Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 83.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the value of log⁡11121\log_{11} 121.
    1 mark
    Answer and solution

    112=12111^{2} = 121

    ax=N⇒x=log⁡aNa^x = N \Rightarrow x = \log_{a} N

    ∴log⁡11121=2\therefore \log_{11} 121 = 2

    Answer: 22

  2. Why can 11 not be the base of a logarithm? Explain using 141^4 and 171^7.
    1 mark
    Answer and solution

    14=1⇒4=log⁡111^4 = 1 \Rightarrow 4 = \log_{1} 1

    17=1⇒7=log⁡111^7 = 1 \Rightarrow 7 = \log_{1} 1

    So 4=74 = 7, which has no meaning.

    ∴a≠1\therefore a \ne 1

    Answer: 14=11^4 = 1 and 17=11^7 = 1 would give 4=74 = 7, which has no meaning

  3. Write log⁡8164=−2\displaystyle \log_{8} \frac{1}{64} = -2 in exponential form.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    Here a=8a = 8, N=164\displaystyle N = \frac{1}{64}, x=−2x = -2.

    ∴164=8−2\displaystyle \therefore \frac{1}{64} = 8^{-2}

    Answer: 164=8−2\displaystyle \frac{1}{64} = 8^{-2}

  4. Find 6log⁡1313−2log⁡886\log_{13} 13 - 2\log_{8} 8.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡1313=1, log⁡88=1\log_{13} 13 = 1,\ \log_{8} 8 = 1

    =6(1)−2(1)=4= 6(1) - 2(1) = 4

    Answer: 44

  5. Find the value of log⁡128+log⁡1218\log_{12} 8 + \log_{12} 18.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    =log⁡12(8×18)=log⁡12144= \log_{12}(8 \times 18) = \log_{12} 144

    122=144⇒log⁡12144=212^{2} = 144 \Rightarrow \log_{12} 144 = 2

    Answer: 22

  6. Find the value of log⁡1381\displaystyle \log_{\frac{1}{3}} 81.
    2 marks
    Answer and solution

    13=3−1, 81=34\displaystyle \frac{1}{3} = 3^{-1},\ 81 = 3^{4}

    log⁡1381=log⁡3−134\displaystyle \log_{\frac{1}{3}} 81 = \log_{3^{-1}} 3^{4}

    =4−1log⁡33=−4\displaystyle = \frac{4}{-1} \log_{3} 3 = -4

    Answer: −4-4

  7. If log⁡310=p\log_{3} 10 = p, write log⁡103\log_{10} 3 in terms of pp.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡ba=1log⁡ab\displaystyle \log_{b} a = \frac{1}{\log_{a} b}

    log⁡103=1log⁡310=1p\displaystyle \log_{10} 3 = \frac{1}{\log_{3} 10} = \frac{1}{p}

    Answer: 1p\displaystyle \frac{1}{p}

  8. Find the value of log⁡118⋅log⁡1611\log_{11} 8 \cdot \log_{16} 11.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡168= \log_{16} 8

    =34\displaystyle = \frac{3}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{3}{4}

  9. Write log⁡64log⁡16\displaystyle \frac{\log 64}{\log 16} as a single logarithm and find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡1664= \log_{16} 64

    =32\displaystyle = \frac{3}{2}

    Answer: log⁡1664=32\displaystyle \log_{16} 64 = \frac{3}{2}

  10. Find the value of 11log⁡11453log⁡39\displaystyle \frac{11^{\log_{11} 45}}{3^{\log_{3} 9}}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =459=5\displaystyle = \frac{45}{9} = 5

    Answer: 55

  11. Find the value of 6log⁡511−11log⁡566^{\log_{5} 11} - 11^{\log_{5} 6}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    6log⁡511=11log⁡566^{\log_{5} 11} = 11^{\log_{5} 6}

