Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 101.8 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. Factorize 144n2−1144n^2 - 1.
    Answer and solution

    Answer: (A) (12n+1)(12n−1)(12n + 1)(12n - 1)

    144n2−1=(12n)2−12144n^2 - 1 = (12n)^2 - 1^2

    =(12n+1)(12n−1)= (12n + 1)(12n - 1)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  2. The factors of 49y2+126y+8149y^2 + 126y + 81 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (7y+9)2(7y + 9)^2

    49y2+126y+81=(7y)2+92+2(7y)(9)49y^2 + 126y + 81 = (7y)^2 + 9^2 + 2(7y)(9)

    =(7y+9)2= (7y + 9)^2

    =(7y+9)(7y+9)= (7y + 9)(7y + 9)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  3. 49x2+84x+36=49x^2 + 84x + 36 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (7x+6)2(7x + 6)^2

    49x2+84x+36=(7x)2+62+2(7x)(6)49x^2 + 84x + 36 = (7x)^2 + 6^2 + 2(7x)(6)

    =(7x+6)2= (7x + 6)^2

    =(7x+6)(7x+6)= (7x + 6)(7x + 6)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  4. On factorizing, 25z2−70z+49=25z^2 - 70z + 49 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (5z−7)2(5z - 7)^2

    25z2−70z+49=(5z)2+72−2(5z)(7)25z^2 - 70z + 49 = (5z)^2 + 7^2 - 2(5z)(7)

    =(5z−7)2= (5z - 7)^2

    =(5z−7)(5z−7)= (5z - 7)(5z - 7)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  5. Factorize 4p2−20p+254p^2 - 20p + 25.
    Answer and solution

    Answer: (B) (2p−5)2(2p - 5)^2

    4p2−20p+25=(2p)2+52−2(2p)(5)4p^2 - 20p + 25 = (2p)^2 + 5^2 - 2(2p)(5)

    =(2p−5)2= (2p - 5)^2

    =(2p−5)(2p−5)= (2p - 5)(2p - 5)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  6. 4x2−12xy+9y2−36=4x^2 - 12xy + 9y^2 - 36 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2x−3y+6)(2x−3y−6)(2x - 3y + 6)(2x - 3y - 6)

    4x2−12xy+9y2−36=(2x−3y)2−624x^2 - 12xy + 9y^2 - 36 = (2x - 3y)^2 - 6^2

    =(2x−3y+6)(2x−3y−6)= (2x - 3y + 6)(2x - 3y - 6)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  7. To factorize 8b2+34b+358b^2 + 34b + 35 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 8×358 \times 35 and whose sum is 3434. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) 1414 and 2020

    8×35=2808 \times 35 = 280

    14×20=28014 \times 20 = 280 and 14+20=3414 + 20 = 34

    So the numbers are 1414 and 2020.

  8. On factorizing, 8n2−10n+3=8n^2 - 10n + 3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (2n−1)(4n−3)(2n - 1)(4n - 3)

    8×3=248 \times 3 = 24: (−4)×(−6)=24(-4) \times (-6) = 24 and −4−6=−10-4 - 6 = -10

    =8n2−4n−6n+3= 8n^2 - 4n - 6n + 3

    =4n(2n−1)−3(2n−1)= 4n(2n - 1) - 3(2n - 1)

    =(2n−1)(4n−3)= (2n - 1)(4n - 3)

  9. 6a2−23a−18=6a^2 - 23a - 18 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (2a−9)(3a+2)(2a - 9)(3a + 2)

    6×(−18)=−1086 \times (-18) = -108: 4×(−27)=−1084 \times (-27) = -108 and 4−27=−234 - 27 = -23

    =6a2+4a−27a−18= 6a^2 + 4a - 27a - 18

    =2a(3a+2)−9(3a+2)= 2a(3a + 2) - 9(3a + 2)

    =(3a+2)(2a−9)= (3a + 2)(2a - 9)

  10. On factorizing, 23x2+159x−200=23x^2 + 159x - 200 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (23x−25)(x+8)(23x - 25)(x + 8)

