Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 86.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize b4−81a4b^4 - 81a^4.
    2 marks
    Answer and solution

    b4−81a4=(b2)2−(9a2)2b^4 - 81a^4 = (b^2)^2 - (9a^2)^2

    =(b2+9a2)(b2−9a2)= (b^2 + 9a^2)(b^2 - 9a^2)

    =(b2+9a2)[b2−(3a)2]= (b^2 + 9a^2)[b^2 - (3a)^2]

    =(b2+9a2)(b+3a)(b−3a)= (b^2 + 9a^2)(b + 3a)(b - 3a)

    Answer: (b2+9a2)(b+3a)(b−3a)(b^2 + 9a^2)(b + 3a)(b - 3a)

  2. Factorize 16m2+72m+8116m^2 + 72m + 81.
    1 mark
    Answer and solution

    16m2+72m+81=(4m)2+92+2(4m)(9)16m^2 + 72m + 81 = (4m)^2 + 9^2 + 2(4m)(9)

    =(4m+9)2= (4m + 9)^2

    =(4m+9)(4m+9)= (4m + 9)(4m + 9)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

    Answer: (4m+9)2(4m + 9)^2

  3. Factorize x2−10x+25−36y2x^2 - 10x + 25 - 36y^2.
    2 marks
    Answer and solution

    x2−10x+25−36y2=(x−5)2−(6y)2x^2 - 10x + 25 - 36y^2 = (x - 5)^2 - (6y)^2

    =(x−5+6y)(x−5−6y)= (x - 5 + 6y)(x - 5 - 6y)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (x−5+6y)(x−5−6y)(x - 5 + 6y)(x - 5 - 6y)

  4. Factorize 3t2+5t+23t^2 + 5t + 2.
    2 marks
    Answer and solution

    3×2=63 \times 2 = 6: 2×3=62 \times 3 = 6 and 2+3=52 + 3 = 5

    =3t2+2t+3t+2= 3t^2 + 2t + 3t + 2

    =t(3t+2)+1(3t+2)= t(3t + 2) + 1(3t + 2)

    =(3t+2)(t+1)= (3t + 2)(t + 1)

    Answer: (3t+2)(t+1)(3t + 2)(t + 1)

  5. To factorize 3a2−31a+363a^2 - 31a + 36 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 3×363 \times 36 and whose sum is −31-31. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    3×36=1083 \times 36 = 108

    (−4)×(−27)=108(-4) \times (-27) = 108 and −4−27=−31-4 - 27 = -31

    So the numbers are −4-4 and −27-27.

    Answer: −4-4 and −27-27

  6. To factorize 10p2+p−2410p^2 + p - 24 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 10×(−24)10 \times (-24) and whose sum is 11. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    10×(−24)=−24010 \times (-24) = -240

    (−15)×16=−240(-15) \times 16 = -240 and −15+16=1-15 + 16 = 1

    So the numbers are −15-15 and 1616.

    Answer: −15-15 and 1616

  7. Factorize 19p2−125p+15019p^2 - 125p + 150.
    3 marks
    Answer and solution

    19×150=285019 \times 150 = 2850

    2850=2×3×5×5×19=30×952850 = 2 \times 3 \times 5 \times 5 \times 19 = 30 \times 95, and −30−95=−125-30 - 95 = -125

    =19p2−30p−95p+150= 19p^2 - 30p - 95p + 150

    =p(19p−30)−5(19p−30)= p(19p - 30) - 5(19p - 30)

    =(19p−30)(p−5)= (19p - 30)(p - 5)

    Answer: (19p−30)(p−5)(19p - 30)(p - 5)

  8. Factorize 5−27p−18p25 - 27p - 18p^2.
    3 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −18p2−27p+5-18p^2 - 27p + 5

    (−18)×5=−90(-18) \times 5 = -90: (−30)×3=−90(-30) \times 3 = -90 and −30+3=−27-30 + 3 = -27

    =−18p2−30p+3p+5= -18p^2 - 30p + 3p + 5

    =−6p(3p+5)+1(3p+5)= -6p(3p + 5) + 1(3p + 5)

    =(3p+5)(1−6p)= (3p + 5)(1 - 6p)

    Answer: (3p+5)(1−6p)(3p + 5)(1 - 6p)

  9. Factorize (y+3z)2+2(y+3z)−8(y + 3z)^2 + 2(y + 3z) - 8.
    3 marks
    Answer and solution

    Let y+3z=py + 3z = p

    (y+3z)2+2(y+3z)−8=p2+2p−8(y + 3z)^2 + 2(y + 3z) - 8 = p^2 + 2p - 8

    1×(−8)=−81 \times (-8) = -8: (−2)×4=−8(-2) \times 4 = -8 and −2+4=2-2 + 4 = 2

    =p2−2p+4p−8= p^2 - 2p + 4p - 8

    =p(p−2)+4(p−2)= p(p - 2) + 4(p - 2)

