Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.5 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. If 10x=1000010^x = 10000, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 44

    104=1000010^{4} = 10000

    ∴log⁡1010000=4\therefore \log_{10} 10000 = 4

  2. log⁡12144=\log_{12} 144 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    122=14412^{2} = 144

    ∴log⁡12144=2\therefore \log_{12} 144 = 2

  3. The base of a logarithm cannot be 11 because
    Answer and solution

    Answer: (C) 12=11^2 = 1 and 16=11^6 = 1 would give 2=62 = 6

    12=1⇒2=log⁡111^2 = 1 \Rightarrow 2 = \log_{1} 1, 16=1⇒6=log⁡111^6 = 1 \Rightarrow 6 = \log_{1} 1

    So 2=62 = 6, which has no meaning.

  4. The logarithmic form of 2532=125\displaystyle 25^{\frac{3}{2}} = 125 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 32=log⁡25125\displaystyle \frac{3}{2} = \log_{25} 125

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power 32\displaystyle \frac{3}{2} is the logarithm of 125125 to the base 2525.

  5. The exponential form of log⁡8127=34\displaystyle \log_{81} 27 = \frac{3}{4} is
    Answer and solution

    Answer: (A) 27=8134\displaystyle 27 = 81^{\frac{3}{4}}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 27=8134\displaystyle 27 = 81^{\frac{3}{4}}.

  6. log⁡0.30.3−log⁡0.31=\log_{0.3} 0.3 - \log_{0.3} 1 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11

    log⁡0.30.3=1, log⁡0.31=0\log_{0.3} 0.3 = 1,\ \log_{0.3} 1 = 0

    =1−0=1= 1 - 0 = 1

  7. log⁡38+log⁡35=\log_{3} 8 + \log_{3} 5 =
    Answer and solution

    Answer: (D) log⁡340\log_{3} 40

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    =log⁡340= \log_{3} 40

  8. log⁡816+log⁡832=\log_{8} 16 + \log_{8} 32 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    =log⁡8(16×32)=log⁡8512= \log_{8}(16 \times 32) = \log_{8} 512

    =3= 3 since 83=5128^{3} = 512

  9. log⁡328=\log_{32} 8 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 35\displaystyle \frac{3}{5}

    =log⁡2523=35log⁡22\displaystyle = \log_{2^{5}} 2^{3} = \frac{3}{5} \log_{2} 2

    =35\displaystyle = \frac{3}{5}

  10. log⁡295=\log_{2} 9^{5} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 5log⁡295\log_{2} 9

    log⁡bam=mlog⁡ba\log_{b} a^m = m\log_{b} a

    ∴log⁡295=5log⁡29\therefore \log_{2} 9^{5} = 5\log_{2} 9

  11. log⁡136⋅log⁡613=\log_{13} 6 \cdot \log_{6} 13 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    log⁡ba⋅log⁡ab=1\log_{b} a \cdot \log_{a} b = 1

    So the product is 11.

  12. log⁡qp⋅log⁡rq⋅log⁡tr=\log_{q} p \cdot \log_{r} q \cdot \log_{t} r =
    Answer and solution

    Answer: (C) log⁡tp\log_{t} p

    log⁡qp⋅log⁡rq=log⁡rp\log_{q} p \cdot \log_{r} q = \log_{r} p

    log⁡rp⋅log⁡tr=log⁡tp\log_{r} p \cdot \log_{t} r = \log_{t} p

  13. log⁡101000log⁡10100=\displaystyle \frac{\log_{10} 1000}{\log_{10} 100} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 32\displaystyle \frac{3}{2}

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡1001000=32\displaystyle = \log_{100} 1000 = \frac{3}{2}

  14. 15log⁡1547=\displaystyle 15^{\log_{15} \frac{4}{7}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 47\displaystyle \frac{4}{7}

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    So the value is 47\displaystyle \frac{4}{7}.

