Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

MCQ test, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 101.4 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. Factorize 256−m4256 - m^4.
    Answer and solution

    Answer: (C) (16+m2)(4+m)(4−m)(16 + m^2)(4 + m)(4 - m)

    256−m4=162−(m2)2256 - m^4 = 16^2 - (m^2)^2

    =(16+m2)(16−m2)= (16 + m^2)(16 - m^2)

    =(16+m2)[42−m2]= (16 + m^2)[4^2 - m^2]

    =(16+m2)(4+m)(4−m)= (16 + m^2)(4 + m)(4 - m)

  2. The factors of y2+4y+4y^2 + 4y + 4 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (y+2)2(y + 2)^2

    y2+4y+4=y2+22+2(y)(2)y^2 + 4y + 4 = y^2 + 2^2 + 2(y)(2)

    =(y+2)2= (y + 2)^2

    =(y+2)(y+2)= (y + 2)(y + 2)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  3. The factors of 36z2+84z+4936z^2 + 84z + 49 are
    Answer and solution

    Answer: (C) (6z+7)2(6z + 7)^2

    36z2+84z+49=(6z)2+72+2(6z)(7)36z^2 + 84z + 49 = (6z)^2 + 7^2 + 2(6z)(7)

    =(6z+7)2= (6z + 7)^2

    =(6z+7)(6z+7)= (6z + 7)(6z + 7)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

  4. The factors of 25m2−80m+6425m^2 - 80m + 64 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (5m−8)2(5m - 8)^2

    25m2−80m+64=(5m)2+82−2(5m)(8)25m^2 - 80m + 64 = (5m)^2 + 8^2 - 2(5m)(8)

    =(5m−8)2= (5m - 8)^2

    =(5m−8)(5m−8)= (5m - 8)(5m - 8)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  5. 25n2−40n+16=25n^2 - 40n + 16 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (5n−4)2(5n - 4)^2

    25n2−40n+16=(5n)2+42−2(5n)(4)25n^2 - 40n + 16 = (5n)^2 + 4^2 - 2(5n)(4)

    =(5n−4)2= (5n - 4)^2

    =(5n−4)(5n−4)= (5n - 4)(5n - 4)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

  6. Factorize p2+2p+1−36q2p^2 + 2p + 1 - 36q^2.
    Answer and solution

    Answer: (C) (p+1+6q)(p+1−6q)(p + 1 + 6q)(p + 1 - 6q)

    p2+2p+1−36q2=(p+1)2−(6q)2p^2 + 2p + 1 - 36q^2 = (p + 1)^2 - (6q)^2

    =(p+1+6q)(p+1−6q)= (p + 1 + 6q)(p + 1 - 6q)

    using a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  7. The factors of 5b2+19b+185b^2 + 19b + 18 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (5b+9)(b+2)(5b + 9)(b + 2)

    5×18=905 \times 18 = 90: 9×10=909 \times 10 = 90 and 9+10=199 + 10 = 19

    =5b2+9b+10b+18= 5b^2 + 9b + 10b + 18

    =b(5b+9)+2(5b+9)= b(5b + 9) + 2(5b + 9)

    =(5b+9)(b+2)= (5b + 9)(b + 2)

  8. To factorize 3p2−22p+243p^2 - 22p + 24 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 3×243 \times 24 and whose sum is −22-22. They are
    Answer and solution

    Answer: (B) −4-4 and −18-18

    3×24=723 \times 24 = 72

    (−4)×(−18)=72(-4) \times (-18) = 72 and −4−18=−22-4 - 18 = -22

    So the numbers are −4-4 and −18-18.

  9. To factorize 5t2−26t−245t^2 - 26t - 24 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×(−24)5 \times (-24) and whose sum is −26-26. They are
    Answer and solution

    Answer: (A) 44 and −30-30

    5×(−24)=−1205 \times (-24) = -120

    4×(−30)=−1204 \times (-30) = -120 and 4−30=−264 - 30 = -26

    So the numbers are 44 and −30-30.

