Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 103.4 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The factors of 16−81m416 - 81m^4 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (2+3m)(2−3m)(4+9m2)(2 + 3m)(2 - 3m)(4 + 9m^2)

    16−81m4=42−(9m2)216 - 81m^4 = 4^2 - (9m^2)^2

    =(4+9m2)(4−9m2)= (4 + 9m^2)(4 - 9m^2)

    =(4+9m2)[22−(3m)2]= (4 + 9m^2)[2^2 - (3m)^2]

    =(4+9m2)(2+3m)(2−3m)= (4 + 9m^2)(2 + 3m)(2 - 3m)

  2. Factorize 25m2+70mp+49p225m^2 + 70mp + 49p^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (5m+7p)2(5m + 7p)^2

    25m2+70mp+49p2=(5m)2+(7p)2+2(5m)(7p)25m^2 + 70mp + 49p^2 = (5m)^2 + (7p)^2 + 2(5m)(7p)

    =(5m+7p)2= (5m + 7p)^2

    =(5m+7p)(5m+7p)= (5m + 7p)(5m + 7p)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  3. The factors of 36p2−12p+136p^2 - 12p + 1 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (6p−1)2(6p - 1)^2

    36p2−12p+1=(6p)2+12−2(6p)(1)36p^2 - 12p + 1 = (6p)^2 + 1^2 - 2(6p)(1)

    =(6p−1)2= (6p - 1)^2

    =(6p−1)(6p−1)= (6p - 1)(6p - 1)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  4. m2−14mp+49p2=m^2 - 14mp + 49p^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (m−7p)2(m - 7p)^2

    m2−14mp+49p2=m2+(7p)2−2(m)(7p)m^2 - 14mp + 49p^2 = m^2 + (7p)^2 - 2(m)(7p)

    =(m−7p)2= (m - 7p)^2

    =(m−7p)(m−7p)= (m - 7p)(m - 7p)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  5. The factors of 4m2−20m+25−16n24m^2 - 20m + 25 - 16n^2 are
    Answer and solution

    Answer: (B) (2m−5+4n)(2m−5−4n)(2m - 5 + 4n)(2m - 5 - 4n)

    4m2−20m+25−16n2=(2m−5)2−(4n)24m^2 - 20m + 25 - 16n^2 = (2m - 5)^2 - (4n)^2

    =(2m−5+4n)(2m−5−4n)= (2m - 5 + 4n)(2m - 5 - 4n)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  6. To factorize 5p2+14p+95p^2 + 14p + 9 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×95 \times 9 and whose sum is 1414. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) 55 and 99

    5×9=455 \times 9 = 45

    5×9=455 \times 9 = 45 and 5+9=145 + 9 = 14

    So the numbers are 55 and 99.

  7. 4n2−29n+30=4n^2 - 29n + 30 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (4n−5)(n−6)(4n - 5)(n - 6)

    4×30=1204 \times 30 = 120: (−5)×(−24)=120(-5) \times (-24) = 120 and −5−24=−29-5 - 24 = -29

    =4n2−5n−24n+30= 4n^2 - 5n - 24n + 30

    =n(4n−5)−6(4n−5)= n(4n - 5) - 6(4n - 5)

    =(4n−5)(n−6)= (4n - 5)(n - 6)

  8. 10x2+19x−15=10x^2 + 19x - 15 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (2x+5)(5x−3)(2x + 5)(5x - 3)

    10×(−15)=−15010 \times (-15) = -150: (−6)×25=−150(-6) \times 25 = -150 and −6+25=19-6 + 25 = 19

    =10x2−6x+25x−15= 10x^2 - 6x + 25x - 15

    =2x(5x−3)+5(5x−3)= 2x(5x - 3) + 5(5x - 3)

    =(5x−3)(2x+5)= (5x - 3)(2x + 5)

  9. 11x2+85x+114=11x^2 + 85x + 114 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (11x+19)(x+6)(11x + 19)(x + 6)

    11×114=125411 \times 114 = 1254

    1254=2×3×11×19=19×661254 = 2 \times 3 \times 11 \times 19 = 19 \times 66, and 19+66=8519 + 66 = 85

    =11x2+19x+66x+114= 11x^2 + 19x + 66x + 114

    =x(11x+19)+6(11x+19)= x(11x + 19) + 6(11x + 19)

