Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

MCQ test, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 91.8 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. (m+2n)×3m(m + 2n) \times 3m equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 3m2+6mn3m^2 + 6mn

    (a+b)c=ac+bc(a + b)c = ac + bc

    (m+2n)×3m=(m)(3m)+(2n)(3m)=3m2+6mn(m + 2n) \times 3m = (m)(3m) + (2n)(3m) = 3m^2 + 6mn

  2. (2a−5)(2a+6)(2a - 5)(2a + 6) equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 4a2+2a−304a^2 + 2a - 30

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (2a−5)(2a+6)=(2a)(2a)+(2a)(6)−(5)(2a)−(5)(6)(2a - 5)(2a + 6) = (2a)(2a) + (2a)(6) - (5)(2a) - (5)(6)

    =4a2+12a−10a−30=4a2+2a−30= 4a^2 + 12a - 10a - 30 = 4a^2 + 2a - 30

  3. The product (6m−7n)(6m+7n)(6m - 7n)(6m + 7n) is
    Answer and solution

    Answer: (D) 36m2−49n236m^2 - 49n^2

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (6m−7n)(6m+7n)=(6m)2−(7n)2(6m - 7n)(6m + 7n) = (6m)^2 - (7n)^2

    =36m2−49n2= 36m^2 - 49n^2

  4. The product (4p4+2q3)(4p4−2q3)(4p^4 + 2q^3)(4p^4 - 2q^3) is
    Answer and solution

    Answer: (C) 16p8−4q616p^8 - 4q^6

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (4p4+2q3)(4p4−2q3)=(4p4)2−(2q3)2(4p^4 + 2q^3)(4p^4 - 2q^3) = (4p^4)^2 - (2q^3)^2 =16p8−4q6= 16p^8 - 4q^6

  5. The expansion of (4a+6b)2(4a + 6b)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 16a2+36b2+48ab16a^2 + 36b^2 + 48ab

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (4a+6b)2=(4a)2+(6b)2+2(4a)(6b)(4a + 6b)^2 = (4a)^2 + (6b)^2 + 2(4a)(6b)

    =16a2+36b2+48ab= 16a^2 + 36b^2 + 48ab

  6. (5t+17)2\displaystyle \left(5t + \frac{1}{7}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (B) 25t2+149+10t7\displaystyle 25t^2 + \frac{1}{49} + \frac{10t}{7}

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (5t+17)2=(5t)2+(17)2+2(5t)(17)\displaystyle \left(5t + \frac{1}{7}\right)^2 = (5t)^2 + \left(\frac{1}{7}\right)^2 + 2(5t)\left(\frac{1}{7}\right)

    =25t2+149+10t7\displaystyle = 25t^2 + \frac{1}{49} + \frac{10t}{7}

  7. (5p−2q)2(5p - 2q)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (B) 25p2+4q2−20pq25p^2 + 4q^2 - 20pq

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (5p−2q)2=(5p)2+(2q)2−2(5p)(2q)(5p - 2q)^2 = (5p)^2 + (2q)^2 - 2(5p)(2q)

    =25p2+4q2−20pq= 25p^2 + 4q^2 - 20pq

  8. (2m3−5n2)2\displaystyle \left(\frac{2m}{3} - \frac{5n}{2}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 4m29+25n24−10mn3\displaystyle \frac{4m^2}{9} + \frac{25n^2}{4} - \frac{10mn}{3}

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (2m3−5n2)2=(2m3)2+(5n2)2−2(2m3)(5n2)\displaystyle \left(\frac{2m}{3} - \frac{5n}{2}\right)^2 = \left(\frac{2m}{3}\right)^2 + \left(\frac{5n}{2}\right)^2 - 2\left(\frac{2m}{3}\right)\left(\frac{5n}{2}\right)

    =4m29+25n24−10mn3\displaystyle = \frac{4m^2}{9} + \frac{25n^2}{4} - \frac{10mn}{3}

  9. (3a+6b)2+(3a−6b)2(3a + 6b)^2 + (3a - 6b)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (B) 18a2+72b218a^2 + 72b^2

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (3a+6b)2+(3a−6b)2=2[(3a)2+(6b)2](3a + 6b)^2 + (3a - 6b)^2 = 2[(3a)^2 + (6b)^2] =18a2+72b2= 18a^2 + 72b^2