  10. Factorize 29x2+28x−6029x^2 + 28x - 60.
    Answer and solution

    Answer: (C) (29x−30)(x+2)(29x - 30)(x + 2)

    29×(−60)=−174029 \times (-60) = -1740

    1740=2×2×3×5×29=30×581740 = 2 \times 2 \times 3 \times 5 \times 29 = 30 \times 58, and −30+58=28-30 + 58 = 28

    =29x2−30x+58x−60= 29x^2 - 30x + 58x - 60

    =x(29x−30)+2(29x−30)= x(29x - 30) + 2(29x - 30)

    =(29x−30)(x+2)= (29x - 30)(x + 2)

  11. 11n−9−2n2=11n - 9 - 2n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (9−2n)(n−1)(9 - 2n)(n - 1)

    Writing the terms in order: −2n2+11n−9-2n^2 + 11n - 9

    (−2)×(−9)=18(-2) \times (-9) = 18: 2×9=182 \times 9 = 18 and 2+9=112 + 9 = 11

    =−2n2+2n+9n−9= -2n^2 + 2n + 9n - 9

    =−2n(n−1)+9(n−1)= -2n(n - 1) + 9(n - 1)

    =(n−1)(9−2n)= (n - 1)(9 - 2n)

  12. Factorize 13t+30−3t213t + 30 - 3t^2.
    Answer and solution

    Answer: (B) (3t+5)(6−t)(3t + 5)(6 - t)

    Writing the terms in order: −3t2+13t+30-3t^2 + 13t + 30

    (−3)×30=−90(-3) \times 30 = -90: (−5)×18=−90(-5) \times 18 = -90 and −5+18=13-5 + 18 = 13

    =−3t2−5t+18t+30= -3t^2 - 5t + 18t + 30

    =−t(3t+5)+6(3t+5)= -t(3t + 5) + 6(3t + 5)

    =(3t+5)(6−t)= (3t + 5)(6 - t)

  13. Factorize (m−2n)2−5(m−2n)−14(m - 2n)^2 - 5(m - 2n) - 14.
    Answer and solution

    Answer: (C) (m−2n+2)(m−2n−7)(m - 2n + 2)(m - 2n - 7)

    Let m−2n=pm - 2n = p

    (m−2n)2−5(m−2n)−14=p2−5p−14(m - 2n)^2 - 5(m - 2n) - 14 = p^2 - 5p - 14

    1×(−14)=−141 \times (-14) = -14: 2×(−7)=−142 \times (-7) = -14 and 2−7=−52 - 7 = -5

    =p2+2p−7p−14= p^2 + 2p - 7p - 14

    =p(p+2)−7(p+2)= p(p + 2) - 7(p + 2)

    =(p+2)(p−7)= (p + 2)(p - 7)

    =[(m−2n)+2][(m−2n)−7]= [(m - 2n) + 2][(m - 2n) - 7]

    =(m−2n+2)(m−2n−7)= (m - 2n + 2)(m - 2n - 7)

  14. On factorizing, 2m2−11mn−6n2=2m^2 - 11mn - 6n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) (2m+n)(m−6n)(2m + n)(m - 6n)

    2×(−6)=−122 \times (-6) = -12: 1×(−12)=−121 \times (-12) = -12 and 1−12=−111 - 12 = -11

    =2m2+mn−12mn−6n2= 2m^2 + mn - 12mn - 6n^2

    =m(2m+n)−6n(2m+n)= m(2m + n) - 6n(2m + n)

    =(2m+n)(m−6n)= (2m + n)(m - 6n)

  15. On factorizing, a2−5a−30=a^2 - \sqrt{5}a - 30 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (a+25)(a−35)(a + 2\sqrt{5})(a - 3\sqrt{5})

    Product =−30= -30, sum =−5= -\sqrt{5}: 25×(−35)=−302\sqrt{5} \times (-3\sqrt{5}) = -30 and 25+(−35)=−52\sqrt{5} + (-3\sqrt{5}) = -\sqrt{5}

