Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 87.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize 49−64n249 - 64n^2.
    1 mark
    Answer and solution

    49−64n2=72−(8n)249 - 64n^2 = 7^2 - (8n)^2

    =(7+8n)(7−8n)= (7 + 8n)(7 - 8n)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (7+8n)(7−8n)(7 + 8n)(7 - 8n)

  2. Factorize 25y2+20y+425y^2 + 20y + 4.
    1 mark
    Answer and solution

    25y2+20y+4=(5y)2+22+2(5y)(2)25y^2 + 20y + 4 = (5y)^2 + 2^2 + 2(5y)(2)

    =(5y+2)2= (5y + 2)^2

    =(5y+2)(5y+2)= (5y + 2)(5y + 2)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

    Answer: (5y+2)2(5y + 2)^2

  3. Factorize 49y2−126yz+81z249y^2 - 126yz + 81z^2.
    1 mark
    Answer and solution

    49y2−126yz+81z2=(7y)2+(9z)2−2(7y)(9z)49y^2 - 126yz + 81z^2 = (7y)^2 + (9z)^2 - 2(7y)(9z)

    =(7y−9z)2= (7y - 9z)^2

    =(7y−9z)(7y−9z)= (7y - 9z)(7y - 9z)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

    Answer: (7y−9z)2(7y - 9z)^2

  4. Factorize 3t2+13t+143t^2 + 13t + 14.
    2 marks
    Answer and solution

    3×14=423 \times 14 = 42: 6×7=426 \times 7 = 42 and 6+7=136 + 7 = 13

    =3t2+6t+7t+14= 3t^2 + 6t + 7t + 14

    =3t(t+2)+7(t+2)= 3t(t + 2) + 7(t + 2)

    =(t+2)(3t+7)= (t + 2)(3t + 7)

    Answer: (t+2)(3t+7)(t + 2)(3t + 7)

  5. To factorize 4y2−37y+404y^2 - 37y + 40 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 4×404 \times 40 and whose sum is −37-37. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    4×40=1604 \times 40 = 160

    (−5)×(−32)=160(-5) \times (-32) = 160 and −5−32=−37-5 - 32 = -37

    So the numbers are −5-5 and −32-32.

    Answer: −5-5 and −32-32

  6. Factorize 12z2−5z−2512z^2 - 5z - 25.
    2 marks
    Answer and solution

    12×(−25)=−30012 \times (-25) = -300: 15×(−20)=−30015 \times (-20) = -300 and 15−20=−515 - 20 = -5

    =12z2+15z−20z−25= 12z^2 + 15z - 20z - 25

    =3z(4z+5)−5(4z+5)= 3z(4z + 5) - 5(4z + 5)

    =(4z+5)(3z−5)= (4z + 5)(3z - 5)

    Answer: (4z+5)(3z−5)(4z + 5)(3z - 5)

  7. Factorize 29p2−75p−3629p^2 - 75p - 36.
    3 marks
    Answer and solution

    29×(−36)=−104429 \times (-36) = -1044

    1044=2×2×3×3×29=12×871044 = 2 \times 2 \times 3 \times 3 \times 29 = 12 \times 87, and 12−87=−7512 - 87 = -75

    =29p2+12p−87p−36= 29p^2 + 12p - 87p - 36

    =p(29p+12)−3(29p+12)= p(29p + 12) - 3(29p + 12)

    =(29p+12)(p−3)= (29p + 12)(p - 3)

    Answer: (29p+12)(p−3)(29p + 12)(p - 3)

  8. Factorize −2b+48−b2-2b + 48 - b^2.
    2 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −b2−2b+48-b^2 - 2b + 48

    (−1)×48=−48(-1) \times 48 = -48: (−8)×6=−48(-8) \times 6 = -48 and −8+6=−2-8 + 6 = -2

    =−b2−8b+6b+48= -b^2 - 8b + 6b + 48

    =−b(b+8)+6(b+8)= -b(b + 8) + 6(b + 8)

    =(b+8)(6−b)= (b + 8)(6 - b)

    Answer: (b+8)(6−b)(b + 8)(6 - b)

  9. Factorize (p+q)2+2(p+q)−24(p + q)^2 + 2(p + q) - 24.
    3 marks
    Answer and solution

    Let p+q=tp + q = t

    (p+q)2+2(p+q)−24=t2+2t−24(p + q)^2 + 2(p + q) - 24 = t^2 + 2t - 24

    1×(−24)=−241 \times (-24) = -24: (−4)×6=−24(-4) \times 6 = -24 and −4+6=2-4 + 6 = 2

    =t2−4t+6t−24= t^2 - 4t + 6t - 24

    =t(t−4)+6(t−4)= t(t - 4) + 6(t - 4)

    =(t−4)(t+6)= (t - 4)(t + 6)

    =[(p+q)−4][(p+q)+6]= [(p + q) - 4][(p + q) + 6]

    =(p+q−4)(p+q+6)= (p + q - 4)(p + q + 6)

    Answer: (p+q−4)(p+q+6)(p + q - 4)(p + q + 6)

  10. To factorize 2x2+5xy+2y22x^2 + 5xy + 2y^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 2×22 \times 2 and whose sum is 55. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    2×2=42 \times 2 = 4

    1×4=41 \times 4 = 4 and 1+4=51 + 4 = 5

    So the numbers are 11 and 44.