    23×(−200)=−460023 \times (-200) = -4600

    4600=2×2×2×5×5×23=25×1844600 = 2 \times 2 \times 2 \times 5 \times 5 \times 23 = 25 \times 184, and −25+184=159-25 + 184 = 159

    =23x2−25x+184x−200= 23x^2 - 25x + 184x - 200

    =x(23x−25)+8(23x−25)= x(23x - 25) + 8(23x - 25)

    =(23x−25)(x+8)= (23x - 25)(x + 8)

  11. The factors of 11n2+18n−4511n^2 + 18n - 45 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (11n−15)(n+3)(11n - 15)(n + 3)

    11×(−45)=−49511 \times (-45) = -495

    495=3×3×5×11=15×33495 = 3 \times 3 \times 5 \times 11 = 15 \times 33, and −15+33=18-15 + 33 = 18

    =11n2−15n+33n−45= 11n^2 - 15n + 33n - 45

    =n(11n−15)+3(11n−15)= n(11n - 15) + 3(11n - 15)

    =(11n−15)(n+3)= (11n - 15)(n + 3)

  12. Factorize 13z−3z2−413z - 3z^2 - 4.
    Answer and solution

    Answer: (D) (3z−1)(4−z)(3z - 1)(4 - z)

    Writing the terms in order: −3z2+13z−4-3z^2 + 13z - 4

    (−3)×(−4)=12(-3) \times (-4) = 12: 1×12=121 \times 12 = 12 and 1+12=131 + 12 = 13

    =−3z2+z+12z−4= -3z^2 + z + 12z - 4

    =−z(3z−1)+4(3z−1)= -z(3z - 1) + 4(3z - 1)

    =(3z−1)(4−z)= (3z - 1)(4 - z)

  13. −27+15t−2t2=-27 + 15t - 2t^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (9−2t)(t−3)(9 - 2t)(t - 3)

    Writing the terms in order: −2t2+15t−27-2t^2 + 15t - 27

    (−2)×(−27)=54(-2) \times (-27) = 54: 6×9=546 \times 9 = 54 and 6+9=156 + 9 = 15

    =−2t2+6t+9t−27= -2t^2 + 6t + 9t - 27

    =−2t(t−3)+9(t−3)= -2t(t - 3) + 9(t - 3)

    =(t−3)(9−2t)= (t - 3)(9 - 2t)

  14. On factorizing, (x+4z)2−(x+4z)−20=(x + 4z)^2 - (x + 4z) - 20 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (x+4z+4)(x+4z−5)(x + 4z + 4)(x + 4z - 5)

    Let x+4z=px + 4z = p

    (x+4z)2−(x+4z)−20=p2−p−20(x + 4z)^2 - (x + 4z) - 20 = p^2 - p - 20

    1×(−20)=−201 \times (-20) = -20: 4×(−5)=−204 \times (-5) = -20 and 4−5=−14 - 5 = -1

    =p2+4p−5p−20= p^2 + 4p - 5p - 20

    =p(p+4)−5(p+4)= p(p + 4) - 5(p + 4)

    =(p+4)(p−5)= (p + 4)(p - 5)

    =[(x+4z)+4][(x+4z)−5]= [(x + 4z) + 4][(x + 4z) - 5]

    =(x+4z+4)(x+4z−5)= (x + 4z + 4)(x + 4z - 5)

  15. To factorize 10x2−xz−2z210x^2 - xz - 2z^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 10×(−2)10 \times (-2) and whose sum is −1-1. They are
    Answer and solution

    Answer: (A) 44 and −5-5

    10×(−2)=−2010 \times (-2) = -20

    4×(−5)=−204 \times (-5) = -20 and 4−5=−14 - 5 = -1

    So the numbers are 44 and −5-5.