    =a2+25a−35a−30= a^2 + 2\sqrt{5}a - 3\sqrt{5}a - 30

    =a(a+25)−35(a+25)= a(a + 2\sqrt{5}) - 3\sqrt{5}(a + 2\sqrt{5})

    =(a+25)(a−35)= (a + 2\sqrt{5})(a - 3\sqrt{5})

  16. The factors of 11m2+8m+1611\displaystyle 11m^2 + 8m + \frac{16}{11} are
    Answer and solution

    Answer: (C) (11m+4)(m+411)\displaystyle (11m + 4)\left(m + \frac{4}{11}\right)

    11m2+8m+1611=121m2+88m+1611\displaystyle 11m^2 + 8m + \frac{16}{11} = \frac{121m^2 + 88m + 16}{11}

    =111(121m2+88m+16)\displaystyle = \frac{1}{11}(121m^2 + 88m + 16)

    =111[(11m)2+42+2(11m)(4)]\displaystyle = \frac{1}{11}[(11m)^2 + 4^2 + 2(11m)(4)]

    =111(11m+4)2\displaystyle = \frac{1}{11}(11m + 4)^2

    =(m+411)(11m+4)\displaystyle = \left(m + \frac{4}{11}\right)(11m + 4)

  17. On factorizing, 5(a+1)2+16(a+1)(b−3)+3(b−3)2=5(a + 1)^2 + 16(a + 1)(b - 3) + 3(b - 3)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) (5a+b+2)(a+3b−8)(5a + b + 2)(a + 3b - 8)

    Let a+1=xa + 1 = x and b−3=yb - 3 = y

    5(a+1)2+16(a+1)(b−3)+3(b−3)2=5x2+16xy+3y25(a + 1)^2 + 16(a + 1)(b - 3) + 3(b - 3)^2 = 5x^2 + 16xy + 3y^2

    5×3=155 \times 3 = 15: 1×15=151 \times 15 = 15 and 1+15=161 + 15 = 16

    =5x2+xy+15xy+3y2= 5x^2 + xy + 15xy + 3y^2

    =x(5x+y)+3y(5x+y)= x(5x + y) + 3y(5x + y)

    =(5x+y)(x+3y)= (5x + y)(x + 3y)

    =[5(a+1)+(b−3)][(a+1)+3(b−3)]= [5(a + 1) + (b - 3)][(a + 1) + 3(b - 3)]

    =(5a+5+b−3)(a+1+3b−9)= (5a + 5 + b - 3)(a + 1 + 3b - 9)

    =(5a+b+2)(a+3b−8)= (5a + b + 2)(a + 3b - 8)

  18. The factors of 4p2+4q2+9r2−8pq−12qr+12rp4p^2 + 4q^2 + 9r^2 - 8pq - 12qr + 12rp are
    Answer and solution

    Answer: (B) (2p−2q+3r)2(2p - 2q + 3r)^2

    4p2+4q2+9r2−8pq−12qr+12rp=(2p)2+(2q)2+(3r)2−2(2p)(2q)−2(2q)(3r)+2(3r)(2p)4p^2 + 4q^2 + 9r^2 - 8pq - 12qr + 12rp = (2p)^2 + (2q)^2 + (3r)^2 - 2(2p)(2q) - 2(2q)(3r) + 2(3r)(2p)

    =(2p−2q+3r)2= (2p - 2q + 3r)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

  19. On factorizing, 8x3+12x2y+6xy2+y3=8x^3 + 12x^2y + 6xy^2 + y^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (2x+y)3(2x + y)^3

    8x3+12x2y+6xy2+y3=(2x)3+y3+3(2x)2(y)+3(2x)(y)28x^3 + 12x^2y + 6xy^2 + y^3 = (2x)^3 + y^3 + 3(2x)^2(y) + 3(2x)(y)^2

    =(2x+y)3= (2x + y)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

  20. The factors of 8a3+36a2c+54ac2−37c38a^3 + 36a^2c + 54ac^2 - 37c^3 are
    Answer and solution

    Answer: (D) (2a−c)(4a2+20ac+37c2)(2a - c)(4a^2 + 20ac + 37c^2)