    =11log⁡56−11log⁡56=0= 11^{\log_{5} 6} - 11^{\log_{5} 6} = 0

    Answer: 00

  12. If log⁡2x3=log⁡24\log_{2} \sqrt[3]{x} = \log_{2} 4, find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am=log⁡an⇒m=n\log_{a} m = \log_{a} n \Rightarrow m = n

    ⇒x3=4\Rightarrow \sqrt[3]{x} = 4

    ⇒x=43=64\Rightarrow x = 4^{3} = 64

    Answer: x=64x = 64

  13. If log⁡5(x2+6x+13)=1\log_{5}(x^2 + 6x + 13) = 1, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    ⇒x2+6x+13=5\Rightarrow x^2 + 6x + 13 = 5

    ⇒x2+6x+8=0\Rightarrow x^2 + 6x + 8 = 0

    ⇒x2+4x+2x+8=0\Rightarrow x^2 + 4x + 2x + 8 = 0

    ⇒x(x+4)+2(x+4)=0\Rightarrow x(x + 4) + 2(x + 4) = 0

    ⇒(x+2)(x+4)=0\Rightarrow (x + 2)(x + 4) = 0

    ⇒x=−2\Rightarrow x = -2 (or) x=−4x = -4

    Answer: x=−2x = -2 (or) x=−4x = -4

  14. Solve log⁡3(x−6)+log⁡3x=3\log_{3}(x - 6) + \log_{3} x = 3.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    ⇒log⁡3(x−6)x=3\Rightarrow \log_{3}(x - 6)x = 3

    ⇒log⁡3(x2−6x)=3\Rightarrow \log_{3}(x^2 - 6x) = 3

    ⇒x2−6x=33=27\Rightarrow x^2 - 6x = 3^{3} = 27

    ⇒x2−6x−27=0\Rightarrow x^2 - 6x - 27 = 0

    ⇒x2−9x+3x−27=0\Rightarrow x^2 - 9x + 3x - 27 = 0

    ⇒x(x−9)+3(x−9)=0\Rightarrow x(x - 9) + 3(x - 9) = 0

    ⇒(x+3)(x−9)=0\Rightarrow (x + 3)(x - 9) = 0

    ⇒x=−3\Rightarrow x = -3 (or) x=9x = 9

    If x=−3x = -3, log⁡3x\log_{3} x is not defined.

    ∴x≠−3\therefore x \ne -3

    ∴x=9\therefore x = 9

    Answer: x=9x = 9

  15. Find the value of log⁡432−log⁡324\log_{4} 32 - \log_{32} 4.
    3 marks
    Answer and solution

    =log⁡2225−log⁡2522= \log_{2^{2}} 2^{5} - \log_{2^{5}} 2^{2}

    =52log⁡22−25log⁡22\displaystyle = \frac{5}{2} \log_{2} 2 - \frac{2}{5} \log_{2} 2

    =52−25\displaystyle = \frac{5}{2} - \frac{2}{5}

    =2110\displaystyle = \frac{21}{10}

    Answer: 2110\displaystyle \frac{21}{10}

  16. Show that log⁡b2a⋅log⁡c3b⋅log⁡a4c=124\displaystyle \log_{b^2} a \cdot \log_{c^3} b \cdot \log_{a^4} c = \frac{1}{24}.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡bnam=mnlog⁡ba\displaystyle \log_{b^n} a^m = \frac{m}{n}\log_{b} a

    LHS=12log⁡ba⋅13log⁡cb⋅14log⁡ac\displaystyle LHS = \frac{1}{2}\log_{b} a \cdot \frac{1}{3}\log_{c} b \cdot \frac{1}{4}\log_{a} c

    =124log⁡balog⁡cblog⁡ac\displaystyle = \frac{1}{24} \log_{b} a \log_{c} b \log_{a} c

    log⁡balog⁡cblog⁡ac=log⁡aa=1\log_{b} a \log_{c} b \log_{a} c = \log_{a} a = 1

    =124(1)=124=RHS\displaystyle = \frac{1}{24}(1) = \frac{1}{24} = RHS

    Answer: 124\displaystyle \frac{1}{24}

  17. Find the value of 24+log⁡23−9log⁡352^{4 + \log_{2} 3} - 9^{\log_{3} 5}.
    3 marks
    Answer and solution

    24+log⁡23=24×2log⁡23=16×3=482^{4 + \log_{2} 3} = 2^4 \times 2^{\log_{2} 3} = 16 \times 3 = 48

