Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 78.3 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. log⁡1011000=\displaystyle \log_{10} \frac{1}{1000} =
    Answer and solution

    Answer: (D) −3-3

    11000=10−3\displaystyle \frac{1}{1000} = 10^{-3}

    ∴log⁡1011000=−3\displaystyle \therefore \log_{10} \frac{1}{1000} = -3

  2. The logarithm of 729729 to the base 33 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 66

    36=7293^{6} = 729

    ∴log⁡3729=6\therefore \log_{3} 729 = 6

  3. The base aa in log⁡aN\log_{a} N must satisfy
    Answer and solution

    Answer: (B) a>0a > 0 and a≠1a \ne 1

    a=0a = 0, a=1a = 1 and negative aa all lead to results with no meaning.

    ∴a>0\therefore a > 0, a≠1a \ne 1 (a base like 12\displaystyle \frac{1}{2} is allowed).

  4. The logarithmic form of 74=24017^{4} = 2401 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 4=log⁡724014 = \log_{7} 2401

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power 44 is the logarithm of 24012401 to the base 77.

  5. The exponential form of log⁡12525=23\displaystyle \log_{125} 25 = \frac{2}{3} is
    Answer and solution

    Answer: (A) 25=12523\displaystyle 25 = 125^{\frac{2}{3}}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 25=12523\displaystyle 25 = 125^{\frac{2}{3}}.

  6. log⁡91log⁡99=\displaystyle \frac{\log_{9} 1}{\log_{9} 9} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 00

    log⁡91=0, log⁡99=1\log_{9} 1 = 0,\ \log_{9} 9 = 1

    =01=0\displaystyle = \frac{0}{1} = 0

  7. log⁡618+log⁡612=\log_{6} 18 + \log_{6} 12 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 33

    =log⁡6(18×12)=log⁡6216= \log_{6}(18 \times 12) = \log_{6} 216

    =3= 3 since 63=2166^{3} = 216

  8. log⁡918−log⁡92=\log_{9} 18 - \log_{9} 2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    =log⁡9182=log⁡99\displaystyle = \log_{9} \frac{18}{2} = \log_{9} 9

    =1= 1 since 91=99^{1} = 9

  9. log⁡6416=\log_{64} 16 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 23\displaystyle \frac{2}{3}

    =log⁡2624=46log⁡22\displaystyle = \log_{2^{6}} 2^{4} = \frac{4}{6} \log_{2} 2

    =23\displaystyle = \frac{2}{3}

  10. log⁡11010000=\displaystyle \log_{\frac{1}{10}} 10000 =
    Answer and solution

    Answer: (B) −4-4

    =log⁡10−1104=4−1log⁡1010\displaystyle = \log_{10^{-1}} 10^{4} = \frac{4}{-1}\log_{10} 10

    =−4= -4

  11. If log⁡107=m\log_{10} 7 = m, then log⁡710=\log_{7} 10 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1m\displaystyle \frac{1}{m}

    log⁡710=1log⁡107=1m\displaystyle \log_{7} 10 = \frac{1}{\log_{10} 7} = \frac{1}{m}

  12. log⁡1125⋅log⁡12511=\log_{11} 25 \cdot \log_{125} 11 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 23\displaystyle \frac{2}{3}

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡12525=23\displaystyle = \log_{125} 25 = \frac{2}{3}

  13. log⁡121log⁡1331=\displaystyle \frac{\log 121}{\log 1331} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 23\displaystyle \frac{2}{3}

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡1331121=23\displaystyle = \log_{1331} 121 = \frac{2}{3}

  14. 8log⁡814×5log⁡512=\displaystyle 8^{\log_{8} \frac{1}{4}} \times 5^{\log_{5} 12} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =14×12=3\displaystyle = \frac{1}{4} \times 12 = 3

  15. 13log⁡29−9log⁡213=13^{\log_{2} 9} - 9^{\log_{2} 13} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 00

    13log⁡29=9log⁡21313^{\log_{2} 9} = 9^{\log_{2} 13}

    So the difference is 00.

  16. If log⁡12(2x+9)=log⁡12(5x)\log_{12}(2x + 9) = \log_{12}(5x), then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    ⇒2x+9=5x\Rightarrow 2x + 9 = 5x

    ⇒3x=9\Rightarrow 3x = 9

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

  17. If log⁡5(3x+4)=2\log_{5}(3x + 4) = 2, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 77

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    3x+4=52=253x + 4 = 5^{2} = 25

    ⇒x=7\Rightarrow x = 7

  18. If log⁡5(x+13)−log⁡5(x−1)=1\log_{5}(x + 13) - \log_{5}(x - 1) = 1, then
    Answer and solution

    Answer: (D) x=92\displaystyle x = \frac{9}{2}

    ⇒log⁡5x+13x−1=1\displaystyle \Rightarrow \log_{5} \frac{x + 13}{x - 1} = 1

    ⇒x+13x−1=5\displaystyle \Rightarrow \frac{x + 13}{x - 1} = 5

    ⇒x+13=5x−5\Rightarrow x + 13 = 5x - 5

    ⇒x=92\displaystyle \Rightarrow x = \frac{9}{2}

    For x=92\displaystyle x = \frac{9}{2} both logarithms are defined.

  19. log⁡2log⁡4256=\log_{2} \log_{4} 256 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 22

    log⁡4256=log⁡444=4\log_{4} 256 = \log_{4} 4^4 = 4

    log⁡24=2\log_{2} 4 = 2

  20. 1log⁡497+1log⁡3437=\displaystyle \frac{1}{\log_{49} 7} + \frac{1}{\log_{343} 7} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 55

    =log⁡749+log⁡7343= \log_{7} 49 + \log_{7} 343

    =2+3=5= 2 + 3 = 5

  21. 11+log⁡215+11+log⁡310+11+log⁡56=\displaystyle \frac{1}{1 + \log_{2} 15} + \frac{1}{1 + \log_{3} 10} + \frac{1}{1 + \log_{5} 6} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11

    1+log⁡215=log⁡22+log⁡215=log⁡2301 + \log_{2} 15 = \log_{2} 2 + \log_{2} 15 = \log_{2} 30, and so on

    =log⁡302+log⁡303+log⁡305=log⁡3030=1= \log_{30} 2 + \log_{30} 3 + \log_{30} 5 = \log_{30} 30 = 1

  22. 3−1+log⁡312=3^{-1 + \log_{3} 12} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 44

    =3−1×3log⁡312= 3^{-1} \times 3^{\log_{3} 12}

    =13×12=4\displaystyle = \frac{1}{3} \times 12 = 4

  23. If 2log⁡a+log⁡b−3log⁡c=log⁡k2\log a + \log b - 3\log c = \log k, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (C) a2bc3\displaystyle \frac{a^2 b}{c^3}

    log⁡a2+log⁡b−log⁡c3=log⁡k\log a^2 + \log b - \log c^3 = \log k

    ⇒log⁡a2bc3=log⁡k⇒k=a2bc3\displaystyle \Rightarrow \log \frac{a^2 b}{c^3} = \log k \Rightarrow k = \frac{a^2 b}{c^3}

  24. If log⁡x32=53\displaystyle \log_{x} 32 = \frac{5}{3}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 88

    32=x53\displaystyle 32 = x^{\frac{5}{3}}

    ⇒x=3235=8\displaystyle \Rightarrow x = 32^{\frac{3}{5}} = 8

  25. On the graph of y=log⁡14x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{4}} x, the value of yy at x=16x = 16 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −2-2

    y=log⁡1416\displaystyle y = \log_{\frac{1}{4}} 16

    =−2= -2