Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

MCQ test, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 79.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. log⁡3243=\log_{3} 243 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 55

    35=2433^{5} = 243

    ∴log⁡3243=5\therefore \log_{3} 243 = 5

  2. The logarithm of 164\displaystyle \frac{1}{64} to the base 44 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −3-3

    164=4−3\displaystyle \frac{1}{64} = 4^{-3}

    ∴log⁡4164=−3\displaystyle \therefore \log_{4} \frac{1}{64} = -3

  3. Which logarithm of 8181 is defined?
    Answer and solution

    Answer: (C) log⁡981\log_{9} 81

    The base must be positive and not 11.

    Only log⁡981\log_{9} 81 qualifies: 92=819^2 = 81, so it equals 22.

  4. The logarithmic form of 64=12966^{4} = 1296 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 4=log⁡612964 = \log_{6} 1296

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    The power 44 is the logarithm of 12961296 to the base 66.

  5. The exponential form of log⁡0.10.01=2\log_{0.1} 0.01 = 2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 0.01=0.120.01 = 0.1^{2}

    log⁡aN=x⇔N=ax\log_{a} N = x \Leftrightarrow N = a^x

    So 0.01=0.120.01 = 0.1^{2}.

  6. log⁡a1=0\log_{a} 1 = 0 is true because
    Answer and solution

    Answer: (C) a0=1a^0 = 1

    a0=1⇒0=log⁡a1a^0 = 1 \Rightarrow 0 = \log_{a} 1

    (for a>0a > 0, a≠1a \ne 1)

  7. log⁡1040+log⁡1025=\log_{10} 40 + \log_{10} 25 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    =log⁡10(40×25)=log⁡101000= \log_{10}(40 \times 25) = \log_{10} 1000

    =3= 3 since 103=100010^{3} = 1000

  8. log⁡672−log⁡62=\log_{6} 72 - \log_{6} 2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    =log⁡6722=log⁡636\displaystyle = \log_{6} \frac{72}{2} = \log_{6} 36

    =2= 2 since 62=366^{2} = 36

  9. log⁡3432401=\log_{343} 2401 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 43\displaystyle \frac{4}{3}

    =log⁡7374=43log⁡77\displaystyle = \log_{7^{3}} 7^{4} = \frac{4}{3} \log_{7} 7

    =43\displaystyle = \frac{4}{3}

  10. log⁡1127=\log_{11} 2^{7} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 7log⁡1127\log_{11} 2

    log⁡bam=mlog⁡ba\log_{b} a^m = m\log_{b} a

    ∴log⁡1127=7log⁡112\therefore \log_{11} 2^{7} = 7\log_{11} 2

  11. 1log⁡40020=\displaystyle \frac{1}{\log_{400} 20} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    =log⁡20400=log⁡20202= \log_{20} 400 = \log_{20} 20^{2}

    =2= 2

  12. log⁡381⋅log⁡73⋅log⁡97=\log_{3} 81 \cdot \log_{7} 3 \cdot \log_{9} 7 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    log⁡ba⋅log⁡cb⋅log⁡dc=log⁡da\log_{b} a \cdot \log_{c} b \cdot \log_{d} c = \log_{d} a

    =log⁡981=2= \log_{9} 81 = 2

  13. log⁡101024log⁡1032=\displaystyle \frac{\log_{10} 1024}{\log_{10} 32} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 22

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡321024=2= \log_{32} 1024 = 2

  14. 3×6log⁡65=3 \times 6^{\log_{6} 5} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 1515

    6log⁡65=56^{\log_{6} 5} = 5

    =3×5=15= 3 \times 5 = 15

  15. 7log⁡25=7^{\log_{2} 5} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 5log⁡275^{\log_{2} 7}

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}: the base and the number inside the log change places.

