Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 102.5 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. On factorizing, 16m2−25n2=16m^2 - 25n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (4m+5n)(4m−5n)(4m + 5n)(4m - 5n)

    16m2−25n2=(4m)2−(5n)216m^2 - 25n^2 = (4m)^2 - (5n)^2

    =(4m+5n)(4m−5n)= (4m + 5n)(4m - 5n)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  2. The factors of 16x4z4−8116x^4z^4 - 81 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (2xz+3)(2xz−3)(4x2z2+9)(2xz + 3)(2xz - 3)(4x^2z^2 + 9)

    16x4z4−81=(4x2z2)2−9216x^4z^4 - 81 = (4x^2z^2)^2 - 9^2

    =(4x2z2+9)(4x2z2−9)= (4x^2z^2 + 9)(4x^2z^2 - 9)

    =(4x2z2+9)[(2xz)2−32]= (4x^2z^2 + 9)[(2xz)^2 - 3^2]

    =(4x2z2+9)(2xz+3)(2xz−3)= (4x^2z^2 + 9)(2xz + 3)(2xz - 3)

  3. 49z2+56z+16=49z^2 + 56z + 16 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (7z+4)2(7z + 4)^2

    49z2+56z+16=(7z)2+42+2(7z)(4)49z^2 + 56z + 16 = (7z)^2 + 4^2 + 2(7z)(4)

    =(7z+4)2= (7z + 4)^2

    =(7z+4)(7z+4)= (7z + 4)(7z + 4)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  4. On factorizing, a2−6ab+9b2=a^2 - 6ab + 9b^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (a−3b)2(a - 3b)^2

    a2−6ab+9b2=a2+(3b)2−2(a)(3b)a^2 - 6ab + 9b^2 = a^2 + (3b)^2 - 2(a)(3b)

    =(a−3b)2= (a - 3b)^2

    =(a−3b)(a−3b)= (a - 3b)(a - 3b)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  5. Factorize 4x2−28x+49−36y24x^2 - 28x + 49 - 36y^2.
    Answer and solution

    Answer: (A) (2x−7+6y)(2x−7−6y)(2x - 7 + 6y)(2x - 7 - 6y)

    4x2−28x+49−36y2=(2x−7)2−(6y)24x^2 - 28x + 49 - 36y^2 = (2x - 7)^2 - (6y)^2

    =(2x−7+6y)(2x−7−6y)= (2x - 7 + 6y)(2x - 7 - 6y)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  6. To factorize 3y2+10y+73y^2 + 10y + 7 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 3×73 \times 7 and whose sum is 1010. They are
    Answer and solution

    Answer: (D) 33 and 77

    3×7=213 \times 7 = 21

    3×7=213 \times 7 = 21 and 3+7=103 + 7 = 10

    So the numbers are 33 and 77.

  7. On factorizing, 5a2−11a+2=5a^2 - 11a + 2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (5a−1)(a−2)(5a - 1)(a - 2)

    5×2=105 \times 2 = 10: (−1)×(−10)=10(-1) \times (-10) = 10 and −1−10=−11-1 - 10 = -11

    =5a2−a−10a+2= 5a^2 - a - 10a + 2

    =a(5a−1)−2(5a−1)= a(5a - 1) - 2(5a - 1)

    =(5a−1)(a−2)= (5a - 1)(a - 2)

  8. To factorize 9m2−30m+169m^2 - 30m + 16 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 9×169 \times 16 and whose sum is −30-30. They are
    Answer and solution

    Answer: (D) −6-6 and −24-24

    9×16=1449 \times 16 = 144

    (−6)×(−24)=144(-6) \times (-24) = 144 and −6−24=−30-6 - 24 = -30

    So the numbers are −6-6 and −24-24.

  9. To factorize 10a2+33a−710a^2 + 33a - 7 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 10×(−7)10 \times (-7) and whose sum is 3333. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) −2-2 and 3535

    10×(−7)=−7010 \times (-7) = -70

    (−2)×35=−70(-2) \times 35 = -70 and −2+35=33-2 + 35 = 33

    So the numbers are −2-2 and 3535.

