Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

Question paper, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 87.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If x=log⁡5125x = \log_{5} 125, find xx.
    1 mark
    Answer and solution

    53=1255^{3} = 125

    ax=N⇒x=log⁡aNa^x = N \Rightarrow x = \log_{a} N

    ∴log⁡5125=3\therefore \log_{5} 125 = 3

    Answer: 33

  2. Of log⁡−39\log_{-3} 9 and log⁡39\log_{3} 9, which one is defined? Find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    The base cannot be negative, so log⁡−39\log_{-3} 9 is not defined.

    32=9⇒2=log⁡393^2 = 9 \Rightarrow 2 = \log_{3} 9

    ∴log⁡39=2\therefore \log_{3} 9 = 2

    Answer: log⁡39=2\log_{3} 9 = 2 (log⁡−39\log_{-3} 9 is not defined)

  3. Write 5−3=1125\displaystyle 5^{-3} = \frac{1}{125} in logarithmic form.
    1 mark
    Answer and solution

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    Here a=5a = 5, x=−3x = -3, N=1125\displaystyle N = \frac{1}{125}.

    ∴−3=log⁡51125\displaystyle \therefore -3 = \log_{5} \frac{1}{125}

    Answer: −3=log⁡51125\displaystyle -3 = \log_{5} \frac{1}{125}

  4. Find log⁡3535+log⁡351\displaystyle \log_{\frac{3}{5}} \frac{3}{5} + \log_{\frac{3}{5}} 1.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡aa=1, log⁡a1=0\log_{a} a = 1,\ \log_{a} 1 = 0 with a=35\displaystyle a = \frac{3}{5}

    =1+0=1= 1 + 0 = 1

    Answer: 11

  5. Find the value of log⁡108+log⁡1025−log⁡102\log_{10} 8 + \log_{10} 25 - \log_{10} 2.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an−log⁡ap=log⁡am×np\displaystyle \log_{a} m + \log_{a} n - \log_{a} p = \log_{a} \frac{m \times n}{p}

    =log⁡108×252=log⁡10100\displaystyle = \log_{10} \frac{8 \times 25}{2} = \log_{10} 100

    102=100⇒log⁡10100=210^{2} = 100 \Rightarrow \log_{10} 100 = 2

    Answer: 22

  6. Find the value of log⁡9243\log_{9} 243.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡9243=log⁡3235\log_{9} 243 = \log_{3^{2}} 3^{5}

    =52log⁡33\displaystyle = \frac{5}{2} \log_{3} 3

    =52(1)=52\displaystyle = \frac{5}{2}(1) = \frac{5}{2}

    Answer: 52\displaystyle \frac{5}{2}

  7. Find the value of 1log⁡322\displaystyle \frac{1}{\log_{32} 2}.
    1 mark
    Answer and solution

    1log⁡322=log⁡232\displaystyle \frac{1}{\log_{32} 2} = \log_{2} 32

    =log⁡225=5log⁡22=5= \log_{2} 2^{5} = 5\log_{2} 2 = 5

    Answer: 55

  8. Find the value of log⁡7243⋅log⁡37\log_{7} 243 \cdot \log_{3} 7.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡3243= \log_{3} 243

    =5= 5

    Answer: 55

  9. Write log⁡1049log⁡10343\displaystyle \frac{\log_{10} 49}{\log_{10} 343} as a single logarithm and find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡34349= \log_{343} 49

    =23\displaystyle = \frac{2}{3}

    Answer: log⁡34349=23\displaystyle \log_{343} 49 = \frac{2}{3}

  10. Find the value of 9log⁡923×6log⁡612\displaystyle 9^{\log_{9} \frac{2}{3}} \times 6^{\log_{6} 12}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =23×12=8\displaystyle = \frac{2}{3} \times 12 = 8

    Answer: 88

  11. Find the value of 7log⁡233log⁡27\displaystyle \frac{7^{\log_{2} 3}}{3^{\log_{2} 7}}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    7log⁡23=3log⁡277^{\log_{2} 3} = 3^{\log_{2} 7}

    ∴\therefore the numerator and denominator are equal, and the value is 11.