    Answer: 11 and 44

  11. Factorize 6t2−15t−215\displaystyle 6t^2 - \frac{1}{5}t - \frac{2}{15}.
    5 marks
    Answer and solution

    6t2−15t−215=90t2−3t−215\displaystyle 6t^2 - \frac{1}{5}t - \frac{2}{15} = \frac{90t^2 - 3t - 2}{15}

    =115(90t2−3t−2)\displaystyle = \frac{1}{15}(90t^2 - 3t - 2)

    90×(−2)=−18090 \times (-2) = -180: 12×(−15)=−18012 \times (-15) = -180 and 12−15=−312 - 15 = -3

    =115[90t2+12t−15t−2]\displaystyle = \frac{1}{15}[90t^2 + 12t - 15t - 2]

    =115[6t(15t+2)−1(15t+2)]\displaystyle = \frac{1}{15}[6t(15t + 2) - 1(15t + 2)]

    =115(15t+2)(6t−1)\displaystyle = \frac{1}{15}(15t + 2)(6t - 1)

    =(3t+25)(2t−13)\displaystyle = \left(3t + \frac{2}{5}\right)\left(2t - \frac{1}{3}\right)

    Answer: 115(15t+2)(6t−1)\displaystyle \frac{1}{15}(15t + 2)(6t - 1), i.e. (3t+25)(2t−13)\displaystyle \left(3t + \frac{2}{5}\right)\left(2t - \frac{1}{3}\right)

  12. Factorize 9p2+9q2+4r2+18pq−12qr−12rp9p^2 + 9q^2 + 4r^2 + 18pq - 12qr - 12rp.
    2 marks
    Answer and solution

    9p2+9q2+4r2+18pq−12qr−12rp=(3p)2+(3q)2+(2r)2+2(3p)(3q)−2(3q)(2r)−2(2r)(3p)9p^2 + 9q^2 + 4r^2 + 18pq - 12qr - 12rp = (3p)^2 + (3q)^2 + (2r)^2 + 2(3p)(3q) - 2(3q)(2r) - 2(2r)(3p)

    =(3p+3q−2r)2= (3p + 3q - 2r)^2

    using a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca=(a+b−c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

    Answer: (3p+3q−2r)2(3p + 3q - 2r)^2

  13. Factorize 8z3+12z2+6z+18z^3 + 12z^2 + 6z + 1.
    2 marks
    Answer and solution

    8z3+12z2+6z+1=(2z)3+13+3(2z)2(1)+3(2z)(1)28z^3 + 12z^2 + 6z + 1 = (2z)^3 + 1^3 + 3(2z)^2(1) + 3(2z)(1)^2

    =(2z+1)3= (2z + 1)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    Answer: (2z+1)3(2z + 1)^3

  14. Factorize 216x6−z6216x^6 - z^6.
    2 marks
    Answer and solution

    216x6−z6=(6x2)3−(z2)3216x^6 - z^6 = (6x^2)^3 - (z^2)^3

    =(6x2−z2)[(6x2)2+(6x2)(z2)+(z2)2]= (6x^2 - z^2)[(6x^2)^2 + (6x^2)(z^2) + (z^2)^2]

    =(6x2−z2)(36x4+6x2z2+z4)= (6x^2 - z^2)(36x^4 + 6x^2z^2 + z^4)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Answer: (6x2−z2)(36x4+6x2z2+z4)(6x^2 - z^2)(36x^4 + 6x^2z^2 + z^4)

  15. Factorize 125y6+64125y^6 + 64.
    3 marks
    Answer and solution

    125y6+64=(5y2)3+43125y^6 + 64 = (5y^2)^3 + 4^3

    =(5y2+4)[(5y2)2−(5y2)(4)+42]= (5y^2 + 4)[(5y^2)^2 - (5y^2)(4) + 4^2]

    =(5y2+4)(25y4−20y2+16)= (5y^2 + 4)(25y^4 - 20y^2 + 16)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Answer: (5y2+4)(25y4−20y2+16)(5y^2 + 4)(25y^4 - 20y^2 + 16)

