Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

Question paper, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 83.8 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the logarithm of 169169 to the base 1313.
    1 mark
    Answer and solution

    132=16913^{2} = 169

    ax=N⇒x=log⁡aNa^x = N \Rightarrow x = \log_{a} N

    ∴log⁡13169=2\therefore \log_{13} 169 = 2

    Answer: 22

  2. Write the conditions on aa and NN for log⁡aN\log_{a} N to be defined.
    1 mark
    Answer and solution

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The base cannot be 00, 11 or a negative number: a>0a > 0, a≠1a \ne 1.

    axa^x is always positive, so N>0N > 0.

    ∴a>0, a≠1, N>0\therefore a > 0,\ a \ne 1,\ N > 0

    Answer: a>0a > 0, a≠1a \ne 1 and N>0N > 0

  3. Write log⁡0.50.125=3\log_{0.5} 0.125 = 3 in exponential form.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    Here a=0.5a = 0.5, N=0.125N = 0.125, x=3x = 3.

    ∴0.125=0.53\therefore 0.125 = 0.5^{3}

    Answer: 0.125=0.530.125 = 0.5^{3}

  4. Find log⁡1111+log⁡1414+log⁡171\log_{11} 11 + \log_{14} 14 + \log_{17} 1.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡1111=1, log⁡1414=1, log⁡171=0\log_{11} 11 = 1,\ \log_{14} 14 = 1,\ \log_{17} 1 = 0

    =1+1+0=2= 1 + 1 + 0 = 2

    Answer: 22

  5. Find the value of log⁡798−log⁡72\log_{7} 98 - \log_{7} 2.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am−log⁡an=log⁡amn\displaystyle \log_{a} m - \log_{a} n = \log_{a} \frac{m}{n}

    =log⁡7982=log⁡749\displaystyle = \log_{7} \frac{98}{2} = \log_{7} 49

    72=49⇒log⁡749=27^{2} = 49 \Rightarrow \log_{7} 49 = 2

    Answer: 22

  6. Find the value of log⁡15125\displaystyle \log_{\frac{1}{5}} 125.
    2 marks
    Answer and solution

    15=5−1, 125=53\displaystyle \frac{1}{5} = 5^{-1},\ 125 = 5^{3}

    log⁡15125=log⁡5−153\displaystyle \log_{\frac{1}{5}} 125 = \log_{5^{-1}} 5^{3}

    =3−1log⁡55=−3\displaystyle = \frac{3}{-1} \log_{5} 5 = -3

    Answer: −3-3

  7. Find the value of 3log⁡517×log⁡1753\log_{5} 17 \times \log_{17} 5.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡ab=1\log_{b} a \cdot \log_{a} b = 1

    =3(1)=3= 3(1) = 3

    Answer: 33

  8. Find the value of log⁡1327⋅log⁡913\log_{13} 27 \cdot \log_{9} 13.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡927= \log_{9} 27

    =32\displaystyle = \frac{3}{2}

    Answer: 32\displaystyle \frac{3}{2}

  9. Write log⁡10625log⁡1025\displaystyle \frac{\log_{10} 625}{\log_{10} 25} as a single logarithm and find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡25625= \log_{25} 625

    =2= 2

    Answer: log⁡25625=2\log_{25} 625 = 2

  10. Find the value of 8log⁡80.5+3log⁡32.58^{\log_{8} 0.5} + 3^{\log_{3} 2.5}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =0.5+2.5=3= 0.5 + 2.5 = 3

    Answer: 33

  11. Write 10log⁡4910^{\log_{4} 9} as a power of 99.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    ∴10log⁡49=9log⁡410\therefore 10^{\log_{4} 9} = 9^{\log_{4} 10}

    Answer: 9log⁡4109^{\log_{4} 10}

  12. If log⁡9(x+4)=log⁡9(2x)\log_{9}(x + 4) = \log_{9}(2x), find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am=log⁡an⇒m=n\log_{a} m = \log_{a} n \Rightarrow m = n