    8a3+36a2c+54ac2−37c3=(2a)3+3(2a)2(3c)+3(2a)(3c)2+(3c)3−64c38a^3 + 36a^2c + 54ac^2 - 37c^3 = (2a)^3 + 3(2a)^2(3c) + 3(2a)(3c)^2 + (3c)^3 - 64c^3

    =(2a+3c)3−(4c)3= (2a + 3c)^3 - (4c)^3

    =(2a+3c−4c)[(2a+3c)2+(2a+3c)(4c)+(4c)2]= (2a + 3c - 4c)[(2a + 3c)^2 + (2a + 3c)(4c) + (4c)^2]

    =(2a−c)[4a2+12ac+9c2+8ac+12c2+16c2]= (2a - c)[4a^2 + 12ac + 9c^2 + 8ac + 12c^2 + 16c^2]

    =(2a−c)(4a2+20ac+37c2)= (2a - c)(4a^2 + 20ac + 37c^2)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  21. 8+27y3z3=8 + 27y^3z^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) (3yz+2)(9y2z2−6yz+4)(3yz + 2)(9y^2z^2 - 6yz + 4)

    8+27y3z3=23+(3yz)38 + 27y^3z^3 = 2^3 + (3yz)^3

    =(2+3yz)[22−(2)(3yz)+(3yz)2]= (2 + 3yz)[2^2 - (2)(3yz) + (3yz)^2]

    =(3yz+2)(9y2z2−6yz+4)= (3yz + 2)(9y^2z^2 - 6yz + 4)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  22. Which of the following is a factor of x3−13x−12x^3 - 13x - 12?
    Answer and solution

    Answer: (D) x+3x + 3

    x3−13x−12=x3−x−12x−12x^3 - 13x - 12 = x^3 - x - 12x - 12

    =x(x2−1)−12(x+1)= x(x^2 - 1) - 12(x + 1)

    =(x+1)(x2−x−12)= (x + 1)(x^2 - x - 12)

    =(x+1)(x+3)(x−4)= (x + 1)(x + 3)(x - 4)

    So x+3x + 3 is a factor.

  23. On factorizing, (5a−b)3+(b−2)3+(2−5a)3=(5a - b)^3 + (b - 2)^3 + (2 - 5a)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 3(5a−b)(b−2)(2−5a)3(5a - b)(b - 2)(2 - 5a)

    Here (5a−b)+(b−2)+(2−5a)=0(5a - b) + (b - 2) + (2 - 5a) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(5a−b)3+(b−2)3+(2−5a)3=3(5a−b)(b−2)(2−5a)\therefore (5a - b)^3 + (b - 2)^3 + (2 - 5a)^3 = 3(5a - b)(b - 2)(2 - 5a)

  24. 5a5b−5ab5=5a^5b - 5ab^5 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 5ab(a+b)(a−b)(a2+b2)5ab(a + b)(a - b)(a^2 + b^2)

    5a5b−5ab5=5ab(a4−b4)5a^5b - 5ab^5 = 5ab(a^4 - b^4)

    =5ab[(a2)2−(b2)2]= 5ab[(a^2)^2 - (b^2)^2]

    =5ab(a2+b2)(a2−b2)= 5ab(a^2 + b^2)(a^2 - b^2)

    =5ab(a2+b2)(a+b)(a−b)= 5ab(a^2 + b^2)(a + b)(a - b)

  25. The factors of 5a2+(a2+3)a+155a^2 + (a^2 + 3)a + 15 are
    Answer and solution

    Answer: (A) (a+5)(a2+3)(a + 5)(a^2 + 3)

    5a2+(a2+3)a+15=5a2+a3+3a+155a^2 + (a^2 + 3)a + 15 = 5a^2 + a^3 + 3a + 15

    =a3+5a2+3a+15= a^3 + 5a^2 + 3a + 15

    =a2(a+5)+3(a+5)= a^2(a + 5) + 3(a + 5)

    =(a+5)(a2+3)= (a + 5)(a^2 + 3)