Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 102.5 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The factors of 121x2−16z2121x^2 - 16z^2 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (11x+4z)(11x−4z)(11x + 4z)(11x - 4z)

    121x2−16z2=(11x)2−(4z)2121x^2 - 16z^2 = (11x)^2 - (4z)^2

    =(11x+4z)(11x−4z)= (11x + 4z)(11x - 4z)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  2. 4m2+4m+1=4m^2 + 4m + 1 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2m+1)2(2m + 1)^2

    4m2+4m+1=(2m)2+12+2(2m)(1)4m^2 + 4m + 1 = (2m)^2 + 1^2 + 2(2m)(1)

    =(2m+1)2= (2m + 1)^2

    =(2m+1)(2m+1)= (2m + 1)(2m + 1)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  3. 49b2−14b+1=49b^2 - 14b + 1 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (7b−1)2(7b - 1)^2

    49b2−14b+1=(7b)2+12−2(7b)(1)49b^2 - 14b + 1 = (7b)^2 + 1^2 - 2(7b)(1)

    =(7b−1)2= (7b - 1)^2

    =(7b−1)(7b−1)= (7b - 1)(7b - 1)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  4. 4m2+28m+49−25n2=4m^2 + 28m + 49 - 25n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (2m+7+5n)(2m+7−5n)(2m + 7 + 5n)(2m + 7 - 5n)

    4m2+28m+49−25n2=(2m+7)2−(5n)24m^2 + 28m + 49 - 25n^2 = (2m + 7)^2 - (5n)^2

    =(2m+7+5n)(2m+7−5n)= (2m + 7 + 5n)(2m + 7 - 5n)

    using a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  5. To factorize 8m2+22m+58m^2 + 22m + 5 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 8×58 \times 5 and whose sum is 2222. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) 22 and 2020

    8×5=408 \times 5 = 40

    2×20=402 \times 20 = 40 and 2+20=222 + 20 = 22

    So the numbers are 22 and 2020.

  6. 10a2+17a+6=10a^2 + 17a + 6 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (2a+1)(5a+6)(2a + 1)(5a + 6)

    10×6=6010 \times 6 = 60: 5×12=605 \times 12 = 60 and 5+12=175 + 12 = 17

    =10a2+5a+12a+6= 10a^2 + 5a + 12a + 6

    =5a(2a+1)+6(2a+1)= 5a(2a + 1) + 6(2a + 1)

    =(2a+1)(5a+6)= (2a + 1)(5a + 6)

  7. The factors of 4y2−21y+204y^2 - 21y + 20 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (4y−5)(y−4)(4y - 5)(y - 4)

    4×20=804 \times 20 = 80: (−5)×(−16)=80(-5) \times (-16) = 80 and −5−16=−21-5 - 16 = -21

    =4y2−5y−16y+20= 4y^2 - 5y - 16y + 20

    =y(4y−5)−4(4y−5)= y(4y - 5) - 4(4y - 5)

    =(4y−5)(y−4)= (4y - 5)(y - 4)

  8. 10p2+11p−6=10p^2 + 11p - 6 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2p+3)(5p−2)(2p + 3)(5p - 2)

    10×(−6)=−6010 \times (-6) = -60: (−4)×15=−60(-4) \times 15 = -60 and −4+15=11-4 + 15 = 11

    =10p2−4p+15p−6= 10p^2 - 4p + 15p - 6

    =2p(5p−2)+3(5p−2)= 2p(5p - 2) + 3(5p - 2)

    =(5p−2)(2p+3)= (5p - 2)(2p + 3)

  9. To factorize 3x2+8x−163x^2 + 8x - 16 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 3×(−16)3 \times (-16) and whose sum is 88. They are
    Answer and solution

    Answer: (A) −4-4 and 1212

    3×(−16)=−483 \times (-16) = -48

    (−4)×12=−48(-4) \times 12 = -48 and −4+12=8-4 + 12 = 8

    So the numbers are −4-4 and 1212.

