Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.6 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the value of log⁡6136\displaystyle \log_{6} \frac{1}{36}.
    1 mark
    Answer and solution

    136=162=6−2\displaystyle \frac{1}{36} = \frac{1}{6^{2}} = 6^{-2}

    ax=N⇒x=log⁡aNa^x = N \Rightarrow x = \log_{a} N

    ∴log⁡6136=−2\displaystyle \therefore \log_{6} \frac{1}{36} = -2

    Answer: −2-2

  2. Of log⁡00\log_{0} 0 and log⁡88\log_{8} 8, which one is defined? Find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    The base cannot be 00, so log⁡00\log_{0} 0 is not defined.

    81=8⇒1=log⁡888^1 = 8 \Rightarrow 1 = \log_{8} 8

    ∴log⁡88=1\therefore \log_{8} 8 = 1

    Answer: log⁡88=1\log_{8} 8 = 1 (log⁡00\log_{0} 0 is not defined)

  3. Write 912=3\displaystyle 9^{\frac{1}{2}} = 3 in logarithmic form.
    1 mark
    Answer and solution

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    Here a=9a = 9, x=12\displaystyle x = \frac{1}{2}, N=3N = 3.

    ∴12=log⁡93\displaystyle \therefore \frac{1}{2} = \log_{9} 3

    Answer: 12=log⁡93\displaystyle \frac{1}{2} = \log_{9} 3

  4. Find (log⁡77)2+3log⁡251(\log_{7} 7)^2 + 3\log_{25} 1.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡77=1, log⁡251=0\log_{7} 7 = 1,\ \log_{25} 1 = 0

    =12+3(0)=1= 1^2 + 3(0) = 1

    Answer: 11

  5. Find the value of log⁡354+log⁡312\displaystyle \log_{3} 54 + \log_{3} \frac{1}{2}.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    =log⁡3(54×12)=log⁡327\displaystyle = \log_{3}(54 \times \frac{1}{2}) = \log_{3} 27

    33=27⇒log⁡327=33^{3} = 27 \Rightarrow \log_{3} 27 = 3

    Answer: 33

  6. Find the value of log⁡4128\log_{4} 128.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡4128=log⁡2227\log_{4} 128 = \log_{2^{2}} 2^{7}

    =72log⁡22\displaystyle = \frac{7}{2} \log_{2} 2

    =72(1)=72\displaystyle = \frac{7}{2}(1) = \frac{7}{2}

    Answer: 72\displaystyle \frac{7}{2}

  7. Write 1log⁡127\displaystyle \frac{1}{\log_{12} 7} as a single logarithm.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡ba=1log⁡ab\displaystyle \log_{b} a = \frac{1}{\log_{a} b}

    ∴1log⁡127=log⁡712\displaystyle \therefore \frac{1}{\log_{12} 7} = \log_{7} 12

    Answer: log⁡712\log_{7} 12

  8. Find the value of log⁡616⋅log⁡116⋅log⁡811\log_{6} 16 \cdot \log_{11} 6 \cdot \log_{8} 11.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡cb⋅log⁡dc=log⁡da\log_{b} a \cdot \log_{c} b \cdot \log_{d} c = \log_{d} a

    =log⁡816= \log_{8} 16

    =43\displaystyle = \frac{4}{3}

    Answer: 43\displaystyle \frac{4}{3}

  9. Write log⁡128log⁡8\displaystyle \frac{\log 128}{\log 8} as a single logarithm and find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡8128= \log_{8} 128

    =73\displaystyle = \frac{7}{3}

    Answer: log⁡8128=73\displaystyle \log_{8} 128 = \frac{7}{3}

  10. Find the value of (13log⁡134)2(13^{\log_{13} 4})^2.
    2 marks
    Answer and solution

    13log⁡134=413^{\log_{13} 4} = 4 since alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =42=16= 4^2 = 16

    Answer: 1616

  11. Find the value of 2log⁡79−9log⁡722^{\log_{7} 9} - 9^{\log_{7} 2}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    2log⁡79=9log⁡722^{\log_{7} 9} = 9^{\log_{7} 2}

