Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Expand (3m+7n)×7m(3m + 7n) \times 7m.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)c=ac+bc(a + b)c = ac + bc

    (3m+7n)×7m=(3m)(7m)+(7n)(7m)(3m + 7n) \times 7m = (3m)(7m) + (7n)(7m)

    =21m2+49mn= 21m^2 + 49mn

    Answer: 21m2+49mn21m^2 + 49mn

  2. Find the product (5x−y)(4x−9y)(5x - y)(4x - 9y).
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)(c−d)=ac−ad−bc+bd(a - b)(c - d) = ac - ad - bc + bd

    (5x−y)(4x−9y)=(5x)(4x)−(5x)(9y)−(y)(4x)+(y)(9y)(5x - y)(4x - 9y) = (5x)(4x) - (5x)(9y) - (y)(4x) + (y)(9y)

    =20x2−45xy−4xy+9y2= 20x^2 - 45xy - 4xy + 9y^2

    =20x2−49xy+9y2= 20x^2 - 49xy + 9y^2

    Answer: 20x2−49xy+9y220x^2 - 49xy + 9y^2

  3. Find the product (2m−8n)(2m+8n)(2m - 8n)(2m + 8n).
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (2m−8n)(2m+8n)=(2m)2−(8n)2(2m - 8n)(2m + 8n) = (2m)^2 - (8n)^2

    =4m2−64n2= 4m^2 - 64n^2

    Answer: 4m2−64n24m^2 - 64n^2

  4. Find the product (2a2+6b5)(2a2−6b5)(2a^2 + 6b^5)(2a^2 - 6b^5).
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (2a2+6b5)(2a2−6b5)=(2a2)2−(6b5)2(2a^2 + 6b^5)(2a^2 - 6b^5) = (2a^2)^2 - (6b^5)^2

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n: (2a2)2=4a4(2a^2)^2 = 4a^4 and (6b5)2=36b10(6b^5)^2 = 36b^{10}

    =4a4−36b10= 4a^4 - 36b^{10}

    Answer: 4a4−36b104a^4 - 36b^{10}

  5. Expand (2m+5n)2(2m + 5n)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (2m+5n)2=(2m)2+(5n)2+2(2m)(5n)(2m + 5n)^2 = (2m)^2 + (5n)^2 + 2(2m)(5n)

    =4m2+25n2+20mn= 4m^2 + 25n^2 + 20mn

    Answer: 4m2+25n2+20mn4m^2 + 25n^2 + 20mn

  6. Evaluate (3z+15)2\displaystyle \left(3z + \frac{1}{5}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (3z+15)2=(3z)2+(15)2+2(3z)(15)\displaystyle \left(3z + \frac{1}{5}\right)^2 = (3z)^2 + \left(\frac{1}{5}\right)^2 + 2(3z)\left(\frac{1}{5}\right)

    =9z2+125+6z5\displaystyle = 9z^2 + \frac{1}{25} + \frac{6z}{5}

    Answer: 9z2+125+6z5\displaystyle 9z^2 + \frac{1}{25} + \frac{6z}{5}

  7. Expand (5a−7b)2(5a - 7b)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (5a−7b)2=(5a)2+(7b)2−2(5a)(7b)(5a - 7b)^2 = (5a)^2 + (7b)^2 - 2(5a)(7b)

    =25a2+49b2−70ab= 25a^2 + 49b^2 - 70ab

    Answer: 25a2+49b2−70ab25a^2 + 49b^2 - 70ab

  8. Simplify (x+2y)2+(x−2y)2(x + 2y)^2 + (x - 2y)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (x+2y)2+(x−2y)2=2[(x)2+(2y)2](x + 2y)^2 + (x - 2y)^2 = 2[(x)^2 + (2y)^2]

    =2(x2+4y2)= 2(x^2 + 4y^2)

    =2x2+8y2= 2x^2 + 8y^2

    Answer: 2(x2+4y2)=2x2+8y22(x^2 + 4y^2) = 2x^2 + 8y^2

  9. If 4a+b=174a + b = 17 and 4a−b=74a - b = 7, find the value of (i) abab (ii) 16a2+b216a^2 + b^2.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (4a+b)2−(4a−b)2=4(4a)(b)(4a + b)^2 - (4a - b)^2 = 4(4a)(b)

