Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 88.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Simplify (6p−3q)×9p(6p - 3q) \times 9p.
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)c=ac−bc(a - b)c = ac - bc

    (6p−3q)×9p=(6p)(9p)−(3q)(9p)(6p - 3q) \times 9p = (6p)(9p) - (3q)(9p)

    =54p2−27pq= 54p^2 - 27pq

    Answer: 54p2−27pq54p^2 - 27pq

  2. Expand (4p−2q)(2p+7q)(4p - 2q)(2p + 7q).
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (4p−2q)(2p+7q)=(4p)(2p)+(4p)(7q)−(2q)(2p)−(2q)(7q)(4p - 2q)(2p + 7q) = (4p)(2p) + (4p)(7q) - (2q)(2p) - (2q)(7q)

    =8p2+28pq−4pq−14q2= 8p^2 + 28pq - 4pq - 14q^2

    =8p2+24pq−14q2= 8p^2 + 24pq - 14q^2

    Answer: 8p2+24pq−14q28p^2 + 24pq - 14q^2

  3. Simplify (7x−y)(7x+y)(7x - y)(7x + y) using an identity.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (7x−y)(7x+y)=(7x)2−(y)2(7x - y)(7x + y) = (7x)^2 - (y)^2

    =49x2−y2= 49x^2 - y^2

    Answer: 49x2−y249x^2 - y^2

  4. Find the product (5a4+5b2)(5a4−5b2)(5a^4 + 5b^2)(5a^4 - 5b^2).
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (5a4+5b2)(5a4−5b2)=(5a4)2−(5b2)2(5a^4 + 5b^2)(5a^4 - 5b^2) = (5a^4)^2 - (5b^2)^2

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n: (5a4)2=25a8(5a^4)^2 = 25a^8 and (5b2)2=25b4(5b^2)^2 = 25b^4

    =25a8−25b4= 25a^8 - 25b^4

    Answer: 25a8−25b425a^8 - 25b^4

  5. Find (3x+y)2(3x + y)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (3x+y)2=(3x)2+(y)2+2(3x)(y)(3x + y)^2 = (3x)^2 + (y)^2 + 2(3x)(y)

    =9x2+y2+6xy= 9x^2 + y^2 + 6xy

    Answer: 9x2+y2+6xy9x^2 + y^2 + 6xy

  6. Evaluate (5y+19)2\displaystyle \left(5y + \frac{1}{9}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (5y+19)2=(5y)2+(19)2+2(5y)(19)\displaystyle \left(5y + \frac{1}{9}\right)^2 = (5y)^2 + \left(\frac{1}{9}\right)^2 + 2(5y)\left(\frac{1}{9}\right)

    =25y2+181+10y9\displaystyle = 25y^2 + \frac{1}{81} + \frac{10y}{9}

    Answer: 25y2+181+10y9\displaystyle 25y^2 + \frac{1}{81} + \frac{10y}{9}

  7. (6p−9q)2=(6p - 9q)^2 = ____
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (6p−9q)2=(6p)2+(9q)2−2(6p)(9q)(6p - 9q)^2 = (6p)^2 + (9q)^2 - 2(6p)(9q)

    =36p2+81q2−108pq= 36p^2 + 81q^2 - 108pq

    Answer: 36p2+81q2−108pq36p^2 + 81q^2 - 108pq

  8. Simplify (2p+4q)2+(2p−4q)2(2p + 4q)^2 + (2p - 4q)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (2p+4q)2+(2p−4q)2=2[(2p)2+(4q)2](2p + 4q)^2 + (2p - 4q)^2 = 2[(2p)^2 + (4q)^2]

    =2(4p2+16q2)= 2(4p^2 + 16q^2)

    =8p2+32q2= 8p^2 + 32q^2

    Answer: 2(4p2+16q2)=8p2+32q22(4p^2 + 16q^2) = 8p^2 + 32q^2

  9. If 3x+4y=283x + 4y = 28 and 3x−4y=203x - 4y = 20, find the value of (i) xyxy (ii) 9x2+16y29x^2 + 16y^2.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (3x+4y)2−(3x−4y)2=4(3x)(4y)(3x + 4y)^2 - (3x - 4y)^2 = 4(3x)(4y)