    ⇒x+4=2x\Rightarrow x + 4 = 2x

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

    Answer: x=4x = 4

  13. If log⁡5log⁡3log⁡2(x−3)=0\log_{5} \log_{3} \log_{2}(x - 3) = 0, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡aN=0⇒N=1\log_{a} N = 0 \Rightarrow N = 1

    ⇒log⁡3log⁡2(x−3)=1\Rightarrow \log_{3} \log_{2}(x - 3) = 1

    ⇒log⁡2(x−3)=31=3\Rightarrow \log_{2}(x - 3) = 3^1 = 3

    ⇒x−3=23=8\Rightarrow x - 3 = 2^3 = 8

    ⇒x=11\Rightarrow x = 11

    Answer: x=11x = 11

  14. Solve log⁡4(x−3)+log⁡4x=1\log_{4}(x - 3) + \log_{4} x = 1.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    ⇒log⁡4(x−3)x=1\Rightarrow \log_{4}(x - 3)x = 1

    ⇒log⁡4(x2−3x)=1\Rightarrow \log_{4}(x^2 - 3x) = 1

    ⇒x2−3x=4\Rightarrow x^2 - 3x = 4

    ⇒x2−3x−4=0\Rightarrow x^2 - 3x - 4 = 0

    ⇒x2−4x+x−4=0\Rightarrow x^2 - 4x + x - 4 = 0

    ⇒x(x−4)+1(x−4)=0\Rightarrow x(x - 4) + 1(x - 4) = 0

    ⇒(x+1)(x−4)=0\Rightarrow (x + 1)(x - 4) = 0

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1 (or) x=4x = 4

    If x=−1x = -1, log⁡4x\log_{4} x is not defined.

    ∴x≠−1\therefore x \ne -1

    ∴x=4\therefore x = 4

    Answer: x=4x = 4

  15. Find the value of log⁡3log⁡2log⁡7494\log_{3} \log_{2} \log_{7} 49^4.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡7494=log⁡7(72)4=log⁡778=8\log_{7} 49^4 = \log_{7}(7^2)^4 = \log_{7} 7^8 = 8

    log⁡28=log⁡223=3\log_{2} 8 = \log_{2} 2^3 = 3

    log⁡33=1\log_{3} 3 = 1

    ∴log⁡3log⁡2log⁡7494=1\therefore \log_{3} \log_{2} \log_{7} 49^4 = 1

    Answer: 11

  16. Find the value of 1log⁡255+1log⁡1255+1log⁡6255+1log⁡55\displaystyle \frac{1}{\log_{25} 5} + \frac{1}{\log_{125} 5} + \frac{1}{\log_{625} 5} + \frac{1}{\log_{5} 5}.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡ba=1log⁡ab\displaystyle \log_{b} a = \frac{1}{\log_{a} b}

    =log⁡525+log⁡5125+log⁡5625+log⁡55= \log_{5} 25 + \log_{5} 125 + \log_{5} 625 + \log_{5} 5

    =log⁡5(25×125×625×5)= \log_{5}(25 \times 125 \times 625 \times 5)

    =log⁡5(52×53×54×51)=log⁡5510= \log_{5}(5^{2} \times 5^{3} \times 5^{4} \times 5^{1}) = \log_{5} 5^{10}

    =10log⁡55=10= 10\log_{5} 5 = 10

    Answer: 1010

  17. Find the value of 10−2+log⁡103×7log⁡492510^{-2 + \log_{10} 3} \times 7^{\log_{49} 25}.
    3 marks
    Answer and solution

    10−2+log⁡103=10−2×10log⁡103=1100×3=3100\displaystyle 10^{-2 + \log_{10} 3} = 10^{-2} \times 10^{\log_{10} 3} = \frac{1}{100} \times 3 = \frac{3}{100}

    7log⁡4925=7log⁡7252=7log⁡75=57^{\log_{49} 25} = 7^{\log_{7^2} 5^2} = 7^{\log_{7} 5} = 5