  16. The factors of x2−97x+126x^2 - 9\sqrt{7}x + 126 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (x−37)(x−67)(x - 3\sqrt{7})(x - 6\sqrt{7})

    Product =126= 126, sum =−97= -9\sqrt{7}: (−37)×(−67)=126(-3\sqrt{7}) \times (-6\sqrt{7}) = 126 and −37+(−67)=−97-3\sqrt{7} + (-6\sqrt{7}) = -9\sqrt{7}

    =x2−37x−67x+126= x^2 - 3\sqrt{7}x - 6\sqrt{7}x + 126

    =x(x−37)−67(x−37)= x(x - 3\sqrt{7}) - 6\sqrt{7}(x - 3\sqrt{7})

    =(x−37)(x−67)= (x - 3\sqrt{7})(x - 6\sqrt{7})

  17. The factors of 2y2+107y+314\displaystyle 2y^2 + \frac{10}{7}y + \frac{3}{14} are
    Answer and solution

    Answer: (D) (2y+37)(y+12)\displaystyle \left(2y + \frac{3}{7}\right)\left(y + \frac{1}{2}\right)

    2y2+107y+314=28y2+20y+314\displaystyle 2y^2 + \frac{10}{7}y + \frac{3}{14} = \frac{28y^2 + 20y + 3}{14}

    =114(28y2+20y+3)\displaystyle = \frac{1}{14}(28y^2 + 20y + 3)

    28×3=8428 \times 3 = 84: 6×14=846 \times 14 = 84 and 6+14=206 + 14 = 20

    =114[28y2+6y+14y+3]\displaystyle = \frac{1}{14}[28y^2 + 6y + 14y + 3]

    =114[2y(14y+3)+1(14y+3)]\displaystyle = \frac{1}{14}[2y(14y + 3) + 1(14y + 3)]

    =114(14y+3)(2y+1)\displaystyle = \frac{1}{14}(14y + 3)(2y + 1)

    =(2y+37)(y+12)\displaystyle = \left(2y + \frac{3}{7}\right)\left(y + \frac{1}{2}\right)

  18. The factors of 5(a−4)2+27(a−4)(b+3)+10(b+3)25(a - 4)^2 + 27(a - 4)(b + 3) + 10(b + 3)^2 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (5a+2b−14)(a+5b+11)(5a + 2b - 14)(a + 5b + 11)

    Let a−4=xa - 4 = x and b+3=yb + 3 = y

    5(a−4)2+27(a−4)(b+3)+10(b+3)2=5x2+27xy+10y25(a - 4)^2 + 27(a - 4)(b + 3) + 10(b + 3)^2 = 5x^2 + 27xy + 10y^2

    5×10=505 \times 10 = 50: 2×25=502 \times 25 = 50 and 2+25=272 + 25 = 27

    =5x2+2xy+25xy+10y2= 5x^2 + 2xy + 25xy + 10y^2

    =x(5x+2y)+5y(5x+2y)= x(5x + 2y) + 5y(5x + 2y)

    =(5x+2y)(x+5y)= (5x + 2y)(x + 5y)

    =[5(a−4)+2(b+3)][(a−4)+5(b+3)]= [5(a - 4) + 2(b + 3)][(a - 4) + 5(b + 3)]

    =(5a−20+2b+6)(a−4+5b+15)= (5a - 20 + 2b + 6)(a - 4 + 5b + 15)

    =(5a+2b−14)(a+5b+11)= (5a + 2b - 14)(a + 5b + 11)

  19. The factors of x2+9y2+4z2−6xy−12yz+4zxx^2 + 9y^2 + 4z^2 - 6xy - 12yz + 4zx are
    Answer and solution

    Answer: (B) (x−3y+2z)2(x - 3y + 2z)^2

    x2+9y2+4z2−6xy−12yz+4zx=x2+(3y)2+(2z)2−2(x)(3y)−2(3y)(2z)+2(2z)(x)x^2 + 9y^2 + 4z^2 - 6xy - 12yz + 4zx = x^2 + (3y)^2 + (2z)^2 - 2(x)(3y) - 2(3y)(2z) + 2(2z)(x)