    =(p−2)(p+4)= (p - 2)(p + 4)

    =[(y+3z)−2][(y+3z)+4]= [(y + 3z) - 2][(y + 3z) + 4]

    =(y+3z−2)(y+3z+4)= (y + 3z - 2)(y + 3z + 4)

    Answer: (y+3z−2)(y+3z+4)(y + 3z - 2)(y + 3z + 4)

  10. To factorize 10a2−9ab+2b210a^2 - 9ab + 2b^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 10×210 \times 2 and whose sum is −9-9. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    10×2=2010 \times 2 = 20

    (−4)×(−5)=20(-4) \times (-5) = 20 and −4−5=−9-4 - 5 = -9

    So the numbers are −4-4 and −5-5.

    Answer: −4-4 and −5-5

  11. Factorize y2−86y+90y^2 - 8\sqrt{6}y + 90.
    3 marks
    Answer and solution

    Product =90= 90, sum =−86= -8\sqrt{6}: (−36)×(−56)=90(-3\sqrt{6}) \times (-5\sqrt{6}) = 90 and −36+(−56)=−86-3\sqrt{6} + (-5\sqrt{6}) = -8\sqrt{6}

    =y2−36y−56y+90= y^2 - 3\sqrt{6}y - 5\sqrt{6}y + 90

    =y(y−36)−56(y−36)= y(y - 3\sqrt{6}) - 5\sqrt{6}(y - 3\sqrt{6})

    =(y−36)(y−56)= (y - 3\sqrt{6})(y - 5\sqrt{6})

    Answer: (y−36)(y−56)(y - 3\sqrt{6})(y - 5\sqrt{6})

  12. Write 3a2−221a−121\displaystyle 3a^2 - \frac{2}{21}a - \frac{1}{21} in the form 121(…)\displaystyle \frac{1}{21}(\ldots), where the bracket has whole-number coefficients (the first step in factorizing it).
    1 mark
    Answer and solution

    3a2−221a−121=63a2−2a−121\displaystyle 3a^2 - \frac{2}{21}a - \frac{1}{21} = \frac{63a^2 - 2a - 1}{21}

    =121(63a2−2a−1)\displaystyle = \frac{1}{21}(63a^2 - 2a - 1)

    Answer: 121(63a2−2a−1)\displaystyle \frac{1}{21}(63a^2 - 2a - 1)

  13. Factorize 3(m+4)2+7(m+4)(n−2)+2(n−2)23(m + 4)^2 + 7(m + 4)(n - 2) + 2(n - 2)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    Let m+4=xm + 4 = x and n−2=yn - 2 = y

    3(m+4)2+7(m+4)(n−2)+2(n−2)2=3x2+7xy+2y23(m + 4)^2 + 7(m + 4)(n - 2) + 2(n - 2)^2 = 3x^2 + 7xy + 2y^2

    3×2=63 \times 2 = 6: 1×6=61 \times 6 = 6 and 1+6=71 + 6 = 7

    =3x2+xy+6xy+2y2= 3x^2 + xy + 6xy + 2y^2

    =x(3x+y)+2y(3x+y)= x(3x + y) + 2y(3x + y)

    =(3x+y)(x+2y)= (3x + y)(x + 2y)

    =[3(m+4)+(n−2)][(m+4)+2(n−2)]= [3(m + 4) + (n - 2)][(m + 4) + 2(n - 2)]

    =(3m+12+n−2)(m+4+2n−4)= (3m + 12 + n - 2)(m + 4 + 2n - 4)

    =(3m+n+10)(m+2n)= (3m + n + 10)(m + 2n)

    Answer: (3m+n+10)(m+2n)(3m + n + 10)(m + 2n)

  14. Factorize a2+16b2+16c2−8ab−32bc+8caa^2 + 16b^2 + 16c^2 - 8ab - 32bc + 8ca.
    2 marks
    Answer and solution

    a2+16b2+16c2−8ab−32bc+8ca=a2+(4b)2+(4c)2−2(a)(4b)−2(4b)(4c)+2(4c)(a)a^2 + 16b^2 + 16c^2 - 8ab - 32bc + 8ca = a^2 + (4b)^2 + (4c)^2 - 2(a)(4b) - 2(4b)(4c) + 2(4c)(a)

    =(a−4b+4c)2= (a - 4b + 4c)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

    Answer: (a−4b+4c)2(a - 4b + 4c)^2

  15. Factorize x3−3x2z+3xz2−z3x^3 - 3x^2z + 3xz^2 - z^3.
    2 marks
    Answer and solution

    x3−3x2z+3xz2−z3=x3−z3−3(x)2(z)+3(x)(z)2x^3 - 3x^2z + 3xz^2 - z^3 = x^3 - z^3 - 3(x)^2(z) + 3(x)(z)^2

