Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.4 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The logarithm of 216216 to the base 66 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 33

    63=2166^{3} = 216

    ∴log⁡6216=3\therefore \log_{6} 216 = 3

  2. If 7x=3437^x = 343, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    73=3437^{3} = 343

    ∴log⁡7343=3\therefore \log_{7} 343 = 3

  3. Which of the following logarithms of 55 is not defined?
    Answer and solution

    Answer: (A) log⁡15\log_{1} 5

    The base cannot be 11: 1x=11^x = 1 for every xx, never 55.

    So log⁡15\log_{1} 5 is not defined.

  4. The logarithmic form of 192=36119^{2} = 361 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 2=log⁡193612 = \log_{19} 361

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power 22 is the logarithm of 361361 to the base 1919.

  5. The exponential form of log⁡644=13\displaystyle \log_{64} 4 = \frac{1}{3} is
    Answer and solution

    Answer: (B) 4=6413\displaystyle 4 = 64^{\frac{1}{3}}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 4=6413\displaystyle 4 = 64^{\frac{1}{3}}.

  6. 5log⁡88+3log⁡81=5\log_{8} 8 + 3\log_{8} 1 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 55

    log⁡88=1, log⁡81=0\log_{8} 8 = 1,\ \log_{8} 1 = 0

    =5(1)+3(0)=5= 5(1) + 3(0) = 5

  7. log⁡927+log⁡93=\log_{9} 27 + \log_{9} 3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    =log⁡9(27×3)=log⁡981= \log_{9}(27 \times 3) = \log_{9} 81

    =2= 2 since 92=819^{2} = 81

  8. log⁡536−log⁡54=\log_{5} 36 - \log_{5} 4 =
    Answer and solution

    Answer: (B) log⁡59\log_{5} 9

    log⁡am−log⁡an=log⁡amn\displaystyle \log_{a} m - \log_{a} n = \log_{a} \frac{m}{n}

    =log⁡59= \log_{5} 9

  9. log⁡49343=\log_{49} 343 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 32\displaystyle \frac{3}{2}

    =log⁡7273=32log⁡77\displaystyle = \log_{7^{2}} 7^{3} = \frac{3}{2} \log_{7} 7

    =32\displaystyle = \frac{3}{2}

  10. log⁡3104=\log_{3} 10^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 4log⁡3104\log_{3} 10

    log⁡bam=mlog⁡ba\log_{b} a^m = m\log_{b} a

    ∴log⁡3104=4log⁡310\therefore \log_{3} 10^{4} = 4\log_{3} 10

  11. 1log⁡65=\displaystyle \frac{1}{\log_{6} 5} =
    Answer and solution

    Answer: (D) log⁡56\log_{5} 6

    log⁡ba=1log⁡ab\displaystyle \log_{b} a = \frac{1}{\log_{a} b}

    ∴1log⁡65=log⁡56\displaystyle \therefore \frac{1}{\log_{6} 5} = \log_{5} 6

  12. log⁡3125⋅log⁡53=\log_{3} 125 \cdot \log_{5} 3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 33

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡5125=3= \log_{5} 125 = 3

  13. log⁡106561log⁡109=\displaystyle \frac{\log_{10} 6561}{\log_{10} 9} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 44

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡96561=4= \log_{9} 6561 = 4

  14. 3log⁡36×4log⁡45=3^{\log_{3} 6} \times 4^{\log_{4} 5} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 3030

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =6×5=30= 6 \times 5 = 30

  15. 2log⁡56=2^{\log_{5} 6} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 6log⁡526^{\log_{5} 2}

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}: the base and the number inside the log change places.

    ∴2log⁡56=6log⁡52\therefore 2^{\log_{5} 6} = 6^{\log_{5} 2}

  16. If log⁡3(3x+1)=log⁡319\log_{3}(3x + 1) = \log_{3} 19, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 66

    ⇒3x+1=19\Rightarrow 3x + 1 = 19

    ⇒3x=18\Rightarrow 3x = 18

    ⇒x=6\Rightarrow x = 6

  17. If log⁡3(2x−1)=2\log_{3}(2x - 1) = 2, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 55

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    2x−1=32=92x - 1 = 3^{2} = 9

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

  18. If log⁡5x+log⁡5(x+4)=1\log_{5} x + \log_{5}(x + 4) = 1, then
    Answer and solution

    Answer: (D) x=1x = 1

    ⇒log⁡5x(x+4)=1\Rightarrow \log_{5} x(x + 4) = 1

    ⇒x2+4x=5\Rightarrow x^2 + 4x = 5

    ⇒x2+4x−5=0\Rightarrow x^2 + 4x - 5 = 0

    ⇒(x−1)(x+5)=0\Rightarrow (x - 1)(x + 5) = 0

    ⇒x=1\Rightarrow x = 1 (or) x=−5x = -5

    x=−5x = -5 is rejected: the log of a negative number is not defined.

    ∴x=1\therefore x = 1

  19. log⁡0.20.0016=\log_{0.2} 0.0016 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    0.0016=(0.2)40.0016 = (0.2)^4

    ∴log⁡0.2(0.2)4=4\therefore \log_{0.2}(0.2)^4 = 4

  20. log⁡22+log⁡55log⁡10=\displaystyle \frac{\log 2\sqrt{2} + \log 5\sqrt{5}}{\log 10} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 32\displaystyle \frac{3}{2}

    22×55=(2×5)32=1032\displaystyle 2\sqrt{2} \times 5\sqrt{5} = (2 \times 5)^{\frac{3}{2}} = 10^{\frac{3}{2}}

    =log⁡101032=32\displaystyle = \log_{10} 10^{\frac{3}{2}} = \frac{3}{2}

  21. log⁡29⋅log⁡34=\log_{2} 9 \cdot \log_{3} 4 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 44

    log⁡29=2log⁡23, log⁡34=2log⁡32\log_{2} 9 = 2\log_{2} 3,\ \log_{3} 4 = 2\log_{3} 2

    =4log⁡23⋅log⁡32=4(1)=4= 4\log_{2} 3 \cdot \log_{3} 2 = 4(1) = 4

  22. 9log⁡34=9^{\log_{3} 4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 1616

    9log⁡34=(3log⁡34)29^{\log_{3} 4} = (3^{\log_{3} 4})^2

    =42=16= 4^2 = 16

  23. If x2+y2=34xyx^2 + y^2 = 34xy, then 2log⁡(x+y)=2\log(x + y) =
    Answer and solution

    Answer: (A) log⁡x+log⁡y+2log⁡6\log x + \log y + 2\log 6

    (x+y)2=x2+y2+2xy=36xy(x + y)^2 = x^2 + y^2 + 2xy = 36xy

    2log⁡(x+y)=log⁡36xy=2log⁡6+log⁡x+log⁡y2\log(x + y) = \log 36xy = 2\log 6 + \log x + \log y

  24. If log⁡1x25=−2\displaystyle \log_{\frac{1}{x}} 25 = -2, then
    Answer and solution

    Answer: (B) x=5x = 5

    25=(1x)−2=x2\displaystyle 25 = \left(\frac{1}{x}\right)^{-2} = x^{2}

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5 (the negative value is rejected: the base must be positive)

  25. The graph of y=log⁡23x\displaystyle y = \log_{\frac{2}{3}} x
    Answer and solution

    Answer: (D) falls from left to right

    The base 23\displaystyle \frac{2}{3} is between 00 and 11.

    For 0<a<10 < a < 1 the graph of log⁡ax\log_{a} x falls from left to right.