Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

MCQ test, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 91.2 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. (6p+8q)×3p(6p + 8q) \times 3p equals
    Answer and solution

    Answer: (B) 18p2+24pq18p^2 + 24pq

    (a+b)c=ac+bc(a + b)c = ac + bc

    (6p+8q)×3p=(6p)(3p)+(8q)(3p)=18p2+24pq(6p + 8q) \times 3p = (6p)(3p) + (8q)(3p) = 18p^2 + 24pq

  2. (4p−8)(3p+2)(4p - 8)(3p + 2) equals
    Answer and solution

    Answer: (A) 12p2−16p−1612p^2 - 16p - 16

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (4p−8)(3p+2)=(4p)(3p)+(4p)(2)−(8)(3p)−(8)(2)(4p - 8)(3p + 2) = (4p)(3p) + (4p)(2) - (8)(3p) - (8)(2)

    =12p2+8p−24p−16=12p2−16p−16= 12p^2 + 8p - 24p - 16 = 12p^2 - 16p - 16

  3. The product (p+9q)(p−9q)(p + 9q)(p - 9q) is
    Answer and solution

    Answer: (B) p2−81q2p^2 - 81q^2

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (p+9q)(p−9q)=(p)2−(9q)2(p + 9q)(p - 9q) = (p)^2 - (9q)^2

    =p2−81q2= p^2 - 81q^2

  4. The product (3m3+5n4)(3m3−5n4)(3m^3 + 5n^4)(3m^3 - 5n^4) is
    Answer and solution

    Answer: (C) 9m6−25n89m^6 - 25n^8

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (3m3+5n4)(3m3−5n4)=(3m3)2−(5n4)2(3m^3 + 5n^4)(3m^3 - 5n^4) = (3m^3)^2 - (5n^4)^2 =9m6−25n8= 9m^6 - 25n^8

  5. The expansion of (2a+9b)2(2a + 9b)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 4a2+81b2+36ab4a^2 + 81b^2 + 36ab

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (2a+9b)2=(2a)2+(9b)2+2(2a)(9b)(2a + 9b)^2 = (2a)^2 + (9b)^2 + 2(2a)(9b)

    =4a2+81b2+36ab= 4a^2 + 81b^2 + 36ab

  6. (3q+19)2\displaystyle \left(3q + \frac{1}{9}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (D) 9q2+181+2q3\displaystyle 9q^2 + \frac{1}{81} + \frac{2q}{3}

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (3q+19)2=(3q)2+(19)2+2(3q)(19)\displaystyle \left(3q + \frac{1}{9}\right)^2 = (3q)^2 + \left(\frac{1}{9}\right)^2 + 2(3q)\left(\frac{1}{9}\right)

    =9q2+181+2q3\displaystyle = 9q^2 + \frac{1}{81} + \frac{2q}{3}

  7. (7x−2y)2(7x - 2y)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 49x2+4y2−28xy49x^2 + 4y^2 - 28xy

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (7x−2y)2=(7x)2+(2y)2−2(7x)(2y)(7x - 2y)^2 = (7x)^2 + (2y)^2 - 2(7x)(2y)

    =49x2+4y2−28xy= 49x^2 + 4y^2 - 28xy

  8. (3a2−7b5)2\displaystyle \left(\frac{3a}{2} - \frac{7b}{5}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (A) 9a24+49b225−21ab5\displaystyle \frac{9a^2}{4} + \frac{49b^2}{25} - \frac{21ab}{5}

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (3a2−7b5)2=(3a2)2+(7b5)2−2(3a2)(7b5)\displaystyle \left(\frac{3a}{2} - \frac{7b}{5}\right)^2 = \left(\frac{3a}{2}\right)^2 + \left(\frac{7b}{5}\right)^2 - 2\left(\frac{3a}{2}\right)\left(\frac{7b}{5}\right)

    =9a24+49b225−21ab5\displaystyle = \frac{9a^2}{4} + \frac{49b^2}{25} - \frac{21ab}{5}

  9. (5a+2b)2+(5a−2b)2(5a + 2b)^2 + (5a - 2b)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (D) 50a2+8b250a^2 + 8b^2

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (5a+2b)2+(5a−2b)2=2[(5a)2+(2b)2](5a + 2b)^2 + (5a - 2b)^2 = 2[(5a)^2 + (2b)^2] =50a2+8b2= 50a^2 + 8b^2

  10. (m+3n)2−(m−3n)2(m + 3n)^2 - (m - 3n)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (B) 12mn12mn

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (m+3n)2−(m−3n)2=4(m)(3n)=12mn(m + 3n)^2 - (m - 3n)^2 = 4(m)(3n) = 12mn

  11. If x+y=22x + y = 22 and x−y=2x - y = 2, then xy=xy =
    Answer and solution

    Answer: (C) 120120

    (x+y)2−(x−y)2=4xy(x + y)^2 - (x - y)^2 = 4xy

    222−22=4xy22^2 - 2^2 = 4xy

    484−4=4xy⇒xy=4804=120\displaystyle 484 - 4 = 4xy \Rightarrow xy = \frac{480}{4} = 120

