Expresswala Academy Mathematics Tuition

Logarithms

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the logarithm of 1100\displaystyle \frac{1}{100} to the base 1010.
    1 mark
    Answer and solution

    1100=1102=10−2\displaystyle \frac{1}{100} = \frac{1}{10^{2}} = 10^{-2}

    ax=N⇒x=log⁡aNa^x = N \Rightarrow x = \log_{a} N

    ∴log⁡101100=−2\displaystyle \therefore \log_{10} \frac{1}{100} = -2

    Answer: −2-2

  2. Of log⁡5(−25)\log_{5}(-25) and log⁡525\log_{5} 25, which one is defined? Find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    The number must be positive (N>0N > 0), so log⁡5(−25)\log_{5}(-25) is not defined.

    52=25⇒2=log⁡5255^2 = 25 \Rightarrow 2 = \log_{5} 25

    ∴log⁡525=2\therefore \log_{5} 25 = 2

    Answer: log⁡525=2\log_{5} 25 = 2 (log⁡5(−25)\log_{5}(-25) is not defined)

  3. Write 1634=8\displaystyle 16^{\frac{3}{4}} = 8 in logarithmic form.
    1 mark
    Answer and solution

    ax=N⇔x=log⁡aNa^x = N \Leftrightarrow x = \log_{a} N

    Here a=16a = 16, x=34\displaystyle x = \frac{3}{4}, N=8N = 8.

    ∴34=log⁡168\displaystyle \therefore \frac{3}{4} = \log_{16} 8

    Answer: 34=log⁡168\displaystyle \frac{3}{4} = \log_{16} 8

  4. Find log⁡0.70.7×log⁡1212\log_{0.7} 0.7 \times \log_{12} 12.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡0.70.7=1, log⁡1212=1\log_{0.7} 0.7 = 1,\ \log_{12} 12 = 1

    =1×1=1= 1 \times 1 = 1

    Answer: 11

  5. Find the value of log⁡5250−log⁡52\log_{5} 250 - \log_{5} 2.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am−log⁡an=log⁡amn\displaystyle \log_{a} m - \log_{a} n = \log_{a} \frac{m}{n}

    =log⁡52502=log⁡5125\displaystyle = \log_{5} \frac{250}{2} = \log_{5} 125

    53=125⇒log⁡5125=35^{3} = 125 \Rightarrow \log_{5} 125 = 3

    Answer: 33

  6. Find the value of log⁡625125\log_{625} 125.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡625125=log⁡5453\log_{625} 125 = \log_{5^{4}} 5^{3}

    =34log⁡55\displaystyle = \frac{3}{4} \log_{5} 5

    =34(1)=34\displaystyle = \frac{3}{4}(1) = \frac{3}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{3}{4}

  7. Find the value of log⁡920×log⁡209\log_{9} 20 \times \log_{20} 9.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡ab=1\log_{b} a \cdot \log_{a} b = 1

    ∴log⁡920×log⁡209=1\therefore \log_{9} 20 \times \log_{20} 9 = 1

    Answer: 11

  8. Find the value of log⁡727⋅log⁡57⋅log⁡35\log_{7} 27 \cdot \log_{5} 7 \cdot \log_{3} 5.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡ba⋅log⁡cb⋅log⁡dc=log⁡da\log_{b} a \cdot \log_{c} b \cdot \log_{d} c = \log_{d} a

    =log⁡327= \log_{3} 27

    =3= 3

    Answer: 33

  9. Write log⁡102401log⁡1049\displaystyle \frac{\log_{10} 2401}{\log_{10} 49} as a single logarithm and find its value.
    1 mark
    Answer and solution

    log⁡alog⁡b=log⁡ba\displaystyle \frac{\log a}{\log b} = \log_{b} a

    =log⁡492401= \log_{49} 2401

    =2= 2

    Answer: log⁡492401=2\log_{49} 2401 = 2

  10. Find the value of 10log⁡107×2log⁡2310^{\log_{10} 7} \times 2^{\log_{2} 3}.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡aN=Na^{\log_{a} N} = N