  10. On factorizing, 19t2+94t−273=19t^2 + 94t - 273 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (19t−39)(t+7)(19t - 39)(t + 7)

    19×(−273)=−518719 \times (-273) = -5187

    5187=3×7×13×19=39×1335187 = 3 \times 7 \times 13 \times 19 = 39 \times 133, and −39+133=94-39 + 133 = 94

    =19t2−39t+133t−273= 19t^2 - 39t + 133t - 273

    =t(19t−39)+7(19t−39)= t(19t - 39) + 7(19t - 39)

    =(19t−39)(t+7)= (19t - 39)(t + 7)

  11. Factorize 17x−35−2x217x - 35 - 2x^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (2x−7)(5−x)(2x - 7)(5 - x)

    Writing the terms in order: −2x2+17x−35-2x^2 + 17x - 35

    (−2)×(−35)=70(-2) \times (-35) = 70: 7×10=707 \times 10 = 70 and 7+10=177 + 10 = 17

    =−2x2+7x+10x−35= -2x^2 + 7x + 10x - 35

    =−x(2x−7)+5(2x−7)= -x(2x - 7) + 5(2x - 7)

    =(2x−7)(5−x)= (2x - 7)(5 - x)

  12. The factors of (m−p)2+7(m−p)+10(m - p)^2 + 7(m - p) + 10 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (m−p+2)(m−p+5)(m - p + 2)(m - p + 5)

    Let m−p=tm - p = t

    (m−p)2+7(m−p)+10=t2+7t+10(m - p)^2 + 7(m - p) + 10 = t^2 + 7t + 10

    1×10=101 \times 10 = 10: 2×5=102 \times 5 = 10 and 2+5=72 + 5 = 7

    =t2+2t+5t+10= t^2 + 2t + 5t + 10

    =t(t+2)+5(t+2)= t(t + 2) + 5(t + 2)

    =(t+2)(t+5)= (t + 2)(t + 5)

    =[(m−p)+2][(m−p)+5]= [(m - p) + 2][(m - p) + 5]

    =(m−p+2)(m−p+5)= (m - p + 2)(m - p + 5)

  13. The factors of 12x2+13xz+3z212x^2 + 13xz + 3z^2 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (3x+z)(4x+3z)(3x + z)(4x + 3z)

    12×3=3612 \times 3 = 36: 4×9=364 \times 9 = 36 and 4+9=134 + 9 = 13

    =12x2+4xz+9xz+3z2= 12x^2 + 4xz + 9xz + 3z^2

    =4x(3x+z)+3z(3x+z)= 4x(3x + z) + 3z(3x + z)

    =(3x+z)(4x+3z)= (3x + z)(4x + 3z)

  14. To factorize 5x2−2xz−7z25x^2 - 2xz - 7z^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×(−7)5 \times (-7) and whose sum is −2-2. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) 55 and −7-7

    5×(−7)=−355 \times (-7) = -35

    5×(−7)=−355 \times (-7) = -35 and 5−7=−25 - 7 = -2

    So the numbers are 55 and −7-7.

  15. On factorizing, a2−75a+30=a^2 - 7\sqrt{5}a + 30 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (a−65)(a−5)(a - 6\sqrt{5})(a - \sqrt{5})

    Product =30= 30, sum =−75= -7\sqrt{5}: (−5)×(−65)=30(-\sqrt{5}) \times (-6\sqrt{5}) = 30 and −5+(−65)=−75-\sqrt{5} + (-6\sqrt{5}) = -7\sqrt{5}

    =a2−5a−65a+30= a^2 - \sqrt{5}a - 6\sqrt{5}a + 30

    =a(a−5)−65(a−5)= a(a - \sqrt{5}) - 6\sqrt{5}(a - \sqrt{5})

    =(a−5)(a−65)= (a - \sqrt{5})(a - 6\sqrt{5})

  16. Factorize 3y2+34y−112\displaystyle 3y^2 + \frac{3}{4}y - \frac{1}{12}.
    Answer and solution

    Answer: (B) (3y−14)(y+13)\displaystyle \left(3y - \frac{1}{4}\right)\left(y + \frac{1}{3}\right)