    ∴7log⁡25=5log⁡27\therefore 7^{\log_{2} 5} = 5^{\log_{2} 7}

  16. If log⁡8(4x+3)=log⁡823\log_{8}(4x + 3) = \log_{8} 23, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 55

    ⇒4x+3=23\Rightarrow 4x + 3 = 23

    ⇒4x=20\Rightarrow 4x = 20

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

  17. If log⁡12(x+5)=0\log_{12}(x + 5) = 0, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) −4-4

    log⁡a1=0\log_{a} 1 = 0

    x+5=1x + 5 = 1

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4

  18. If log⁡4x−log⁡4(x+1)=1\log_{4} x - \log_{4}(x + 1) = 1, then
    Answer and solution

    Answer: (B) No real xx

    ⇒log⁡4xx+1=1\displaystyle \Rightarrow \log_{4} \frac{x}{x + 1} = 1

    ⇒xx+1=4\displaystyle \Rightarrow \frac{x}{x + 1} = 4

    ⇒x=4x+4\Rightarrow x = 4x + 4

    ⇒x=−43\displaystyle \Rightarrow x = -\frac{4}{3}

    For x=−43\displaystyle x = -\frac{4}{3}, log⁡4x\log_{4} x is not defined.

    ∴\therefore there is no real xx.

  19. log⁡0.30.027=\log_{0.3} 0.027 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    0.027=(0.3)30.027 = (0.3)^3

    ∴log⁡0.3(0.3)3=3\therefore \log_{0.3}(0.3)^3 = 3

  20. log⁡b4a3⋅log⁡a2b=\log_{b^{4}} a^{3} \cdot \log_{a^{2}} b =
    Answer and solution

    Answer: (D) 38\displaystyle \frac{3}{8}

    =34log⁡ba⋅12log⁡ab\displaystyle = \frac{3}{4}\log_{b} a \cdot \frac{1}{2}\log_{a} b

    =38⋅log⁡balog⁡ab=38(1)=38\displaystyle = \frac{3}{8} \cdot \log_{b} a \log_{a} b = \frac{3}{8}(1) = \frac{3}{8}

  21. 1log⁡4144+1log⁡3144=\displaystyle \frac{1}{\log_{4} 144} + \frac{1}{\log_{3} 144} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    1log⁡b144=log⁡144b\displaystyle \frac{1}{\log_{b} 144} = \log_{144} b

    =log⁡144(4×3)=log⁡14412=12\displaystyle = \log_{144}(4 \times 3) = \log_{144} 12 = \frac{1}{2}

  22. 3log⁡949=3^{\log_{9} 49} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 77

    log⁡949=log⁡3272=log⁡37\log_{9} 49 = \log_{3^2} 7^2 = \log_{3} 7

    =3log⁡37=7= 3^{\log_{3} 7} = 7

  23. If 2log⁡(x−y)=log⁡x+log⁡y+2log⁡22\log(x - y) = \log x + \log y + 2\log 2, then x2+y2=x^2 + y^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 6xy6xy

    log⁡(x−y)2=log⁡4xy⇒(x−y)2=4xy\log(x - y)^2 = \log 4xy \Rightarrow (x - y)^2 = 4xy

    ⇒x2−2xy+y2=4xy⇒x2+y2=6xy\Rightarrow x^2 - 2xy + y^2 = 4xy \Rightarrow x^2 + y^2 = 6xy

  24. If log⁡7x=log⁡4936\log_{7} x = \log_{49} 36, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 66

    log⁡4936=log⁡7262=22log⁡76=log⁡76\displaystyle \log_{49} 36 = \log_{7^{2}} 6^{2} = \frac{2}{2}\log_{7} 6 = \log_{7} 6

    log⁡7x=log⁡76⇒x=6\log_{7} x = \log_{7} 6 \Rightarrow x = 6

  25. The graph of y=log⁡8xy = \log_{8} x
    Answer and solution

    Answer: (D) rises from left to right

    The base 88 is more than 11.

    For a>1a > 1 the graph of log⁡ax\log_{a} x rises from left to right.