Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize 25t2−8125t^2 - 81.
    1 mark
    Answer and solution

    25t2−81=(5t)2−9225t^2 - 81 = (5t)^2 - 9^2

    =(5t+9)(5t−9)= (5t + 9)(5t - 9)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (5t+9)(5t−9)(5t + 9)(5t - 9)

  2. Factorize m2+18mn+81n2m^2 + 18mn + 81n^2.
    1 mark
    Answer and solution

    m2+18mn+81n2=m2+(9n)2+2(m)(9n)m^2 + 18mn + 81n^2 = m^2 + (9n)^2 + 2(m)(9n)

    =(m+9n)2= (m + 9n)^2

    =(m+9n)(m+9n)= (m + 9n)(m + 9n)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

    Answer: (m+9n)2(m + 9n)^2

  3. Factorize 9z2−30z+259z^2 - 30z + 25.
    1 mark
    Answer and solution

    9z2−30z+25=(3z)2+52−2(3z)(5)9z^2 - 30z + 25 = (3z)^2 + 5^2 - 2(3z)(5)

    =(3z−5)2= (3z - 5)^2

    =(3z−5)(3z−5)= (3z - 5)(3z - 5)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

    Answer: (3z−5)2(3z - 5)^2

  4. Factorize x2+12x+36−25y2x^2 + 12x + 36 - 25y^2.
    2 marks
    Answer and solution

    x2+12x+36−25y2=(x+6)2−(5y)2x^2 + 12x + 36 - 25y^2 = (x + 6)^2 - (5y)^2

    =(x+6+5y)(x+6−5y)= (x + 6 + 5y)(x + 6 - 5y)

    using a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (x+6+5y)(x+6−5y)(x + 6 + 5y)(x + 6 - 5y)

  5. To factorize 5z2+22z+85z^2 + 22z + 8 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×85 \times 8 and whose sum is 2222. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    5×8=405 \times 8 = 40

    2×20=402 \times 20 = 40 and 2+20=222 + 20 = 22

    So the numbers are 22 and 2020.

    Answer: 22 and 2020

  6. Factorize 3x2−17x+103x^2 - 17x + 10.
    2 marks
    Answer and solution

    3×10=303 \times 10 = 30: (−2)×(−15)=30(-2) \times (-15) = 30 and −2−15=−17-2 - 15 = -17

    =3x2−2x−15x+10= 3x^2 - 2x - 15x + 10

    =x(3x−2)−5(3x−2)= x(3x - 2) - 5(3x - 2)

    =(3x−2)(x−5)= (3x - 2)(x - 5)

    Answer: (3x−2)(x−5)(3x - 2)(x - 5)

  7. Factorize 5p2+4p−15p^2 + 4p - 1.
    2 marks
    Answer and solution

    5×(−1)=−55 \times (-1) = -5: (−1)×5=−5(-1) \times 5 = -5 and −1+5=4-1 + 5 = 4

    =5p2−p+5p−1= 5p^2 - p + 5p - 1

    =p(5p−1)+1(5p−1)= p(5p - 1) + 1(5p - 1)

    =(5p−1)(p+1)= (5p - 1)(p + 1)

    Answer: (5p−1)(p+1)(5p - 1)(p + 1)

  8. Factorize 9y−2y2+819y - 2y^2 + 81.
    2 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −2y2+9y+81-2y^2 + 9y + 81

    (−2)×81=−162(-2) \times 81 = -162: (−9)×18=−162(-9) \times 18 = -162 and −9+18=9-9 + 18 = 9

    =−2y2−9y+18y+81= -2y^2 - 9y + 18y + 81

    =−y(2y+9)+9(2y+9)= -y(2y + 9) + 9(2y + 9)

    =(2y+9)(9−y)= (2y + 9)(9 - y)

    Answer: (2y+9)(9−y)(2y + 9)(9 - y)

  9. Factorize (3x+4y)2−4(3x+4y)−21(3x + 4y)^2 - 4(3x + 4y) - 21.
    3 marks
    Answer and solution

    Let 3x+4y=p3x + 4y = p

    (3x+4y)2−4(3x+4y)−21=p2−4p−21(3x + 4y)^2 - 4(3x + 4y) - 21 = p^2 - 4p - 21

    1×(−21)=−211 \times (-21) = -21: 3×(−7)=−213 \times (-7) = -21 and 3−7=−43 - 7 = -4

    =p2+3p−7p−21= p^2 + 3p - 7p - 21

    =p(p+3)−7(p+3)= p(p + 3) - 7(p + 3)

    =(p+3)(p−7)= (p + 3)(p - 7)

    =[(3x+4y)+3][(3x+4y)−7]= [(3x + 4y) + 3][(3x + 4y) - 7]

    =(3x+4y+3)(3x+4y−7)= (3x + 4y + 3)(3x + 4y - 7)

    Answer: (3x+4y+3)(3x+4y−7)(3x + 4y + 3)(3x + 4y - 7)

  10. To factorize 4x2−xz−14z24x^2 - xz - 14z^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 4×(−14)4 \times (-14) and whose sum is −1-1. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    4×(−14)=−564 \times (-14) = -56

    7×(−8)=−567 \times (-8) = -56 and 7−8=−17 - 8 = -1

    So the numbers are 77 and −8-8.