    Answer: 11

  12. If log⁡4(2x+1)=log⁡4(x+6)\log_{4}(2x + 1) = \log_{4}(x + 6), find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am=log⁡an⇒m=n\log_{a} m = \log_{a} n \Rightarrow m = n

    ⇒2x+1=x+6\Rightarrow 2x + 1 = x + 6

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

    Answer: x=5x = 5

  13. If log⁡6(x2−7x+13)=0\log_{6}(x^2 - 7x + 13) = 0, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    ⇒x2−7x+13=60=1\Rightarrow x^2 - 7x + 13 = 6^{0} = 1

    ⇒x2−7x+12=0\Rightarrow x^2 - 7x + 12 = 0

    ⇒x2−4x−3x+12=0\Rightarrow x^2 - 4x - 3x + 12 = 0

    ⇒x(x−4)−3(x−4)=0\Rightarrow x(x - 4) - 3(x - 4) = 0

    ⇒(x−3)(x−4)=0\Rightarrow (x - 3)(x - 4) = 0

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3 (or) x=4x = 4

    Answer: x=3x = 3 (or) x=4x = 4

  14. Solve log⁡3x−log⁡3(x+2)=2\log_{3} x - \log_{3}(x + 2) = 2.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am−log⁡an=log⁡amn\displaystyle \log_{a} m - \log_{a} n = \log_{a} \frac{m}{n}

    ⇒log⁡3xx+2=2\displaystyle \Rightarrow \log_{3} \frac{x}{x + 2} = 2

    ⇒xx+2=32=9\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{x + 2} = 3^{2} = 9

    ⇒x=9x+18\Rightarrow x = 9x + 18

    ⇒8x=−18\Rightarrow 8x = -18

    ⇒x=−94\displaystyle \Rightarrow x = -\frac{9}{4}

    For x=−94\displaystyle x = -\frac{9}{4}, log⁡3x\log_{3} x is not defined.

    ∴\therefore there is no real xx.

    Answer: No real xx

  15. Find the value of log⁡0.20.008+log⁡232\log_{0.2} 0.008 + \log_{2} \sqrt{32}.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡0.20.008=log⁡0.2(0.2)3=3log⁡0.20.2=3\log_{0.2} 0.008 = \log_{0.2}(0.2)^3 = 3\log_{0.2} 0.2 = 3

    log⁡232=log⁡2(25)12=log⁡2252=52\displaystyle \log_{2} \sqrt{32} = \log_{2}(2^5)^{\frac{1}{2}} = \log_{2} 2^{\frac{5}{2}} = \frac{5}{2}

    =3+52=112\displaystyle = 3 + \frac{5}{2} = \frac{11}{2}

    Answer: 112\displaystyle \frac{11}{2}

  16. Find the value of log⁡66+log⁡55−log⁡44log⁡7.5\displaystyle \frac{\log 6\sqrt{6} + \log 5\sqrt{5} - \log 4\sqrt{4}}{\log 7.5}.
    5 marks
    Answer and solution

    66=61×612=632\displaystyle 6\sqrt{6} = 6^1 \times 6^{\frac{1}{2}} = 6^{\frac{3}{2}} (and the same for the others)

    =log⁡(6×54)32log⁡7.5\displaystyle = \frac{\log (\frac{6 \times 5}{4})^{\frac{3}{2}}}{\log 7.5}

    =log⁡7.5(7.5)32\displaystyle = \log_{7.5}(7.5)^{\frac{3}{2}} since 6×54=7.5\displaystyle \frac{6 \times 5}{4} = 7.5

    =32log⁡7.57.5=32\displaystyle = \frac{3}{2}\log_{7.5} 7.5 = \frac{3}{2}

    Answer: 32\displaystyle \frac{3}{2}

  17. Find the value of 5log⁡25645^{\log_{25} 64}.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡2564=log⁡5282=22log⁡58=log⁡58\displaystyle \log_{25} 64 = \log_{5^2} 8^2 = \frac{2}{2}\log_{5} 8 = \log_{5} 8

