Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 86.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize 16−m4p416 - m^4p^4.
    2 marks
    Answer and solution

    16−m4p4=42−(m2p2)216 - m^4p^4 = 4^2 - (m^2p^2)^2

    =(4+m2p2)(4−m2p2)= (4 + m^2p^2)(4 - m^2p^2)

    =(4+m2p2)[22−(mp)2]= (4 + m^2p^2)[2^2 - (mp)^2]

    =(4+m2p2)(2+mp)(2−mp)= (4 + m^2p^2)(2 + mp)(2 - mp)

    Answer: (4+m2p2)(2+mp)(2−mp)(4 + m^2p^2)(2 + mp)(2 - mp)

  2. Factorize 4t2+36t+814t^2 + 36t + 81.
    1 mark
    Answer and solution

    4t2+36t+81=(2t)2+92+2(2t)(9)4t^2 + 36t + 81 = (2t)^2 + 9^2 + 2(2t)(9)

    =(2t+9)2= (2t + 9)^2

    =(2t+9)(2t+9)= (2t + 9)(2t + 9)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

    Answer: (2t+9)2(2t + 9)^2

  3. Factorize 9m2−42m+499m^2 - 42m + 49.
    1 mark
    Answer and solution

    9m2−42m+49=(3m)2+72−2(3m)(7)9m^2 - 42m + 49 = (3m)^2 + 7^2 - 2(3m)(7)

    =(3m−7)2= (3m - 7)^2

    =(3m−7)(3m−7)= (3m - 7)(3m - 7)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

    Answer: (3m−7)2(3m - 7)^2

  4. Factorize 9a2−18ab+9b2−259a^2 - 18ab + 9b^2 - 25.
    3 marks
    Answer and solution

    9a2−18ab+9b2−25=(3a−3b)2−529a^2 - 18ab + 9b^2 - 25 = (3a - 3b)^2 - 5^2

    =(3a−3b+5)(3a−3b−5)= (3a - 3b + 5)(3a - 3b - 5)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (3a−3b+5)(3a−3b−5)(3a - 3b + 5)(3a - 3b - 5)

  5. To factorize 5m2+26m+55m^2 + 26m + 5 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×55 \times 5 and whose sum is 2626. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    5×5=255 \times 5 = 25

    1×25=251 \times 25 = 25 and 1+25=261 + 25 = 26

    So the numbers are 11 and 2525.

    Answer: 11 and 2525

  6. To factorize 15n2−37n+1815n^2 - 37n + 18 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 15×1815 \times 18 and whose sum is −37-37. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    15×18=27015 \times 18 = 270

    (−10)×(−27)=270(-10) \times (-27) = 270 and −10−27=−37-10 - 27 = -37

    So the numbers are −10-10 and −27-27.

    Answer: −10-10 and −27-27

  7. To factorize 5b2−14b−245b^2 - 14b - 24 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 5×(−24)5 \times (-24) and whose sum is −14-14. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    5×(−24)=−1205 \times (-24) = -120

    6×(−20)=−1206 \times (-20) = -120 and 6−20=−146 - 20 = -14

    So the numbers are 66 and −20-20.

    Answer: 66 and −20-20

  8. Factorize 29z2+234z−24329z^2 + 234z - 243.
    3 marks
    Answer and solution

    29×(−243)=−704729 \times (-243) = -7047

    7047=3×3×3×3×3×29=27×2617047 = 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 29 = 27 \times 261, and −27+261=234-27 + 261 = 234

    =29z2−27z+261z−243= 29z^2 - 27z + 261z - 243

    =z(29z−27)+9(29z−27)= z(29z - 27) + 9(29z - 27)

    =(29z−27)(z+9)= (29z - 27)(z + 9)

    Answer: (29z−27)(z+9)(29z - 27)(z + 9)

  9. Factorize −4t−12t2+1-4t - 12t^2 + 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −12t2−4t+1-12t^2 - 4t + 1

    (−12)×1=−12(-12) \times 1 = -12: (−6)×2=−12(-6) \times 2 = -12 and −6+2=−4-6 + 2 = -4

    =−12t2−6t+2t+1= -12t^2 - 6t + 2t + 1

    =−6t(2t+1)+1(2t+1)= -6t(2t + 1) + 1(2t + 1)

    =(2t+1)(1−6t)= (2t + 1)(1 - 6t)

