Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 79.7 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. If 7x=149\displaystyle 7^x = \frac{1}{49}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) −2-2

    149=7−2\displaystyle \frac{1}{49} = 7^{-2}

    ∴log⁡7149=−2\displaystyle \therefore \log_{7} \frac{1}{49} = -2

  2. log⁡15225=\log_{15} 225 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 22

    152=22515^{2} = 225

    ∴log⁡15225=2\therefore \log_{15} 225 = 2

  3. log⁡a1\log_{a} 1 is not defined when a=a =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    The base cannot be 11.

    For a=10a = 10, 12\displaystyle \frac{1}{2} or 66, log⁡a1=0\log_{a} 1 = 0; for a=1a = 1 it is not defined.

  4. The logarithmic form of 3−5=1243\displaystyle 3^{-5} = \frac{1}{243} is
    Answer and solution

    Answer: (D) −5=log⁡31243\displaystyle -5 = \log_{3} \frac{1}{243}

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power −5-5 is the logarithm of 1243\displaystyle \frac{1}{243} to the base 33.

  5. The exponential form of log⁡497=12\displaystyle \log_{49} 7 = \frac{1}{2} is
    Answer and solution

    Answer: (A) 7=4912\displaystyle 7 = 49^{\frac{1}{2}}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 7=4912\displaystyle 7 = 49^{\frac{1}{2}}.

  6. log⁡5050×log⁡77=\log_{50} 50 \times \log_{7} 7 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    log⁡5050=1, log⁡77=1\log_{50} 50 = 1,\ \log_{7} 7 = 1

    =1×1=1= 1 \times 1 = 1

  7. log⁡116+log⁡114=\log_{11} 6 + \log_{11} 4 =
    Answer and solution

    Answer: (C) log⁡1124\log_{11} 24

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    =log⁡1124= \log_{11} 24

  8. log⁡240+log⁡215=\displaystyle \log_{2} 40 + \log_{2} \frac{1}{5} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    =log⁡2(40×15)=log⁡28\displaystyle = \log_{2}(40 \times \frac{1}{5}) = \log_{2} 8

    =3= 3 since 23=82^{3} = 8

  9. If log⁡n5m10=klog⁡nm\log_{n^{5}} m^{10} = k\log_{n} m, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    log⁡bnam=mnlog⁡ba\displaystyle \log_{b^n} a^m = \frac{m}{n} \log_{b} a

    k=105=2\displaystyle k = \frac{10}{5} = 2

  10. log⁡17343=\displaystyle \log_{\frac{1}{7}} 343 =
    Answer and solution

    Answer: (C) −3-3

    =log⁡7−173=3−1log⁡77\displaystyle = \log_{7^{-1}} 7^{3} = \frac{3}{-1}\log_{7} 7

    =−3= -3

  11. 1log⁡83=\displaystyle \frac{1}{\log_{8} 3} =
    Answer and solution

    Answer: (B) log⁡38\log_{3} 8

    log⁡ba=1log⁡ab\displaystyle \log_{b} a = \frac{1}{\log_{a} b}

    ∴1log⁡83=log⁡38\displaystyle \therefore \frac{1}{\log_{8} 3} = \log_{3} 8

  12. log⁡1364⋅log⁡213=\log_{13} 64 \cdot \log_{2} 13 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 66

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡264=6= \log_{2} 64 = 6

  13. log⁡16log⁡32=\displaystyle \frac{\log 16}{\log 32} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 45\displaystyle \frac{4}{5}

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡3216=45\displaystyle = \log_{32} 16 = \frac{4}{5}

  14. (17log⁡172)3=(17^{\log_{17} 2})^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 88

    17log⁡172=217^{\log_{17} 2} = 2

    =23=8= 2^3 = 8

  15. 8log⁡53−3log⁡58=8^{\log_{5} 3} - 3^{\log_{5} 8} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 00

    8log⁡53=3log⁡588^{\log_{5} 3} = 3^{\log_{5} 8}

    So the difference is 00.