    Answer: 77 and −8-8

  11. Factorize 33t2−35t−433\sqrt{3}t^2 - 35t - 4\sqrt{3}.
    5 marks
    Answer and solution

    33×(−43)=3×(−4)×3=−363\sqrt{3} \times (-4\sqrt{3}) = 3 \times (-4) \times 3 = -36: 1×(−36)=−361 \times (-36) = -36 and 1−36=−351 - 36 = -35

    =33t2+t−36t−43= 3\sqrt{3}t^2 + t - 36t - 4\sqrt{3}

    =t(33t+1)−43(33t+1)= t(3\sqrt{3}t + 1) - 4\sqrt{3}(3\sqrt{3}t + 1)

    =(33t+1)(t−43)= (3\sqrt{3}t + 1)(t - 4\sqrt{3})

    Answer: (33t+1)(t−43)(3\sqrt{3}t + 1)(t - 4\sqrt{3})

  12. Factorize 2y2−2y+12\displaystyle 2y^2 - 2y + \frac{1}{2}.
    3 marks
    Answer and solution

    2y2−2y+12=4y2−4y+12\displaystyle 2y^2 - 2y + \frac{1}{2} = \frac{4y^2 - 4y + 1}{2}

    =12(4y2−4y+1)\displaystyle = \frac{1}{2}(4y^2 - 4y + 1)

    =12[(2y)2+12−2(2y)(1)]\displaystyle = \frac{1}{2}[(2y)^2 + 1^2 - 2(2y)(1)]

    =12(2y−1)2\displaystyle = \frac{1}{2}(2y - 1)^2

    =(y−12)(2y−1)\displaystyle = \left(y - \frac{1}{2}\right)(2y - 1)

    Answer: 12(2y−1)2\displaystyle \frac{1}{2}(2y - 1)^2, i.e. (y−12)(2y−1)\displaystyle \left(y - \frac{1}{2}\right)(2y - 1)

  13. Factorize 10(m+1)2+27(m+1)(n−1)+18(n−1)210(m + 1)^2 + 27(m + 1)(n - 1) + 18(n - 1)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    Let m+1=xm + 1 = x and n−1=yn - 1 = y

    10(m+1)2+27(m+1)(n−1)+18(n−1)2=10x2+27xy+18y210(m + 1)^2 + 27(m + 1)(n - 1) + 18(n - 1)^2 = 10x^2 + 27xy + 18y^2

    10×18=18010 \times 18 = 180: 12×15=18012 \times 15 = 180 and 12+15=2712 + 15 = 27

    =10x2+12xy+15xy+18y2= 10x^2 + 12xy + 15xy + 18y^2

    =2x(5x+6y)+3y(5x+6y)= 2x(5x + 6y) + 3y(5x + 6y)

    =(5x+6y)(2x+3y)= (5x + 6y)(2x + 3y)

    =[5(m+1)+6(n−1)][2(m+1)+3(n−1)]= [5(m + 1) + 6(n - 1)][2(m + 1) + 3(n - 1)]

    =(5m+5+6n−6)(2m+2+3n−3)= (5m + 5 + 6n - 6)(2m + 2 + 3n - 3)

    =(5m+6n−1)(2m+3n−1)= (5m + 6n - 1)(2m + 3n - 1)

    Answer: (5m+6n−1)(2m+3n−1)(5m + 6n - 1)(2m + 3n - 1)

  14. Factorize 9p2+9q2+4r2−18pq−12qr+12rp9p^2 + 9q^2 + 4r^2 - 18pq - 12qr + 12rp.
    2 marks
    Answer and solution

    9p2+9q2+4r2−18pq−12qr+12rp=(3p)2+(3q)2+(2r)2−2(3p)(3q)−2(3q)(2r)+2(2r)(3p)9p^2 + 9q^2 + 4r^2 - 18pq - 12qr + 12rp = (3p)^2 + (3q)^2 + (2r)^2 - 2(3p)(3q) - 2(3q)(2r) + 2(2r)(3p)

    =(3p−3q+2r)2= (3p - 3q + 2r)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

    Answer: (3p−3q+2r)2(3p - 3q + 2r)^2

  15. Factorize 8t3+30t(2t+5)+1258t^3 + 30t(2t + 5) + 125.
    3 marks
    Answer and solution

    8t3+30t(2t+5)+125=8t3+60t2+150t+1258t^3 + 30t(2t + 5) + 125 = 8t^3 + 60t^2 + 150t + 125