    =(11x+19)(x+6)= (11x + 19)(x + 6)

  10. On factorizing, 11n2+73n+116=11n^2 + 73n + 116 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (11n+29)(n+4)(11n + 29)(n + 4)

    11×116=127611 \times 116 = 1276

    1276=2×2×11×29=29×441276 = 2 \times 2 \times 11 \times 29 = 29 \times 44, and 29+44=7329 + 44 = 73

    =11n2+29n+44n+116= 11n^2 + 29n + 44n + 116

    =n(11n+29)+4(11n+29)= n(11n + 29) + 4(11n + 29)

    =(11n+29)(n+4)= (11n + 29)(n + 4)

  11. On factorizing, −7n+72−2n2=-7n + 72 - 2n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (9−2n)(n+8)(9 - 2n)(n + 8)

    Writing the terms in order: −2n2−7n+72-2n^2 - 7n + 72

    (−2)×72=−144(-2) \times 72 = -144: (−16)×9=−144(-16) \times 9 = -144 and −16+9=−7-16 + 9 = -7

    =−2n2−16n+9n+72= -2n^2 - 16n + 9n + 72

    =−2n(n+8)+9(n+8)= -2n(n + 8) + 9(n + 8)

    =(n+8)(9−2n)= (n + 8)(9 - 2n)

  12. On factorizing, 2(x+3z)2−(x+3z)−10=2(x + 3z)^2 - (x + 3z) - 10 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (2x+6z−5)(x+3z+2)(2x + 6z - 5)(x + 3z + 2)

    Let x+3z=px + 3z = p

    2(x+3z)2−(x+3z)−10=2p2−p−102(x + 3z)^2 - (x + 3z) - 10 = 2p^2 - p - 10

    2×(−10)=−202 \times (-10) = -20: 4×(−5)=−204 \times (-5) = -20 and 4−5=−14 - 5 = -1

    =2p2+4p−5p−10= 2p^2 + 4p - 5p - 10

    =2p(p+2)−5(p+2)= 2p(p + 2) - 5(p + 2)

    =(p+2)(2p−5)= (p + 2)(2p - 5)

    =[(x+3z)+2][2(x+3z)−5]= [(x + 3z) + 2][2(x + 3z) - 5]

    =(x+3z+2)(2x+6z−5)= (x + 3z + 2)(2x + 6z - 5)

  13. To factorize 5p2−29pq−6q25p^2 - 29pq - 6q^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×(−6)5 \times (-6) and whose sum is −29-29. They are
    Answer and solution

    Answer: (C) 11 and −30-30

    5×(−6)=−305 \times (-6) = -30

    1×(−30)=−301 \times (-30) = -30 and 1−30=−291 - 30 = -29

    So the numbers are 11 and −30-30.

  14. Factorize 37t2−122t−2473\sqrt{7}t^2 - 122t - 24\sqrt{7}.
    Answer and solution

    Answer: (A) (37t+4)(t−67)(3\sqrt{7}t + 4)(t - 6\sqrt{7})

    37×(−247)=3×(−24)×7=−5043\sqrt{7} \times (-24\sqrt{7}) = 3 \times (-24) \times 7 = -504: 4×(−126)=−5044 \times (-126) = -504 and 4−126=−1224 - 126 = -122

    =37t2+4t−126t−247= 3\sqrt{7}t^2 + 4t - 126t - 24\sqrt{7}

    =t(37t+4)−67(37t+4)= t(3\sqrt{7}t + 4) - 6\sqrt{7}(3\sqrt{7}t + 4)

    =(37t+4)(t−67)= (3\sqrt{7}t + 4)(t - 6\sqrt{7})

  15. Factorize 15t2+4t+415\displaystyle 15t^2 + 4t + \frac{4}{15}.
    Answer and solution

    Answer: (D) (15t+2)(t+215)\displaystyle (15t + 2)\left(t + \frac{2}{15}\right)

    15t2+4t+415=225t2+60t+415\displaystyle 15t^2 + 4t + \frac{4}{15} = \frac{225t^2 + 60t + 4}{15}

    =115(225t2+60t+4)\displaystyle = \frac{1}{15}(225t^2 + 60t + 4)

    =115[(15t)2+22+2(15t)(2)]\displaystyle = \frac{1}{15}[(15t)^2 + 2^2 + 2(15t)(2)]