    5log⁡2564=5log⁡585^{\log_{25} 64} = 5^{\log_{5} 8}

    =8= 8

    Answer: 88

  18. If log⁡(3a−2b)=log⁡a−log⁡b\log(3a - 2b) = \log a - \log b, find aa in terms of bb.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡a−log⁡b=log⁡ab\displaystyle \log a - \log b = \log \frac{a}{b}

    ⇒log⁡(3a−2b)=log⁡ab\displaystyle \Rightarrow \log(3a - 2b) = \log \frac{a}{b}

    ⇒3a−2b=ab\displaystyle \Rightarrow 3a - 2b = \frac{a}{b}

    ⇒3a−ab=2b\displaystyle \Rightarrow 3a - \frac{a}{b} = 2b

    ⇒a(3−1b)=2b\displaystyle \Rightarrow a\left(3 - \frac{1}{b}\right) = 2b

    ⇒a(3b−1b)=2b\displaystyle \Rightarrow a\left(\frac{3b - 1}{b}\right) = 2b

    ⇒a=2b23b−1\displaystyle \Rightarrow a = \frac{2b^2}{3b - 1}

    Answer: a=2b23b−1\displaystyle a = \frac{2b^2}{3b - 1}

  19. Solve log⁡3(3x+2)=log⁡13x\displaystyle \log_{3}(3x + 2) = \log_{\frac{1}{3}} x.
    5 marks
    Answer and solution

    13=3−1\displaystyle \frac{1}{3} = 3^{-1}

    log⁡3(3x+2)=log⁡3−1x=1−1log⁡3x=log⁡3x−1\displaystyle \log_{3}(3x + 2) = \log_{3^{-1}} x = \frac{1}{-1}\log_{3} x = \log_{3} x^{-1}

    ⇒3x+2=x−1=1x\displaystyle \Rightarrow 3x + 2 = x^{-1} = \frac{1}{x}

    ⇒3x2+2x=1\Rightarrow 3x^2 + 2x = 1

    ⇒3x2+2x−1=0\Rightarrow 3x^2 + 2x - 1 = 0

    ⇒3x2−x+3x−1=0\Rightarrow 3x^2 - x + 3x - 1 = 0

    ⇒x(3x−1)+1(3x−1)=0\Rightarrow x(3x - 1) + 1(3x - 1) = 0

    ⇒(x+1)(3x−1)=0\Rightarrow (x + 1)(3x - 1) = 0

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1 (or) x=13\displaystyle x = \frac{1}{3}

    For x=−1x = -1, log⁡13x\displaystyle \log_{\frac{1}{3}} x is not defined.

    ∴x=13\displaystyle \therefore x = \frac{1}{3}

    Answer: x=13\displaystyle x = \frac{1}{3}

  20. Complete the table of y=log⁡3xy = \log_{3} x for x=19,13,1,3,9,27\displaystyle x = \frac{1}{9}, \frac{1}{3}, 1, 3, 9, 27 and say whether the graph rises or falls from left to right.
    3 marks
    Answer and solution

    y=log⁡3xy = \log_{3} x

    x=19: y=log⁡319=−2\displaystyle x = \frac{1}{9}:\ y = \log_{3} \frac{1}{9} = -2

    x=13: y=log⁡313=−1\displaystyle x = \frac{1}{3}:\ y = \log_{3} \frac{1}{3} = -1

    x=1: y=log⁡31=0x = 1:\ y = \log_{3} 1 = 0

    x=3: y=log⁡33=1x = 3:\ y = \log_{3} 3 = 1

    x=9: y=log⁡39=2x = 9:\ y = \log_{3} 9 = 2

    x=27: y=log⁡327=3x = 27:\ y = \log_{3} 27 = 3

    The base is more than 11, so the graph rises from left to right.

    Answer: y=−2,−1,0,1,2,3y = -2, -1, 0, 1, 2, 3; the graph rises