Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 84.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If x=log⁡2128x = \log_{2} 128, find xx.
    1 mark
    Answer and solution

    27=1282^{7} = 128

    ax=N⇒x=log⁡aNa^x = N \Rightarrow x = \log_{a} N

    ∴log⁡2128=7\therefore \log_{2} 128 = 7

    Answer: 77

  2. Why can 00 not be the base of a logarithm? Explain using 020^2 and 050^5.
    1 mark
    Answer and solution

    02=0⇒2=log⁡000^2 = 0 \Rightarrow 2 = \log_{0} 0

    05=0⇒5=log⁡000^5 = 0 \Rightarrow 5 = \log_{0} 0

    So 2=52 = 5, which has no meaning.

    ∴a≠0\therefore a \ne 0

    Answer: 02=00^2 = 0 and 05=00^5 = 0 would give 2=52 = 5, which has no meaning

  3. Write log⁡111331=3\log_{11} 1331 = 3 in exponential form.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    Here a=11a = 11, N=1331N = 1331, x=3x = 3.

    ∴1331=113\therefore 1331 = 11^{3}

    Answer: 1331=1131331 = 11^{3}

  4. Find log⁡20205+log⁡31\displaystyle \frac{\log_{20} 20}{5} + \log_{3} 1.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡2020=1, log⁡31=0\log_{20} 20 = 1,\ \log_{3} 1 = 0

    =15+0=15\displaystyle = \frac{1}{5} + 0 = \frac{1}{5}

    Answer: 15\displaystyle \frac{1}{5}

  5. Find the value of log⁡212+log⁡210−log⁡215\log_{2} 12 + \log_{2} 10 - \log_{2} 15.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an−log⁡ap=log⁡am×np\displaystyle \log_{a} m + \log_{a} n - \log_{a} p = \log_{a} \frac{m \times n}{p}

    =log⁡212×1015=log⁡28\displaystyle = \log_{2} \frac{12 \times 10}{15} = \log_{2} 8

    23=8⇒log⁡28=32^{3} = 8 \Rightarrow \log_{2} 8 = 3

    Answer: 33

  6. Write log⁡8114\log_{8} 11^{4} in terms of log⁡211\log_{2} 11.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡8114=log⁡23114\log_{8} 11^{4} = \log_{2^{3}} 11^{4}

    =43log⁡211\displaystyle = \frac{4}{3} \log_{2} 11

    Answer: 43log⁡211\displaystyle \frac{4}{3}\log_{2} 11

  7. Find the value of 1log⁡366\displaystyle \frac{1}{\log_{36} 6}.
    1 mark
    Answer and solution

    1log⁡366=log⁡636\displaystyle \frac{1}{\log_{36} 6} = \log_{6} 36

    =log⁡662=2log⁡66=2= \log_{6} 6^{2} = 2\log_{6} 6 = 2

    Answer: 22

  8. Find the value of log⁡564⋅log⁡45\log_{5} 64 \cdot \log_{4} 5.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡464= \log_{4} 64

    =3= 3

    Answer: 33

  9. Write log⁡320\log_{3} 20 as a quotient of logarithms to the base 1010.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡ba=log⁡xalog⁡xb\displaystyle \log_{b} a = \frac{\log_{x} a}{\log_{x} b} with x=10x = 10

    ∴log⁡320=log⁡1020log⁡103\displaystyle \therefore \log_{3} 20 = \frac{\log_{10} 20}{\log_{10} 3}

    Answer: log⁡1020log⁡103\displaystyle \frac{\log_{10} 20}{\log_{10} 3}

  10. Find the value of 5log⁡514−6log⁡695^{\log_{5} 14} - 6^{\log_{6} 9}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =14−9=5= 14 - 9 = 5

    Answer: 55

  11. Find the value of 10log⁡344log⁡310\displaystyle \frac{10^{\log_{3} 4}}{4^{\log_{3} 10}}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    10log⁡34=4log⁡31010^{\log_{3} 4} = 4^{\log_{3} 10}

    ∴\therefore the numerator and denominator are equal, and the value is 11.

