)(2x + 5y)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  5. The factors of 49m2−70m+2549m^2 - 70m + 25 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (7m−5)2(7m - 5)^2

    49m2−70m+25=(7m)2+52−2(7m)(5)49m^2 - 70m + 25 = (7m)^2 + 5^2 - 2(7m)(5)

    =(7m−5)2= (7m - 5)^2

    =(7m−5)(7m−5)= (7m - 5)(7m - 5)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  6. Factorize x2−14x+49−36y2x^2 - 14x + 49 - 36y^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (x−7+6y)(x−7−6y)(x - 7 + 6y)(x - 7 - 6y)

    x2−14x+49−36y2=(x−7)2−(6y)2x^2 - 14x + 49 - 36y^2 = (x - 7)^2 - (6y)^2

    =(x−7+6y)(x−7−6y)= (x - 7 + 6y)(x - 7 - 6y)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  7. 15a2+22a+8=15a^2 + 22a + 8 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (3a+2)(5a+4)(3a + 2)(5a + 4)

    15×8=12015 \times 8 = 120: 10×12=12010 \times 12 = 120 and 10+12=2210 + 12 = 22

    =15a2+10a+12a+8= 15a^2 + 10a + 12a + 8

    =5a(3a+2)+4(3a+2)= 5a(3a + 2) + 4(3a + 2)

    =(3a+2)(5a+4)= (3a + 2)(5a + 4)

  8. To factorize 4p2−7p+34p^2 - 7p + 3 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 4×34 \times 3 and whose sum is −7-7. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) −3-3 and −4-4

    4×3=124 \times 3 = 12

    (−3)×(−4)=12(-3) \times (-4) = 12 and −3−4=−7-3 - 4 = -7

    So the numbers are −3-3 and −4-4.

  9. To factorize 5z2−13z+65z^2 - 13z + 6 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×65 \times 6 and whose sum is −13-13. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) −3-3 and −10-10

    5×6=305 \times 6 = 30

    (−3)×(−10)=30(-3) \times (-10) = 30 and −3−10=−13-3 - 10 = -13

    So the numbers are −3-3 and −10-10.

  10. To factorize 12x2+5x−312x^2 + 5x - 3 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 12×(−3)12 \times (-3) and whose sum is 55. They are
    Answer and solution

    Answer: (D) −4-4 and 99

    12×(−3)=−3612 \times (-3) = -36

    (−4)×9=−36(-4) \times 9 = -36 and −4+9=5-4 + 9 = 5

    So the numbers are −4-4 and 99.

  11. The factors of 19b2+181b+9019b^2 + 181b + 90 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (19b+10)(b+9)(19b + 10)(b + 9)

    19×90=171019 \times 90 = 1710

    1710=2×3×3×5×19=10×1711710 = 2 \times 3 \times 3 \times 5 \times 19 = 10 \times 171, and 10+171=18110 + 171 = 181

    =19b2+10b+171b+90= 19b^2 + 10b + 171b + 90

    =b(19b+10)+9(19b+10)= b(19b + 10) + 9(19b + 10)

    =(19b+10)(b+9)= (19b + 10)(b + 9)

  12. On factorizing, −2t−t2+3=-2t - t^2 + 3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (1−t)(t+3)(1 - t)(t + 3)

    Writing the terms in order: −t2−2t+3-t^2 - 2t + 3

    (−1)×3=−3(-1) \times 3 = -3: (−3)×1=−3(-3) \times 1 = -3 and −3+1=−2-3 + 1 = -2

    =−t2−3t+t+3= -t^2 - 3t + t + 3

    =−t(t+3)+1(t+3)= -t(t + 3) + 1(t + 3)

    =(t+3)(1−t)= (t + 3)(1 - t)

  13. On factorizing, 29t−40−3t2=29t - 40 - 3t^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (3t−5)(8−t)(3t - 5)(8 - t)

    Writing the terms in order: −3t2+29t−40-3t^2 + 29t - 40

    (−3)×(−40)=120(-3) \times (-40) = 120: 5×24=1205 \times 24 = 120 and 5+24=295 + 24 = 29

    =−3t2+5t+24t−40= -3t^2 + 5t + 24t - 40

    =−t(3t−5)+8(3t−5)= -t(3t - 5) + 8(3t - 5)

    =(3t−5)(8−t)= (3t - 5)(8 - t)

  14. 3(3a−4c)2+16(3a−4c)−12=3(3a - 4c)^2 + 16(3a - 4c) - 12 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (3a−4c+6)(9a−12c−2)(3a - 4c + 6)(9a - 12c - 2)

