Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

MCQ test, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.3 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 3x(8x−2y)3x(8x - 2y) equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 24x2−6xy24x^2 - 6xy

    a(b−c)=ab−aca(b - c) = ab - ac

    3x(8x−2y)=(3x)(8x)−(3x)(2y)=24x2−6xy3x(8x - 2y) = (3x)(8x) - (3x)(2y) = 24x^2 - 6xy

  2. (3p−7)(p+6)(3p - 7)(p + 6) equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 3p2+11p−423p^2 + 11p - 42

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (3p−7)(p+6)=(3p)(p)+(3p)(6)−(7)(p)−(7)(6)(3p - 7)(p + 6) = (3p)(p) + (3p)(6) - (7)(p) - (7)(6)

    =3p2+18p−7p−42=3p2+11p−42= 3p^2 + 18p - 7p - 42 = 3p^2 + 11p - 42

  3. The product (a+2b)(a−2b)(a + 2b)(a - 2b) is
    Answer and solution

    Answer: (B) a2−4b2a^2 - 4b^2

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (a+2b)(a−2b)=(a)2−(2b)2(a + 2b)(a - 2b) = (a)^2 - (2b)^2

    =a2−4b2= a^2 - 4b^2

  4. (4m4+5n3)(4m4−5n3)=(4m^4 + 5n^3)(4m^4 - 5n^3) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 16m8−25n616m^8 - 25n^6

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (4m4+5n3)(4m4−5n3)=(4m4)2−(5n3)2(4m^4 + 5n^3)(4m^4 - 5n^3) = (4m^4)^2 - (5n^3)^2 =16m8−25n6= 16m^8 - 25n^6

  5. The expansion of (9m+3n)2(9m + 3n)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 81m2+9n2+54mn81m^2 + 9n^2 + 54mn

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (9m+3n)2=(9m)2+(3n)2+2(9m)(3n)(9m + 3n)^2 = (9m)^2 + (3n)^2 + 2(9m)(3n)

    =81m2+9n2+54mn= 81m^2 + 9n^2 + 54mn

  6. In the expansion of (3m+8n)2(3m + 8n)^2, the coefficient of mnmn is
    Answer and solution

    Answer: (D) 4848

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    2ab=2(3m)(8n)=48mn2ab = 2(3m)(8n) = 48mn

    So the coefficient of mnmn is 4848.

  7. (7p−3q)2(7p - 3q)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (B) 49p2+9q2−42pq49p^2 + 9q^2 - 42pq

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (7p−3q)2=(7p)2+(3q)2−2(7p)(3q)(7p - 3q)^2 = (7p)^2 + (3q)^2 - 2(7p)(3q)

    =49p2+9q2−42pq= 49p^2 + 9q^2 - 42pq

  8. (3p2−5q4)2=\displaystyle \left(\frac{3p}{2} - \frac{5q}{4}\right)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 9p24+25q216−15pq4\displaystyle \frac{9p^2}{4} + \frac{25q^2}{16} - \frac{15pq}{4}

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (3p2−5q4)2=(3p2)2+(5q4)2−2(3p2)(5q4)\displaystyle \left(\frac{3p}{2} - \frac{5q}{4}\right)^2 = \left(\frac{3p}{2}\right)^2 + \left(\frac{5q}{4}\right)^2 - 2\left(\frac{3p}{2}\right)\left(\frac{5q}{4}\right)

    =9p24+25q216−15pq4\displaystyle = \frac{9p^2}{4} + \frac{25q^2}{16} - \frac{15pq}{4}

  9. (2+6y)2+(2−6y)2=\displaystyle \left(2 + \frac{6}{y}\right)^2 + \left(2 - \frac{6}{y}\right)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 8+72y2\displaystyle 8 + \frac{72}{y^2}

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (2+6y)2+(2−6y)2=2[(2)2+(6y)2]\displaystyle \left(2 + \frac{6}{y}\right)^2 + \left(2 - \frac{6}{y}\right)^2 = 2[(2)^2 + \left(\frac{6}{y}\right)^2] =8+72y2\displaystyle = 8 + \frac{72}{y^2}

  10. (7x+5y)2−(7x−5y)2=(7x + 5y)^2 - (7x - 5y)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 140xy140xy

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (7x+5y)2−(7x−5y)2=4(7x)(5y)=140xy(7x + 5y)^2 - (7x - 5y)^2 = 4(7x)(5y) = 140xy

  11. If x+y=6x + y = 6 and x−y=4x - y = 4, then xy=xy =
    Answer and solution

    Answer: (C) 55

    (x+y)2−(x−y)2=4xy(x + y)^2 - (x - y)^2 = 4xy

    62−42=4xy6^2 - 4^2 = 4xy

    36−16=4xy⇒xy=204=5\displaystyle 36 - 16 = 4xy \Rightarrow xy = \frac{20}{4} = 5

  12. If (6x−4y)2+kxy=(6x+4y)2(6x - 4y)^2 + kxy = (6x + 4y)^2, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (C) 9696

