Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 88.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize 64−121p264 - 121p^2.
    1 mark
    Answer and solution

    64−121p2=82−(11p)264 - 121p^2 = 8^2 - (11p)^2

    =(8+11p)(8−11p)= (8 + 11p)(8 - 11p)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (8+11p)(8−11p)(8 + 11p)(8 - 11p)

  2. Factorize 25t2+60t+3625t^2 + 60t + 36.
    1 mark
    Answer and solution

    25t2+60t+36=(5t)2+62+2(5t)(6)25t^2 + 60t + 36 = (5t)^2 + 6^2 + 2(5t)(6)

    =(5t+6)2= (5t + 6)^2

    =(5t+6)(5t+6)= (5t + 6)(5t + 6)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

    Answer: (5t+6)2(5t + 6)^2

  3. Factorize 9y2−12y+49y^2 - 12y + 4.
    1 mark
    Answer and solution

    9y2−12y+4=(3y)2+22−2(3y)(2)9y^2 - 12y + 4 = (3y)^2 + 2^2 - 2(3y)(2)

    =(3y−2)2= (3y - 2)^2

    =(3y−2)(3y−2)= (3y - 2)(3y - 2)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

    Answer: (3y−2)2(3y - 2)^2

  4. Factorize 4x2+12xy+9y2−44x^2 + 12xy + 9y^2 - 4.
    3 marks
    Answer and solution

    4x2+12xy+9y2−4=(2x+3y)2−224x^2 + 12xy + 9y^2 - 4 = (2x + 3y)^2 - 2^2

    =(2x+3y+2)(2x+3y−2)= (2x + 3y + 2)(2x + 3y - 2)

    using a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (2x+3y+2)(2x+3y−2)(2x + 3y + 2)(2x + 3y - 2)

  5. To factorize 9t2+15t+49t^2 + 15t + 4 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 9×49 \times 4 and whose sum is 1515. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    9×4=369 \times 4 = 36

    3×12=363 \times 12 = 36 and 3+12=153 + 12 = 15

    So the numbers are 33 and 1212.

    Answer: 33 and 1212

  6. Factorize 5y2−31y+65y^2 - 31y + 6.
    2 marks
    Answer and solution

    5×6=305 \times 6 = 30: (−1)×(−30)=30(-1) \times (-30) = 30 and −1−30=−31-1 - 30 = -31

    =5y2−y−30y+6= 5y^2 - y - 30y + 6

    =y(5y−1)−6(5y−1)= y(5y - 1) - 6(5y - 1)

    =(5y−1)(y−6)= (5y - 1)(y - 6)

    Answer: (5y−1)(y−6)(5y - 1)(y - 6)

  7. Factorize 5m2+39m−85m^2 + 39m - 8.
    2 marks
    Answer and solution

    5×(−8)=−405 \times (-8) = -40: (−1)×40=−40(-1) \times 40 = -40 and −1+40=39-1 + 40 = 39

    =5m2−m+40m−8= 5m^2 - m + 40m - 8

    =m(5m−1)+8(5m−1)= m(5m - 1) + 8(5m - 1)

    =(5m−1)(m+8)= (5m - 1)(m + 8)

    Answer: (5m−1)(m+8)(5m - 1)(m + 8)

  8. Factorize 19t2−47t−3019t^2 - 47t - 30.
    3 marks
    Answer and solution

    19×(−30)=−57019 \times (-30) = -570

    570=2×3×5×19=10×57570 = 2 \times 3 \times 5 \times 19 = 10 \times 57, and 10−57=−4710 - 57 = -47

    =19t2+10t−57t−30= 19t^2 + 10t - 57t - 30

    =t(19t+10)−3(19t+10)= t(19t + 10) - 3(19t + 10)

    =(19t+10)(t−3)= (19t + 10)(t - 3)

    Answer: (19t+10)(t−3)(19t + 10)(t - 3)

  9. Factorize 9x−x2−209x - x^2 - 20.
    2 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −x2+9x−20-x^2 + 9x - 20

    (−1)×(−20)=20(-1) \times (-20) = 20: 4×5=204 \times 5 = 20 and 4+5=94 + 5 = 9

    =−x2+4x+5x−20= -x^2 + 4x + 5x - 20

    =−x(x−4)+5(x−4)= -x(x - 4) + 5(x - 4)

    =(x−4)(5−x)= (x - 4)(5 - x)

    Answer: (x−4)(5−x)(x - 4)(5 - x)

  10. To factorize 4p2−8pq−5q24p^2 - 8pq - 5q^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 4×(−5)4 \times (-5) and whose sum is −8-8. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    4×(−5)=−204 \times (-5) = -20

    2×(−10)=−202 \times (-10) = -20 and 2−10=−82 - 10 = -8

    So the numbers are 22 and −10-10.

