Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the value of log⁡381\log_{3} 81.
    1 mark
    Answer and solution

    34=813^{4} = 81

    ax=N⇒x=log⁡aNa^x = N \Rightarrow x = \log_{a} N

    ∴log⁡381=4\therefore \log_{3} 81 = 4

    Answer: 44

  2. Of log⁡16\log_{1} 6 and log⁡61\log_{6} 1, which one is defined? Find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    The base cannot be 11, so log⁡16\log_{1} 6 is not defined.

    60=1⇒0=log⁡616^0 = 1 \Rightarrow 0 = \log_{6} 1

    ∴log⁡61=0\therefore \log_{6} 1 = 0

    Answer: log⁡61=0\log_{6} 1 = 0 (log⁡16\log_{1} 6 is not defined)

  3. Write 210=10242^{10} = 1024 in logarithmic form.
    1 mark
    Answer and solution

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    Here a=2a = 2, x=10x = 10, N=1024N = 1024.

    ∴10=log⁡21024\therefore 10 = \log_{2} 1024

    Answer: 10=log⁡2102410 = \log_{2} 1024

  4. Find 4log⁡99+7log⁡914\log_{9} 9 + 7\log_{9} 1.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡99=1, log⁡91=0\log_{9} 9 = 1,\ \log_{9} 1 = 0

    =4(1)+7(0)=4= 4(1) + 7(0) = 4

    Answer: 44

  5. Find the value of log⁡64+log⁡69\log_{6} 4 + \log_{6} 9.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    =log⁡6(4×9)=log⁡636= \log_{6}(4 \times 9) = \log_{6} 36

    62=36⇒log⁡636=26^{2} = 36 \Rightarrow \log_{6} 36 = 2

    Answer: 22

  6. Find the value of log⁡832\log_{8} 32.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡832=log⁡2325\log_{8} 32 = \log_{2^{3}} 2^{5}

    =53log⁡22\displaystyle = \frac{5}{3} \log_{2} 2

    =53(1)=53\displaystyle = \frac{5}{3}(1) = \frac{5}{3}

    Answer: 53\displaystyle \frac{5}{3}

  7. Find the value of log⁡114×log⁡411\log_{11} 4 \times \log_{4} 11.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡ab=1\log_{b} a \cdot \log_{a} b = 1

    ∴log⁡114×log⁡411=1\therefore \log_{11} 4 \times \log_{4} 11 = 1

    Answer: 11

  8. Find the value of log⁡59⋅log⁡35\log_{5} 9 \cdot \log_{3} 5.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡39= \log_{3} 9

    =2= 2

    Answer: 22

  9. Write log⁡3125log⁡5\displaystyle \frac{\log 3125}{\log 5} as a single logarithm and find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡53125= \log_{5} 3125

    =5= 5

    Answer: log⁡53125=5\log_{5} 3125 = 5

  10. Find the value of 3log⁡38+4log⁡453^{\log_{3} 8} + 4^{\log_{4} 5}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =8+5=13= 8 + 5 = 13

    Answer: 1313

  11. Find the value of 3log⁡57−7log⁡533^{\log_{5} 7} - 7^{\log_{5} 3}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    3log⁡57=7log⁡533^{\log_{5} 7} = 7^{\log_{5} 3}

    =7log⁡53−7log⁡53=0= 7^{\log_{5} 3} - 7^{\log_{5} 3} = 0

    Answer: 00

  12. If log⁡7(3x−2)=log⁡713\log_{7}(3x - 2) = \log_{7} 13, find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am=log⁡an⇒m=n\log_{a} m = \log_{a} n \Rightarrow m = n

    ⇒3x−2=13\Rightarrow 3x - 2 = 13

    ⇒3x=15\Rightarrow 3x = 15

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

    Answer: x=5x = 5

  13. If log⁡3(x2−4x+6)=1\log_{3}(x^2 - 4x + 6) = 1, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    ⇒x2−4x+6=3\Rightarrow x^2 - 4x + 6 = 3

    ⇒x2−4x+3=0\Rightarrow x^2 - 4x + 3 = 0

    ⇒x2−3x−x+3=0\Rightarrow x^2 - 3x - x + 3 = 0

    ⇒x(x−3)−1(x−3)=0\Rightarrow x(x - 3) - 1(x - 3) = 0

    ⇒(x−1)(x−3)=0\Rightarrow (x - 1)(x - 3) = 0

    ⇒x=1\Rightarrow x = 1 (or) x=3x = 3

    Answer: x=1x = 1 (or) x=3x = 3

  14. Solve log⁡6x+log⁡6(x+5)=2\log_{6} x + \log_{6}(x + 5) = 2.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am+log⁡an=log⁡amn\log_{a} m + \log_{a} n = \log_{a} mn

    ⇒log⁡6x(x+5)=2\Rightarrow \log_{6} x(x + 5) = 2

    ⇒log⁡6(x2+5x)=2\Rightarrow \log_{6}(x^2 + 5x) = 2

    ⇒x2+5x=62=36\Rightarrow x^2 + 5x = 6^{2} = 36

    ⇒x2+5x−36=0\Rightarrow x^2 + 5x - 36 = 0

    ⇒x2+9x−4x−36=0\Rightarrow x^2 + 9x - 4x - 36 = 0

    ⇒x(x+9)−4(x+9)=0\Rightarrow x(x + 9) - 4(x + 9) = 0

    ⇒(x−4)(x+9)=0\Rightarrow (x - 4)(x + 9) = 0

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4 (or) x=−9x = -9

    If x=−9x = -9, log⁡6x\log_{6} x is not defined.