  10. 17a2−81a+52=17a^2 - 81a + 52 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (17a−13)(a−4)(17a - 13)(a - 4)

    17×52=88417 \times 52 = 884

    884=2×2×13×17=13×68884 = 2 \times 2 \times 13 \times 17 = 13 \times 68, and −13−68=−81-13 - 68 = -81

    =17a2−13a−68a+52= 17a^2 - 13a - 68a + 52

    =a(17a−13)−4(17a−13)= a(17a - 13) - 4(17a - 13)

    =(17a−13)(a−4)= (17a - 13)(a - 4)

  11. Factorize 12n−35−n212n - 35 - n^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (7−n)(n−5)(7 - n)(n - 5)

    Writing the terms in order: −n2+12n−35-n^2 + 12n - 35

    (−1)×(−35)=35(-1) \times (-35) = 35: 5×7=355 \times 7 = 35 and 5+7=125 + 7 = 12

    =−n2+5n+7n−35= -n^2 + 5n + 7n - 35

    =−n(n−5)+7(n−5)= -n(n - 5) + 7(n - 5)

    =(n−5)(7−n)= (n - 5)(7 - n)

  12. (a−2b)2−11(a−2b)+30=(a - 2b)^2 - 11(a - 2b) + 30 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (a−2b−5)(a−2b−6)(a - 2b - 5)(a - 2b - 6)

    Let a−2b=pa - 2b = p

    (a−2b)2−11(a−2b)+30=p2−11p+30(a - 2b)^2 - 11(a - 2b) + 30 = p^2 - 11p + 30

    1×30=301 \times 30 = 30: (−5)×(−6)=30(-5) \times (-6) = 30 and −5−6=−11-5 - 6 = -11

    =p2−5p−6p+30= p^2 - 5p - 6p + 30

    =p(p−5)−6(p−5)= p(p - 5) - 6(p - 5)

    =(p−5)(p−6)= (p - 5)(p - 6)

    =[(a−2b)−5][(a−2b)−6]= [(a - 2b) - 5][(a - 2b) - 6]

    =(a−2b−5)(a−2b−6)= (a - 2b - 5)(a - 2b - 6)

  13. Factorize 4x2−25xy+6y24x^2 - 25xy + 6y^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (4x−y)(x−6y)(4x - y)(x - 6y)

    4×6=244 \times 6 = 24: (−1)×(−24)=24(-1) \times (-24) = 24 and −1−24=−25-1 - 24 = -25

    =4x2−xy−24xy+6y2= 4x^2 - xy - 24xy + 6y^2

    =x(4x−y)−6y(4x−y)= x(4x - y) - 6y(4x - y)

    =(4x−y)(x−6y)= (4x - y)(x - 6y)

  14. The factors of 73t2+48t+1237\sqrt{3}t^2 + 48t + 12\sqrt{3} are
    Answer and solution

    Answer: (D) (7t+23)(3t+6)(7t + 2\sqrt{3})(\sqrt{3}t + 6)

    73×123=7×12×3=2527\sqrt{3} \times 12\sqrt{3} = 7 \times 12 \times 3 = 252: 42×6=25242 \times 6 = 252 and 42+6=4842 + 6 = 48

    =73t2+42t+6t+123= 7\sqrt{3}t^2 + 42t + 6t + 12\sqrt{3}

    =7t(3t+6)+23(3t+6)= 7t(\sqrt{3}t + 6) + 2\sqrt{3}(\sqrt{3}t + 6)

    =(3t+6)(7t+23)= (\sqrt{3}t + 6)(7t + 2\sqrt{3})

  15. Factorize 10y2+6y+910\displaystyle 10y^2 + 6y + \frac{9}{10}.
    Answer and solution

    Answer: (B) (10y+3)(y+310)\displaystyle (10y + 3)\left(y + \frac{3}{10}\right)

    10y2+6y+910=100y2+60y+910\displaystyle 10y^2 + 6y + \frac{9}{10} = \frac{100y^2 + 60y + 9}{10}

    =110(100y2+60y+9)\displaystyle = \frac{1}{10}(100y^2 + 60y + 9)

    =110[(10y)2+32+2(10y)(3)]\displaystyle = \frac{1}{10}[(10y)^2 + 3^2 + 2(10y)(3)]

