Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize p2+10p+25p^2 + 10p + 25.
    1 mark
    Answer and solution

    p2+10p+25=p2+52+2(p)(5)p^2 + 10p + 25 = p^2 + 5^2 + 2(p)(5)

    =(p+5)2= (p + 5)^2

    =(p+5)(p+5)= (p + 5)(p + 5)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

    Answer: (p+5)2(p + 5)^2

  2. Factorize 16a2−56a+4916a^2 - 56a + 49.
    1 mark
    Answer and solution

    16a2−56a+49=(4a)2+72−2(4a)(7)16a^2 - 56a + 49 = (4a)^2 + 7^2 - 2(4a)(7)

    =(4a−7)2= (4a - 7)^2

    =(4a−7)(4a−7)= (4a - 7)(4a - 7)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

    Answer: (4a−7)2(4a - 7)^2

  3. Factorize p2−4p+4−9q2p^2 - 4p + 4 - 9q^2.
    2 marks
    Answer and solution

    p2−4p+4−9q2=(p−2)2−(3q)2p^2 - 4p + 4 - 9q^2 = (p - 2)^2 - (3q)^2

    =(p−2+3q)(p−2−3q)= (p - 2 + 3q)(p - 2 - 3q)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (p−2+3q)(p−2−3q)(p - 2 + 3q)(p - 2 - 3q)

  4. To factorize 5y2+23y+125y^2 + 23y + 12 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×125 \times 12 and whose sum is 2323. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    5×12=605 \times 12 = 60

    3×20=603 \times 20 = 60 and 3+20=233 + 20 = 23

    So the numbers are 33 and 2020.

    Answer: 33 and 2020

  5. To factorize 3z2−19z+63z^2 - 19z + 6 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 3×63 \times 6 and whose sum is −19-19. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    3×6=183 \times 6 = 18

    (−1)×(−18)=18(-1) \times (-18) = 18 and −1−18=−19-1 - 18 = -19

    So the numbers are −1-1 and −18-18.

    Answer: −1-1 and −18-18

  6. To factorize 4z2−21z−184z^2 - 21z - 18 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 4×(−18)4 \times (-18) and whose sum is −21-21. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    4×(−18)=−724 \times (-18) = -72

    3×(−24)=−723 \times (-24) = -72 and 3−24=−213 - 24 = -21

    So the numbers are 33 and −24-24.

    Answer: 33 and −24-24

  7. Factorize 19m2+130m−17619m^2 + 130m - 176.
    3 marks
    Answer and solution

    19×(−176)=−334419 \times (-176) = -3344

    3344=2×2×2×2×11×19=22×1523344 = 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 11 \times 19 = 22 \times 152, and −22+152=130-22 + 152 = 130

    =19m2−22m+152m−176= 19m^2 - 22m + 152m - 176

    =m(19m−22)+8(19m−22)= m(19m - 22) + 8(19m - 22)

    =(19m−22)(m+8)= (19m - 22)(m + 8)

    Answer: (19m−22)(m+8)(19m - 22)(m + 8)

  8. Factorize 36−41m−5m236 - 41m - 5m^2.
    3 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −5m2−41m+36-5m^2 - 41m + 36

    (−5)×36=−180(-5) \times 36 = -180: (−45)×4=−180(-45) \times 4 = -180 and −45+4=−41-45 + 4 = -41

    =−5m2−45m+4m+36= -5m^2 - 45m + 4m + 36

    =−5m(m+9)+4(m+9)= -5m(m + 9) + 4(m + 9)

    =(m+9)(4−5m)= (m + 9)(4 - 5m)

    Answer: (m+9)(4−5m)(m + 9)(4 - 5m)

  9. Factorize 2x2−3xy+y22x^2 - 3xy + y^2.
    2 marks
    Answer and solution

    2×1=22 \times 1 = 2: (−1)×(−2)=2(-1) \times (-2) = 2 and −1−2=−3-1 - 2 = -3

    =2x2−xy−2xy+y2= 2x^2 - xy - 2xy + y^2

    =x(2x−y)−y(2x−y)= x(2x - y) - y(2x - y)

    =(2x−y)(x−y)= (2x - y)(x - y)

    Answer: (2x−y)(x−y)(2x - y)(x - y)

  10. Factorize 42m2−14m+324\sqrt{2}m^2 - 14m + 3\sqrt{2}.
    5 marks
    Answer and solution

    42×32=4×3×2=244\sqrt{2} \times 3\sqrt{2} = 4 \times 3 \times 2 = 24: (−2)×(−12)=24(-2) \times (-12) = 24 and −2−12=−14-2 - 12 = -14