    =(x−z)3= (x - z)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    Answer: (x−z)3(x - z)^3

  16. Factorize 216y3−1216y^3 - 1.
    2 marks
    Answer and solution

    216y3−1=(6y)3−13216y^3 - 1 = (6y)^3 - 1^3

    =(6y−1)[(6y)2+(6y)(1)+12]= (6y - 1)[(6y)^2 + (6y)(1) + 1^2]

    =(6y−1)(36y2+6y+1)= (6y - 1)(36y^2 + 6y + 1)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Answer: (6y−1)(36y2+6y+1)(6y - 1)(36y^2 + 6y + 1)

  17. Factorize x3−28x−48x^3 - 28x - 48.
    5 marks
    Answer and solution

    x3−28x−48=x3−4x−24x−48x^3 - 28x - 48 = x^3 - 4x - 24x - 48

    =x(x2−4)−24(x+2)= x(x^2 - 4) - 24(x + 2)

    =x(x+2)(x−2)−24(x+2)= x(x + 2)(x - 2) - 24(x + 2)

    =(x+2)[x(x−2)−24]= (x + 2)[x(x - 2) - 24]

    =(x+2)(x2−2x−24)= (x + 2)(x^2 - 2x - 24)

    Now x2−2x−24x^2 - 2x - 24: 4×(−6)=−244 \times (-6) = -24 and 4−6=−24 - 6 = -2

    x2−2x−24=x2+4x−6x−24x^2 - 2x - 24 = x^2 + 4x - 6x - 24

    =x(x+4)−6(x+4)= x(x + 4) - 6(x + 4)

    =(x+4)(x−6)= (x + 4)(x - 6)

    So x3−28x−48=(x+2)(x+4)(x−6)x^3 - 28x - 48 = (x + 2)(x + 4)(x - 6)

    Answer: (x+2)(x+4)(x−6)(x + 2)(x + 4)(x - 6)

  18. Factorize (5x−2y)3+(2y−1)3+(1−5x)3(5x - 2y)^3 + (2y - 1)^3 + (1 - 5x)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    Here (5x−2y)+(2y−1)+(1−5x)=0(5x - 2y) + (2y - 1) + (1 - 5x) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(5x−2y)3+(2y−1)3+(1−5x)3=3(5x−2y)(2y−1)(1−5x)\therefore (5x - 2y)^3 + (2y - 1)^3 + (1 - 5x)^3 = 3(5x - 2y)(2y - 1)(1 - 5x)

    Answer: 3(5x−2y)(2y−1)(1−5x)3(5x - 2y)(2y - 1)(1 - 5x)

  19. Factorize 256a9b−ab9256a^9b - ab^9.
    5 marks
    Answer and solution

    256a9b−ab9=ab(256a8−b8)256a^9b - ab^9 = ab(256a^8 - b^8)

    =ab[(16a4)2−(b4)2]= ab[(16a^4)^2 - (b^4)^2]

    =ab(16a4+b4)(16a4−b4)= ab(16a^4 + b^4)(16a^4 - b^4)

    =ab(16a4+b4)[(4a2)2−(b2)2]= ab(16a^4 + b^4)[(4a^2)^2 - (b^2)^2]

    =ab(16a4+b4)(4a2+b2)(4a2−b2)= ab(16a^4 + b^4)(4a^2 + b^2)(4a^2 - b^2)

    =ab(16a4+b4)(4a2+b2)[(2a)2−b2]= ab(16a^4 + b^4)(4a^2 + b^2)[(2a)^2 - b^2]

    =ab(16a4+b4)(4a2+b2)(2a+b)(2a−b)= ab(16a^4 + b^4)(4a^2 + b^2)(2a + b)(2a - b)

    Answer: ab(16a4+b4)(4a2+b2)(2a+b)(2a−b)ab(16a^4 + b^4)(4a^2 + b^2)(2a + b)(2a - b)

  20. Factorize (a−4)(a2+4)−4a2+16a(a - 4)(a^2 + 4) - 4a^2 + 16a.
    5 marks
    Answer and solution

    (a−4)(a2+4)−4a2+16a=(a−4)(a2+4)−4a(a−4)(a - 4)(a^2 + 4) - 4a^2 + 16a = (a - 4)(a^2 + 4) - 4a(a - 4)

    =(a−4)(a2+4−4a)= (a - 4)(a^2 + 4 - 4a)

    =(a−4)(a2−4a+4)= (a - 4)(a^2 - 4a + 4)

    =(a−4)(a−2)2= (a - 4)(a - 2)^2

    Answer: (a−4)(a−2)2(a - 4)(a - 2)^2