    =(x−3y+2z)2= (x - 3y + 2z)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

  20. Factorize t3−18t2+108t−216t^3 - 18t^2 + 108t - 216.
    Answer and solution

    Answer: (D) (t−6)3(t - 6)^3

    t3−18t2+108t−216=t3−63−3(t)2(6)+3(t)(6)2t^3 - 18t^2 + 108t - 216 = t^3 - 6^3 - 3(t)^2(6) + 3(t)(6)^2

    =(t−6)3= (t - 6)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

  21. 27t3−27t2+9t−65=27t^3 - 27t^2 + 9t - 65 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (3t−5)(9t2+6t+13)(3t - 5)(9t^2 + 6t + 13)

    27t3−27t2+9t−65=(3t)3−3(3t)2(1)+3(3t)(1)2−13−6427t^3 - 27t^2 + 9t - 65 = (3t)^3 - 3(3t)^2(1) + 3(3t)(1)^2 - 1^3 - 64

    =(3t−1)3−43= (3t - 1)^3 - 4^3

    =(3t−1−4)[(3t−1)2+(3t−1)4+42]= (3t - 1 - 4)[(3t - 1)^2 + (3t - 1)4 + 4^2]

    =(3t−5)[9t2−6t+1+12t−4+16]= (3t - 5)[9t^2 - 6t + 1 + 12t - 4 + 16]

    =(3t−5)(9t2+6t+13)= (3t - 5)(9t^2 + 6t + 13)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  22. 125a3b3+8=125a^3b^3 + 8 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (25a2b2−10ab+4)(5ab+2)(25a^2b^2 - 10ab + 4)(5ab + 2)

    125a3b3+8=(5ab)3+23125a^3b^3 + 8 = (5ab)^3 + 2^3

    =(5ab+2)[(5ab)2−(5ab)(2)+22]= (5ab + 2)[(5ab)^2 - (5ab)(2) + 2^2]

    =(5ab+2)(25a2b2−10ab+4)= (5ab + 2)(25a^2b^2 - 10ab + 4)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  23. On factorizing, (4x−3y)3+(3y−5)3+(5−4x)3=(4x - 3y)^3 + (3y - 5)^3 + (5 - 4x)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 3(4x−3y)(3y−5)(5−4x)3(4x - 3y)(3y - 5)(5 - 4x)

    Here (4x−3y)+(3y−5)+(5−4x)=0(4x - 3y) + (3y - 5) + (5 - 4x) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(4x−3y)3+(3y−5)3+(5−4x)3=3(4x−3y)(3y−5)(5−4x)\therefore (4x - 3y)^3 + (3y - 5)^3 + (5 - 4x)^3 = 3(4x - 3y)(3y - 5)(5 - 4x)

  24. The factors of 2x5−32xz42x^5 - 32xz^4 are
    Answer and solution

    Answer: (C) 2x(x+2z)(x−2z)(x2+4z2)2x(x + 2z)(x - 2z)(x^2 + 4z^2)

    2x5−32xz4=2x(x4−16z4)2x^5 - 32xz^4 = 2x(x^4 - 16z^4)

    =2x[(x2)2−(4z2)2]= 2x[(x^2)^2 - (4z^2)^2]

    =2x(x2+4z2)(x2−4z2)= 2x(x^2 + 4z^2)(x^2 - 4z^2)

    =2x(x2+4z2)[x2−(2z)2]= 2x(x^2 + 4z^2)[x^2 - (2z)^2]

    =2x(x2+4z2)(x+2z)(x−2z)= 2x(x^2 + 4z^2)(x + 2z)(x - 2z)

  25. On factorizing, 16m2+(4m2+3)m+12=16m^2 + (4m^2 + 3)m + 12 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (4m2+3)(m+4)(4m^2 + 3)(m + 4)

    16m2+(4m2+3)m+12=16m2+4m3+3m+1216m^2 + (4m^2 + 3)m + 12 = 16m^2 + 4m^3 + 3m + 12

    =4m3+16m2+3m+12= 4m^3 + 16m^2 + 3m + 12

    =4m2(m+4)+3(m+4)= 4m^2(m + 4) + 3(m + 4)

    =(m+4)(4m2+3)= (m + 4)(4m^2 + 3)