Expresswala Academy Mathematics Tuition

Factorization

Question paper, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.6 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Factorize 64t2−964t^2 - 9.
    1 mark
    Answer and solution

    64t2−9=(8t)2−3264t^2 - 9 = (8t)^2 - 3^2

    =(8t+3)(8t−3)= (8t + 3)(8t - 3)

    using a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (8t+3)(8t−3)(8t + 3)(8t - 3)

  2. Factorize x2+10xz+25z2x^2 + 10xz + 25z^2.
    1 mark
    Answer and solution

    x2+10xz+25z2=x2+(5z)2+2(x)(5z)x^2 + 10xz + 25z^2 = x^2 + (5z)^2 + 2(x)(5z)

    =(x+5z)2= (x + 5z)^2

    =(x+5z)(x+5z)= (x + 5z)(x + 5z)

    using a2+b2+2ab=(a+b)2a^2 + b^2 + 2ab = (a + b)^2

    Answer: (x+5z)2(x + 5z)^2

  3. Factorize 25a2−60ac+36c225a^2 - 60ac + 36c^2.
    1 mark
    Answer and solution

    25a2−60ac+36c2=(5a)2+(6c)2−2(5a)(6c)25a^2 - 60ac + 36c^2 = (5a)^2 + (6c)^2 - 2(5a)(6c)

    =(5a−6c)2= (5a - 6c)^2

    =(5a−6c)(5a−6c)= (5a - 6c)(5a - 6c)

    using a2+b2−2ab=(a−b)2a^2 + b^2 - 2ab = (a - b)^2

    Answer: (5a−6c)2(5a - 6c)^2

  4. Factorize 4x2−4x+1−4y24x^2 - 4x + 1 - 4y^2.
    2 marks
    Answer and solution

    4x2−4x+1−4y2=(2x−1)2−(2y)24x^2 - 4x + 1 - 4y^2 = (2x - 1)^2 - (2y)^2

    =(2x−1+2y)(2x−1−2y)= (2x - 1 + 2y)(2x - 1 - 2y)

    using a2−2ab+b2=(a−b)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2 and a2−b2=(a+b)(a−b)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

    Answer: (2x−1+2y)(2x−1−2y)(2x - 1 + 2y)(2x - 1 - 2y)

  5. Factorize 4x2+37x+404x^2 + 37x + 40.
    2 marks
    Answer and solution

    4×40=1604 \times 40 = 160: 5×32=1605 \times 32 = 160 and 5+32=375 + 32 = 37

    =4x2+5x+32x+40= 4x^2 + 5x + 32x + 40

    =x(4x+5)+8(4x+5)= x(4x + 5) + 8(4x + 5)

    =(4x+5)(x+8)= (4x + 5)(x + 8)

    Answer: (4x+5)(x+8)(4x + 5)(x + 8)

  6. Factorize 6t2−35t+366t^2 - 35t + 36.
    2 marks
    Answer and solution

    6×36=2166 \times 36 = 216: (−8)×(−27)=216(-8) \times (-27) = 216 and −8−27=−35-8 - 27 = -35

    =6t2−8t−27t+36= 6t^2 - 8t - 27t + 36

    =2t(3t−4)−9(3t−4)= 2t(3t - 4) - 9(3t - 4)

    =(3t−4)(2t−9)= (3t - 4)(2t - 9)

    Answer: (3t−4)(2t−9)(3t - 4)(2t - 9)

  7. Factorize 5b2−27b−185b^2 - 27b - 18.
    2 marks
    Answer and solution

    5×(−18)=−905 \times (-18) = -90: 3×(−30)=−903 \times (-30) = -90 and 3−30=−273 - 30 = -27

    =5b2+3b−30b−18= 5b^2 + 3b - 30b - 18

    =b(5b+3)−6(5b+3)= b(5b + 3) - 6(5b + 3)

    =(5b+3)(b−6)= (5b + 3)(b - 6)

    Answer: (5b+3)(b−6)(5b + 3)(b - 6)

  8. Factorize 15x−18−2x215x - 18 - 2x^2.
    2 marks
    Answer and solution

    Writing the terms in order: −2x2+15x−18-2x^2 + 15x - 18

    (−2)×(−18)=36(-2) \times (-18) = 36: 3×12=363 \times 12 = 36 and 3+12=153 + 12 = 15

    =−2x2+3x+12x−18= -2x^2 + 3x + 12x - 18

    =−x(2x−3)+6(2x−3)= -x(2x - 3) + 6(2x - 3)

    =(2x−3)(6−x)= (2x - 3)(6 - x)

    Answer: (2x−3)(6−x)(2x - 3)(6 - x)

  9. To factorize 12x2+19xz+5z212x^2 + 19xz + 5z^2 by splitting the middle term, we need two numbers whose product is 12×512 \times 5 and whose sum is 1919. Find them.
    1 mark
    Answer and solution

    12×5=6012 \times 5 = 60

    4×15=604 \times 15 = 60 and 4+15=194 + 15 = 19

    So the numbers are 44 and 1515.