    3y2+34y−112=36y2+9y−112\displaystyle 3y^2 + \frac{3}{4}y - \frac{1}{12} = \frac{36y^2 + 9y - 1}{12}

    =112(36y2+9y−1)\displaystyle = \frac{1}{12}(36y^2 + 9y - 1)

    36×(−1)=−3636 \times (-1) = -36: (−3)×12=−36(-3) \times 12 = -36 and −3+12=9-3 + 12 = 9

    =112[36y2−3y+12y−1]\displaystyle = \frac{1}{12}[36y^2 - 3y + 12y - 1]

    =112[3y(12y−1)+1(12y−1)]\displaystyle = \frac{1}{12}[3y(12y - 1) + 1(12y - 1)]

    =112(12y−1)(3y+1)\displaystyle = \frac{1}{12}(12y - 1)(3y + 1)

    =(y+13)(3y−14)\displaystyle = \left(y + \frac{1}{3}\right)\left(3y - \frac{1}{4}\right)

  17. On factorizing, 6(p+4)2−5(p+4)(q−4)−4(q−4)2=6(p + 4)^2 - 5(p + 4)(q - 4) - 4(q - 4)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2p+q+4)(3p−4q+28)(2p + q + 4)(3p - 4q + 28)

    Let p+4=xp + 4 = x and q−4=yq - 4 = y

    6(p+4)2−5(p+4)(q−4)−4(q−4)2=6x2−5xy−4y26(p + 4)^2 - 5(p + 4)(q - 4) - 4(q - 4)^2 = 6x^2 - 5xy - 4y^2

    6×(−4)=−246 \times (-4) = -24: 3×(−8)=−243 \times (-8) = -24 and 3−8=−53 - 8 = -5

    =6x2+3xy−8xy−4y2= 6x^2 + 3xy - 8xy - 4y^2

    =3x(2x+y)−4y(2x+y)= 3x(2x + y) - 4y(2x + y)

    =(2x+y)(3x−4y)= (2x + y)(3x - 4y)

    =[2(p+4)+(q−4)][3(p+4)−4(q−4)]= [2(p + 4) + (q - 4)][3(p + 4) - 4(q - 4)]

    =(2p+8+q−4)(3p+12−4q+16)= (2p + 8 + q - 4)(3p + 12 - 4q + 16)

    =(2p+q+4)(3p−4q+28)= (2p + q + 4)(3p - 4q + 28)

  18. 4p2+4q2+9r2+8pq−12qr−12rp=4p^2 + 4q^2 + 9r^2 + 8pq - 12qr - 12rp =
    Answer and solution

    Answer: (C) (2p+2q−3r)2(2p + 2q - 3r)^2

    4p2+4q2+9r2+8pq−12qr−12rp=(2p)2+(2q)2+(3r)2+2(2p)(2q)−2(2q)(3r)−2(3r)(2p)4p^2 + 4q^2 + 9r^2 + 8pq - 12qr - 12rp = (2p)^2 + (2q)^2 + (3r)^2 + 2(2p)(2q) - 2(2q)(3r) - 2(3r)(2p)

    =(2p+2q−3r)2= (2p + 2q - 3r)^2

    using a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca=(a+b−c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

  19. The factors of p3+18p2+108p+216p^3 + 18p^2 + 108p + 216 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (p+6)3(p + 6)^3

    p3+18p2+108p+216=p3+63+3(p)2(6)+3(p)(6)2p^3 + 18p^2 + 108p + 216 = p^3 + 6^3 + 3(p)^2(6) + 3(p)(6)^2

    =(p+6)3= (p + 6)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

  20. On factorizing, x3+9x2+27x−37=x^3 + 9x^2 + 27x - 37 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (x−1)(x2+10x+37)(x - 1)(x^2 + 10x + 37)

    x3+9x2+27x−37=x3+3(x)2(3)+3(x)(3)2+33−64x^3 + 9x^2 + 27x - 37 = x^3 + 3(x)^2(3) + 3(x)(3)^2 + 3^3 - 64