    =115(15t+2)2\displaystyle = \frac{1}{15}(15t + 2)^2

    =(t+215)(15t+2)\displaystyle = \left(t + \frac{2}{15}\right)(15t + 2)

  16. 6(a+2)2+(a+2)(c+1)−(c+1)2=6(a + 2)^2 + (a + 2)(c + 1) - (c + 1)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (2a+c+5)(3a−c+5)(2a + c + 5)(3a - c + 5)

    Let a+2=xa + 2 = x and c+1=yc + 1 = y

    6(a+2)2+(a+2)(c+1)−(c+1)2=6x2+xy−y26(a + 2)^2 + (a + 2)(c + 1) - (c + 1)^2 = 6x^2 + xy - y^2

    6×(−1)=−66 \times (-1) = -6: (−2)×3=−6(-2) \times 3 = -6 and −2+3=1-2 + 3 = 1

    =6x2−2xy+3xy−y2= 6x^2 - 2xy + 3xy - y^2

    =2x(3x−y)+y(3x−y)= 2x(3x - y) + y(3x - y)

    =(3x−y)(2x+y)= (3x - y)(2x + y)

    =[3(a+2)−(c+1)][2(a+2)+(c+1)]= [3(a + 2) - (c + 1)][2(a + 2) + (c + 1)]

    =(3a+6−c−1)(2a+4+c+1)= (3a + 6 - c - 1)(2a + 4 + c + 1)

    =(3a−c+5)(2a+c+5)= (3a - c + 5)(2a + c + 5)

  17. 9a2+16b2+16c2−24ab−32bc+24ca=9a^2 + 16b^2 + 16c^2 - 24ab - 32bc + 24ca =
    Answer and solution

    Answer: (A) (3a−4b+4c)2(3a - 4b + 4c)^2

    9a2+16b2+16c2−24ab−32bc+24ca=(3a)2+(4b)2+(4c)2−2(3a)(4b)−2(4b)(4c)+2(4c)(3a)9a^2 + 16b^2 + 16c^2 - 24ab - 32bc + 24ca = (3a)^2 + (4b)^2 + (4c)^2 - 2(3a)(4b) - 2(4b)(4c) + 2(4c)(3a)

    =(3a−4b+4c)2= (3a - 4b + 4c)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

  18. On factorizing, 27y3−108y2z+144yz2−64z3=27y^3 - 108y^2z + 144yz^2 - 64z^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (3y−4z)3(3y - 4z)^3

    27y3−108y2z+144yz2−64z3=(3y)3−(4z)3−3(3y)2(4z)+3(3y)(4z)227y^3 - 108y^2z + 144yz^2 - 64z^3 = (3y)^3 - (4z)^3 - 3(3y)^2(4z) + 3(3y)(4z)^2

    =(3y−4z)3= (3y - 4z)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

  19. On factorizing, x3+9x2z+27xz2−37z3=x^3 + 9x^2z + 27xz^2 - 37z^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) (x−z)(x2+10xz+37z2)(x - z)(x^2 + 10xz + 37z^2)

    x3+9x2z+27xz2−37z3=x3+3(x)2(3z)+3(x)(3z)2+(3z)3−64z3x^3 + 9x^2z + 27xz^2 - 37z^3 = x^3 + 3(x)^2(3z) + 3(x)(3z)^2 + (3z)^3 - 64z^3

    =(x+3z)3−(4z)3= (x + 3z)^3 - (4z)^3

    =(x+3z−4z)[(x+3z)2+(x+3z)(4z)+(4z)2]= (x + 3z - 4z)[(x + 3z)^2 + (x + 3z)(4z) + (4z)^2]

    =(x−z)[x2+6xz+9z2+4xz+12z2+16z2]= (x - z)[x^2 + 6xz + 9z^2 + 4xz + 12z^2 + 16z^2]

    =(x−z)(x2+10xz+37z2)= (x - z)(x^2 + 10xz + 37z^2)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  20. Factorize 64m3+27n364m^3 + 27n^3.
    Answer and solution

    Answer: (D) (16m2−12mn+9n2)(4m+3n)(16m^2 - 12mn + 9n^2)(4m + 3n)