    Answer: 11

  12. If log⁡6x2=log⁡6(5x−6)\log_{6} x^2 = \log_{6}(5x - 6), find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am=log⁡an⇒m=n\log_{a} m = \log_{a} n \Rightarrow m = n

    ⇒x2=5x−6\Rightarrow x^2 = 5x - 6

    ⇒x2−5x+6=0\Rightarrow x^2 - 5x + 6 = 0

    ⇒x2−3x−2x+6=0\Rightarrow x^2 - 3x - 2x + 6 = 0

    ⇒x(x−3)−2(x−3)=0\Rightarrow x(x - 3) - 2(x - 3) = 0

    ⇒(x−2)(x−3)=0\Rightarrow (x - 2)(x - 3) = 0

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2 (or) x=3x = 3

    Answer: x=2x = 2 (or) x=3x = 3

  13. If log⁡9(x2+x−5)=0\log_{9}(x^2 + x - 5) = 0, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    ⇒x2+x−5=90=1\Rightarrow x^2 + x - 5 = 9^{0} = 1

    ⇒x2+x−6=0\Rightarrow x^2 + x - 6 = 0

    ⇒x2+3x−2x−6=0\Rightarrow x^2 + 3x - 2x - 6 = 0

    ⇒x(x+3)−2(x+3)=0\Rightarrow x(x + 3) - 2(x + 3) = 0

    ⇒(x−2)(x+3)=0\Rightarrow (x - 2)(x + 3) = 0

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2 (or) x=−3x = -3

    Answer: x=2x = 2 (or) x=−3x = -3

  14. Solve log⁡10(x+15)+log⁡10x=2\log_{10}(x + 15) + \log_{10} x = 2.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    ⇒log⁡10(x+15)x=2\Rightarrow \log_{10}(x + 15)x = 2

    ⇒log⁡10(x2+15x)=2\Rightarrow \log_{10}(x^2 + 15x) = 2

    ⇒x2+15x=102=100\Rightarrow x^2 + 15x = 10^{2} = 100

    ⇒x2+15x−100=0\Rightarrow x^2 + 15x - 100 = 0

    ⇒x2+20x−5x−100=0\Rightarrow x^2 + 20x - 5x - 100 = 0

    ⇒x(x+20)−5(x+20)=0\Rightarrow x(x + 20) - 5(x + 20) = 0

    ⇒(x−5)(x+20)=0\Rightarrow (x - 5)(x + 20) = 0

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5 (or) x=−20x = -20

    If x=−20x = -20, log⁡10x\log_{10} x is not defined.

    ∴x≠−20\therefore x \ne -20

    ∴x=5\therefore x = 5

    Answer: x=5x = 5

  15. Find the value of log⁡0.50.0625−log⁡32433\log_{0.5} 0.0625 - \log_{3} \sqrt[3]{243}.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡0.50.0625=log⁡0.5(0.5)4=4\log_{0.5} 0.0625 = \log_{0.5}(0.5)^4 = 4

    log⁡32433=log⁡3(35)13=log⁡3353=53\displaystyle \log_{3} \sqrt[3]{243} = \log_{3}(3^5)^{\frac{1}{3}} = \log_{3} 3^{\frac{5}{3}} = \frac{5}{3}

    =4−53=73\displaystyle = 4 - \frac{5}{3} = \frac{7}{3}

    Answer: 73\displaystyle \frac{7}{3}

  16. Show that 1log⁡xyxyz+1log⁡yzxyz+1log⁡zxxyz=2\displaystyle \frac{1}{\log_{xy} xyz} + \frac{1}{\log_{yz} xyz} + \frac{1}{\log_{zx} xyz} = 2.
    5 marks
    Answer and solution

    1log⁡ab=log⁡ba\displaystyle \frac{1}{\log_{a} b} = \log_{b} a

    LHS=log⁡xyzxy+log⁡xyzyz+log⁡xyzzxLHS = \log_{xyz} xy + \log_{xyz} yz + \log_{xyz} zx

    =log⁡xyz(xy⋅yz⋅zx)= \log_{xyz}(xy \cdot yz \cdot zx)

    =log⁡xyz(xyz)2= \log_{xyz}(xyz)^2

    =2log⁡xyzxyz=2(1)=2=RHS= 2\log_{xyz} xyz = 2(1) = 2 = RHS

    Answer: 22

  17. Find the value of 4−2+log⁡71+31+log⁡324^{-2 + \log_{7} 1} + 3^{1 + \log_{3} 2}.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡71=0⇒4−2+0=4−2=116\displaystyle \log_{7} 1 = 0 \Rightarrow 4^{-2 + 0} = 4^{-2} = \frac{1}{16}