    (28)2−(20)2=48xy(28)^2 - (20)^2 = 48xy

    784−400=48xy784 - 400 = 48xy

    xy=38448=8\displaystyle xy = \frac{384}{48} = 8

    (ii) (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (3x+4y)2+(3x−4y)2=2[(3x)2+(4y)2](3x + 4y)^2 + (3x - 4y)^2 = 2[(3x)^2 + (4y)^2]

    784+400=2(9x2+16y2)784 + 400 = 2(9x^2 + 16y^2)

    9x2+16y2=11842=592\displaystyle 9x^2 + 16y^2 = \frac{1184}{2} = 592

    Answer: (i) xy=8xy = 8 (ii) 9x2+16y2=5929x^2 + 16y^2 = 592

  10. Simplify (8p+6q)2−192pq(8p + 6q)^2 - 192pq.
    3 marks
    Answer and solution

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    Consider (8p+6q)2−192pq(8p + 6q)^2 - 192pq

    =(8p+6q)2−4(8p)(6q)= (8p + 6q)^2 - 4(8p)(6q)

    =(8p−6q)2= (8p - 6q)^2

    Answer: (8p−6q)2(8p - 6q)^2

  11. If r+1r=7\displaystyle r + \frac{1}{r} = 7, find the value of (i) r2+1r2\displaystyle r^2 + \frac{1}{r^2} (ii) (r−1r)2\displaystyle \left(r - \frac{1}{r}\right)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    (i) r2+1r2=(r)2+(1r)2\displaystyle r^2 + \frac{1}{r^2} = (r)^2 + \left(\frac{1}{r}\right)^2

    =(r+1r)2−2⋅r⋅1r\displaystyle = \left(r + \frac{1}{r}\right)^2 - 2 \cdot r \cdot \frac{1}{r}

    =(7)2−2=49−2=47= (7)^2 - 2 = 49 - 2 = 47

    (ii) (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (r−1r)2=r2+1r2−2⋅r⋅1r\displaystyle \left(r - \frac{1}{r}\right)^2 = r^2 + \frac{1}{r^2} - 2 \cdot r \cdot \frac{1}{r}

    =47−2=45= 47 - 2 = 45

    Answer: (i) 4747 (ii) 4545

  12. Find (7a+2b+6c)2(7a + 2b + 6c)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (7a+2b+6c)2=(7a)2+(2b)2+(6c)2+2(7a)(2b)+2(2b)(6c)+2(6c)(7a)(7a + 2b + 6c)^2 = (7a)^2 + (2b)^2 + (6c)^2 + 2(7a)(2b) + 2(2b)(6c) + 2(6c)(7a)

    =49a2+4b2+36c2+28ab+24bc+84ca= 49a^2 + 4b^2 + 36c^2 + 28ab + 24bc + 84ca

    Answer: 49a2+4b2+36c2+28ab+24bc+84ca49a^2 + 4b^2 + 36c^2 + 28ab + 24bc + 84ca

  13. Expand: (i) (3p−q+6r)2(3p - q + 6r)^2 (ii) (4p+7q−2r)2(4p + 7q - 2r)^2
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    (3p−q+6r)2=(3p)2+(q)2+(6r)2−2(3p)(q)−2(q)(6r)+2(6r)(3p)(3p - q + 6r)^2 = (3p)^2 + (q)^2 + (6r)^2 - 2(3p)(q) - 2(q)(6r) + 2(6r)(3p)

    =9p2+q2+36r2−6pq−12qr+36rp= 9p^2 + q^2 + 36r^2 - 6pq - 12qr + 36rp

    (ii) (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (4p+7q−2r)2=(4p)2+(7q)2+(2r)2+2(4p)(7q)−2(7q)(2r)−2(2r)(4p)(4p + 7q - 2r)^2 = (4p)^2 + (7q)^2 + (2r)^2 + 2(4p)(7q) - 2(7q)(2r) - 2(2r)(4p)

