Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.3 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The logarithm of 1216\displaystyle \frac{1}{216} to the base 66 is
    Answer and solution

    Answer: (C) −3-3

    1216=6−3\displaystyle \frac{1}{216} = 6^{-3}

    ∴log⁡61216=−3\displaystyle \therefore \log_{6} \frac{1}{216} = -3

  2. If 14x=19614^x = 196, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    142=19614^{2} = 196

    ∴log⁡14196=2\therefore \log_{14} 196 = 2

  3. The base of a logarithm cannot be negative because
    Answer and solution

    Answer: (C) (−5)2=25(-5)^2 = 25 and 52=255^2 = 25 would make log⁡−525=log⁡525\log_{-5} 25 = \log_{5} 25

    (−5)2=25⇒2=log⁡−525(-5)^2 = 25 \Rightarrow 2 = \log_{-5} 25 and 52=25⇒2=log⁡5255^2 = 25 \Rightarrow 2 = \log_{5} 25

    So log⁡−525=log⁡525\log_{-5} 25 = \log_{5} 25, which has no meaning.

  4. The logarithmic form of 10−4=0.000110^{-4} = 0.0001 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −4=log⁡100.0001-4 = \log_{10} 0.0001

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power −4-4 is the logarithm of 0.00010.0001 to the base 1010.

  5. The exponential form of log⁡161256=−2\displaystyle \log_{16} \frac{1}{256} = -2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 1256=16−2\displaystyle \frac{1}{256} = 16^{-2}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 1256=16−2\displaystyle \frac{1}{256} = 16^{-2}.

  6. 2log⁡1919−log⁡211=2\log_{19} 19 - \log_{21} 1 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    log⁡1919=1, log⁡211=0\log_{19} 19 = 1,\ \log_{21} 1 = 0

    =2(1)−0=2= 2(1) - 0 = 2

  7. log⁡10500−log⁡105=\log_{10} 500 - \log_{10} 5 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    =log⁡105005=log⁡10100\displaystyle = \log_{10} \frac{500}{5} = \log_{10} 100

    =2= 2 since 102=10010^{2} = 100

  8. log⁡745−log⁡79=\log_{7} 45 - \log_{7} 9 =
    Answer and solution

    Answer: (C) log⁡75\log_{7} 5

    log⁡am−log⁡an=log⁡amn\displaystyle \log_{a} m - \log_{a} n = \log_{a} \frac{m}{n}

    =log⁡75= \log_{7} 5

  9. If log⁡y4x2=klog⁡yx\log_{y^{4}} x^{2} = k\log_{y} x, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (D) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    log⁡bnam=mnlog⁡ba\displaystyle \log_{b^n} a^m = \frac{m}{n} \log_{b} a

    k=24=12\displaystyle k = \frac{2}{4} = \frac{1}{2}

  10. log⁡1636=\displaystyle \log_{\frac{1}{6}} 36 =
    Answer and solution

    Answer: (B) −2-2

    =log⁡6−162=2−1log⁡66\displaystyle = \log_{6^{-1}} 6^{2} = \frac{2}{-1}\log_{6} 6

    =−2= -2

  11. If log⁡53=r\log_{5} 3 = r, then log⁡35=\log_{3} 5 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1r\displaystyle \frac{1}{r}

    log⁡35=1log⁡53=1r\displaystyle \log_{3} 5 = \frac{1}{\log_{5} 3} = \frac{1}{r}

  12. log⁡649⋅log⁡76=\log_{6} 49 \cdot \log_{7} 6 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    log⁡ba⋅log⁡cb=log⁡ca\log_{b} a \cdot \log_{c} b = \log_{c} a

    =log⁡749=2= \log_{7} 49 = 2

  13. log⁡49log⁡7=\displaystyle \frac{\log 49}{\log 7} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡749=2= \log_{7} 49 = 2

  14. 10log⁡10562log⁡28=\displaystyle \frac{10^{\log_{10} 56}}{2^{\log_{2} 8}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 77

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =568=7\displaystyle = \frac{56}{8} = 7

  15. 11log⁡34−4log⁡311=11^{\log_{3} 4} - 4^{\log_{3} 11} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 00

    11log⁡34=4log⁡31111^{\log_{3} 4} = 4^{\log_{3} 11}

    So the difference is 00.