    =7×3=21= 7 \times 3 = 21

    Answer: 2121

  11. Write 8log⁡378^{\log_{3} 7} as a power of 77.
    2 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    ∴8log⁡37=7log⁡38\therefore 8^{\log_{3} 7} = 7^{\log_{3} 8}

    Answer: 7log⁡387^{\log_{3} 8}

  12. If log⁡5x=log⁡5(12−x)\log_{5} x = \log_{5}(12 - x), find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    log⁡am=log⁡an⇒m=n\log_{a} m = \log_{a} n \Rightarrow m = n

    ⇒x=12−x\Rightarrow x = 12 - x

    ⇒2x=12\Rightarrow 2x = 12

    ⇒x=6\Rightarrow x = 6

    Answer: x=6x = 6

  13. If log⁡2log⁡5log⁡3x=0\log_{2} \log_{5} \log_{3} x = 0, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡aN=0⇒N=1\log_{a} N = 0 \Rightarrow N = 1

    ⇒log⁡5log⁡3x=1\Rightarrow \log_{5} \log_{3} x = 1

    ⇒log⁡3x=51=5\Rightarrow \log_{3} x = 5^1 = 5

    ⇒x=35=243\Rightarrow x = 3^5 = 243

    Answer: x=243x = 243

  14. Solve log⁡2(x+6)−log⁡2(x−1)=3\log_{2}(x + 6) - \log_{2}(x - 1) = 3.
    5 marks
    Answer and solution

    log⁡am−log⁡an=log⁡amn\displaystyle \log_{a} m - \log_{a} n = \log_{a} \frac{m}{n}

    ⇒log⁡2x+6x−1=3\displaystyle \Rightarrow \log_{2} \frac{x + 6}{x - 1} = 3

    ⇒x+6x−1=23=8\displaystyle \Rightarrow \frac{x + 6}{x - 1} = 2^{3} = 8

    ⇒x+6=8x−8\Rightarrow x + 6 = 8x - 8

    ⇒7x=14\Rightarrow 7x = 14

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2

    For x=2x = 2 both logarithms are defined.

    Answer: x=2x = 2

  15. Find the value of log⁡2log⁡3log⁡4643\log_{2} \log_{3} \log_{4} 64^3.
    3 marks
    Answer and solution

    log⁡4643=log⁡4(43)3=log⁡449=9\log_{4} 64^3 = \log_{4}(4^3)^3 = \log_{4} 4^9 = 9

    log⁡39=log⁡332=2\log_{3} 9 = \log_{3} 3^2 = 2

    log⁡22=1\log_{2} 2 = 1

    ∴log⁡2log⁡3log⁡4643=1\therefore \log_{2} \log_{3} \log_{4} 64^3 = 1

    Answer: 11

  16. If log⁡b4a⋅log⁡c3b⋅log⁡d5c=klog⁡da\log_{\sqrt[4]{b}} a \cdot \log_{\sqrt[3]{c}} b \cdot \log_{\sqrt[5]{d}} c = k\log_{d} a, find kk.
    5 marks
    Answer and solution

    an=a1n\displaystyle \sqrt[n]{a} = a^{\frac{1}{n}}

    =log⁡b14a⋅log⁡c13b⋅log⁡d15c\displaystyle = \log_{b^{\frac{1}{4}}} a \cdot \log_{c^{\frac{1}{3}}} b \cdot \log_{d^{\frac{1}{5}}} c

    =4log⁡ba⋅3log⁡cb⋅5log⁡dc= 4\log_{b} a \cdot 3\log_{c} b \cdot 5\log_{d} c

    =4×3×5⋅log⁡balog⁡cblog⁡dc= 4 \times 3 \times 5 \cdot \log_{b} a \log_{c} b \log_{d} c

    =60log⁡da= 60\log_{d} a

    ∴k=60\therefore k = 60

    Answer: k=60k = 60

  17. Find the value of 3log⁡57+2log⁡39−9log⁡32−7log⁡533^{\log_{5} 7} + 2^{\log_{3} 9} - 9^{\log_{3} 2} - 7^{\log_{5} 3}.
    3 marks
    Answer and solution

    alog⁡cb=blog⁡caa^{\log_{c} b} = b^{\log_{c} a}

    3log⁡57=7log⁡53, 2log⁡39=9log⁡323^{\log_{5} 7} = 7^{\log_{5} 3},\ 2^{\log_{3} 9} = 9^{\log_{3} 2}