    =110(10y+3)2\displaystyle = \frac{1}{10}(10y + 3)^2

    =(y+310)(10y+3)\displaystyle = \left(y + \frac{3}{10}\right)(10y + 3)

  16. Factorize 5(a+3)2−27(a+3)(c+4)−18(c+4)25(a + 3)^2 - 27(a + 3)(c + 4) - 18(c + 4)^2.
    Answer and solution

    Answer: (A) (5a+3c+27)(a−6c−21)(5a + 3c + 27)(a - 6c - 21)

    Let a+3=xa + 3 = x and c+4=yc + 4 = y

    5(a+3)2−27(a+3)(c+4)−18(c+4)2=5x2−27xy−18y25(a + 3)^2 - 27(a + 3)(c + 4) - 18(c + 4)^2 = 5x^2 - 27xy - 18y^2

    5×(−18)=−905 \times (-18) = -90: 3×(−30)=−903 \times (-30) = -90 and 3−30=−273 - 30 = -27

    =5x2+3xy−30xy−18y2= 5x^2 + 3xy - 30xy - 18y^2

    =x(5x+3y)−6y(5x+3y)= x(5x + 3y) - 6y(5x + 3y)

    =(5x+3y)(x−6y)= (5x + 3y)(x - 6y)

    =[5(a+3)+3(c+4)][(a+3)−6(c+4)]= [5(a + 3) + 3(c + 4)][(a + 3) - 6(c + 4)]

    =(5a+15+3c+12)(a+3−6c−24)= (5a + 15 + 3c + 12)(a + 3 - 6c - 24)

    =(5a+3c+27)(a−6c−21)= (5a + 3c + 27)(a - 6c - 21)

  17. On factorizing, 9p2+q2+9r2−6pq−6qr+18rp=9p^2 + q^2 + 9r^2 - 6pq - 6qr + 18rp =
    Answer and solution

    Answer: (B) (3p−q+3r)2(3p - q + 3r)^2

    9p2+q2+9r2−6pq−6qr+18rp=(3p)2+q2+(3r)2−2(3p)(q)−2(q)(3r)+2(3r)(3p)9p^2 + q^2 + 9r^2 - 6pq - 6qr + 18rp = (3p)^2 + q^2 + (3r)^2 - 2(3p)(q) - 2(q)(3r) + 2(3r)(3p)

    =(3p−q+3r)2= (3p - q + 3r)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

  18. 27y3+108y2+144y+64=27y^3 + 108y^2 + 144y + 64 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (3y+4)3(3y + 4)^3

    27y3+108y2+144y+64=(3y)3+43+3(3y)2(4)+3(3y)(4)227y^3 + 108y^2 + 144y + 64 = (3y)^3 + 4^3 + 3(3y)^2(4) + 3(3y)(4)^2

    =(3y+4)3= (3y + 4)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

  19. Factorize x3−125x^3 - 125.
    Answer and solution

    Answer: (D) (x−5)(x2+5x+25)(x - 5)(x^2 + 5x + 25)

    x3−125=x3−53x^3 - 125 = x^3 - 5^3

    =(x−5)[x2+(x)(5)+52]= (x - 5)[x^2 + (x)(5) + 5^2]

    =(x−5)(x2+5x+25)= (x - 5)(x^2 + 5x + 25)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  20. Factorize 8y3+278y^3 + 27.
    Answer and solution

    Answer: (C) (2y+3)(4y2−6y+9)(2y + 3)(4y^2 - 6y + 9)

    8y3+27=(2y)3+338y^3 + 27 = (2y)^3 + 3^3

    =(2y+3)[(2y)2−(2y)(3)+32]= (2y + 3)[(2y)^2 - (2y)(3) + 3^2]

    =(2y+3)(4y2−6y+9)= (2y + 3)(4y^2 - 6y + 9)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  21. x3−21x−20=x^3 - 21x - 20 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (x+1)(x+4)(x−5)(x + 1)(x + 4)(x - 5)

    x3−21x−20=x3−x−20x−20x^3 - 21x - 20 = x^3 - x - 20x - 20

    =x(x2−1)−20(x+1)= x(x^2 - 1) - 20(x + 1)