    =42m2−2m−12m+32= 4\sqrt{2}m^2 - 2m - 12m + 3\sqrt{2}

    =2m(22m−1)−32(22m−1)= 2m(2\sqrt{2}m - 1) - 3\sqrt{2}(2\sqrt{2}m - 1)

    =(22m−1)(2m−32)= (2\sqrt{2}m - 1)(2m - 3\sqrt{2})

    Answer: (22m−1)(2m−32)(2\sqrt{2}m - 1)(2m - 3\sqrt{2})

  11. Write a2−320a−920\displaystyle a^2 - \frac{3}{20}a - \frac{9}{20} in the form 120(…)\displaystyle \frac{1}{20}(\ldots), where the bracket has whole-number coefficients (the first step in factorizing it).
    1 mark
    Answer and solution

    a2−320a−920=20a2−3a−920\displaystyle a^2 - \frac{3}{20}a - \frac{9}{20} = \frac{20a^2 - 3a - 9}{20}

    =120(20a2−3a−9)\displaystyle = \frac{1}{20}(20a^2 - 3a - 9)

    Answer: 120(20a2−3a−9)\displaystyle \frac{1}{20}(20a^2 - 3a - 9)

  12. Factorize 6(a−3)2+(a−3)(c−5)−12(c−5)26(a - 3)^2 + (a - 3)(c - 5) - 12(c - 5)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    Let a−3=xa - 3 = x and c−5=yc - 5 = y

    6(a−3)2+(a−3)(c−5)−12(c−5)2=6x2+xy−12y26(a - 3)^2 + (a - 3)(c - 5) - 12(c - 5)^2 = 6x^2 + xy - 12y^2

    6×(−12)=−726 \times (-12) = -72: (−8)×9=−72(-8) \times 9 = -72 and −8+9=1-8 + 9 = 1

    =6x2−8xy+9xy−12y2= 6x^2 - 8xy + 9xy - 12y^2

    =2x(3x−4y)+3y(3x−4y)= 2x(3x - 4y) + 3y(3x - 4y)

    =(3x−4y)(2x+3y)= (3x - 4y)(2x + 3y)

    =[3(a−3)−4(c−5)][2(a−3)+3(c−5)]= [3(a - 3) - 4(c - 5)][2(a - 3) + 3(c - 5)]

    =(3a−9−4c+20)(2a−6+3c−15)= (3a - 9 - 4c + 20)(2a - 6 + 3c - 15)

    =(3a−4c+11)(2a+3c−21)= (3a - 4c + 11)(2a + 3c - 21)

    Answer: (3a−4c+11)(2a+3c−21)(3a - 4c + 11)(2a + 3c - 21)

  13. Factorize 4p2+9q2+16r2−12pq−24qr+16rp4p^2 + 9q^2 + 16r^2 - 12pq - 24qr + 16rp.
    2 marks
    Answer and solution

    4p2+9q2+16r2−12pq−24qr+16rp=(2p)2+(3q)2+(4r)2−2(2p)(3q)−2(3q)(4r)+2(4r)(2p)4p^2 + 9q^2 + 16r^2 - 12pq - 24qr + 16rp = (2p)^2 + (3q)^2 + (4r)^2 - 2(2p)(3q) - 2(3q)(4r) + 2(4r)(2p)

    =(2p−3q+4r)2= (2p - 3q + 4r)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

    Answer: (2p−3q+4r)2(2p - 3q + 4r)^2

  14. Factorize t3+12t2+48t+64t^3 + 12t^2 + 48t + 64.
    2 marks
    Answer and solution

    t3+12t2+48t+64=t3+43+3(t)2(4)+3(t)(4)2t^3 + 12t^2 + 48t + 64 = t^3 + 4^3 + 3(t)^2(4) + 3(t)(4)^2

    =(t+4)3= (t + 4)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    Answer: (t+4)3(t + 4)^3

  15. Factorize 64p6−12564p^6 - 125.
    2 marks
    Answer and solution

    64p6−125=(4p2)3−5364p^6 - 125 = (4p^2)^3 - 5^3

    =(4p2−5)[(4p2)2+(4p2)(5)+52]= (4p^2 - 5)[(4p^2)^2 + (4p^2)(5) + 5^2]

    =(4p2−5)(16p4+20p2+25)= (4p^2 - 5)(16p^4 + 20p^2 + 25)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Answer: (4p2−5)(16p4+20p2+25)(4p^2 - 5)(16p^4 + 20p^2 + 25)