  16. If log⁡2x=log⁡2(8−x)\log_{2} x = \log_{2}(8 - x), then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 44

    ⇒x=8−x\Rightarrow x = 8 - x

    ⇒2x=8\Rightarrow 2x = 8

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

  17. If log⁡2(7−x)=3\log_{2}(7 - x) = 3, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −1-1

    log⁡aN=x⇒N=ax\log_{a} N = x \Rightarrow N = a^x

    7−x=23=87 - x = 2^{3} = 8

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1

  18. If log⁡7(x2+x+1)+log⁡7(x−1)=1\log_{7}(x^2 + x + 1) + \log_{7}(x - 1) = 1, then
    Answer and solution

    Answer: (B) x=2x = 2

    log⁡7(x3−1)=1\log_{7}(x^3 - 1) = 1

    x3=1+7=8⇒x=2x^3 = 1 + 7 = 8 \Rightarrow x = 2

  19. log⁡3log⁡2log⁡2256=\log_{3} \log_{2} \log_{2} 256 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    log⁡2256=8, log⁡28=3\log_{2} 256 = 8,\ \log_{2} 8 = 3

    log⁡33=1\log_{3} 3 = 1

  20. log⁡333+log⁡443log⁡12=\displaystyle \frac{\log 3\sqrt[3]{3} + \log 4\sqrt[3]{4}}{\log 12} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 43\displaystyle \frac{4}{3}

    333=343, 443=443\displaystyle 3\sqrt[3]{3} = 3^{\frac{4}{3}},\ 4\sqrt[3]{4} = 4^{\frac{4}{3}}

    =log⁡1243log⁡12=log⁡121243=43\displaystyle = \frac{\log 12^{\frac{4}{3}}}{\log 12} = \log_{12} 12^{\frac{4}{3}} = \frac{4}{3}

  21. log⁡89⋅log⁡274=\log_{8} 9 \cdot \log_{27} 4 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 49\displaystyle \frac{4}{9}

    log⁡2332=23log⁡23, log⁡3322=23log⁡32\displaystyle \log_{2^3} 3^2 = \frac{2}{3}\log_{2} 3,\ \log_{3^3} 2^2 = \frac{2}{3}\log_{3} 2

    =49log⁡23log⁡32=49\displaystyle = \frac{4}{9}\log_{2} 3 \log_{3} 2 = \frac{4}{9}

  22. 72+log⁡72=7^{2 + \log_{7} 2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 9898

    =72×7log⁡72= 7^2 \times 7^{\log_{7} 2}

    =49×2=98= 49 \times 2 = 98

  23. If log⁡(2a+b)=log⁡a−log⁡b\log(2a + b) = \log a - \log b, then a=a =
    Answer and solution

    Answer: (C) b21−2b\displaystyle \frac{b^2}{1 - 2b}

    2a+b=ab⇒2ab+b2=a\displaystyle 2a + b = \frac{a}{b} \Rightarrow 2ab + b^2 = a

    ⇒a(1−2b)=b2⇒a=b21−2b\displaystyle \Rightarrow a(1 - 2b) = b^2 \Rightarrow a = \frac{b^2}{1 - 2b}

  24. If log⁡1x27=−3\displaystyle \log_{\frac{1}{x}} 27 = -3, then
    Answer and solution

    Answer: (B) x=3x = 3

    27=(1x)−3=x3\displaystyle 27 = \left(\frac{1}{x}\right)^{-3} = x^{3}

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

  25. On the graph of y=log⁡13x\displaystyle y = \log_{\frac{1}{3}} x, the value of yy at x=127\displaystyle x = \frac{1}{27} is
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    y=log⁡13127\displaystyle y = \log_{\frac{1}{3}} \frac{1}{27}

    =3= 3