    Answer: (2t+1)(1−6t)(2t + 1)(1 - 6t)

  10. Factorize 3x2−xy−4y23x^2 - xy - 4y^2.
    2 marks
    Answer and solution

    3×(−4)=−123 \times (-4) = -12: 3×(−4)=−123 \times (-4) = -12 and 3−4=−13 - 4 = -1

    =3x2+3xy−4xy−4y2= 3x^2 + 3xy - 4xy - 4y^2

    =3x(x+y)−4y(x+y)= 3x(x + y) - 4y(x + y)

    =(x+y)(3x−4y)= (x + y)(3x - 4y)

    Answer: (x+y)(3x−4y)(x + y)(3x - 4y)

  11. Factorize 75y2−135y−2057\sqrt{5}y^2 - 135y - 20\sqrt{5}.
    5 marks
    Answer and solution

    75×(−205)=7×(−20)×5=−7007\sqrt{5} \times (-20\sqrt{5}) = 7 \times (-20) \times 5 = -700: 5×(−140)=−7005 \times (-140) = -700 and 5−140=−1355 - 140 = -135

    =75y2+5y−140y−205= 7\sqrt{5}y^2 + 5y - 140y - 20\sqrt{5}

    =y(75y+5)−45(75y+5)= y(7\sqrt{5}y + 5) - 4\sqrt{5}(7\sqrt{5}y + 5)

    =(75y+5)(y−45)= (7\sqrt{5}y + 5)(y - 4\sqrt{5})

    Answer: (75y+5)(y−45)(7\sqrt{5}y + 5)(y - 4\sqrt{5})

  12. Write 6t2+7335t+635\displaystyle 6t^2 + \frac{73}{35}t + \frac{6}{35} in the form 135(…)\displaystyle \frac{1}{35}(\ldots), where the bracket has whole-number coefficients (the first step in factorizing it).
    1 mark
    Answer and solution

    6t2+7335t+635=210t2+73t+635\displaystyle 6t^2 + \frac{73}{35}t + \frac{6}{35} = \frac{210t^2 + 73t + 6}{35}

    =135(210t2+73t+6)\displaystyle = \frac{1}{35}(210t^2 + 73t + 6)

    Answer: 135(210t2+73t+6)\displaystyle \frac{1}{35}(210t^2 + 73t + 6)

  13. Factorize 4(p−1)2+29(p−1)(q−1)+30(q−1)24(p - 1)^2 + 29(p - 1)(q - 1) + 30(q - 1)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    Let p−1=xp - 1 = x and q−1=yq - 1 = y

    4(p−1)2+29(p−1)(q−1)+30(q−1)2=4x2+29xy+30y24(p - 1)^2 + 29(p - 1)(q - 1) + 30(q - 1)^2 = 4x^2 + 29xy + 30y^2

    4×30=1204 \times 30 = 120: 5×24=1205 \times 24 = 120 and 5+24=295 + 24 = 29

    =4x2+5xy+24xy+30y2= 4x^2 + 5xy + 24xy + 30y^2

    =x(4x+5y)+6y(4x+5y)= x(4x + 5y) + 6y(4x + 5y)

    =(4x+5y)(x+6y)= (4x + 5y)(x + 6y)

    =[4(p−1)+5(q−1)][(p−1)+6(q−1)]= [4(p - 1) + 5(q - 1)][(p - 1) + 6(q - 1)]

    =(4p−4+5q−5)(p−1+6q−6)= (4p - 4 + 5q - 5)(p - 1 + 6q - 6)

    =(4p+5q−9)(p+6q−7)= (4p + 5q - 9)(p + 6q - 7)

    Answer: (4p+5q−9)(p+6q−7)(4p + 5q - 9)(p + 6q - 7)

  14. Factorize 8x2+8y2+z2−16xy+42yz−42zx8x^2 + 8y^2 + z^2 - 16xy + 4\sqrt{2}yz - 4\sqrt{2}zx.
    3 marks
    Answer and solution

    8x2+8y2+z2−16xy+42yz−42zx=(22x)2+(22y)2+z2−2(22x)(22y)+2(22y)(z)−2(z)(22x)8x^2 + 8y^2 + z^2 - 16xy + 4\sqrt{2}yz - 4\sqrt{2}zx = (2\sqrt{2}x)^2 + (2\sqrt{2}y)^2 + z^2 - 2(2\sqrt{2}x)(2\sqrt{2}y) + 2(2\sqrt{2}y)(z) - 2(z)(2\sqrt{2}x)