  16. Factorize y6z6+216y^6z^6 + 216.
    3 marks
    Answer and solution

    y6z6+216=(y2z2)3+63y^6z^6 + 216 = (y^2z^2)^3 + 6^3

    =(y2z2+6)[(y2z2)2−(y2z2)(6)+62]= (y^2z^2 + 6)[(y^2z^2)^2 - (y^2z^2)(6) + 6^2]

    =(y2z2+6)(y4z4−6y2z2+36)= (y^2z^2 + 6)(y^4z^4 - 6y^2z^2 + 36)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Answer: (y2z2+6)(y4z4−6y2z2+36)(y^2z^2 + 6)(y^4z^4 - 6y^2z^2 + 36)

  17. Factorize x3−43x+42x^3 - 43x + 42.
    5 marks
    Answer and solution

    x3−43x+42=x3−x−42x+42x^3 - 43x + 42 = x^3 - x - 42x + 42

    =x(x2−1)−42(x−1)= x(x^2 - 1) - 42(x - 1)

    =x(x−1)(x+1)−42(x−1)= x(x - 1)(x + 1) - 42(x - 1)

    =(x−1)[x(x+1)−42]= (x - 1)[x(x + 1) - 42]

    =(x−1)(x2+x−42)= (x - 1)(x^2 + x - 42)

    Now x2+x−42x^2 + x - 42: (−6)×7=−42(-6) \times 7 = -42 and −6+7=1-6 + 7 = 1

    x2+x−42=x2−6x+7x−42x^2 + x - 42 = x^2 - 6x + 7x - 42

    =x(x−6)+7(x−6)= x(x - 6) + 7(x - 6)

    =(x−6)(x+7)= (x - 6)(x + 7)

    So x3−43x+42=(x−1)(x−6)(x+7)x^3 - 43x + 42 = (x - 1)(x - 6)(x + 7)

    Answer: (x−1)(x−6)(x+7)(x - 1)(x - 6)(x + 7)

  18. Factorize p4+16p2q2+256q4p^4 + 16p^2q^2 + 256q^4.
    5 marks
    Answer and solution

    p4+16p2q2+256q4=(p2)2+2(p2)(16q2)+(16q2)2−16p2q2p^4 + 16p^2q^2 + 256q^4 = (p^2)^2 + 2(p^2)(16q^2) + (16q^2)^2 - 16p^2q^2

    =(p2+16q2)2−(4pq)2= (p^2 + 16q^2)^2 - (4pq)^2

    =(p2+16q2+4pq)(p2+16q2−4pq)= (p^2 + 16q^2 + 4pq)(p^2 + 16q^2 - 4pq)

    =(p2+4pq+16q2)(p2−4pq+16q2)= (p^2 + 4pq + 16q^2)(p^2 - 4pq + 16q^2)

    Answer: (p2+4pq+16q2)(p2−4pq+16q2)(p^2 + 4pq + 16q^2)(p^2 - 4pq + 16q^2)

  19. Factorize (3a−b)3+(b−4c)3+(4c−3a)3(3a - b)^3 + (b - 4c)^3 + (4c - 3a)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    Here (3a−b)+(b−4c)+(4c−3a)=0(3a - b) + (b - 4c) + (4c - 3a) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(3a−b)3+(b−4c)3+(4c−3a)3=3(3a−b)(b−4c)(4c−3a)\therefore (3a - b)^3 + (b - 4c)^3 + (4c - 3a)^3 = 3(3a - b)(b - 4c)(4c - 3a)

    Answer: 3(3a−b)(b−4c)(4c−3a)3(3a - b)(b - 4c)(4c - 3a)

  20. Factorize 48x5−243xz448x^5 - 243xz^4.
    3 marks
    Answer and solution

    48x5−243xz4=3x(16x4−81z4)48x^5 - 243xz^4 = 3x(16x^4 - 81z^4)

    =3x[(4x2)2−(9z2)2]= 3x[(4x^2)^2 - (9z^2)^2]

    =3x(4x2+9z2)(4x2−9z2)= 3x(4x^2 + 9z^2)(4x^2 - 9z^2)

    =3x(4x2+9z2)[(2x)2−(3z)2]= 3x(4x^2 + 9z^2)[(2x)^2 - (3z)^2]

    =3x(4x2+9z2)(2x+3z)(2x−3z)= 3x(4x^2 + 9z^2)(2x + 3z)(2x - 3z)

    Answer: 3x(4x2+9z2)(2x+3z)(2x−3z)3x(4x^2 + 9z^2)(2x + 3z)(2x - 3z)