    ∴x≠−9\therefore x \ne -9

    ∴x=4\therefore x = 4

    Answer: x=4x = 4

  15. Find the value of log⁡816−log⁡168\log_{8} 16 - \log_{16} 8.
    3 marks
    Answer and solution

    =log⁡2324−log⁡2423= \log_{2^{3}} 2^{4} - \log_{2^{4}} 2^{3}

    =43log⁡22−34log⁡22\displaystyle = \frac{4}{3} \log_{2} 2 - \frac{3}{4} \log_{2} 2

    =43−34\displaystyle = \frac{4}{3} - \frac{3}{4}

    =712\displaystyle = \frac{7}{12}

    Answer: 712\displaystyle \frac{7}{12}

  16. If log⁡b3a⋅log⁡c5b⋅log⁡dc=klog⁡da\log_{\sqrt[3]{b}} a \cdot \log_{\sqrt[5]{c}} b \cdot \log_{\sqrt{d}} c = k\log_{d} a, find kk.
    5 marks
    Answer and solution

    an=a1n\displaystyle \sqrt[n]{a} = a^{\frac{1}{n}}

    =log⁡b13a⋅log⁡c15b⋅log⁡d12c\displaystyle = \log_{b^{\frac{1}{3}}} a \cdot \log_{c^{\frac{1}{5}}} b \cdot \log_{d^{\frac{1}{2}}} c

    =3log⁡ba⋅5log⁡cb⋅2log⁡dc= 3\log_{b} a \cdot 5\log_{c} b \cdot 2\log_{d} c

    =3×5×2⋅log⁡balog⁡cblog⁡dc= 3 \times 5 \times 2 \cdot \log_{b} a \log_{c} b \log_{d} c

    =30log⁡da= 30\log_{d} a

    ∴k=30\therefore k = 30

    Answer: k=30k = 30

  17. Find the value of 32+log⁡353^{2 + \log_{3} 5}.
    3 marks
    Answer and solution

    am+n=am⋅ana^{m+n} = a^m \cdot a^n

    =32×3log⁡35= 3^2 \times 3^{\log_{3} 5}

    =9×5=45= 9 \times 5 = 45

    Answer: 4545

  18. If x2+y2=7xyx^2 + y^2 = 7xy, show that 2log⁡(x+y)=log⁡x+log⁡y+2log⁡32\log(x + y) = \log x + \log y + 2\log 3.
    5 marks
    Answer and solution

    Given x2+y2=7xyx^2 + y^2 = 7xy

    LHS=2log⁡(x+y)=log⁡(x+y)2LHS = 2\log(x + y) = \log(x + y)^2

    =log⁡(x2+y2+2xy)= \log(x^2 + y^2 + 2xy)

    =log⁡(7xy+2xy)=log⁡(9xy)= \log(7xy + 2xy) = \log(9xy)

    =log⁡9+log⁡x+log⁡y= \log 9 + \log x + \log y

    =log⁡32+log⁡x+log⁡y=2log⁡3+log⁡x+log⁡y= \log 3^{2} + \log x + \log y = 2\log 3 + \log x + \log y

    =RHS= RHS

    Answer: Shown: 2log⁡(x+y)=log⁡x+log⁡y+2log⁡32\log(x + y) = \log x + \log y + 2\log 3

  19. Solve log⁡2(6x−1)=log⁡12x\displaystyle \log_{2}(6x - 1) = \log_{\frac{1}{2}} x.
    5 marks
    Answer and solution

    12=2−1\displaystyle \frac{1}{2} = 2^{-1}

    log⁡2(6x−1)=log⁡2−1x=1−1log⁡2x=log⁡2x−1\displaystyle \log_{2}(6x - 1) = \log_{2^{-1}} x = \frac{1}{-1}\log_{2} x = \log_{2} x^{-1}

    ⇒6x−1=x−1=1x\displaystyle \Rightarrow 6x - 1 = x^{-1} = \frac{1}{x}

    ⇒6x2−x=1\Rightarrow 6x^2 - x = 1

    ⇒6x2−x−1=0\Rightarrow 6x^2 - x - 1 = 0

    ⇒6x2+2x−3x−1=0\Rightarrow 6x^2 + 2x - 3x - 1 = 0

    ⇒2x(3x+1)−1(3x+1)=0\Rightarrow 2x(3x + 1) - 1(3x + 1) = 0

    ⇒(2x−1)(3x+1)=0\Rightarrow (2x - 1)(3x + 1) = 0

    ⇒x=12\displaystyle \Rightarrow x = \frac{1}{2} (or) x=−13\displaystyle x = -\frac{1}{3}

    For x=−13\displaystyle x = -\frac{1}{3}, log⁡12x\displaystyle \log_{\frac{1}{2}} x is not defined.

    ∴x=12\displaystyle \therefore x = \frac{1}{2}

    Answer: x=12\displaystyle x = \frac{1}{2}

  20. Complete the table of y=log⁡2xy = \log_{2} x for x=18,12,1,4,16\displaystyle x = \frac{1}{8}, \frac{1}{2}, 1, 4, 16.
    3 marks
    Answer and solution

    y=log⁡2xy = \log_{2} x

    x=18: y=log⁡218=−3\displaystyle x = \frac{1}{8}:\ y = \log_{2} \frac{1}{8} = -3

    x=12: y=log⁡212=−1\displaystyle x = \frac{1}{2}:\ y = \log_{2} \frac{1}{2} = -1

    x=1: y=log⁡21=0x = 1:\ y = \log_{2} 1 = 0

    x=4: y=log⁡24=2x = 4:\ y = \log_{2} 4 = 2

    x=16: y=log⁡216=4x = 16:\ y = \log_{2} 16 = 4

    Answer: y=−3,−1,0,2,4y = -3, -1, 0, 2, 4