    Let 3a−4c=p3a - 4c = p

    3(3a−4c)2+16(3a−4c)−12=3p2+16p−123(3a - 4c)^2 + 16(3a - 4c) - 12 = 3p^2 + 16p - 12

    3×(−12)=−363 \times (-12) = -36: (−2)×18=−36(-2) \times 18 = -36 and −2+18=16-2 + 18 = 16

    =3p2−2p+18p−12= 3p^2 - 2p + 18p - 12

    =p(3p−2)+6(3p−2)= p(3p - 2) + 6(3p - 2)

    =(3p−2)(p+6)= (3p - 2)(p + 6)

    =[3(3a−4c)−2][(3a−4c)+6]= [3(3a - 4c) - 2][(3a - 4c) + 6]

    =(9a−12c−2)(3a−4c+6)= (9a - 12c - 2)(3a - 4c + 6)

  15. Factorize 5x2−18xy+9y25x^2 - 18xy + 9y^2.
    Answer and solution

    Answer: (B) (5x−3y)(x−3y)(5x - 3y)(x - 3y)

    5×9=455 \times 9 = 45: (−3)×(−15)=45(-3) \times (-15) = 45 and −3−15=−18-3 - 15 = -18

    =5x2−3xy−15xy+9y2= 5x^2 - 3xy - 15xy + 9y^2

    =x(5x−3y)−3y(5x−3y)= x(5x - 3y) - 3y(5x - 3y)

    =(5x−3y)(x−3y)= (5x - 3y)(x - 3y)

  16. 62t2−35t−32=6\sqrt{2}t^2 - 35t - 3\sqrt{2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) (62t+1)(t−32)(6\sqrt{2}t + 1)(t - 3\sqrt{2})

    62×(−32)=6×(−3)×2=−366\sqrt{2} \times (-3\sqrt{2}) = 6 \times (-3) \times 2 = -36: 1×(−36)=−361 \times (-36) = -36 and 1−36=−351 - 36 = -35

    =62t2+t−36t−32= 6\sqrt{2}t^2 + t - 36t - 3\sqrt{2}

    =t(62t+1)−32(62t+1)= t(6\sqrt{2}t + 1) - 3\sqrt{2}(6\sqrt{2}t + 1)

    =(62t+1)(t−32)= (6\sqrt{2}t + 1)(t - 3\sqrt{2})

  17. 11a2+6a+911=\displaystyle 11a^2 + 6a + \frac{9}{11} =
    Answer and solution

    Answer: (A) (11a+3)(a+311)\displaystyle (11a + 3)\left(a + \frac{3}{11}\right)

    11a2+6a+911=121a2+66a+911\displaystyle 11a^2 + 6a + \frac{9}{11} = \frac{121a^2 + 66a + 9}{11}

    =111(121a2+66a+9)\displaystyle = \frac{1}{11}(121a^2 + 66a + 9)

    =111[(11a)2+32+2(11a)(3)]\displaystyle = \frac{1}{11}[(11a)^2 + 3^2 + 2(11a)(3)]

    =111(11a+3)2\displaystyle = \frac{1}{11}(11a + 3)^2

    =(a+311)(11a+3)\displaystyle = \left(a + \frac{3}{11}\right)(11a + 3)

  18. On factorizing, 3(m+3)2+13(m+3)(n+4)+4(n+4)2=3(m + 3)^2 + 13(m + 3)(n + 4) + 4(n + 4)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (3m+n+13)(m+4n+19)(3m + n + 13)(m + 4n + 19)

    Let m+3=xm + 3 = x and n+4=yn + 4 = y

    3(m+3)2+13(m+3)(n+4)+4(n+4)2=3x2+13xy+4y23(m + 3)^2 + 13(m + 3)(n + 4) + 4(n + 4)^2 = 3x^2 + 13xy + 4y^2

    3×4=123 \times 4 = 12: 1×12=121 \times 12 = 12 and 1+12=131 + 12 = 13

    =3x2+xy+12xy+4y2= 3x^2 + xy + 12xy + 4y^2

    =x(3x+y)+4y(3x+y)= x(3x + y) + 4y(3x + y)

    =(3x+y)(x+4y)= (3x + y)(x + 4y)

    =[3(m+3)+(n+4)][(m+3)+4(n+4)]= [3(m + 3) + (n + 4)][(m + 3) + 4(n + 4)]

    =(3m+9+n+4)(m+3+4n+16)= (3m + 9 + n + 4)(m + 3 + 4n + 16)

    =(3m+n+13)(m+4n+19)= (3m + n + 13)(m + 4n + 19)