    =9log⁡72−9log⁡72=0= 9^{\log_{7} 2} - 9^{\log_{7} 2} = 0

    Answer: 00

  12. If log⁡10(4x−3)=log⁡10(2x+9)\log_{10}(4x - 3) = \log_{10}(2x + 9), find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am=log⁡an⇒m=n\log_{a} m = \log_{a} n \Rightarrow m = n

    ⇒4x−3=2x+9\Rightarrow 4x - 3 = 2x + 9

    ⇒2x=12\Rightarrow 2x = 12

    ⇒x=6\Rightarrow x = 6

    Answer: x=6x = 6

  13. If log⁡2(x2−2x−7)=3\log_{2}(x^2 - 2x - 7) = 3, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    ⇒x2−2x−7=23=8\Rightarrow x^2 - 2x - 7 = 2^{3} = 8

    ⇒x2−2x−15=0\Rightarrow x^2 - 2x - 15 = 0

    ⇒x2−5x+3x−15=0\Rightarrow x^2 - 5x + 3x - 15 = 0

    ⇒x(x−5)+3(x−5)=0\Rightarrow x(x - 5) + 3(x - 5) = 0

    ⇒(x+3)(x−5)=0\Rightarrow (x + 3)(x - 5) = 0

    ⇒x=−3\Rightarrow x = -3 (or) x=5x = 5

    Answer: x=−3x = -3 (or) x=5x = 5

  14. Solve log⁡2(x2+2x+4)+log⁡2(x−2)=4\log_{2}(x^2 + 2x + 4) + \log_{2}(x - 2) = 4.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    ⇒log⁡2[(x2+2x+4)(x−2)]=4\Rightarrow \log_{2}[(x^2 + 2x + 4)(x - 2)] = 4

    (a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3(a - b)(a^2 + ab + b^2) = a^3 - b^3

    ⇒log⁡2(x3−8)=4\Rightarrow \log_{2}(x^3 - 8) = 4

    ⇒x3−8=24=16\Rightarrow x^3 - 8 = 2^{4} = 16

    ⇒x3=24\Rightarrow x^3 = 24

    ⇒x=243=233\Rightarrow x = \sqrt[3]{24} = 2\sqrt[3]{3}

    Answer: x=233x = 2\sqrt[3]{3}

  15. Find the value of log⁡25125+log⁡12525\log_{25} 125 + \log_{125} 25.
    3 marks
    Answer and solution

    =log⁡5253+log⁡5352= \log_{5^{2}} 5^{3} + \log_{5^{3}} 5^{2}

    =32log⁡55+23log⁡55\displaystyle = \frac{3}{2} \log_{5} 5 + \frac{2}{3} \log_{5} 5

    =32+23\displaystyle = \frac{3}{2} + \frac{2}{3}

    =136\displaystyle = \frac{13}{6}

    Answer: 136\displaystyle \frac{13}{6}

  16. Find the value of log⁡223+log⁡553log⁡10\displaystyle \frac{\log 2\sqrt[3]{2} + \log 5\sqrt[3]{5}}{\log 10}.
    5 marks
    Answer and solution

    223=21×213=243\displaystyle 2\sqrt[3]{2} = 2^1 \times 2^{\frac{1}{3}} = 2^{\frac{4}{3}} (and the same for the others)

    =log⁡(2×5)43log⁡10\displaystyle = \frac{\log (2 \times 5)^{\frac{4}{3}}}{\log 10}

    =log⁡10(10)43\displaystyle = \log_{10}(10)^{\frac{4}{3}} since 2×5=102 \times 5 = 10

    =43log⁡1010=43\displaystyle = \frac{4}{3}\log_{10} 10 = \frac{4}{3}

    Answer: 43\displaystyle \frac{4}{3}

  17. Find the value of 6log⁡643⋅3log⁡332⋅5log⁡2516\displaystyle 6^{\log_{6} \frac{4}{3}} \cdot 3^{\log_{3} \frac{3}{2}} \cdot 5^{\log_{25} 16}.
    3 marks
    Answer and solution