  12. If (8m+9n)2−kmn=(8m−9n)2(8m + 9n)^2 - kmn = (8m - 9n)^2, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (A) 288288

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    4ab=4(8m)(9n)=288mn4ab = 4(8m)(9n) = 288mn

    k=288k = 288

  13. If m−n=7m - n = 7 and mn=60mn = 60, then (m+n)2=(m + n)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 289289

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    (m+n)2=(7)2+4(60)=49+240=289(m + n)^2 = (7)^2 + 4(60) = 49 + 240 = 289

  14. If y−1y=7\displaystyle y - \frac{1}{y} = 7, then y2+1y2=\displaystyle y^2 + \frac{1}{y^2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 5151

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab, with ab=y⋅1y=1\displaystyle ab = y \cdot \frac{1}{y} = 1

    =(7)2+2=49+2=51= (7)^2 + 2 = 49 + 2 = 51

  15. If x−y=2x - y = 2 and xy=35xy = 35, then x2+y2=x^2 + y^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 7474

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab

    x2+y2=(2)2+2(35)=4+70=74x^2 + y^2 = (2)^2 + 2(35) = 4 + 70 = 74

  16. The expansion of (6x+y+4z)2(6x + y + 4z)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 36x2+y2+16z2+12xy+8yz+48zx36x^2 + y^2 + 16z^2 + 12xy + 8yz + 48zx

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (6x+y+4z)2=(6x)2+(y)2+(4z)2+2(6x)(y)+2(y)(4z)+2(4z)(6x)(6x + y + 4z)^2 = (6x)^2 + (y)^2 + (4z)^2 + 2(6x)(y) + 2(y)(4z) + 2(4z)(6x)

  17. (6a−7b+5c)2(6a - 7b + 5c)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (B) 36a2+49b2+25c2−84ab−70bc+60ca36a^2 + 49b^2 + 25c^2 - 84ab - 70bc + 60ca

    (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    (6a−7b+5c)2=(6a)2+(7b)2+(5c)2−2(6a)(7b)−2(7b)(5c)+2(5c)(6a)(6a - 7b + 5c)^2 = (6a)^2 + (7b)^2 + (5c)^2 - 2(6a)(7b) - 2(7b)(5c) + 2(5c)(6a)

  18. The coefficient of xyxy in (5x+3y−z)2(5x + 3y - z)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 3030

    (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    The xyxy term is +2(5x)(3y)=30xy+ 2(5x)(3y) = 30xy, so the coefficient is 3030.

  19. The expansion of (2m+3)3(2m + 3)^3 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 8m3+27+36m2+54m8m^3 + 27 + 36m^2 + 54m

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (2m+3)3=(2m)3+(3)3+3(2m)(3)(2m+3)(2m + 3)^3 = (2m)^3 + (3)^3 + 3(2m)(3)(2m + 3)

    =8m3+27+36m2+54m= 8m^3 + 27 + 36m^2 + 54m

  20. (z−7)3(z - 7)^3 equals
    Answer and solution

    Answer: (D) z3−343−21z2+147zz^3 - 343 - 21z^2 + 147z

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (z−7)3=(z)3−(7)3−3(z)(7)(z−7)(z - 7)^3 = (z)^3 - (7)^3 - 3(z)(7)(z - 7)

    =z3−343−21z2+147z= z^3 - 343 - 21z^2 + 147z

  21. The product (x+6)(x2−6x+36)(x + 6)(x^2 - 6x + 36) is
    Answer and solution

    Answer: (B) x3+216x^3 + 216

    a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Here a=xa = x, b=6b = 6: (x+6)(x2−6x+36)=(x)3+(6)3=x3+216(x + 6)(x^2 - 6x + 36) = (x)^3 + (6)^3 = x^3 + 216

  22. If p+q=12p + q = 12 and pq=32pq = 32, then p3+q3=p^3 + q^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 576576

    a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    =(12)3−3(32)(12)=1728−1152=576= (12)^3 - 3(32)(12) = 1728 - 1152 = 576

  23. If m−n=3m - n = 3 and mn=40mn = 40, then m3−n3=m^3 - n^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 387387

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    =(3)3+3(40)(3)=27+360=387= (3)^3 + 3(40)(3) = 27 + 360 = 387

  24. The product (3x+y+2)(9x2+y2+4−3xy−2y−6x)(3x + y + 2)(9x^2 + y^2 + 4 - 3xy - 2y - 6x) is
    Answer and solution

    Answer: (A) 27x3+y3+8−18xy27x^3 + y^3 + 8 - 18xy

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=3xa = 3x, b=yb = y, c=2c = 2

    =27x3+y3+8−18xy= 27x^3 + y^3 + 8 - 18xy

  25. 113−43−73=11^3 - 4^3 - 7^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 924924

    Take a=11, b=−4, c=−7\text{Take } a = 11,\ b = -4,\ c = -7

    a+b+c=11−4−7=0a + b + c = 11 - 4 - 7 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴113−43−73=3(11)(−4)(−7)=924\therefore 11^3 - 4^3 - 7^3 = 3(11)(-4)(-7) = 924