    =7log⁡53+9log⁡32−9log⁡32−7log⁡53=0= 7^{\log_{5} 3} + 9^{\log_{3} 2} - 9^{\log_{3} 2} - 7^{\log_{5} 3} = 0

    Answer: 00

  18. If x2+y2=11xyx^2 + y^2 = 11xy and x>yx > y, show that 2log⁡(x−y)=log⁡x+log⁡y+2log⁡32\log(x - y) = \log x + \log y + 2\log 3.
    5 marks
    Answer and solution

    Given x2+y2=11xyx^2 + y^2 = 11xy

    LHS=2log⁡(x−y)=log⁡(x−y)2LHS = 2\log(x - y) = \log(x - y)^2

    =log⁡(x2+y2−2xy)= \log(x^2 + y^2 - 2xy)

    =log⁡(11xy−2xy)=log⁡(9xy)= \log(11xy - 2xy) = \log(9xy)

    =log⁡9+log⁡x+log⁡y= \log 9 + \log x + \log y

    =log⁡32+log⁡x+log⁡y=2log⁡3+log⁡x+log⁡y= \log 3^{2} + \log x + \log y = 2\log 3 + \log x + \log y

    =RHS= RHS

    Answer: Shown: 2log⁡(x−y)=log⁡x+log⁡y+2log⁡32\log(x - y) = \log x + \log y + 2\log 3

  19. Solve log⁡5(4x+3)=log⁡15x\displaystyle \log_{5}(4x + 3) = \log_{\frac{1}{5}} x.
    5 marks
    Answer and solution

    15=5−1\displaystyle \frac{1}{5} = 5^{-1}

    log⁡5(4x+3)=log⁡5−1x=1−1log⁡5x=log⁡5x−1\displaystyle \log_{5}(4x + 3) = \log_{5^{-1}} x = \frac{1}{-1}\log_{5} x = \log_{5} x^{-1}

    ⇒4x+3=x−1=1x\displaystyle \Rightarrow 4x + 3 = x^{-1} = \frac{1}{x}

    ⇒4x2+3x=1\Rightarrow 4x^2 + 3x = 1

    ⇒4x2+3x−1=0\Rightarrow 4x^2 + 3x - 1 = 0

    ⇒4x2−x+4x−1=0\Rightarrow 4x^2 - x + 4x - 1 = 0

    ⇒x(4x−1)+1(4x−1)=0\Rightarrow x(4x - 1) + 1(4x - 1) = 0

    ⇒(x+1)(4x−1)=0\Rightarrow (x + 1)(4x - 1) = 0

    ⇒x=−1\Rightarrow x = -1 (or) x=14\displaystyle x = \frac{1}{4}

    For x=−1x = -1, log⁡15x\displaystyle \log_{\frac{1}{5}} x is not defined.

    ∴x=14\displaystyle \therefore x = \frac{1}{4}

    Answer: x=14\displaystyle x = \frac{1}{4}

  20. Complete the table of y=log⁡4xy = \log_{4} x for x=116,14,1,4,16,64\displaystyle x = \frac{1}{16}, \frac{1}{4}, 1, 4, 16, 64 and say whether the graph rises or falls from left to right.
    3 marks
    Answer and solution

    y=log⁡4xy = \log_{4} x

    x=116: y=log⁡4116=−2\displaystyle x = \frac{1}{16}:\ y = \log_{4} \frac{1}{16} = -2

    x=14: y=log⁡414=−1\displaystyle x = \frac{1}{4}:\ y = \log_{4} \frac{1}{4} = -1

    x=1: y=log⁡41=0x = 1:\ y = \log_{4} 1 = 0

    x=4: y=log⁡44=1x = 4:\ y = \log_{4} 4 = 1

    x=16: y=log⁡416=2x = 16:\ y = \log_{4} 16 = 2

    x=64: y=log⁡464=3x = 64:\ y = \log_{4} 64 = 3

    The base is more than 11, so the graph rises from left to right.

    Answer: y=−2,−1,0,1,2,3y = -2, -1, 0, 1, 2, 3; the graph rises