  16. Factorize x3−19x+30x^3 - 19x + 30.
    5 marks
    Answer and solution

    x3−19x+30=x3−4x−15x+30x^3 - 19x + 30 = x^3 - 4x - 15x + 30

    =x(x2−4)−15(x−2)= x(x^2 - 4) - 15(x - 2)

    =x(x−2)(x+2)−15(x−2)= x(x - 2)(x + 2) - 15(x - 2)

    =(x−2)[x(x+2)−15]= (x - 2)[x(x + 2) - 15]

    =(x−2)(x2+2x−15)= (x - 2)(x^2 + 2x - 15)

    Now x2+2x−15x^2 + 2x - 15: (−3)×5=−15(-3) \times 5 = -15 and −3+5=2-3 + 5 = 2

    x2+2x−15=x2−3x+5x−15x^2 + 2x - 15 = x^2 - 3x + 5x - 15

    =x(x−3)+5(x−3)= x(x - 3) + 5(x - 3)

    =(x−3)(x+5)= (x - 3)(x + 5)

    So x3−19x+30=(x−2)(x−3)(x+5)x^3 - 19x + 30 = (x - 2)(x - 3)(x + 5)

    Answer: (x−2)(x−3)(x+5)(x - 2)(x - 3)(x + 5)

  17. Factorize 1024a4+11024a^4 + 1.
    3 marks
    Answer and solution

    1024a4+1=12+(32a2)2+2(1)(32a2)−64a21024a^4 + 1 = 1^2 + (32a^2)^2 + 2(1)(32a^2) - 64a^2

    =(32a2+1)2−(8a)2= (32a^2 + 1)^2 - (8a)^2

    =(32a2+1+8a)(32a2+1−8a)= (32a^2 + 1 + 8a)(32a^2 + 1 - 8a)

    =(32a2+8a+1)(32a2−8a+1)= (32a^2 + 8a + 1)(32a^2 - 8a + 1)

    Answer: (32a2+8a+1)(32a2−8a+1)(32a^2 + 8a + 1)(32a^2 - 8a + 1)

  18. Factorize (a−3b)3+(3b−5)3+(5−a)3(a - 3b)^3 + (3b - 5)^3 + (5 - a)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    Here (a−3b)+(3b−5)+(5−a)=0(a - 3b) + (3b - 5) + (5 - a) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(a−3b)3+(3b−5)3+(5−a)3=3(a−3b)(3b−5)(5−a)\therefore (a - 3b)^3 + (3b - 5)^3 + (5 - a)^3 = 3(a - 3b)(3b - 5)(5 - a)

    Answer: 3(a−3b)(3b−5)(5−a)3(a - 3b)(3b - 5)(5 - a)

  19. Factorize 256t9−t256t^9 - t.
    5 marks
    Answer and solution

    256t9−t=t(256t8−1)256t^9 - t = t(256t^8 - 1)

    =t[(16t4)2−12]= t[(16t^4)^2 - 1^2]

    =t(16t4+1)(16t4−1)= t(16t^4 + 1)(16t^4 - 1)

    =t(16t4+1)[(4t2)2−12]= t(16t^4 + 1)[(4t^2)^2 - 1^2]

    =t(16t4+1)(4t2+1)(4t2−1)= t(16t^4 + 1)(4t^2 + 1)(4t^2 - 1)

    =t(16t4+1)(4t2+1)[(2t)2−12]= t(16t^4 + 1)(4t^2 + 1)[(2t)^2 - 1^2]

    =t(16t4+1)(4t2+1)(2t+1)(2t−1)= t(16t^4 + 1)(4t^2 + 1)(2t + 1)(2t - 1)

    Answer: t(16t4+1)(4t2+1)(2t+1)(2t−1)t(16t^4 + 1)(4t^2 + 1)(2t + 1)(2t - 1)

  20. Factorize p(p−2q)3+6p2q(p−2q)p(p - 2q)^3 + 6p^2q(p - 2q).
    5 marks
    Answer and solution

    p(p−2q)3+6p2q(p−2q)=p(p−2q)[(p−2q)2+6pq]p(p - 2q)^3 + 6p^2q(p - 2q) = p(p - 2q)[(p - 2q)^2 + 6pq]

    =p(p−2q)[p2−4pq+4q2+6pq]= p(p - 2q)[p^2 - 4pq + 4q^2 + 6pq]

    =p(p−2q)(p2+2pq+4q2)= p(p - 2q)(p^2 + 2pq + 4q^2)

    Answer: p(p−2q)(p2+2pq+4q2)p(p - 2q)(p^2 + 2pq + 4q^2)