    64m3+27n3=(4m)3+(3n)364m^3 + 27n^3 = (4m)^3 + (3n)^3

    =(4m+3n)[(4m)2−(4m)(3n)+(3n)2]= (4m + 3n)[(4m)^2 - (4m)(3n) + (3n)^2]

    =(4m+3n)(16m2−12mn+9n2)= (4m + 3n)(16m^2 - 12mn + 9n^2)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  21. The factors of x3−57x−56x^3 - 57x - 56 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (x+1)(x+7)(x−8)(x + 1)(x + 7)(x - 8)

    x3−57x−56=x3−x−56x−56x^3 - 57x - 56 = x^3 - x - 56x - 56

    =x(x2−1)−56(x+1)= x(x^2 - 1) - 56(x + 1)

    =x(x+1)(x−1)−56(x+1)= x(x + 1)(x - 1) - 56(x + 1)

    =(x+1)[x(x−1)−56]= (x + 1)[x(x - 1) - 56]

    =(x+1)(x2−x−56)= (x + 1)(x^2 - x - 56)

    Now x2−x−56x^2 - x - 56: 7×(−8)=−567 \times (-8) = -56 and 7−8=−17 - 8 = -1

    x2−x−56=x2+7x−8x−56x^2 - x - 56 = x^2 + 7x - 8x - 56

    =x(x+7)−8(x+7)= x(x + 7) - 8(x + 7)

    =(x+7)(x−8)= (x + 7)(x - 8)

    So x3−57x−56=(x+1)(x+7)(x−8)x^3 - 57x - 56 = (x + 1)(x + 7)(x - 8)

  22. The factors of m4+25m2+625m^4 + 25m^2 + 625 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (m2+5m+25)(m2−5m+25)(m^2 + 5m + 25)(m^2 - 5m + 25)

    m4+25m2+625=(m2)2+2(m2)(25)+252−25m2m^4 + 25m^2 + 625 = (m^2)^2 + 2(m^2)(25) + 25^2 - 25m^2

    =(m2+25)2−(5m)2= (m^2 + 25)^2 - (5m)^2

    =(m2+25+5m)(m2+25−5m)= (m^2 + 25 + 5m)(m^2 + 25 - 5m)

    =(m2+5m+25)(m2−5m+25)= (m^2 + 5m + 25)(m^2 - 5m + 25)

  23. The factors of (2p−q)3+(q−3r)3+(3r−2p)3(2p - q)^3 + (q - 3r)^3 + (3r - 2p)^3 are
    Answer and solution

    Answer: (A) 3(2p−q)(q−3r)(3r−2p)3(2p - q)(q - 3r)(3r - 2p)

    Here (2p−q)+(q−3r)+(3r−2p)=0(2p - q) + (q - 3r) + (3r - 2p) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(2p−q)3+(q−3r)3+(3r−2p)3=3(2p−q)(q−3r)(3r−2p)\therefore (2p - q)^3 + (q - 3r)^3 + (3r - 2p)^3 = 3(2p - q)(q - 3r)(3r - 2p)

  24. The factors of 81m−m581m - m^5 are
    Answer and solution

    Answer: (D) m(3−m)(m+3)(m2+9)m(3 - m)(m + 3)(m^2 + 9)

    81m−m5=m(81−m4)81m - m^5 = m(81 - m^4)

    =m[92−(m2)2]= m[9^2 - (m^2)^2]

    =m(m2+9)(9−m2)= m(m^2 + 9)(9 - m^2)

    =m(m2+9)[32−m2]= m(m^2 + 9)[3^2 - m^2]

    =m(m2+9)(m+3)(3−m)= m(m^2 + 9)(m + 3)(3 - m)

  25. Factorize 20y2+(4y2+9)y+4520y^2 + (4y^2 + 9)y + 45.
    Answer and solution

    Answer: (B) (4y2+9)(y+5)(4y^2 + 9)(y + 5)

    20y2+(4y2+9)y+45=20y2+4y3+9y+4520y^2 + (4y^2 + 9)y + 45 = 20y^2 + 4y^3 + 9y + 45

    =4y3+20y2+9y+45= 4y^3 + 20y^2 + 9y + 45

    =4y2(y+5)+9(y+5)= 4y^2(y + 5) + 9(y + 5)

    =(y+5)(4y2+9)= (y + 5)(4y^2 + 9)