  19. Factorize 4x2+y2+4z2+4xy−4yz−8zx4x^2 + y^2 + 4z^2 + 4xy - 4yz - 8zx.
    Answer and solution

    Answer: (D) (2x+y−2z)2(2x + y - 2z)^2

    4x2+y2+4z2+4xy−4yz−8zx=(2x)2+y2+(2z)2+2(2x)(y)−2(y)(2z)−2(2z)(2x)4x^2 + y^2 + 4z^2 + 4xy - 4yz - 8zx = (2x)^2 + y^2 + (2z)^2 + 2(2x)(y) - 2(y)(2z) - 2(2z)(2x)

    =(2x+y−2z)2= (2x + y - 2z)^2

    using a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca=(a+b−c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

  20. On factorizing, b3−6b2+12b−8=b^3 - 6b^2 + 12b - 8 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (b−2)3(b - 2)^3

    b3−6b2+12b−8=b3−23−3(b)2(2)+3(b)(2)2b^3 - 6b^2 + 12b - 8 = b^3 - 2^3 - 3(b)^2(2) + 3(b)(2)^2

    =(b−2)3= (b - 2)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

  21. m3−125p3=m^3 - 125p^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (m−5p)(m2+5mp+25p2)(m - 5p)(m^2 + 5mp + 25p^2)

    m3−125p3=m3−(5p)3m^3 - 125p^3 = m^3 - (5p)^3

    =(m−5p)[m2+(m)(5p)+(5p)2]= (m - 5p)[m^2 + (m)(5p) + (5p)^2]

    =(m−5p)(m2+5mp+25p2)= (m - 5p)(m^2 + 5mp + 25p^2)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  22. On factorizing, 27+64x3z3=27 + 64x^3z^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (16x2z2−12xz+9)(4xz+3)(16x^2z^2 - 12xz + 9)(4xz + 3)

    27+64x3z3=33+(4xz)327 + 64x^3z^3 = 3^3 + (4xz)^3

    =(3+4xz)[32−(3)(4xz)+(4xz)2]= (3 + 4xz)[3^2 - (3)(4xz) + (4xz)^2]

    =(4xz+3)(16x2z2−12xz+9)= (4xz + 3)(16x^2z^2 - 12xz + 9)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  23. The factors of (5m−3n)3+(3n−2p)3+(2p−5m)3(5m - 3n)^3 + (3n - 2p)^3 + (2p - 5m)^3 are
    Answer and solution

    Answer: (B) 3(5m−3n)(3n−2p)(2p−5m)3(5m - 3n)(3n - 2p)(2p - 5m)

    Here (5m−3n)+(3n−2p)+(2p−5m)=0(5m - 3n) + (3n - 2p) + (2p - 5m) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(5m−3n)3+(3n−2p)3+(2p−5m)3=3(5m−3n)(3n−2p)(2p−5m)\therefore (5m - 3n)^3 + (3n - 2p)^3 + (2p - 5m)^3 = 3(5m - 3n)(3n - 2p)(2p - 5m)

  24. On factorizing, m5n−16mn5=m^5n - 16mn^5 =
    Answer and solution

    Answer: (D) mn(m+2n)(m−2n)(m2+4n2)mn(m + 2n)(m - 2n)(m^2 + 4n^2)

    m5n−16mn5=mn(m4−16n4)m^5n - 16mn^5 = mn(m^4 - 16n^4)

    =mn[(m2)2−(4n2)2]= mn[(m^2)^2 - (4n^2)^2]

    =mn(m2+4n2)(m2−4n2)= mn(m^2 + 4n^2)(m^2 - 4n^2)

    =mn(m2+4n2)[m2−(2n)2]= mn(m^2 + 4n^2)[m^2 - (2n)^2]

    =mn(m2+4n2)(m+2n)(m−2n)= mn(m^2 + 4n^2)(m + 2n)(m - 2n)

  25. Factorize 25x2+(5x2+3)x+1525x^2 + (5x^2 + 3)x + 15.
    Answer and solution

    Answer: (D) (5x2+3)(x+5)(5x^2 + 3)(x + 5)

    25x2+(5x2+3)x+15=25x2+5x3+3x+1525x^2 + (5x^2 + 3)x + 15 = 25x^2 + 5x^3 + 3x + 15

    =5x3+25x2+3x+15= 5x^3 + 25x^2 + 3x + 15

    =5x2(x+5)+3(x+5)= 5x^2(x + 5) + 3(x + 5)

    =(x+5)(5x2+3)= (x + 5)(5x^2 + 3)