    Answer: 44 and 1515

  10. Factorize a2−26a−18a^2 - 2\sqrt{6}a - 18.
    3 marks
    Answer and solution

    Product =−18= -18, sum =−26= -2\sqrt{6}: 6×(−36)=−18\sqrt{6} \times (-3\sqrt{6}) = -18 and 6+(−36)=−26\sqrt{6} + (-3\sqrt{6}) = -2\sqrt{6}

    =a2+6a−36a−18= a^2 + \sqrt{6}a - 3\sqrt{6}a - 18

    =a(a+6)−36(a+6)= a(a + \sqrt{6}) - 3\sqrt{6}(a + \sqrt{6})

    =(a+6)(a−36)= (a + \sqrt{6})(a - 3\sqrt{6})

    Answer: (a+6)(a−36)(a + \sqrt{6})(a - 3\sqrt{6})

  11. Write 4t2+75t+110\displaystyle 4t^2 + \frac{7}{5}t + \frac{1}{10} in the form 110(…)\displaystyle \frac{1}{10}(\ldots), where the bracket has whole-number coefficients (the first step in factorizing it).
    1 mark
    Answer and solution

    4t2+75t+110=40t2+14t+110\displaystyle 4t^2 + \frac{7}{5}t + \frac{1}{10} = \frac{40t^2 + 14t + 1}{10}

    =110(40t2+14t+1)\displaystyle = \frac{1}{10}(40t^2 + 14t + 1)

    Answer: 110(40t2+14t+1)\displaystyle \frac{1}{10}(40t^2 + 14t + 1)

  12. Factorize x2+2y2+32z2−22xy+16yz−82zxx^2 + 2y^2 + 32z^2 - 2\sqrt{2}xy + 16yz - 8\sqrt{2}zx.
    3 marks
    Answer and solution

    x2+2y2+32z2−22xy+16yz−82zx=x2+(2y)2+(42z)2−2(x)(2y)+2(2y)(42z)−2(42z)(x)x^2 + 2y^2 + 32z^2 - 2\sqrt{2}xy + 16yz - 8\sqrt{2}zx = x^2 + (\sqrt{2}y)^2 + (4\sqrt{2}z)^2 - 2(x)(\sqrt{2}y) + 2(\sqrt{2}y)(4\sqrt{2}z) - 2(4\sqrt{2}z)(x)

    =(−x+2y+42z)2= (-x + \sqrt{2}y + 4\sqrt{2}z)^2

    using a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca=(−a+b+c)2a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca = (-a + b + c)^2

    Answer: (−x+2y+42z)2(-x + \sqrt{2}y + 4\sqrt{2}z)^2

  13. Factorize a3+15a(a+5)+125a^3 + 15a(a + 5) + 125.
    3 marks
    Answer and solution

    a3+15a(a+5)+125=a3+15a2+75a+125a^3 + 15a(a + 5) + 125 = a^3 + 15a^2 + 75a + 125

    =a3+53+3(a)2(5)+3(a)(5)2= a^3 + 5^3 + 3(a)^2(5) + 3(a)(5)^2

    =(a+5)3= (a + 5)^3

    using (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    Answer: (a+5)3(a + 5)^3

  14. Factorize 27t3+27t2+9t−727t^3 + 27t^2 + 9t - 7.
    5 marks
    Answer and solution

    27t3+27t2+9t−7=(3t)3+3(3t)2(1)+3(3t)(1)2+13−827t^3 + 27t^2 + 9t - 7 = (3t)^3 + 3(3t)^2(1) + 3(3t)(1)^2 + 1^3 - 8

    =(3t+1)3−23= (3t + 1)^3 - 2^3

    =(3t+1−2)[(3t+1)2+(3t+1)2+22]= (3t + 1 - 2)[(3t + 1)^2 + (3t + 1)2 + 2^2]

    =(3t−1)[9t2+6t+1+6t+2+4]= (3t - 1)[9t^2 + 6t + 1 + 6t + 2 + 4]

    =(3t−1)(9t2+12t+7)= (3t - 1)(9t^2 + 12t + 7)

    using a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Answer: (3t−1)(9t2+12t+7)(3t - 1)(9t^2 + 12t + 7)

  15. Factorize 64+27a364 + 27a^3.
    2 marks
    Answer and solution

    64+27a3=43+(3a)364 + 27a^3 = 4^3 + (3a)^3

    =(4+3a)[42−(4)(3a)+(3a)2]= (4 + 3a)[4^2 - (4)(3a) + (3a)^2]

    =(3a+4)(9a2−12a+16)= (3a + 4)(9a^2 - 12a + 16)

    using a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Answer: (3a+4)(9a2−12a+16)(3a + 4)(9a^2 - 12a + 16)