    =(2t)3+53+3(2t)2(5)+3(2t)(5)2= (2t)^3 + 5^3 + 3(2t)^2(5) + 3(2t)(5)^2

    =(2t+5)3= (2t + 5)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    Answer: (2t+5)3(2t + 5)^3

  16. Factorize 27y3+27y2z+9yz2−26z327y^3 + 27y^2z + 9yz^2 - 26z^3.
    5 marks
    Answer and solution

    27y3+27y2z+9yz2−26z3=(3y)3+3(3y)2(z)+3(3y)(z)2+z3−27z327y^3 + 27y^2z + 9yz^2 - 26z^3 = (3y)^3 + 3(3y)^2(z) + 3(3y)(z)^2 + z^3 - 27z^3

    =(3y+z)3−(3z)3= (3y + z)^3 - (3z)^3

    =(3y+z−3z)[(3y+z)2+(3y+z)(3z)+(3z)2]= (3y + z - 3z)[(3y + z)^2 + (3y + z)(3z) + (3z)^2]

    =(3y−2z)[9y2+6yz+z2+9yz+3z2+9z2]= (3y - 2z)[9y^2 + 6yz + z^2 + 9yz + 3z^2 + 9z^2]

    =(3y−2z)(9y2+15yz+13z2)= (3y - 2z)(9y^2 + 15yz + 13z^2)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Answer: (3y−2z)(9y2+15yz+13z2)(3y - 2z)(9y^2 + 15yz + 13z^2)

  17. Factorize m3n3+125m^3n^3 + 125.
    2 marks
    Answer and solution

    m3n3+125=(mn)3+53m^3n^3 + 125 = (mn)^3 + 5^3

    =(mn+5)[(mn)2−(mn)(5)+52]= (mn + 5)[(mn)^2 - (mn)(5) + 5^2]

    =(mn+5)(m2n2−5mn+25)= (mn + 5)(m^2n^2 - 5mn + 25)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Answer: (mn+5)(m2n2−5mn+25)(mn + 5)(m^2n^2 - 5mn + 25)

  18. Factorize x3−67x−126x^3 - 67x - 126.
    5 marks
    Answer and solution

    x3−67x−126=x3−4x−63x−126x^3 - 67x - 126 = x^3 - 4x - 63x - 126

    =x(x2−4)−63(x+2)= x(x^2 - 4) - 63(x + 2)

    =x(x+2)(x−2)−63(x+2)= x(x + 2)(x - 2) - 63(x + 2)

    =(x+2)[x(x−2)−63]= (x + 2)[x(x - 2) - 63]

    =(x+2)(x2−2x−63)= (x + 2)(x^2 - 2x - 63)

    Now x2−2x−63x^2 - 2x - 63: 7×(−9)=−637 \times (-9) = -63 and 7−9=−27 - 9 = -2

    x2−2x−63=x2+7x−9x−63x^2 - 2x - 63 = x^2 + 7x - 9x - 63

    =x(x+7)−9(x+7)= x(x + 7) - 9(x + 7)

    =(x+7)(x−9)= (x + 7)(x - 9)

    So x3−67x−126=(x+2)(x+7)(x−9)x^3 - 67x - 126 = (x + 2)(x + 7)(x - 9)

    Answer: (x+2)(x+7)(x−9)(x + 2)(x + 7)(x - 9)

  19. Factorize (3p−2q)3+(2q−1)3+(1−3p)3(3p - 2q)^3 + (2q - 1)^3 + (1 - 3p)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    Here (3p−2q)+(2q−1)+(1−3p)=0(3p - 2q) + (2q - 1) + (1 - 3p) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(3p−2q)3+(2q−1)3+(1−3p)3=3(3p−2q)(2q−1)(1−3p)\therefore (3p - 2q)^3 + (2q - 1)^3 + (1 - 3p)^3 = 3(3p - 2q)(2q - 1)(1 - 3p)

    Answer: 3(3p−2q)(2q−1)(1−3p)3(3p - 2q)(2q - 1)(1 - 3p)

  20. Factorize 12x2+(2x2+5)x+3012x^2 + (2x^2 + 5)x + 30.
    3 marks
    Answer and solution

    12x2+(2x2+5)x+30=12x2+2x3+5x+3012x^2 + (2x^2 + 5)x + 30 = 12x^2 + 2x^3 + 5x + 30

    =2x3+12x2+5x+30= 2x^3 + 12x^2 + 5x + 30

    =2x2(x+6)+5(x+6)= 2x^2(x + 6) + 5(x + 6)

    =(x+6)(2x2+5)= (x + 6)(2x^2 + 5)

    Answer: (x+6)(2x2+5)(x + 6)(2x^2 + 5)