Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

MCQ test, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 91.1 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 5x(2x−7y)=5x(2x - 7y) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 10x2−35xy10x^2 - 35xy

    a(b−c)=ab−aca(b - c) = ab - ac

    5x(2x−7y)=(5x)(2x)−(5x)(7y)=10x2−35xy5x(2x - 7y) = (5x)(2x) - (5x)(7y) = 10x^2 - 35xy

  2. (3m−6)(4m+9)=(3m - 6)(4m + 9) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 12m2+3m−5412m^2 + 3m - 54

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (3m−6)(4m+9)=(3m)(4m)+(3m)(9)−(6)(4m)−(6)(9)(3m - 6)(4m + 9) = (3m)(4m) + (3m)(9) - (6)(4m) - (6)(9)

    =12m2+27m−24m−54=12m2+3m−54= 12m^2 + 27m - 24m - 54 = 12m^2 + 3m - 54

  3. (8a+5b)(8a−5b)=(8a + 5b)(8a - 5b) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 64a2−25b264a^2 - 25b^2

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (8a+5b)(8a−5b)=(8a)2−(5b)2(8a + 5b)(8a - 5b) = (8a)^2 - (5b)^2

    =64a2−25b2= 64a^2 - 25b^2

  4. The product (6x5+3y3)(6x5−3y3)(6x^5 + 3y^3)(6x^5 - 3y^3) is
    Answer and solution

    Answer: (D) 36x10−9y636x^{10} - 9y^6

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (6x5+3y3)(6x5−3y3)=(6x5)2−(3y3)2(6x^5 + 3y^3)(6x^5 - 3y^3) = (6x^5)^2 - (3y^3)^2 =36x10−9y6= 36x^{10} - 9y^6

  5. (3p+9q)2=(3p + 9q)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 9p2+81q2+54pq9p^2 + 81q^2 + 54pq

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (3p+9q)2=(3p)2+(9q)2+2(3p)(9q)(3p + 9q)^2 = (3p)^2 + (9q)^2 + 2(3p)(9q)

    =9p2+81q2+54pq= 9p^2 + 81q^2 + 54pq

  6. (6n+17)2\displaystyle \left(6n + \frac{1}{7}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 36n2+149+12n7\displaystyle 36n^2 + \frac{1}{49} + \frac{12n}{7}

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (6n+17)2=(6n)2+(17)2+2(6n)(17)\displaystyle \left(6n + \frac{1}{7}\right)^2 = (6n)^2 + \left(\frac{1}{7}\right)^2 + 2(6n)\left(\frac{1}{7}\right)

    =36n2+149+12n7\displaystyle = 36n^2 + \frac{1}{49} + \frac{12n}{7}

  7. (3m−2n)2=(3m - 2n)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 9m2+4n2−12mn9m^2 + 4n^2 - 12mn

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (3m−2n)2=(3m)2+(2n)2−2(3m)(2n)(3m - 2n)^2 = (3m)^2 + (2n)^2 - 2(3m)(2n)

    =9m2+4n2−12mn= 9m^2 + 4n^2 - 12mn

  8. (3m2−n5)2\displaystyle \left(\frac{3m}{2} - \frac{n}{5}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 9m24+n225−3mn5\displaystyle \frac{9m^2}{4} + \frac{n^2}{25} - \frac{3mn}{5}

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (3m2−n5)2=(3m2)2+(n5)2−2(3m2)(n5)\displaystyle \left(\frac{3m}{2} - \frac{n}{5}\right)^2 = \left(\frac{3m}{2}\right)^2 + \left(\frac{n}{5}\right)^2 - 2\left(\frac{3m}{2}\right)\left(\frac{n}{5}\right)

    =9m24+n225−3mn5\displaystyle = \frac{9m^2}{4} + \frac{n^2}{25} - \frac{3mn}{5}

  9. (7p+q)2+(7p−q)2(7p + q)^2 + (7p - q)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (C) 98p2+2q298p^2 + 2q^2

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (7p+q)2+(7p−q)2=2[(7p)2+(q)2](7p + q)^2 + (7p - q)^2 = 2[(7p)^2 + (q)^2] =98p2+2q2= 98p^2 + 2q^2

  10. (6x+9y)2−(6x−9y)2(6x + 9y)^2 - (6x - 9y)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (D) 216xy216xy

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (6x+9y)2−(6x−9y)2=4(6x)(9y)=216xy(6x + 9y)^2 - (6x - 9y)^2 = 4(6x)(9y) = 216xy

  11. If m+n=14m + n = 14 and m−n=12m - n = 12, then mn=mn =
    Answer and solution

    Answer: (D) 1313

    (m+n)2−(m−n)2=4mn(m + n)^2 - (m - n)^2 = 4mn

    142−122=4mn14^2 - 12^2 = 4mn

    196−144=4mn⇒mn=524=13\displaystyle 196 - 144 = 4mn \Rightarrow mn = \frac{52}{4} = 13

