Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 78.8 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. log⁡18324=\log_{18} 324 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 22

    182=32418^{2} = 324

    ∴log⁡18324=2\therefore \log_{18} 324 = 2

  2. The logarithm of 181\displaystyle \frac{1}{81} to the base 99 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −2-2

    181=9−2\displaystyle \frac{1}{81} = 9^{-2}

    ∴log⁡9181=−2\displaystyle \therefore \log_{9} \frac{1}{81} = -2

  3. Which value of NN makes log⁡8N\log_{8} N defined?
    Answer and solution

    Answer: (B) N=64N = 64

    The number must be positive: N>0N > 0.

    Only N=64N = 64 is positive; log⁡864=2\log_{8} 64 = 2.

  4. The logarithmic form of 813=2\displaystyle 8^{\frac{1}{3}} = 2 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 13=log⁡82\displaystyle \frac{1}{3} = \log_{8} 2

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power 13\displaystyle \frac{1}{3} is the logarithm of 22 to the base 88.

  5. The exponential form of log⁡5625=4\log_{5} 625 = 4 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 625=54625 = 5^{4}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 625=54625 = 5^{4}.

  6. log⁡161+log⁡1616=\log_{16} 1 + \log_{16} 16 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    log⁡161=0, log⁡1616=1\log_{16} 1 = 0,\ \log_{16} 16 = 1

    =0+1=1= 0 + 1 = 1

  7. log⁡147+log⁡1428=\log_{14} 7 + \log_{14} 28 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    =log⁡14(7×28)=log⁡14196= \log_{14}(7 \times 28) = \log_{14} 196

    =2= 2 since 142=19614^{2} = 196

  8. log⁡4192−log⁡43=\log_{4} 192 - \log_{4} 3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    =log⁡41923=log⁡464\displaystyle = \log_{4} \frac{192}{3} = \log_{4} 64

    =3= 3 since 43=644^{3} = 64

  9. If log⁡q3p12=klog⁡qp\log_{q^{3}} p^{12} = k\log_{q} p, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    log⁡bnam=mnlog⁡ba\displaystyle \log_{b^n} a^m = \frac{m}{n} \log_{b} a

    k=123=4\displaystyle k = \frac{12}{3} = 4

  10. log⁡1464=\displaystyle \log_{\frac{1}{4}} 64 =
    Answer and solution

    Answer: (A) −3-3

    =log⁡4−143=3−1log⁡44\displaystyle = \log_{4^{-1}} 4^{3} = \frac{3}{-1}\log_{4} 4

    =−3= -3

  11. 1log⁡644=\displaystyle \frac{1}{\log_{64} 4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    =log⁡464=log⁡443= \log_{4} 64 = \log_{4} 4^{3}

    =3= 3

  12. log⁡109⋅log⁡2710=\log_{10} 9 \cdot \log_{27} 10 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 23\displaystyle \frac{2}{3}

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡279=23\displaystyle = \log_{27} 9 = \frac{2}{3}

  13. log⁡8log⁡128=\displaystyle \frac{\log 8}{\log 128} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 37\displaystyle \frac{3}{7}

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡1288=37\displaystyle = \log_{128} 8 = \frac{3}{7}

  14. 9log⁡920−6log⁡611=9^{\log_{9} 20} - 6^{\log_{6} 11} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 99

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =20−11=9= 20 - 11 = 9

  15. 9log⁡47−7log⁡49=9^{\log_{4} 7} - 7^{\log_{4} 9} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 00

    9log⁡47=7log⁡499^{\log_{4} 7} = 7^{\log_{4} 9}

    So the difference is 00.

  16. If log⁡6(5x−4)=log⁡6(3x+6)\log_{6}(5x - 4) = \log_{6}(3x + 6), then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 55

    ⇒5x−4=3x+6\Rightarrow 5x - 4 = 3x + 6

    ⇒2x=10\Rightarrow 2x = 10

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

  17. If log⁡2log⁡3x=1\log_{2} \log_{3} x = 1, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 99

    log⁡3x=21=2\log_{3} x = 2^{1} = 2

    ⇒x=32=9\Rightarrow x = 3^{2} = 9

  18. If log⁡3(x+8)−log⁡3(x−2)=1\log_{3}(x + 8) - \log_{3}(x - 2) = 1, then
    Answer and solution

    Answer: (A) x=7x = 7

    ⇒log⁡3x+8x−2=1\displaystyle \Rightarrow \log_{3} \frac{x + 8}{x - 2} = 1

    ⇒x+8x−2=3\displaystyle \Rightarrow \frac{x + 8}{x - 2} = 3

    ⇒x+8=3x−6\Rightarrow x + 8 = 3x - 6

    ⇒x=7\Rightarrow x = 7

    For x=7x = 7 both logarithms are defined.

  19. log⁡5125=\log_{5} \sqrt{125} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 32\displaystyle \frac{3}{2}

    125=(53)12=532\displaystyle \sqrt{125} = (5^3)^{\frac{1}{2}} = 5^{\frac{3}{2}}

    ∴log⁡5532=32\displaystyle \therefore \log_{5} 5^{\frac{3}{2}} = \frac{3}{2}

  20. log⁡b2a⋅log⁡a5b=\log_{b^{2}} a \cdot \log_{a^{5}} b =
    Answer and solution

    Answer: (D) 110\displaystyle \frac{1}{10}

    =12log⁡ba⋅15log⁡ab\displaystyle = \frac{1}{2}\log_{b} a \cdot \frac{1}{5}\log_{a} b

    =110⋅log⁡balog⁡ab=110(1)=110\displaystyle = \frac{1}{10} \cdot \log_{b} a \log_{a} b = \frac{1}{10}(1) = \frac{1}{10}

  21. 1log⁡230+1log⁡330+1log⁡530=\displaystyle \frac{1}{\log_{2} 30} + \frac{1}{\log_{3} 30} + \frac{1}{\log_{5} 30} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    1log⁡b30=log⁡30b\displaystyle \frac{1}{\log_{b} 30} = \log_{30} b

    =log⁡30(2×3×5)=log⁡3030=1= \log_{30}(2 \times 3 \times 5) = \log_{30} 30 = 1

  22. 8log⁡6425=8^{\log_{64} 25} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 55

    log⁡6425=log⁡8252=log⁡85\log_{64} 25 = \log_{8^2} 5^2 = \log_{8} 5

    =8log⁡85=5= 8^{\log_{8} 5} = 5

  23. If log⁡p+q6=12(log⁡p+log⁡q)\displaystyle \log \frac{p + q}{6} = \frac{1}{2}(\log p + \log q), then p2+q2=p^2 + q^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 34pq34pq

    p+q6=pq⇒(p+q)2=36pq\displaystyle \frac{p + q}{6} = \sqrt{pq} \Rightarrow (p + q)^2 = 36pq

    ⇒p2+2pq+q2=36pq⇒p2+q2=34pq\Rightarrow p^2 + 2pq + q^2 = 36pq \Rightarrow p^2 + q^2 = 34pq

  24. If log⁡2x=log⁡8125\log_{2} x = \log_{8} 125, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 55

    log⁡8125=log⁡2353=33log⁡25=log⁡25\displaystyle \log_{8} 125 = \log_{2^{3}} 5^{3} = \frac{3}{3}\log_{2} 5 = \log_{2} 5

    log⁡2x=log⁡25⇒x=5\log_{2} x = \log_{2} 5 \Rightarrow x = 5

  25. On the graph of y=log⁡4xy = \log_{4} x, the value of yy at x=64x = 64 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    y=log⁡464y = \log_{4} 64

    =3= 3