Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 84.7 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The logarithm of 20482048 to the base 22 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 1111

    211=20482^{11} = 2048

    ∴log⁡22048=11\therefore \log_{2} 2048 = 11

  2. If 17x=28917^x = 289, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    172=28917^{2} = 289

    ∴log⁡17289=2\therefore \log_{17} 289 = 2

  3. With base 33, which of these is not defined?
    Answer and solution

    Answer: (A) log⁡30\log_{3} 0

    The number must be positive: N>0N > 0.

    3x3^x is never 00, so log⁡30\log_{3} 0 is not defined.

  4. The logarithmic form of 3225=4\displaystyle 32^{\frac{2}{5}} = 4 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 25=log⁡324\displaystyle \frac{2}{5} = \log_{32} 4

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power 25\displaystyle \frac{2}{5} is the logarithm of 44 to the base 3232.

  5. The exponential form of log⁡36561=8\log_{3} 6561 = 8 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 6561=386561 = 3^{8}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 6561=386561 = 3^{8}.

  6. log⁡0.251+log⁡0.250.25=\log_{0.25} 1 + \log_{0.25} 0.25 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    log⁡0.251=0, log⁡0.250.25=1\log_{0.25} 1 = 0,\ \log_{0.25} 0.25 = 1

    =0+1=1= 0 + 1 = 1

  7. log⁡5375−log⁡53=\log_{5} 375 - \log_{5} 3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 33

    =log⁡53753=log⁡5125\displaystyle = \log_{5} \frac{375}{3} = \log_{5} 125

    =3= 3 since 53=1255^{3} = 125

  8. log⁡256−log⁡28=\log_{2} 56 - \log_{2} 8 =
    Answer and solution

    Answer: (C) log⁡27\log_{2} 7

    log⁡am−log⁡an=log⁡amn\displaystyle \log_{a} m - \log_{a} n = \log_{a} \frac{m}{n}

    =log⁡27= \log_{2} 7

  9. log⁡253125=\log_{25} 3125 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 52\displaystyle \frac{5}{2}

    =log⁡5255=52log⁡55\displaystyle = \log_{5^{2}} 5^{5} = \frac{5}{2} \log_{5} 5

    =52\displaystyle = \frac{5}{2}

  10. log⁡746=\log_{7} 4^{6} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 6log⁡746\log_{7} 4

    log⁡bam=mlog⁡ba\log_{b} a^m = m\log_{b} a

    ∴log⁡746=6log⁡74\therefore \log_{7} 4^{6} = 6\log_{7} 4

  11. log⁡215⋅log⁡521=\log_{21} 5 \cdot \log_{5} 21 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    log⁡ba⋅log⁡ab=1\log_{b} a \cdot \log_{a} b = 1

    So the product is 11.

  12. log⁡932⋅log⁡69⋅log⁡46=\log_{9} 32 \cdot \log_{6} 9 \cdot \log_{4} 6 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 52\displaystyle \frac{5}{2}

    log⁡ba⋅log⁡cb⋅log⁡dc=log⁡da\log_{b} a \cdot \log_{c} b \cdot \log_{d} c = \log_{d} a

    =log⁡432=52\displaystyle = \log_{4} 32 = \frac{5}{2}

  13. log⁡10512log⁡108=\displaystyle \frac{\log_{10} 512}{\log_{10} 8} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡8512=3= \log_{8} 512 = 3

  14. 4log⁡41.5+9log⁡90.5=4^{\log_{4} 1.5} + 9^{\log_{9} 0.5} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 22

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =1.5+0.5=2= 1.5 + 0.5 = 2

  15. 6log⁡710=6^{\log_{7} 10} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 10log⁡7610^{\log_{7} 6}

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}: the base and the number inside the log change places.