    Answer: 22 and −10-10

  11. Factorize 95y2−15y−1059\sqrt{5}y^2 - 15y - 10\sqrt{5}.
    5 marks
    Answer and solution

    95×(−105)=9×(−10)×5=−4509\sqrt{5} \times (-10\sqrt{5}) = 9 \times (-10) \times 5 = -450: 15×(−30)=−45015 \times (-30) = -450 and 15−30=−1515 - 30 = -15

    =95y2+15y−30y−105= 9\sqrt{5}y^2 + 15y - 30y - 10\sqrt{5}

    =3y(35y+5)−25(35y+5)= 3y(3\sqrt{5}y + 5) - 2\sqrt{5}(3\sqrt{5}y + 5)

    =(35y+5)(3y−25)= (3\sqrt{5}y + 5)(3y - 2\sqrt{5})

    Answer: (35y+5)(3y−25)(3\sqrt{5}y + 5)(3y - 2\sqrt{5})

  12. Factorize 2x2+3121x+221\displaystyle 2x^2 + \frac{31}{21}x + \frac{2}{21}.
    5 marks
    Answer and solution

    2x2+3121x+221=42x2+31x+221\displaystyle 2x^2 + \frac{31}{21}x + \frac{2}{21} = \frac{42x^2 + 31x + 2}{21}

    =121(42x2+31x+2)\displaystyle = \frac{1}{21}(42x^2 + 31x + 2)

    42×2=8442 \times 2 = 84: 3×28=843 \times 28 = 84 and 3+28=313 + 28 = 31

    =121[42x2+3x+28x+2]\displaystyle = \frac{1}{21}[42x^2 + 3x + 28x + 2]

    =121[3x(14x+1)+2(14x+1)]\displaystyle = \frac{1}{21}[3x(14x + 1) + 2(14x + 1)]

    =121(14x+1)(3x+2)\displaystyle = \frac{1}{21}(14x + 1)(3x + 2)

    =(x+23)(2x+17)\displaystyle = \left(x + \frac{2}{3}\right)\left(2x + \frac{1}{7}\right)

    Answer: 121(14x+1)(3x+2)\displaystyle \frac{1}{21}(14x + 1)(3x + 2), i.e. (x+23)(2x+17)\displaystyle \left(x + \frac{2}{3}\right)\left(2x + \frac{1}{7}\right)

  13. Factorize 9x2+16y2+9z2−24xy−24yz+18zx9x^2 + 16y^2 + 9z^2 - 24xy - 24yz + 18zx.
    2 marks
    Answer and solution

    9x2+16y2+9z2−24xy−24yz+18zx=(3x)2+(4y)2+(3z)2−2(3x)(4y)−2(4y)(3z)+2(3z)(3x)9x^2 + 16y^2 + 9z^2 - 24xy - 24yz + 18zx = (3x)^2 + (4y)^2 + (3z)^2 - 2(3x)(4y) - 2(4y)(3z) + 2(3z)(3x)

    =(3x−4y+3z)2= (3x - 4y + 3z)^2

    using a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca=(a−b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca = (a - b + c)^2

    Answer: (3x−4y+3z)2(3x - 4y + 3z)^2

  14. Factorize x3+9x(x+3)+27x^3 + 9x(x + 3) + 27.
    3 marks
    Answer and solution

    x3+9x(x+3)+27=x3+9x2+27x+27x^3 + 9x(x + 3) + 27 = x^3 + 9x^2 + 27x + 27

    =x3+33+3(x)2(3)+3(x)(3)2= x^3 + 3^3 + 3(x)^2(3) + 3(x)(3)^2

    =(x+3)3= (x + 3)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    Answer: (x+3)3(x + 3)^3

  15. Factorize 64m6−125n364m^6 - 125n^3.
    2 marks
    Answer and solution

    64m6−125n3=(4m2)3−(5n)364m^6 - 125n^3 = (4m^2)^3 - (5n)^3

    =(4m2−5n)[(4m2)2+(4m2)(5n)+(5n)2]= (4m^2 - 5n)[(4m^2)^2 + (4m^2)(5n) + (5n)^2]

    =(4m2−5n)(16m4+20m2n+25n2)= (4m^2 - 5n)(16m^4 + 20m^2n + 25n^2)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Answer: (4m2−5n)(16m4+20m2n+25n2)(4m^2 - 5n)(16m^4 + 20m^2n + 25n^2)