    =(x+3)3−43= (x + 3)^3 - 4^3

    =(x+3−4)[(x+3)2+(x+3)4+42]= (x + 3 - 4)[(x + 3)^2 + (x + 3)4 + 4^2]

    =(x−1)[x2+6x+9+4x+12+16]= (x - 1)[x^2 + 6x + 9 + 4x + 12 + 16]

    =(x−1)(x2+10x+37)= (x - 1)(x^2 + 10x + 37)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  21. Factorize 64+125m3n364 + 125m^3n^3.
    Answer and solution

    Answer: (B) (25m2n2−20mn+16)(5mn+4)(25m^2n^2 - 20mn + 16)(5mn + 4)

    64+125m3n3=43+(5mn)364 + 125m^3n^3 = 4^3 + (5mn)^3

    =(4+5mn)[42−(4)(5mn)+(5mn)2]= (4 + 5mn)[4^2 - (4)(5mn) + (5mn)^2]

    =(5mn+4)(25m2n2−20mn+16)= (5mn + 4)(25m^2n^2 - 20mn + 16)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  22. 16x4+36x2y2+81y4=16x^4 + 36x^2y^2 + 81y^4 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (4x2+6xy+9y2)(4x2−6xy+9y2)(4x^2 + 6xy + 9y^2)(4x^2 - 6xy + 9y^2)

    16x4+36x2y2+81y4=(4x2)2+2(4x2)(9y2)+(9y2)2−36x2y216x^4 + 36x^2y^2 + 81y^4 = (4x^2)^2 + 2(4x^2)(9y^2) + (9y^2)^2 - 36x^2y^2

    =(4x2+9y2)2−(6xy)2= (4x^2 + 9y^2)^2 - (6xy)^2

    =(4x2+9y2+6xy)(4x2+9y2−6xy)= (4x^2 + 9y^2 + 6xy)(4x^2 + 9y^2 - 6xy)

    =(4x2+6xy+9y2)(4x2−6xy+9y2)= (4x^2 + 6xy + 9y^2)(4x^2 - 6xy + 9y^2)

  23. (2x−3y)3+(3y−5)3+(5−2x)3=(2x - 3y)^3 + (3y - 5)^3 + (5 - 2x)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3(2x−3y)(3y−5)(5−2x)3(2x - 3y)(3y - 5)(5 - 2x)

    Here (2x−3y)+(3y−5)+(5−2x)=0(2x - 3y) + (3y - 5) + (5 - 2x) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(2x−3y)3+(3y−5)3+(5−2x)3=3(2x−3y)(3y−5)(5−2x)\therefore (2x - 3y)^3 + (3y - 5)^3 + (5 - 2x)^3 = 3(2x - 3y)(3y - 5)(5 - 2x)

  24. The factors of 16t5−t16t^5 - t are
    Answer and solution

    Answer: (C) t(2t+1)(2t−1)(4t2+1)t(2t + 1)(2t - 1)(4t^2 + 1)

    16t5−t=t(16t4−1)16t^5 - t = t(16t^4 - 1)

    =t[(4t2)2−12]= t[(4t^2)^2 - 1^2]

    =t(4t2+1)(4t2−1)= t(4t^2 + 1)(4t^2 - 1)

    =t(4t2+1)[(2t)2−12]= t(4t^2 + 1)[(2t)^2 - 1^2]

    =t(4t2+1)(2t+1)(2t−1)= t(4t^2 + 1)(2t + 1)(2t - 1)

  25. The factors of 10y2+(2y2+5)y+2510y^2 + (2y^2 + 5)y + 25 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (2y2+5)(y+5)(2y^2 + 5)(y + 5)

    10y2+(2y2+5)y+25=10y2+2y3+5y+2510y^2 + (2y^2 + 5)y + 25 = 10y^2 + 2y^3 + 5y + 25

    =2y3+10y2+5y+25= 2y^3 + 10y^2 + 5y + 25

    =2y2(y+5)+5(y+5)= 2y^2(y + 5) + 5(y + 5)

    =(y+5)(2y2+5)= (y + 5)(2y^2 + 5)