    ∴6log⁡710=10log⁡76\therefore 6^{\log_{7} 10} = 10^{\log_{7} 6}

  16. If log⁡13x=log⁡1312\log_{13} \sqrt{x} = \log_{13} 12, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 144144

    ⇒x=12\Rightarrow \sqrt{x} = 12

    ⇒x=122=144\Rightarrow x = 12^{2} = 144

  17. If log⁡10(x−3)=2\log_{10}(x - 3) = 2, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 103103

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    x−3=102=100x - 3 = 10^{2} = 100

    ⇒x=103\Rightarrow x = 103

  18. If log⁡7x+log⁡7(x−48)=2\log_{7} x + \log_{7}(x - 48) = 2, then
    Answer and solution

    Answer: (A) x=49x = 49

    ⇒log⁡7x(x−48)=2\Rightarrow \log_{7} x(x - 48) = 2

    ⇒x2−48x=72=49\Rightarrow x^2 - 48x = 7^{2} = 49

    ⇒x2−48x−49=0\Rightarrow x^2 - 48x - 49 = 0

    ⇒(x+1)(x−49)=0\Rightarrow (x + 1)(x - 49) = 0

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1 (or) x=49x = 49

    x=−1x = -1 is rejected: the log of a negative number is not defined.

    ∴x=49\therefore x = 49

  19. log⁡49343+log⁡34349=\log_{49} 343 + \log_{343} 49 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 136\displaystyle \frac{13}{6}

    =32+23\displaystyle = \frac{3}{2} + \frac{2}{3} (writing both numbers as powers of 77)

    =136\displaystyle = \frac{13}{6}

  20. 1log⁡ppqr+1log⁡qpqr+1log⁡rpqr=\displaystyle \frac{1}{\log_{p} pqr} + \frac{1}{\log_{q} pqr} + \frac{1}{\log_{r} pqr} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11

    =log⁡pqrp+log⁡pqrq+log⁡pqrr= \log_{pqr} p + \log_{pqr} q + \log_{pqr} r

    =log⁡pqrpqr=1= \log_{pqr} pqr = 1

  21. log⁡b3a2⋅log⁡a4b3=\log_{b^{3}} a^{2} \cdot \log_{a^{4}} b^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    =23log⁡ba⋅34log⁡ab\displaystyle = \frac{2}{3}\log_{b} a \cdot \frac{3}{4}\log_{a} b

    =12⋅log⁡balog⁡ab=12(1)=12\displaystyle = \frac{1}{2} \cdot \log_{b} a \log_{a} b = \frac{1}{2}(1) = \frac{1}{2}

  22. 10log⁡10081=10^{\log_{100} 81} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 99

    log⁡10081=log⁡10292=log⁡109\log_{100} 81 = \log_{10^2} 9^2 = \log_{10} 9

    =10log⁡109=9= 10^{\log_{10} 9} = 9

  23. If log⁡x−y5=12(log⁡x+log⁡y)\displaystyle \log \frac{x - y}{5} = \frac{1}{2}(\log x + \log y), then x2+y2=x^2 + y^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 27xy27xy

    x−y5=xy⇒(x−y)2=25xy\displaystyle \frac{x - y}{5} = \sqrt{xy} \Rightarrow (x - y)^2 = 25xy

    ⇒x2−2xy+y2=25xy⇒x2+y2=27xy\Rightarrow x^2 - 2xy + y^2 = 25xy \Rightarrow x^2 + y^2 = 27xy

  24. If log⁡1x16=4\displaystyle \log_{\frac{1}{x}} 16 = 4, then
    Answer and solution

    Answer: (B) x=12\displaystyle x = \frac{1}{2}

    16=(1x)4=x−4\displaystyle 16 = \left(\frac{1}{x}\right)^{4} = x^{-4}

    ⇒x=12\displaystyle \Rightarrow x = \frac{1}{2} (the negative value is rejected: the base must be positive)

  25. Which point lies on the graph of y=log⁡2xy = \log_{2} x?
    Answer and solution

    Answer: (C) (8,3)(8, 3)

    x=8: y=log⁡28=3x = 8:\ y = \log_{2} 8 = 3

    So (8,3)(8, 3) is on the graph.