  16. If log⁡9(7x−3)=log⁡9(4x+9)\log_{9}(7x - 3) = \log_{9}(4x + 9), then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    ⇒7x−3=4x+9\Rightarrow 7x - 3 = 4x + 9

    ⇒3x=12\Rightarrow 3x = 12

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

  17. If log⁡3log⁡2x=2\log_{3} \log_{2} x = 2, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 512512

    log⁡2x=32=9\log_{2} x = 3^{2} = 9

    ⇒x=29=512\Rightarrow x = 2^{9} = 512

  18. If log⁡2(x2+3x+9)+log⁡2(x−3)=3\log_{2}(x^2 + 3x + 9) + \log_{2}(x - 3) = 3, then
    Answer and solution

    Answer: (A) x=353x = \sqrt[3]{35}

    log⁡2(x3−27)=3\log_{2}(x^3 - 27) = 3

    x3=27+8=35⇒x=353x^3 = 27 + 8 = 35 \Rightarrow x = \sqrt[3]{35}

  19. log⁡7493=\log_{7} \sqrt[3]{49} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 23\displaystyle \frac{2}{3}

    493=(72)13=723\displaystyle \sqrt[3]{49} = (7^2)^{\frac{1}{3}} = 7^{\frac{2}{3}}

    ∴log⁡7723=23\displaystyle \therefore \log_{7} 7^{\frac{2}{3}} = \frac{2}{3}

  20. If log⁡xy=t\log_{x} y = t, then log⁡1yx3=\displaystyle \log_{\frac{1}{y}} x^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) −3t\displaystyle -\frac{3}{t}

    log⁡y−1x3=3−1log⁡yx\displaystyle \log_{y^{-1}} x^3 = \frac{3}{-1}\log_{y} x

    =−3⋅1log⁡xy=−3t\displaystyle = -3 \cdot \frac{1}{\log_{x} y} = -\frac{3}{t}

  21. If log⁡x2y⋅log⁡z3x=klog⁡zy\log_{x^2} y \cdot \log_{\sqrt[3]{z}} x = k\log_{z} y, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (C) 32\displaystyle \frac{3}{2}

    log⁡x2y=12log⁡xy, log⁡z13x=3log⁡zx\displaystyle \log_{x^2} y = \frac{1}{2}\log_{x} y,\ \log_{z^{\frac{1}{3}}} x = 3\log_{z} x

    =32log⁡zy⇒k=32\displaystyle = \frac{3}{2}\log_{z} y \Rightarrow k = \frac{3}{2}

  22. 2log⁡53−3log⁡52+6log⁡64=2^{\log_{5} 3} - 3^{\log_{5} 2} + 6^{\log_{6} 4} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    2log⁡53=3log⁡522^{\log_{5} 3} = 3^{\log_{5} 2}, so the first two cancel

    6log⁡64=46^{\log_{6} 4} = 4

  23. If 12log⁡a+13log⁡b=log⁡k\displaystyle \frac{1}{2}\log a + \frac{1}{3}\log b = \log k, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (D) ab3\sqrt{a}\sqrt[3]{b}

    log⁡a12+log⁡b13=log⁡k\displaystyle \log a^{\frac{1}{2}} + \log b^{\frac{1}{3}} = \log k

    ⇒log⁡ab3=log⁡k⇒k=ab3\Rightarrow \log \sqrt{a}\sqrt[3]{b} = \log k \Rightarrow k = \sqrt{a}\sqrt[3]{b}

  24. If log⁡x9=−23\displaystyle \log_{x} 9 = -\frac{2}{3}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 127\displaystyle \frac{1}{27}

    9=x−23\displaystyle 9 = x^{-\frac{2}{3}}

    ⇒x=9−32=127\displaystyle \Rightarrow x = 9^{-\frac{3}{2}} = \frac{1}{27}

  25. On the graph of y=log⁡5xy = \log_{5} x, the value of yy at x=15\displaystyle x = \frac{1}{5} is
    Answer and solution

    Answer: (B) −1-1

    y=log⁡515\displaystyle y = \log_{5} \frac{1}{5}

    =−1= -1