    =(−22x+22y+z)2= (-2\sqrt{2}x + 2\sqrt{2}y + z)^2

    using a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca=(−a+b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca = (-a + b + c)^2

    Answer: (−22x+22y+z)2(-2\sqrt{2}x + 2\sqrt{2}y + z)^2

  15. Factorize p3−3p2+3p−1p^3 - 3p^2 + 3p - 1.
    2 marks
    Answer and solution

    p3−3p2+3p−1=p3−13−3(p)2(1)+3(p)(1)2p^3 - 3p^2 + 3p - 1 = p^3 - 1^3 - 3(p)^2(1) + 3(p)(1)^2

    =(p−1)3= (p - 1)^3

    using (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    Answer: (p−1)3(p - 1)^3

  16. Factorize a6−64b3a^6 - 64b^3.
    2 marks
    Answer and solution

    a6−64b3=(a2)3−(4b)3a^6 - 64b^3 = (a^2)^3 - (4b)^3

    =(a2−4b)[(a2)2+(a2)(4b)+(4b)2]= (a^2 - 4b)[(a^2)^2 + (a^2)(4b) + (4b)^2]

    =(a2−4b)(a4+4a2b+16b2)= (a^2 - 4b)(a^4 + 4a^2b + 16b^2)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Answer: (a2−4b)(a4+4a2b+16b2)(a^2 - 4b)(a^4 + 4a^2b + 16b^2)

  17. Factorize 216a3+c3216a^3 + c^3.
    2 marks
    Answer and solution

    216a3+c3=(6a)3+c3216a^3 + c^3 = (6a)^3 + c^3

    =(6a+c)[(6a)2−(6a)(c)+c2]= (6a + c)[(6a)^2 - (6a)(c) + c^2]

    =(6a+c)(36a2−6ac+c2)= (6a + c)(36a^2 - 6ac + c^2)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Answer: (6a+c)(36a2−6ac+c2)(6a + c)(36a^2 - 6ac + c^2)

  18. Factorize 16m4+100m2+62516m^4 + 100m^2 + 625.
    5 marks
    Answer and solution

    16m4+100m2+625=(4m2)2+2(4m2)(25)+252−100m216m^4 + 100m^2 + 625 = (4m^2)^2 + 2(4m^2)(25) + 25^2 - 100m^2

    =(4m2+25)2−(10m)2= (4m^2 + 25)^2 - (10m)^2

    =(4m2+25+10m)(4m2+25−10m)= (4m^2 + 25 + 10m)(4m^2 + 25 - 10m)

    =(4m2+10m+25)(4m2−10m+25)= (4m^2 + 10m + 25)(4m^2 - 10m + 25)

    Answer: (4m2+10m+25)(4m2−10m+25)(4m^2 + 10m + 25)(4m^2 - 10m + 25)

  19. Factorize (5p−3q)3+(3q−r)3+(r−5p)3(5p - 3q)^3 + (3q - r)^3 + (r - 5p)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    Here (5p−3q)+(3q−r)+(r−5p)=0(5p - 3q) + (3q - r) + (r - 5p) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(5p−3q)3+(3q−r)3+(r−5p)3=3(5p−3q)(3q−r)(r−5p)\therefore (5p - 3q)^3 + (3q - r)^3 + (r - 5p)^3 = 3(5p - 3q)(3q - r)(r - 5p)

    Answer: 3(5p−3q)(3q−r)(r−5p)3(5p - 3q)(3q - r)(r - 5p)

  20. Factorize 2m(m+3n)3−18m2n(m+3n)2m(m + 3n)^3 - 18m^2n(m + 3n).
    5 marks
    Answer and solution

    2m(m+3n)3−18m2n(m+3n)=2m(m+3n)[(m+3n)2−9mn]2m(m + 3n)^3 - 18m^2n(m + 3n) = 2m(m + 3n)[(m + 3n)^2 - 9mn]

    =2m(m+3n)[m2+6mn+9n2−9mn]= 2m(m + 3n)[m^2 + 6mn + 9n^2 - 9mn]

    =2m(m+3n)(m2−3mn+9n2)= 2m(m + 3n)(m^2 - 3mn + 9n^2)

    Answer: 2m(m+3n)(m2−3mn+9n2)2m(m + 3n)(m^2 - 3mn + 9n^2)