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    5log⁡2516=5log⁡5242=5log⁡54=45^{\log_{25} 16} = 5^{\log_{5^2} 4^2} = 5^{\log_{5} 4} = 4

    =43×32×4=8\displaystyle = \frac{4}{3} \times \frac{3}{2} \times 4 = 8

    Answer: 88

  18. If log⁡(a+3b)=log⁡a−log⁡b\log(a + 3b) = \log a - \log b, find aa in terms of bb.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡a−log⁡b=log⁡ab\displaystyle \log a - \log b = \log \frac{a}{b}

    ⇒log⁡(a+3b)=log⁡ab\displaystyle \Rightarrow \log(a + 3b) = \log \frac{a}{b}

    ⇒a+3b=ab\displaystyle \Rightarrow a + 3b = \frac{a}{b}

    ⇒a−ab=−3b\displaystyle \Rightarrow a - \frac{a}{b} = -3b

    ⇒a(1−1b)=−3b\displaystyle \Rightarrow a\left(1 - \frac{1}{b}\right) = -3b

    ⇒a(b−1b)=−3b\displaystyle \Rightarrow a\left(\frac{b - 1}{b}\right) = -3b

    ⇒a=−3b2b−1=3b21−b\displaystyle \Rightarrow a = \frac{-3b^2}{b - 1} = \frac{3b^2}{1 - b}

    Answer: a=3b21−b\displaystyle a = \frac{3b^2}{1 - b}

  19. Solve log⁡7(2x+1)=log⁡17x\displaystyle \log_{7}(2x + 1) = \log_{\frac{1}{7}} x.
    5 marks
    Answer and solution

    17=7−1\displaystyle \frac{1}{7} = 7^{-1}

    log⁡7(2x+1)=log⁡7−1x=1−1log⁡7x=log⁡7x−1\displaystyle \log_{7}(2x + 1) = \log_{7^{-1}} x = \frac{1}{-1}\log_{7} x = \log_{7} x^{-1}

    ⇒2x+1=x−1=1x\displaystyle \Rightarrow 2x + 1 = x^{-1} = \frac{1}{x}

    ⇒2x2+x=1\Rightarrow 2x^2 + x = 1

    ⇒2x2+x−1=0\Rightarrow 2x^2 + x - 1 = 0

    ⇒2x2−x+2x−1=0\Rightarrow 2x^2 - x + 2x - 1 = 0

    ⇒x(2x−1)+1(2x−1)=0\Rightarrow x(2x - 1) + 1(2x - 1) = 0

    ⇒(x+1)(2x−1)=0\Rightarrow (x + 1)(2x - 1) = 0

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1 (or) x=12\displaystyle x = \frac{1}{2}

    For x=−1x = -1, log⁡17x\displaystyle \log_{\frac{1}{7}} x is not defined.

    ∴x=12\displaystyle \therefore x = \frac{1}{2}

    Answer: x=12\displaystyle x = \frac{1}{2}

  20. Complete the table of y=log⁡5xy = \log_{5} x for x=125,15,1,5,25,125\displaystyle x = \frac{1}{25}, \frac{1}{5}, 1, 5, 25, 125.
    3 marks
    Answer and solution

    y=log⁡5xy = \log_{5} x

    x=125: y=log⁡5125=−2\displaystyle x = \frac{1}{25}:\ y = \log_{5} \frac{1}{25} = -2

    x=15: y=log⁡515=−1\displaystyle x = \frac{1}{5}:\ y = \log_{5} \frac{1}{5} = -1

    x=1: y=log⁡51=0x = 1:\ y = \log_{5} 1 = 0

    x=5: y=log⁡55=1x = 5:\ y = \log_{5} 5 = 1

    x=25: y=log⁡525=2x = 25:\ y = \log_{5} 25 = 2

    x=125: y=log⁡5125=3x = 125:\ y = \log_{5} 125 = 3

    Answer: y=−2,−1,0,1,2,3y = -2, -1, 0, 1, 2, 3