  12. If (4a+b)2−kab=(4a−b)2(4a + b)^2 - kab = (4a - b)^2, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (A) 1616

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    4ab=4(4a)(b)=16ab4ab = 4(4a)(b) = 16ab

    k=16k = 16

  13. If m−n=9m - n = 9 and mn=10mn = 10, then (m+n)2=(m + n)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 121121

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    (m+n)2=(9)2+4(10)=81+40=121(m + n)^2 = (9)^2 + 4(10) = 81 + 40 = 121

  14. If z+1z=16\displaystyle z + \frac{1}{z} = 16, then z2+1z2=\displaystyle z^2 + \frac{1}{z^2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 254254

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab, with ab=z⋅1z=1\displaystyle ab = z \cdot \frac{1}{z} = 1

    =(16)2−2=256−2=254= (16)^2 - 2 = 256 - 2 = 254

  15. If a−b=4a - b = 4 and ab=32ab = 32, then a2+b2=a^2 + b^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 8080

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab

    a2+b2=(4)2+2(32)=16+64=80a^2 + b^2 = (4)^2 + 2(32) = 16 + 64 = 80

  16. The expansion of (6a+4b+5c)2(6a + 4b + 5c)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 36a2+16b2+25c2+48ab+40bc+60ca36a^2 + 16b^2 + 25c^2 + 48ab + 40bc + 60ca

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (6a+4b+5c)2=(6a)2+(4b)2+(5c)2+2(6a)(4b)+2(4b)(5c)+2(5c)(6a)(6a + 4b + 5c)^2 = (6a)^2 + (4b)^2 + (5c)^2 + 2(6a)(4b) + 2(4b)(5c) + 2(5c)(6a)

  17. (2a+4b−5c)2=(2a + 4b - 5c)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 4a2+16b2+25c2+16ab−40bc−20ca4a^2 + 16b^2 + 25c^2 + 16ab - 40bc - 20ca

    (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (2a+4b−5c)2=(2a)2+(4b)2+(5c)2+2(2a)(4b)−2(4b)(5c)−2(5c)(2a)(2a + 4b - 5c)^2 = (2a)^2 + (4b)^2 + (5c)^2 + 2(2a)(4b) - 2(4b)(5c) - 2(5c)(2a)

  18. The coefficient of zxzx in (5x−6y−z)2(5x - 6y - z)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −10-10

    (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    The zxzx term is −2(z)(5x)=−10zx- 2(z)(5x) = -10zx, so the coefficient is −10-10.

  19. The expansion of (3z+2)3(3z + 2)^3 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 27z3+8+54z2+36z27z^3 + 8 + 54z^2 + 36z

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (3z+2)3=(3z)3+(2)3+3(3z)(2)(3z+2)(3z + 2)^3 = (3z)^3 + (2)^3 + 3(3z)(2)(3z + 2)

    =27z3+8+54z2+36z= 27z^3 + 8 + 54z^2 + 36z

  20. (2t−5)3(2t - 5)^3 equals
    Answer and solution

    Answer: (A) 8t3−125−60t2+150t8t^3 - 125 - 60t^2 + 150t

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (2t−5)3=(2t)3−(5)3−3(2t)(5)(2t−5)(2t - 5)^3 = (2t)^3 - (5)^3 - 3(2t)(5)(2t - 5)

    =8t3−125−60t2+150t= 8t^3 - 125 - 60t^2 + 150t

  21. The product (3m+4)(9m2−12m+16)(3m + 4)(9m^2 - 12m + 16) is
    Answer and solution

    Answer: (C) 27m3+6427m^3 + 64

    a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Here a=3ma = 3m, b=4b = 4: (3m+4)(9m2−12m+16)=(3m)3+(4)3=27m3+64(3m + 4)(9m^2 - 12m + 16) = (3m)^3 + (4)^3 = 27m^3 + 64

  22. If x+y=13x + y = 13 and xy=36xy = 36, then x3+y3=x^3 + y^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 793793

    a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    =(13)3−3(36)(13)=2197−1404=793= (13)^3 - 3(36)(13) = 2197 - 1404 = 793

  23. If x−y=6x - y = 6 and xy=16xy = 16, then x3−y3=x^3 - y^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 504504

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    =(6)3+3(16)(6)=216+288=504= (6)^3 + 3(16)(6) = 216 + 288 = 504

  24. The product (2p+3q+5)(4p2+9q2+25−6pq−15q−10p)(2p + 3q + 5)(4p^2 + 9q^2 + 25 - 6pq - 15q - 10p) is
    Answer and solution

    Answer: (B) 8p3+27q3+125−90pq8p^3 + 27q^3 + 125 - 90pq

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=2pa = 2p, b=3qb = 3q, c=5c = 5

    =8p3+27q3+125−90pq= 8p^3 + 27q^3 + 125 - 90pq

  25. (−5)3+23+33=(-5)^3 + 2^3 + 3^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) −90-90

    Take a=−5, b=2, c=3\text{Take } a = -5,\ b = 2,\ c = 3

    a+b+c=−5+2+3=0a + b + c = -5 + 2 + 3 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴(−5)3+23+33=3(−5)(2)(3)=−90\therefore (-5)^3 + 2^3 + 3^3 = 3(-5)(2)(3) = -90