    =16p2+49q2+4r2+56pq−28qr−16rp= 16p^2 + 49q^2 + 4r^2 + 56pq - 28qr - 16rp

    Answer: (i) 9p2+q2+36r2−6pq−12qr+36rp9p^2 + q^2 + 36r^2 - 6pq - 12qr + 36rp (ii) 16p2+49q2+4r2+56pq−28qr−16rp16p^2 + 49q^2 + 4r^2 + 56pq - 28qr - 16rp

  14. Expand (4y+1)3(4y + 1)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (4y+1)3=(4y)3+(1)3+3(4y)(1)(4y+1)(4y + 1)^3 = (4y)^3 + (1)^3 + 3(4y)(1)(4y + 1)

    =64y3+1+12y(4y+1)= 64y^3 + 1 + 12y(4y + 1)

    =64y3+1+48y2+12y= 64y^3 + 1 + 48y^2 + 12y

    Answer: 64y3+1+48y2+12y64y^3 + 1 + 48y^2 + 12y

  15. Find (4x−1)3(4x - 1)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (4x−1)3=(4x)3−(1)3−3(4x)(1)(4x−1)(4x - 1)^3 = (4x)^3 - (1)^3 - 3(4x)(1)(4x - 1)

    =64x3−1−12x(4x−1)= 64x^3 - 1 - 12x(4x - 1)

    =64x3−1−48x2+12x= 64x^3 - 1 - 48x^2 + 12x

    Answer: 64x3−1−48x2+12x64x^3 - 1 - 48x^2 + 12x

  16. If m+n=15m + n = 15 and mn=56mn = 56, find the value of (i) m2+n2m^2 + n^2 (ii) m3+n3m^3 + n^3.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    m2+n2=(15)2−2(56)=225−112=113m^2 + n^2 = (15)^2 - 2(56) = 225 - 112 = 113

    (ii) a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    m3+n3=(15)3−3(56)(15)m^3 + n^3 = (15)^3 - 3(56)(15)

    =3375−2520=855= 3375 - 2520 = 855

    Check with a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2): (15)(113−56)=15×57=855(15)(113 - 56) = 15 \times 57 = 855

    Answer: (i) 113113 (ii) 855855

  17. Find the product (2x−3)(4x2+6x+9)(2x - 3)(4x^2 + 6x + 9).
    1 mark
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Here a=2xa = 2x, b=3b = 3

    (2x−3)(4x2+6x+9)=(2x)3−(3)3=8x3−27(2x - 3)(4x^2 + 6x + 9) = (2x)^3 - (3)^3 = 8x^3 - 27

    Answer: 8x3−278x^3 - 27

  18. If p−q=4p - q = 4 and pq=60pq = 60, find the value of p3−q3p^3 - q^3.
    3 marks
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    p3−q3=(4)3+3(60)(4)p^3 - q^3 = (4)^3 + 3(60)(4)

    =64+720=784= 64 + 720 = 784

    Answer: 784784

  19. Using an identity, find the product (2m+4n+5)(4m2+16n2+25−8mn−20n−10m)(2m + 4n + 5)(4m^2 + 16n^2 + 25 - 8mn - 20n - 10m).
    2 marks
    Answer and solution

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=2ma = 2m, b=4nb = 4n, c=5c = 5

    =(2m)3+(4n)3+(5)3−3(2m)(4n)(5)= (2m)^3 + (4n)^3 + (5)^3 - 3(2m)(4n)(5)

    =8m3+64n3+125−120mn= 8m^3 + 64n^3 + 125 - 120mn

    Answer: 8m3+64n3+125−120mn8m^3 + 64n^3 + 125 - 120mn

  20. Without finding the cubes, find the value of 123−73−5312^3 - 7^3 - 5^3.
    3 marks
    Answer and solution

    Take a=12, b=−7, c=−5\text{Take } a = 12,\ b = -7,\ c = -5

    a+b+c=12−7−5=0a + b + c = 12 - 7 - 5 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴123−73−53=3(12)(−7)(−5)=1260\therefore 12^3 - 7^3 - 5^3 = 3(12)(-7)(-5) = 1260

    Answer: 12601260