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    4ab=4(6x)(4y)=96xy4ab = 4(6x)(4y) = 96xy

    k=96k = 96

  13. If m+n=12m + n = 12 and mn=35mn = 35, then (m−n)2=(m - n)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    (m−n)2=(12)2−4(35)=144−140=4(m - n)^2 = (12)^2 - 4(35) = 144 - 140 = 4

  14. If m−1m=9\displaystyle m - \frac{1}{m} = 9, then m2+1m2=\displaystyle m^2 + \frac{1}{m^2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 8383

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab, with ab=m⋅1m=1\displaystyle ab = m \cdot \frac{1}{m} = 1

    =(9)2+2=81+2=83= (9)^2 + 2 = 81 + 2 = 83

  15. If a+b=18a + b = 18 and ab=80ab = 80, then a2+b2=a^2 + b^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 164164

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    a2+b2=(18)2−2(80)=324−160=164a^2 + b^2 = (18)^2 - 2(80) = 324 - 160 = 164

  16. In the expansion of (7x+4y+z)2(7x + 4y + z)^2, the coefficient of zxzx is
    Answer and solution

    Answer: (C) 1414

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    The zxzx term is 2(z)(7x)=14zx2(z)(7x) = 14zx, so the coefficient is 1414.

  17. (p−5q+7r)2(p - 5q + 7r)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (B) p2+25q2+49r2−10pq−70qr+14rpp^2 + 25q^2 + 49r^2 - 10pq - 70qr + 14rp

    (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    (p−5q+7r)2=(p)2+(5q)2+(7r)2−2(p)(5q)−2(5q)(7r)+2(7r)(p)(p - 5q + 7r)^2 = (p)^2 + (5q)^2 + (7r)^2 - 2(p)(5q) - 2(5q)(7r) + 2(7r)(p)

  18. The coefficient of qrqr in (p+7q−3r)2(p + 7q - 3r)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −42-42

    (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    The qrqr term is −2(7q)(3r)=−42qr- 2(7q)(3r) = -42qr, so the coefficient is −42-42.

  19. (2x+4)3=(2x + 4)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 8x3+64+48x2+96x8x^3 + 64 + 48x^2 + 96x

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (2x+4)3=(2x)3+(4)3+3(2x)(4)(2x+4)(2x + 4)^3 = (2x)^3 + (4)^3 + 3(2x)(4)(2x + 4)

    =8x3+64+48x2+96x= 8x^3 + 64 + 48x^2 + 96x

  20. (2m−n)3=(2m - n)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 8m3−n3−12m2n+6mn28m^3 - n^3 - 12m^2n + 6mn^2

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (2m−n)3=(2m)3−(n)3−3(2m)(n)(2m−n)(2m - n)^3 = (2m)^3 - (n)^3 - 3(2m)(n)(2m - n)

    =8m3−n3−12m2n+6mn2= 8m^3 - n^3 - 12m^2n + 6mn^2

  21. (3t+5)(9t2−15t+25)=(3t + 5)(9t^2 - 15t + 25) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 27t3+12527t^3 + 125

    a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Here a=3ta = 3t, b=5b = 5: (3t+5)(9t2−15t+25)=(3t)3+(5)3=27t3+125(3t + 5)(9t^2 - 15t + 25) = (3t)^3 + (5)^3 = 27t^3 + 125

  22. If x+y=14x + y = 14 and xy=48xy = 48, then x3+y3=x^3 + y^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 728728

    a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    =(14)3−3(48)(14)=2744−2016=728= (14)^3 - 3(48)(14) = 2744 - 2016 = 728

  23. (4t−3)(16t2+12t+9)=(4t - 3)(16t^2 + 12t + 9) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 64t3−2764t^3 - 27

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    (4t−3)(16t2+12t+9)=(4t)3−(3)3=64t3−27(4t - 3)(16t^2 + 12t + 9) = (4t)^3 - (3)^3 = 64t^3 - 27

  24. (4m+3n+2)(16m2+9n2+4−12mn−6n−8m)=(4m + 3n + 2)(16m^2 + 9n^2 + 4 - 12mn - 6n - 8m) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 64m3+27n3+8−72mn64m^3 + 27n^3 + 8 - 72mn

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=4ma = 4m, b=3nb = 3n, c=2c = 2

    =64m3+27n3+8−72mn= 64m^3 + 27n^3 + 8 - 72mn

  25. The value of 43+(−10)3+634^3 + (-10)^3 + 6^3 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −720-720

    Take a=4, b=−10, c=6\text{Take } a = 4,\ b = -10,\ c = 6

    a+b+c=4−10+6=0a + b + c = 4 - 10 + 6 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴43+(−10)3+63=3(4)(−10)(6)=−720\therefore 4^3 + (-10)^3 + 6^3 = 3(4)(-10)(6) = -720