Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

Question paper, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Simplify (3a+7b)×8a(3a + 7b) \times 8a.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)c=ac+bc(a + b)c = ac + bc

    (3a+7b)×8a=(3a)(8a)+(7b)(8a)(3a + 7b) \times 8a = (3a)(8a) + (7b)(8a)

    =24a2+56ab= 24a^2 + 56ab

    Answer: 24a2+56ab24a^2 + 56ab

  2. Expand (2m−7n)(4m−3n)(2m - 7n)(4m - 3n).
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)(c−d)=ac−ad−bc+bd(a - b)(c - d) = ac - ad - bc + bd

    (2m−7n)(4m−3n)=(2m)(4m)−(2m)(3n)−(7n)(4m)+(7n)(3n)(2m - 7n)(4m - 3n) = (2m)(4m) - (2m)(3n) - (7n)(4m) + (7n)(3n)

    =8m2−6mn−28mn+21n2= 8m^2 - 6mn - 28mn + 21n^2

    =8m2−34mn+21n2= 8m^2 - 34mn + 21n^2

    Answer: 8m2−34mn+21n28m^2 - 34mn + 21n^2

  3. Simplify (7m+5n)(7m−5n)(7m + 5n)(7m - 5n) using an identity.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (7m+5n)(7m−5n)=(7m)2−(5n)2(7m + 5n)(7m - 5n) = (7m)^2 - (5n)^2

    =49m2−25n2= 49m^2 - 25n^2

    Answer: 49m2−25n249m^2 - 25n^2

  4. Find the product (4m+13)(4m−13)\displaystyle \left(4m + \frac{1}{3}\right)\left(4m - \frac{1}{3}\right).
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (4m+13)(4m−13)=(4m)2−(13)2\displaystyle \left(4m + \frac{1}{3}\right)\left(4m - \frac{1}{3}\right) = (4m)^2 - \left(\frac{1}{3}\right)^2

    =16m2−19\displaystyle = 16m^2 - \frac{1}{9}

    Answer: 16m2−19\displaystyle 16m^2 - \frac{1}{9}

  5. Find (8a+2b)2(8a + 2b)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (8a+2b)2=(8a)2+(2b)2+2(8a)(2b)(8a + 2b)^2 = (8a)^2 + (2b)^2 + 2(8a)(2b)

    =64a2+4b2+32ab= 64a^2 + 4b^2 + 32ab

    Answer: 64a2+4b2+32ab64a^2 + 4b^2 + 32ab

  6. Expand (4x5+7y2)2\displaystyle \left(\frac{4x}{5} + \frac{7y}{2}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (4x5+7y2)2=(4x5)2+(7y2)2+2(4x5)(7y2)\displaystyle \left(\frac{4x}{5} + \frac{7y}{2}\right)^2 = \left(\frac{4x}{5}\right)^2 + \left(\frac{7y}{2}\right)^2 + 2\left(\frac{4x}{5}\right)\left(\frac{7y}{2}\right)

    =16x225+49y24+28xy5\displaystyle = \frac{16x^2}{25} + \frac{49y^2}{4} + \frac{28xy}{5}

    Answer: 16x225+49y24+28xy5\displaystyle \frac{16x^2}{25} + \frac{49y^2}{4} + \frac{28xy}{5}

  7. (4a−b)2=(4a - b)^2 = ____
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (4a−b)2=(4a)2+(b)2−2(4a)(b)(4a - b)^2 = (4a)^2 + (b)^2 - 2(4a)(b)

    =16a2+b2−8ab= 16a^2 + b^2 - 8ab

    Answer: 16a2+b2−8ab16a^2 + b^2 - 8ab

  8. Simplify (4+1x)2+(4−1x)2\displaystyle \left(4 + \frac{1}{x}\right)^2 + \left(4 - \frac{1}{x}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (4+1x)2+(4−1x)2=2[(4)2+(1x)2]\displaystyle \left(4 + \frac{1}{x}\right)^2 + \left(4 - \frac{1}{x}\right)^2 = 2[(4)^2 + \left(\frac{1}{x}\right)^2]

    =2(16+1x2)\displaystyle = 2(16 + \frac{1}{x^2})

    =32+2x2\displaystyle = 32 + \frac{2}{x^2}

    Answer: 2(16+1x2)=32+2x2\displaystyle 2(16 + \frac{1}{x^2}) = 32 + \frac{2}{x^2}

  9. If 4m+2n=204m + 2n = 20 and 4m−2n=44m - 2n = 4, find the value of (i) mnmn (ii) 16m2+4n216m^2 + 4n^2.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (4m+2n)2−(4m−2n)2=4(4m)(2n)(4m + 2n)^2 - (4m - 2n)^2 = 4(4m)(2n)