  16. Factorize 125+8a3125 + 8a^3.
    2 marks
    Answer and solution

    125+8a3=53+(2a)3125 + 8a^3 = 5^3 + (2a)^3

    =(5+2a)[52−(5)(2a)+(2a)2]= (5 + 2a)[5^2 - (5)(2a) + (2a)^2]

    =(2a+5)(4a2−10a+25)= (2a + 5)(4a^2 - 10a + 25)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Answer: (2a+5)(4a2−10a+25)(2a + 5)(4a^2 - 10a + 25)

  17. Factorize x3−73x−72x^3 - 73x - 72.
    5 marks
    Answer and solution

    x3−73x−72=x3−x−72x−72x^3 - 73x - 72 = x^3 - x - 72x - 72

    =x(x2−1)−72(x+1)= x(x^2 - 1) - 72(x + 1)

    =x(x+1)(x−1)−72(x+1)= x(x + 1)(x - 1) - 72(x + 1)

    =(x+1)[x(x−1)−72]= (x + 1)[x(x - 1) - 72]

    =(x+1)(x2−x−72)= (x + 1)(x^2 - x - 72)

    Now x2−x−72x^2 - x - 72: 8×(−9)=−728 \times (-9) = -72 and 8−9=−18 - 9 = -1

    x2−x−72=x2+8x−9x−72x^2 - x - 72 = x^2 + 8x - 9x - 72

    =x(x+8)−9(x+8)= x(x + 8) - 9(x + 8)

    =(x+8)(x−9)= (x + 8)(x - 9)

    So x3−73x−72=(x+1)(x+8)(x−9)x^3 - 73x - 72 = (x + 1)(x + 8)(x - 9)

    Answer: (x+1)(x+8)(x−9)(x + 1)(x + 8)(x - 9)

  18. Factorize 81x4+9x2+181x^4 + 9x^2 + 1.
    3 marks
    Answer and solution

    81x4+9x2+1=(9x2)2+2(9x2)(1)+12−9x281x^4 + 9x^2 + 1 = (9x^2)^2 + 2(9x^2)(1) + 1^2 - 9x^2

    =(9x2+1)2−(3x)2= (9x^2 + 1)^2 - (3x)^2

    =(9x2+1+3x)(9x2+1−3x)= (9x^2 + 1 + 3x)(9x^2 + 1 - 3x)

    =(9x2+3x+1)(9x2−3x+1)= (9x^2 + 3x + 1)(9x^2 - 3x + 1)

    Answer: (9x2+3x+1)(9x2−3x+1)(9x^2 + 3x + 1)(9x^2 - 3x + 1)

  19. Factorize (4m−3n)3+(3n−1)3+(1−4m)3(4m - 3n)^3 + (3n - 1)^3 + (1 - 4m)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    Here (4m−3n)+(3n−1)+(1−4m)=0(4m - 3n) + (3n - 1) + (1 - 4m) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(4m−3n)3+(3n−1)3+(1−4m)3=3(4m−3n)(3n−1)(1−4m)\therefore (4m - 3n)^3 + (3n - 1)^3 + (1 - 4m)^3 = 3(4m - 3n)(3n - 1)(1 - 4m)

    Answer: 3(4m−3n)(3n−1)(1−4m)3(4m - 3n)(3n - 1)(1 - 4m)

  20. Factorize 256p9−pq8256p^9 - pq^8.
    5 marks
    Answer and solution

    256p9−pq8=p(256p8−q8)256p^9 - pq^8 = p(256p^8 - q^8)

    =p[(16p4)2−(q4)2]= p[(16p^4)^2 - (q^4)^2]

    =p(16p4+q4)(16p4−q4)= p(16p^4 + q^4)(16p^4 - q^4)

    =p(16p4+q4)[(4p2)2−(q2)2]= p(16p^4 + q^4)[(4p^2)^2 - (q^2)^2]

    =p(16p4+q4)(4p2+q2)(4p2−q2)= p(16p^4 + q^4)(4p^2 + q^2)(4p^2 - q^2)

    =p(16p4+q4)(4p2+q2)[(2p)2−q2]= p(16p^4 + q^4)(4p^2 + q^2)[(2p)^2 - q^2]

    =p(16p4+q4)(4p2+q2)(2p+q)(2p−q)= p(16p^4 + q^4)(4p^2 + q^2)(2p + q)(2p - q)

    Answer: p(16p4+q4)(4p2+q2)(2p+q)(2p−q)p(16p^4 + q^4)(4p^2 + q^2)(2p + q)(2p - q)