  16. Factorize x3−31x−30x^3 - 31x - 30.
    5 marks
    Answer and solution

    x3−31x−30=x3−x−30x−30x^3 - 31x - 30 = x^3 - x - 30x - 30

    =x(x2−1)−30(x+1)= x(x^2 - 1) - 30(x + 1)

    =x(x+1)(x−1)−30(x+1)= x(x + 1)(x - 1) - 30(x + 1)

    =(x+1)[x(x−1)−30]= (x + 1)[x(x - 1) - 30]

    =(x+1)(x2−x−30)= (x + 1)(x^2 - x - 30)

    Now x2−x−30x^2 - x - 30: 5×(−6)=−305 \times (-6) = -30 and 5−6=−15 - 6 = -1

    x2−x−30=x2+5x−6x−30x^2 - x - 30 = x^2 + 5x - 6x - 30

    =x(x+5)−6(x+5)= x(x + 5) - 6(x + 5)

    =(x+5)(x−6)= (x + 5)(x - 6)

    So x3−31x−30=(x+1)(x+5)(x−6)x^3 - 31x - 30 = (x + 1)(x + 5)(x - 6)

    Answer: (x+1)(x+5)(x−6)(x + 1)(x + 5)(x - 6)

  17. Factorize x4+4x2z2+16z4x^4 + 4x^2z^2 + 16z^4.
    3 marks
    Answer and solution

    x4+4x2z2+16z4=(x2)2+2(x2)(4z2)+(4z2)2−4x2z2x^4 + 4x^2z^2 + 16z^4 = (x^2)^2 + 2(x^2)(4z^2) + (4z^2)^2 - 4x^2z^2

    =(x2+4z2)2−(2xz)2= (x^2 + 4z^2)^2 - (2xz)^2

    =(x2+4z2+2xz)(x2+4z2−2xz)= (x^2 + 4z^2 + 2xz)(x^2 + 4z^2 - 2xz)

    =(x2+2xz+4z2)(x2−2xz+4z2)= (x^2 + 2xz + 4z^2)(x^2 - 2xz + 4z^2)

    Answer: (x2+2xz+4z2)(x2−2xz+4z2)(x^2 + 2xz + 4z^2)(x^2 - 2xz + 4z^2)

  18. Factorize (5a−4b)3+(4b−3c)3+(3c−5a)3(5a - 4b)^3 + (4b - 3c)^3 + (3c - 5a)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    Here (5a−4b)+(4b−3c)+(3c−5a)=0(5a - 4b) + (4b - 3c) + (3c - 5a) = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    ∴(5a−4b)3+(4b−3c)3+(3c−5a)3=3(5a−4b)(4b−3c)(3c−5a)\therefore (5a - 4b)^3 + (4b - 3c)^3 + (3c - 5a)^3 = 3(5a - 4b)(4b - 3c)(3c - 5a)

    Answer: 3(5a−4b)(4b−3c)(3c−5a)3(5a - 4b)(4b - 3c)(3c - 5a)

  19. Factorize 2m9−2mn82m^9 - 2mn^8.
    5 marks
    Answer and solution

    2m9−2mn8=2m(m8−n8)2m^9 - 2mn^8 = 2m(m^8 - n^8)

    =2m[(m4)2−(n4)2]= 2m[(m^4)^2 - (n^4)^2]

    =2m(m4+n4)(m4−n4)= 2m(m^4 + n^4)(m^4 - n^4)

    =2m(m4+n4)[(m2)2−(n2)2]= 2m(m^4 + n^4)[(m^2)^2 - (n^2)^2]

    =2m(m4+n4)(m2+n2)(m2−n2)= 2m(m^4 + n^4)(m^2 + n^2)(m^2 - n^2)

    =2m(m4+n4)(m2+n2)(m+n)(m−n)= 2m(m^4 + n^4)(m^2 + n^2)(m + n)(m - n)

    Answer: 2m(m4+n4)(m2+n2)(m+n)(m−n)2m(m^4 + n^4)(m^2 + n^2)(m + n)(m - n)

  20. Factorize (t+4)(t2+25)−10t2−40t(t + 4)(t^2 + 25) - 10t^2 - 40t.
    5 marks
    Answer and solution

    (t+4)(t2+25)−10t2−40t=(t+4)(t2+25)−10t(t+4)(t + 4)(t^2 + 25) - 10t^2 - 40t = (t + 4)(t^2 + 25) - 10t(t + 4)

    =(t+4)(t2+25−10t)= (t + 4)(t^2 + 25 - 10t)

    =(t+4)(t2−10t+25)= (t + 4)(t^2 - 10t + 25)

    =(t+4)(t−5)2= (t + 4)(t - 5)^2

    Answer: (t+4)(t−5)2(t + 4)(t - 5)^2