    (20)2−(4)2=32mn(20)^2 - (4)^2 = 32mn

    400−16=32mn400 - 16 = 32mn

    mn=38432=12\displaystyle mn = \frac{384}{32} = 12

    (ii) (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (4m+2n)2+(4m−2n)2=2[(4m)2+(2n)2](4m + 2n)^2 + (4m - 2n)^2 = 2[(4m)^2 + (2n)^2]

    400+16=2(16m2+4n2)400 + 16 = 2(16m^2 + 4n^2)

    16m2+4n2=4162=208\displaystyle 16m^2 + 4n^2 = \frac{416}{2} = 208

    Answer: (i) mn=12mn = 12 (ii) 16m2+4n2=20816m^2 + 4n^2 = 208

  10. Simplify (7m+3n)2−84mn(7m + 3n)^2 - 84mn.
    3 marks
    Answer and solution

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    Consider (7m+3n)2−84mn(7m + 3n)^2 - 84mn

    =(7m+3n)2−4(7m)(3n)= (7m + 3n)^2 - 4(7m)(3n)

    =(7m−3n)2= (7m - 3n)^2

    Answer: (7m−3n)2(7m - 3n)^2

  11. If m+n=11m + n = 11 and mn=28mn = 28, find the value of (i) m2+n2m^2 + n^2 (ii) m4+n4m^4 + n^4.
    5 marks
    Answer and solution

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    (i) m2+n2=(11)2−2(28)=121−56=65m^2 + n^2 = (11)^2 - 2(28) = 121 - 56 = 65

    (ii) m4+n4=(m2)2+(n2)2m^4 + n^4 = (m^2)^2 + (n^2)^2

    =(m2+n2)2−2m2n2=(m2+n2)2−2(mn)2= (m^2 + n^2)^2 - 2m^2n^2 = (m^2 + n^2)^2 - 2(mn)^2

    =(65)2−2(28)2=4225−1568=2657= (65)^2 - 2(28)^2 = 4225 - 1568 = 2657

    Answer: (i) 6565 (ii) 26572657

  12. Find (2m+3m2+4m)2\displaystyle \left(2m + 3m^2 + \frac{4}{m}\right)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (2m+3m2+4m)2=(2m)2+(3m2)2+(4m)2+2(2m)(3m2)+2(3m2)(4m)+2(4m)(2m)\displaystyle \left(2m + 3m^2 + \frac{4}{m}\right)^2 = (2m)^2 + (3m^2)^2 + \left(\frac{4}{m}\right)^2 + 2(2m)(3m^2) + 2(3m^2)\left(\frac{4}{m}\right) + 2\left(\frac{4}{m}\right)(2m)

    =4m2+9m4+16m2+12m3+24m+16\displaystyle = 4m^2 + 9m^4 + \frac{16}{m^2} + 12m^3 + 24m + 16

    Answer: 4m2+9m4+16m2+12m3+24m+16\displaystyle 4m^2 + 9m^4 + \frac{16}{m^2} + 12m^3 + 24m + 16

  13. Expand: (i) (6a−3b−2c)2(6a - 3b - 2c)^2 (ii) (3a+5b−7c)2(3a + 5b - 7c)^2
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    (6a−3b−2c)2=(6a)2+(3b)2+(2c)2−2(6a)(3b)+2(3b)(2c)−2(2c)(6a)(6a - 3b - 2c)^2 = (6a)^2 + (3b)^2 + (2c)^2 - 2(6a)(3b) + 2(3b)(2c) - 2(2c)(6a)

    =36a2+9b2+4c2−36ab+12bc−24ca= 36a^2 + 9b^2 + 4c^2 - 36ab + 12bc - 24ca

    (ii) (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (3a+5b−7c)2=(3a)2+(5b)2+(7c)2+2(3a)(5b)−2(5b)(7c)−2(7c)(3a)(3a + 5b - 7c)^2 = (3a)^2 + (5b)^2 + (7c)^2 + 2(3a)(5b) - 2(5b)(7c) - 2(7c)(3a)

    =9a2+25b2+49c2+30ab−70bc−42ca= 9a^2 + 25b^2 + 49c^2 + 30ab - 70bc - 42ca

    Answer: (i) 36a2+9b2+4c2−36ab+12bc−24ca36a^2 + 9b^2 + 4c^2 - 36ab + 12bc - 24ca (ii) 9a2+25b2+49c2+30ab−70bc−42ca9a^2 + 25b^2 + 49c^2 + 30ab - 70bc - 42ca

  14. Find (q+7)3(q + 7)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (q+7)3=(q)3+(7)3+3(q)(7)(q+7)(q + 7)^3 = (q)^3 + (7)^3 + 3(q)(7)(q + 7)