  15. 3log⁡108=3^{\log_{10} 8} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 8log⁡1038^{\log_{10} 3}

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}: the base and the number inside the log change places.

    ∴3log⁡108=8log⁡103\therefore 3^{\log_{10} 8} = 8^{\log_{10} 3}

  16. If log⁡11x3=log⁡113\log_{11} \sqrt[3]{x} = \log_{11} 3, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 2727

    ⇒x3=3\Rightarrow \sqrt[3]{x} = 3

    ⇒x=33=27\Rightarrow x = 3^{3} = 27

  17. If log⁡6(4x−2)=1\log_{6}(4x - 2) = 1, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    log⁡aa=1\log_{a} a = 1

    4x−2=64x - 2 = 6

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2

  18. If log⁡10x+log⁡10(x−21)=2\log_{10} x + \log_{10}(x - 21) = 2, then
    Answer and solution

    Answer: (C) x=25x = 25

    ⇒log⁡10x(x−21)=2\Rightarrow \log_{10} x(x - 21) = 2

    ⇒x2−21x=102=100\Rightarrow x^2 - 21x = 10^{2} = 100

    ⇒x2−21x−100=0\Rightarrow x^2 - 21x - 100 = 0

    ⇒(x+4)(x−25)=0\Rightarrow (x + 4)(x - 25) = 0

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4 (or) x=25x = 25

    x=−4x = -4 is rejected: the log of a negative number is not defined.

    ∴x=25\therefore x = 25

  19. log⁡1664−log⁡6416=\log_{16} 64 - \log_{64} 16 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 56\displaystyle \frac{5}{6}

    =64−46\displaystyle = \frac{6}{4} - \frac{4}{6} (writing both numbers as powers of 22)

    =56\displaystyle = \frac{5}{6}

  20. If log⁡mn=q\log_{m} n = q, then log⁡n2m=\log_{n^2} m =
    Answer and solution

    Answer: (D) 12q\displaystyle \frac{1}{2q}

    log⁡n2m=12log⁡nm\displaystyle \log_{n^2} m = \frac{1}{2}\log_{n} m

    =12⋅1log⁡mn=12q\displaystyle = \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{\log_{m} n} = \frac{1}{2q}

  21. If log⁡p3q⋅log⁡rp=klog⁡rq\log_{\sqrt[3]{p}} q \cdot \log_{\sqrt{r}} p = k\log_{r} q, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (B) 66

    log⁡p13q=3log⁡pq, log⁡r12p=2log⁡rp\displaystyle \log_{p^{\frac{1}{3}}} q = 3\log_{p} q,\ \log_{r^{\frac{1}{2}}} p = 2\log_{r} p

    =6log⁡pqlog⁡rp=6log⁡rq⇒k=6= 6\log_{p} q \log_{r} p = 6\log_{r} q \Rightarrow k = 6

  22. 100log⁡103=100^{\log_{10} 3} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 99

    100log⁡103=(10log⁡103)2100^{\log_{10} 3} = (10^{\log_{10} 3})^2

    =32=9= 3^2 = 9

  23. If c3−b3=64c^3 - b^3 = 64, then log⁡4(c−b)+log⁡4(c2+cb+b2)=\log_{4}(c - b) + \log_{4}(c^2 + cb + b^2) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    =log⁡4(c3−b3)=log⁡464= \log_{4}(c^3 - b^3) = \log_{4} 64

    =log⁡443=3= \log_{4} 4^3 = 3

  24. If log⁡x125=32\displaystyle \log_{x} 125 = \frac{3}{2}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 2525

    125=x32\displaystyle 125 = x^{\frac{3}{2}}

    ⇒x=12523=25\displaystyle \Rightarrow x = 125^{\frac{2}{3}} = 25

  25. The graph of y=log⁡7xy = \log_{7} x cuts the x-axis where x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    y=0⇒log⁡7x=0y = 0 \Rightarrow \log_{7} x = 0

    ⇒x=70=1\Rightarrow x = 7^0 = 1