    =3100×5=320\displaystyle = \frac{3}{100} \times 5 = \frac{3}{20}

    Answer: 320\displaystyle \frac{3}{20}

  18. If x3=y3+125x^3 = y^3 + 125, show that log⁡5(x−y)+log⁡5(x2+xy+y2)=3\log_{5}(x - y) + \log_{5}(x^2 + xy + y^2) = 3.
    5 marks
    Answer and solution

    Given x3=y3+125⇒x3−y3=125x^3 = y^3 + 125 \Rightarrow x^3 - y^3 = 125

    LHS=log⁡5(x−y)+log⁡5(x2+xy+y2)LHS = \log_{5}(x - y) + \log_{5}(x^2 + xy + y^2)

    =log⁡5[(x−y)(x2+xy+y2)]= \log_{5}[(x - y)(x^2 + xy + y^2)]

    (a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3(a - b)(a^2 + ab + b^2) = a^3 - b^3

    =log⁡5(x3−y3)=log⁡5125= \log_{5}(x^3 - y^3) = \log_{5} 125

    =log⁡553=3=RHS= \log_{5} 5^{3} = 3 = RHS

    Answer: Shown: the sum is 33

  19. Solve log⁡6(5x−4)=log⁡16x\displaystyle \log_{6}(5x - 4) = \log_{\frac{1}{6}} x.
    5 marks
    Answer and solution

    16=6−1\displaystyle \frac{1}{6} = 6^{-1}

    log⁡6(5x−4)=log⁡6−1x=1−1log⁡6x=log⁡6x−1\displaystyle \log_{6}(5x - 4) = \log_{6^{-1}} x = \frac{1}{-1}\log_{6} x = \log_{6} x^{-1}

    ⇒5x−4=x−1=1x\displaystyle \Rightarrow 5x - 4 = x^{-1} = \frac{1}{x}

    ⇒5x2−4x=1\Rightarrow 5x^2 - 4x = 1

    ⇒5x2−4x−1=0\Rightarrow 5x^2 - 4x - 1 = 0

    ⇒5x2+x−5x−1=0\Rightarrow 5x^2 + x - 5x - 1 = 0

    ⇒x(5x+1)−1(5x+1)=0\Rightarrow x(5x + 1) - 1(5x + 1) = 0

    ⇒(x−1)(5x+1)=0\Rightarrow (x - 1)(5x + 1) = 0

    ⇒x=1\Rightarrow x = 1 (or) x=−15\displaystyle x = -\frac{1}{5}

    For x=−15\displaystyle x = -\frac{1}{5}, log⁡16x\displaystyle \log_{\frac{1}{6}} x is not defined.

    ∴x=1\therefore x = 1

    Answer: x=1x = 1

  20. Complete the table of y=log⁡14x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{4}} x for x=116,14,1,4,16,64\displaystyle x = \frac{1}{16}, \frac{1}{4}, 1, 4, 16, 64 and say whether the graph rises or falls from left to right.
    3 marks
    Answer and solution

    y=log⁡14x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{4}} x

    x=116: y=log⁡14116=2\displaystyle x = \frac{1}{16}:\ y = \log_{\frac{1}{4}} \frac{1}{16} = 2

    x=14: y=log⁡1414=1\displaystyle x = \frac{1}{4}:\ y = \log_{\frac{1}{4}} \frac{1}{4} = 1

    x=1: y=log⁡141=0\displaystyle x = 1:\ y = \log_{\frac{1}{4}} 1 = 0

    x=4: y=log⁡144=−1\displaystyle x = 4:\ y = \log_{\frac{1}{4}} 4 = -1

    x=16: y=log⁡1416=−2\displaystyle x = 16:\ y = \log_{\frac{1}{4}} 16 = -2

    x=64: y=log⁡1464=−3\displaystyle x = 64:\ y = \log_{\frac{1}{4}} 64 = -3

    The base is between 00 and 11, so the graph falls from left to right.

    Answer: y=2,1,0,−1,−2,−3y = 2, 1, 0, -1, -2, -3; the graph falls