    =q3+343+21q(q+7)= q^3 + 343 + 21q(q + 7)

    =q3+343+21q2+147q= q^3 + 343 + 21q^2 + 147q

    Answer: q3+343+21q2+147qq^3 + 343 + 21q^2 + 147q

  15. Find (4p−q)3(4p - q)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (4p−q)3=(4p)3−(q)3−3(4p)(q)(4p−q)(4p - q)^3 = (4p)^3 - (q)^3 - 3(4p)(q)(4p - q)

    =64p3−q3−12pq(4p−q)= 64p^3 - q^3 - 12pq(4p - q)

    =64p3−q3−48p2q+12pq2= 64p^3 - q^3 - 48p^2q + 12pq^2

    Answer: 64p3−q3−48p2q+12pq264p^3 - q^3 - 48p^2q + 12pq^2

  16. If n+1n=11\displaystyle n + \frac{1}{n} = 11, find the value of (i) n2+1n2\displaystyle n^2 + \frac{1}{n^2} (ii) n3+1n3\displaystyle n^3 + \frac{1}{n^3}.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    n2+1n2=(n)2+(1n)2\displaystyle n^2 + \frac{1}{n^2} = (n)^2 + \left(\frac{1}{n}\right)^2

    =(n+1n)2−2⋅n⋅1n\displaystyle = \left(n + \frac{1}{n}\right)^2 - 2 \cdot n \cdot \frac{1}{n}

    =(11)2−2=121−2=119= (11)^2 - 2 = 121 - 2 = 119

    (ii) a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    n3+1n3=(n+1n)3−3⋅n⋅1n(n+1n)\displaystyle n^3 + \frac{1}{n^3} = \left(n + \frac{1}{n}\right)^3 - 3 \cdot n \cdot \frac{1}{n}\left(n + \frac{1}{n}\right)

    =(11)3−3(11)=1331−33=1298= (11)^3 - 3(11) = 1331 - 33 = 1298

    Answer: (i) 119119 (ii) 12981298

  17. Simplify (z−2)(z2+2z+4)(z - 2)(z^2 + 2z + 4).
    1 mark
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Here a=za = z, b=2b = 2

    (z−2)(z2+2z+4)=(z)3−(2)3=z3−8(z - 2)(z^2 + 2z + 4) = (z)^3 - (2)^3 = z^3 - 8

    Answer: z3−8z^3 - 8

  18. If m−1m=8\displaystyle m - \frac{1}{m} = 8, find the value of m3−1m3\displaystyle m^3 - \frac{1}{m^3}.
    3 marks
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    Here a=ma = m, b=1m\displaystyle b = \frac{1}{m}, so ab=m⋅1m=1\displaystyle ab = m \cdot \frac{1}{m} = 1

    m3−1m3=(m−1m)3+3(1)(m−1m)\displaystyle m^3 - \frac{1}{m^3} = \left(m - \frac{1}{m}\right)^3 + 3(1)\left(m - \frac{1}{m}\right)

    =(8)3+3(8)=512+24=536= (8)^3 + 3(8) = 512 + 24 = 536

    Answer: 536536

  19. Using an identity, find the value of 13+93+73−3×1×9×71^3 + 9^3 + 7^3 - 3 \times 1 \times 9 \times 7.
    2 marks
    Answer and solution

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=1a = 1, b=9b = 9, c=7c = 7

    a+b+c=1+9+7=17a + b + c = 1 + 9 + 7 = 17

    a2+b2+c2−ab−bc−ca=1+81+49−9−63−7=52a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca = 1 + 81 + 49 - 9 - 63 - 7 = 52

    Value=17×52=884\text{Value} = 17 \times 52 = 884

    Answer: 884884

  20. Simplify (x−2y)3+(2y−6z)3+(6z−x)3(x - 2y)^3 + (2y - 6z)^3 + (6z - x)^3 without expanding the cubes.
    3 marks
    Answer and solution

    Take a=x−2y, b=2y−6z, c=6z−x\text{Take } a = x - 2y,\ b = 2y - 6z,\ c = 6z - x

    a+b+c=x−2y+2y−6z+6z−x=0a + b + c = x - 2y + 2y - 6z + 6z - x = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴(x−2y)3+(2y−6z)3+(6z−x)3=3(x−2y)(2y−6z)(6z−x)\therefore (x - 2y)^3 + (2y - 6z)^3 + (6z - x)^3 = 3(x - 2y)(2y - 6z)(6z - x)

    Answer: 3(x−2y)(2y−6z)(6z−x)3(x - 2y)(2y - 6z)(6z - x)