    9log⁡35=(32)log⁡35=(3log⁡35)2=52=259^{\log_{3} 5} = (3^2)^{\log_{3} 5} = (3^{\log_{3} 5})^2 = 5^2 = 25

    =48−25=23= 48 - 25 = 23

    Answer: 2323

  18. If c3−b3=27c^3 - b^3 = 27, find log⁡3(c−b)+log⁡3(c2+cb+b2)\log_{3}(c - b) + \log_{3}(c^2 + cb + b^2).
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    =log⁡3[(c−b)(c2+cb+b2)]= \log_{3}[(c - b)(c^2 + cb + b^2)]

    (a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3(a - b)(a^2 + ab + b^2) = a^3 - b^3

    =log⁡3(c3−b3)=log⁡327= \log_{3}(c^3 - b^3) = \log_{3} 27

    =log⁡333=3= \log_{3} 3^{3} = 3

    Answer: 33

  19. Solve log⁡3(x−1)=log⁡9(x+5)\log_{3}(x - 1) = \log_{9}(x + 5).
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡9(x+5)=log⁡32(x+5)=12log⁡3(x+5)\displaystyle \log_{9}(x + 5) = \log_{3^2}(x + 5) = \frac{1}{2}\log_{3}(x + 5)

    ⇒2log⁡3(x−1)=log⁡3(x+5)\Rightarrow 2\log_{3}(x - 1) = \log_{3}(x + 5)

    ⇒log⁡3(x−1)2=log⁡3(x+5)\Rightarrow \log_{3}(x - 1)^2 = \log_{3}(x + 5)

    ⇒(x−1)2=x+5\Rightarrow (x - 1)^2 = x + 5

    ⇒x2−2x+1=x+5\Rightarrow x^2 - 2x + 1 = x + 5

    ⇒x2−3x−4=0\Rightarrow x^2 - 3x - 4 = 0

    ⇒x2−4x+x−4=0\Rightarrow x^2 - 4x + x - 4 = 0

    ⇒x(x−4)+1(x−4)=0\Rightarrow x(x - 4) + 1(x - 4) = 0

    ⇒(x+1)(x−4)=0\Rightarrow (x + 1)(x - 4) = 0

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1 (or) x=4x = 4

    For x=−1x = -1, log⁡3(x−1)\log_{3}(x - 1) is not defined.

    ∴x=4\therefore x = 4

    Answer: x=4x = 4

  20. Complete the table of y=log⁡12x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{2}} x for x=18,14,1,2,8,16\displaystyle x = \frac{1}{8}, \frac{1}{4}, 1, 2, 8, 16.
    3 marks
    Answer and solution

    y=log⁡12x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{2}} x

    x=18: y=log⁡1218=3\displaystyle x = \frac{1}{8}:\ y = \log_{\frac{1}{2}} \frac{1}{8} = 3

    x=14: y=log⁡1214=2\displaystyle x = \frac{1}{4}:\ y = \log_{\frac{1}{2}} \frac{1}{4} = 2

    x=1: y=log⁡121=0\displaystyle x = 1:\ y = \log_{\frac{1}{2}} 1 = 0

    x=2: y=log⁡122=−1\displaystyle x = 2:\ y = \log_{\frac{1}{2}} 2 = -1

    x=8: y=log⁡128=−3\displaystyle x = 8:\ y = \log_{\frac{1}{2}} 8 = -3

    x=16: y=log⁡1216=−4\displaystyle x = 16:\ y = \log_{\frac{1}{2}} 16 = -4

    Answer: y=3,2,0,−1,−3,−4y = 3, 2, 0, -1, -3, -4