    =x(x+1)(x−1)−20(x+1)= x(x + 1)(x - 1) - 20(x + 1)

    =(x+1)[x(x−1)−20]= (x + 1)[x(x - 1) - 20]

    =(x+1)(x2−x−20)= (x + 1)(x^2 - x - 20)

    Now x2−x−20x^2 - x - 20: 4×(−5)=−204 \times (-5) = -20 and 4−5=−14 - 5 = -1

    x2−x−20=x2+4x−5x−20x^2 - x - 20 = x^2 + 4x - 5x - 20

    =x(x+4)−5(x+4)= x(x + 4) - 5(x + 4)

    =(x+4)(x−5)= (x + 4)(x - 5)

    So x3−21x−20=(x+1)(x+4)(x−5)x^3 - 21x - 20 = (x + 1)(x + 4)(x - 5)

  22. The factors of x4+25x2z2+625z4x^4 + 25x^2z^2 + 625z^4 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (x2+5xz+25z2)(x2−5xz+25z2)(x^2 + 5xz + 25z^2)(x^2 - 5xz + 25z^2)

    x4+25x2z2+625z4=(x2)2+2(x2)(25z2)+(25z2)2−25x2z2x^4 + 25x^2z^2 + 625z^4 = (x^2)^2 + 2(x^2)(25z^2) + (25z^2)^2 - 25x^2z^2

    =(x2+25z2)2−(5xz)2= (x^2 + 25z^2)^2 - (5xz)^2

    =(x2+25z2+5xz)(x2+25z2−5xz)= (x^2 + 25z^2 + 5xz)(x^2 + 25z^2 - 5xz)

    =(x2+5xz+25z2)(x2−5xz+25z2)= (x^2 + 5xz + 25z^2)(x^2 - 5xz + 25z^2)

  23. The factors of (4p−5q)3+(5q−3)3+(3−4p)3(4p - 5q)^3 + (5q - 3)^3 + (3 - 4p)^3 are
    Answer and solution

    Answer: (B) 3(4p−5q)(5q−3)(3−4p)3(4p - 5q)(5q - 3)(3 - 4p)

    Here (4p−5q)+(5q−3)+(3−4p)=0(4p - 5q) + (5q - 3) + (3 - 4p) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(4p−5q)3+(5q−3)3+(3−4p)3=3(4p−5q)(5q−3)(3−4p)\therefore (4p - 5q)^3 + (5q - 3)^3 + (3 - 4p)^3 = 3(4p - 5q)(5q - 3)(3 - 4p)

  24. Factorize 2a5c−162ac52a^5c - 162ac^5.
    Answer and solution

    Answer: (D) 2ac(a+3c)(a−3c)(a2+9c2)2ac(a + 3c)(a - 3c)(a^2 + 9c^2)

    2a5c−162ac5=2ac(a4−81c4)2a^5c - 162ac^5 = 2ac(a^4 - 81c^4)

    =2ac[(a2)2−(9c2)2]= 2ac[(a^2)^2 - (9c^2)^2]

    =2ac(a2+9c2)(a2−9c2)= 2ac(a^2 + 9c^2)(a^2 - 9c^2)

    =2ac(a2+9c2)[a2−(3c)2]= 2ac(a^2 + 9c^2)[a^2 - (3c)^2]

    =2ac(a2+9c2)(a+3c)(a−3c)= 2ac(a^2 + 9c^2)(a + 3c)(a - 3c)

  25. The factors of 18m2+(3m2+8)m+4818m^2 + (3m^2 + 8)m + 48 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (3m2+8)(m+6)(3m^2 + 8)(m + 6)

    18m2+(3m2+8)m+48=18m2+3m3+8m+4818m^2 + (3m^2 + 8)m + 48 = 18m^2 + 3m^3 + 8m + 48

    =3m3+18m2+8m+48= 3m^3 + 18m^2 + 8m + 48

    =3m2(m+6)+8(m+6)= 3m^2(m + 6) + 8(m + 6)

    =(m+6)(3m2+8)= (m + 6)(3m^2 + 8)