    (17)2−(7)2=16ab(17)^2 - (7)^2 = 16ab

    289−49=16ab289 - 49 = 16ab

    ab=24016=15\displaystyle ab = \frac{240}{16} = 15

    (ii) (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (4a+b)2+(4a−b)2=2[(4a)2+(b)2](4a + b)^2 + (4a - b)^2 = 2[(4a)^2 + (b)^2]

    289+49=2(16a2+b2)289 + 49 = 2(16a^2 + b^2)

    16a2+b2=3382=169\displaystyle 16a^2 + b^2 = \frac{338}{2} = 169

    Answer: (i) ab=15ab = 15 (ii) 16a2+b2=16916a^2 + b^2 = 169

  10. Show that (3m−n)2+12mn=(3m+n)2(3m - n)^2 + 12mn = (3m + n)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    LHS=(3m−n)2+12mn\text{LHS} = (3m - n)^2 + 12mn

    =(3m−n)2+4(3m)(n)= (3m - n)^2 + 4(3m)(n)

    =(3m+n)2=RHS= (3m + n)^2 = \text{RHS}

    Answer: LHS =(3m+n)2== (3m + n)^2 = RHS

  11. If p−1p=5\displaystyle p - \frac{1}{p} = 5, find the value of (i) p2+1p2\displaystyle p^2 + \frac{1}{p^2} (ii) p4+1p4\displaystyle p^4 + \frac{1}{p^4}.
    5 marks
    Answer and solution

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab

    (i) p2+1p2=(p)2+(1p)2\displaystyle p^2 + \frac{1}{p^2} = (p)^2 + \left(\frac{1}{p}\right)^2

    =(p−1p)2+2⋅p⋅1p\displaystyle = \left(p - \frac{1}{p}\right)^2 + 2 \cdot p \cdot \frac{1}{p}

    =(5)2+2=25+2=27= (5)^2 + 2 = 25 + 2 = 27

    (ii) p4+1p4=(p2)2+(1p2)2\displaystyle p^4 + \frac{1}{p^4} = (p^2)^2 + \left(\frac{1}{p^2}\right)^2

    =(p2+1p2)2−2⋅p2⋅1p2\displaystyle = \left(p^2 + \frac{1}{p^2}\right)^2 - 2 \cdot p^2 \cdot \frac{1}{p^2}

    =(27)2−2=729−2=727= (27)^2 - 2 = 729 - 2 = 727

    Answer: (i) 2727 (ii) 727727

  12. Expand (2p+4q+3r)2(2p + 4q + 3r)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (2p+4q+3r)2=(2p)2+(4q)2+(3r)2+2(2p)(4q)+2(4q)(3r)+2(3r)(2p)(2p + 4q + 3r)^2 = (2p)^2 + (4q)^2 + (3r)^2 + 2(2p)(4q) + 2(4q)(3r) + 2(3r)(2p)

    =4p2+16q2+9r2+16pq+24qr+12rp= 4p^2 + 16q^2 + 9r^2 + 16pq + 24qr + 12rp

    Answer: 4p2+16q2+9r2+16pq+24qr+12rp4p^2 + 16q^2 + 9r^2 + 16pq + 24qr + 12rp

  13. Expand: (i) (7p+5q−4r)2(7p + 5q - 4r)^2 (ii) (2p−7q+5r)2(2p - 7q + 5r)^2
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (7p+5q−4r)2=(7p)2+(5q)2+(4r)2+2(7p)(5q)−2(5q)(4r)−2(4r)(7p)(7p + 5q - 4r)^2 = (7p)^2 + (5q)^2 + (4r)^2 + 2(7p)(5q) - 2(5q)(4r) - 2(4r)(7p)

    =49p2+25q2+16r2+70pq−40qr−56rp= 49p^2 + 25q^2 + 16r^2 + 70pq - 40qr - 56rp

    (ii) (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    (2p−7q+5r)2=(2p)2+(7q)2+(5r)2−2(2p)(7q)−2(7q)(5r)+2(5r)(2p)(2p - 7q + 5r)^2 = (2p)^2 + (7q)^2 + (5r)^2 - 2(2p)(7q) - 2(7q)(5r) + 2(5r)(2p)