    31+log⁡32=31×3log⁡32=3×2=63^{1 + \log_{3} 2} = 3^1 \times 3^{\log_{3} 2} = 3 \times 2 = 6

    =116+6=9716\displaystyle = \frac{1}{16} + 6 = \frac{97}{16}

    Answer: 9716\displaystyle \frac{97}{16}

  18. If log⁡a−b4=12(log⁡a+log⁡b)\displaystyle \log \frac{a - b}{4} = \frac{1}{2}(\log a + \log b), find the value of ab+ba\displaystyle \frac{a}{b} + \frac{b}{a}.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡a−b4=12log⁡ab=log⁡ab\displaystyle \log \frac{a - b}{4} = \frac{1}{2}\log ab = \log \sqrt{ab}

    ⇒a−b4=ab\displaystyle \Rightarrow \frac{a - b}{4} = \sqrt{ab}

    ⇒a−b=4ab\Rightarrow a - b = 4\sqrt{ab}

    Squaring on both sides,

    ⇒a2−2ab+b2=16ab\Rightarrow a^2 - 2ab + b^2 = 16ab

    ⇒a2+b2=18ab\Rightarrow a^2 + b^2 = 18ab

    ⇒a2ab+b2ab=18\displaystyle \Rightarrow \frac{a^2}{ab} + \frac{b^2}{ab} = 18

    ⇒ab+ba=18\displaystyle \Rightarrow \frac{a}{b} + \frac{b}{a} = 18

    Answer: 1818

  19. Solve log⁡7(x−2)=log⁡49(x+10)\log_{7}(x - 2) = \log_{49}(x + 10).
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡49(x+10)=log⁡72(x+10)=12log⁡7(x+10)\displaystyle \log_{49}(x + 10) = \log_{7^2}(x + 10) = \frac{1}{2}\log_{7}(x + 10)

    ⇒2log⁡7(x−2)=log⁡7(x+10)\Rightarrow 2\log_{7}(x - 2) = \log_{7}(x + 10)

    ⇒log⁡7(x−2)2=log⁡7(x+10)\Rightarrow \log_{7}(x - 2)^2 = \log_{7}(x + 10)

    ⇒(x−2)2=x+10\Rightarrow (x - 2)^2 = x + 10

    ⇒x2−4x+4=x+10\Rightarrow x^2 - 4x + 4 = x + 10

    ⇒x2−5x−6=0\Rightarrow x^2 - 5x - 6 = 0

    ⇒x2−6x+x−6=0\Rightarrow x^2 - 6x + x - 6 = 0

    ⇒x(x−6)+1(x−6)=0\Rightarrow x(x - 6) + 1(x - 6) = 0

    ⇒(x+1)(x−6)=0\Rightarrow (x + 1)(x - 6) = 0

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1 (or) x=6x = 6

    For x=−1x = -1, log⁡7(x−2)\log_{7}(x - 2) is not defined.

    ∴x=6\therefore x = 6

    Answer: x=6x = 6

  20. Complete the table of y=log⁡15x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{5}} x for x=125,15,1,5,125\displaystyle x = \frac{1}{25}, \frac{1}{5}, 1, 5, 125.
    3 marks
    Answer and solution

    y=log⁡15x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{5}} x

    x=125: y=log⁡15125=2\displaystyle x = \frac{1}{25}:\ y = \log_{\frac{1}{5}} \frac{1}{25} = 2

    x=15: y=log⁡1515=1\displaystyle x = \frac{1}{5}:\ y = \log_{\frac{1}{5}} \frac{1}{5} = 1

    x=1: y=log⁡151=0\displaystyle x = 1:\ y = \log_{\frac{1}{5}} 1 = 0

    x=5: y=log⁡155=−1\displaystyle x = 5:\ y = \log_{\frac{1}{5}} 5 = -1

    x=125: y=log⁡15125=−3\displaystyle x = 125:\ y = \log_{\frac{1}{5}} 125 = -3

    Answer: y=2,1,0,−1,−3y = 2, 1, 0, -1, -3