    =4p2+49q2+25r2−28pq−70qr+20rp= 4p^2 + 49q^2 + 25r^2 - 28pq - 70qr + 20rp

    Answer: (i) 49p2+25q2+16r2+70pq−40qr−56rp49p^2 + 25q^2 + 16r^2 + 70pq - 40qr - 56rp (ii) 4p2+49q2+25r2−28pq−70qr+20rp4p^2 + 49q^2 + 25r^2 - 28pq - 70qr + 20rp

  14. Expand (t+5)3(t + 5)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (t+5)3=(t)3+(5)3+3(t)(5)(t+5)(t + 5)^3 = (t)^3 + (5)^3 + 3(t)(5)(t + 5)

    =t3+125+15t(t+5)= t^3 + 125 + 15t(t + 5)

    =t3+125+15t2+75t= t^3 + 125 + 15t^2 + 75t

    Answer: t3+125+15t2+75tt^3 + 125 + 15t^2 + 75t

  15. Expand (m−3n)3(m - 3n)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (m−3n)3=(m)3−(3n)3−3(m)(3n)(m−3n)(m - 3n)^3 = (m)^3 - (3n)^3 - 3(m)(3n)(m - 3n)

    =m3−27n3−9mn(m−3n)= m^3 - 27n^3 - 9mn(m - 3n)

    =m3−27n3−9m2n+27mn2= m^3 - 27n^3 - 9m^2n + 27mn^2

    Answer: m3−27n3−9m2n+27mn2m^3 - 27n^3 - 9m^2n + 27mn^2

  16. If a+b=9a + b = 9 and ab=18ab = 18, find the value of (i) a2+b2a^2 + b^2 (ii) a3+b3a^3 + b^3.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    a2+b2=(9)2−2(18)=81−36=45a^2 + b^2 = (9)^2 - 2(18) = 81 - 36 = 45

    (ii) a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    a3+b3=(9)3−3(18)(9)a^3 + b^3 = (9)^3 - 3(18)(9)

    =729−486=243= 729 - 486 = 243

    Check with a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2): (9)(45−18)=9×27=243(9)(45 - 18) = 9 \times 27 = 243

    Answer: (i) 4545 (ii) 243243

  17. Find the product (2z−5)(4z2+10z+25)(2z - 5)(4z^2 + 10z + 25).
    1 mark
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Here a=2za = 2z, b=5b = 5

    (2z−5)(4z2+10z+25)=(2z)3−(5)3=8z3−125(2z - 5)(4z^2 + 10z + 25) = (2z)^3 - (5)^3 = 8z^3 - 125

    Answer: 8z3−1258z^3 - 125

  18. If p−q=3p - q = 3 and pq=54pq = 54, find the value of p3−q3p^3 - q^3.
    3 marks
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    p3−q3=(3)3+3(54)(3)p^3 - q^3 = (3)^3 + 3(54)(3)

    =27+486=513= 27 + 486 = 513

    Answer: 513513

  19. Using an identity, find the product (3p+q+5)(9p2+q2+25−3pq−5q−15p)(3p + q + 5)(9p^2 + q^2 + 25 - 3pq - 5q - 15p).
    2 marks
    Answer and solution

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=3pa = 3p, b=qb = q, c=5c = 5

    =(3p)3+(q)3+(5)3−3(3p)(q)(5)= (3p)^3 + (q)^3 + (5)^3 - 3(3p)(q)(5)

    =27p3+q3+125−45pq= 27p^3 + q^3 + 125 - 45pq

    Answer: 27p3+q3+125−45pq27p^3 + q^3 + 125 - 45pq

  20. Without finding the cubes, find the value of 103+(−13)3+3310^3 + (-13)^3 + 3^3.
    3 marks
    Answer and solution

    Take a=10, b=−13, c=3\text{Take } a = 10,\ b = -13,\ c = 3

    a+b+c=10−13+3=0a + b + c = 10 - 13 + 3 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴103+(−13)3+33=3(10)(−13)(3)=−1170\therefore 10^3 + (-13)^3 + 3^3 = 3(10)(-13)(3) = -1170

    Answer: −1170-1170