  10. (9m+5n)2−(9m−5n)2(9m + 5n)^2 - (9m - 5n)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (A) 180mn180mn

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (9m+5n)2−(9m−5n)2=4(9m)(5n)=180mn(9m + 5n)^2 - (9m - 5n)^2 = 4(9m)(5n) = 180mn

  11. If a+b=18a + b = 18 and a−b=10a - b = 10, then ab=ab =
    Answer and solution

    Answer: (D) 5656

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    182−102=4ab18^2 - 10^2 = 4ab

    324−100=4ab⇒ab=2244=56\displaystyle 324 - 100 = 4ab \Rightarrow ab = \frac{224}{4} = 56

  12. If (2m+6n)2−kmn=(2m−6n)2(2m + 6n)^2 - kmn = (2m - 6n)^2, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (C) 4848

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    4ab=4(2m)(6n)=48mn4ab = 4(2m)(6n) = 48mn

    k=48k = 48

  13. If m−n=5m - n = 5 and mn=66mn = 66, then (m+n)2=(m + n)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 289289

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    (m+n)2=(5)2+4(66)=25+264=289(m + n)^2 = (5)^2 + 4(66) = 25 + 264 = 289

  14. If n−1n=10\displaystyle n - \frac{1}{n} = 10, then n2+1n2=\displaystyle n^2 + \frac{1}{n^2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 102102

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab, with ab=n⋅1n=1\displaystyle ab = n \cdot \frac{1}{n} = 1

    =(10)2+2=100+2=102= (10)^2 + 2 = 100 + 2 = 102

  15. If m−n=4m - n = 4 and mn=77mn = 77, then m2+n2=m^2 + n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 170170

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab

    m2+n2=(4)2+2(77)=16+154=170m^2 + n^2 = (4)^2 + 2(77) = 16 + 154 = 170

  16. The expansion of (4a+2b+c)2(4a + 2b + c)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 16a2+4b2+c2+16ab+4bc+8ca16a^2 + 4b^2 + c^2 + 16ab + 4bc + 8ca

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (4a+2b+c)2=(4a)2+(2b)2+(c)2+2(4a)(2b)+2(2b)(c)+2(c)(4a)(4a + 2b + c)^2 = (4a)^2 + (2b)^2 + (c)^2 + 2(4a)(2b) + 2(2b)(c) + 2(c)(4a)

  17. (7p−6q+2r)2(7p - 6q + 2r)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (A) 49p2+36q2+4r2−84pq−24qr+28rp49p^2 + 36q^2 + 4r^2 - 84pq - 24qr + 28rp

    (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    (7p−6q+2r)2=(7p)2+(6q)2+(2r)2−2(7p)(6q)−2(6q)(2r)+2(2r)(7p)(7p - 6q + 2r)^2 = (7p)^2 + (6q)^2 + (2r)^2 - 2(7p)(6q) - 2(6q)(2r) + 2(2r)(7p)

  18. The coefficient of abab in (6a+4b−2c)2(6a + 4b - 2c)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 4848

    (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    The abab term is +2(6a)(4b)=48ab+ 2(6a)(4b) = 48ab, so the coefficient is 4848.

  19. The expansion of (2n+5)3(2n + 5)^3 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 8n3+125+60n2+150n8n^3 + 125 + 60n^2 + 150n

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (2n+5)3=(2n)3+(5)3+3(2n)(5)(2n+5)(2n + 5)^3 = (2n)^3 + (5)^3 + 3(2n)(5)(2n + 5)

    =8n3+125+60n2+150n= 8n^3 + 125 + 60n^2 + 150n

  20. (3x−y)3(3x - y)^3 equals
    Answer and solution

    Answer: (A) 27x3−y3−27x2y+9xy227x^3 - y^3 - 27x^2y + 9xy^2

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (3x−y)3=(3x)3−(y)3−3(3x)(y)(3x−y)(3x - y)^3 = (3x)^3 - (y)^3 - 3(3x)(y)(3x - y)

    =27x3−y3−27x2y+9xy2= 27x^3 - y^3 - 27x^2y + 9xy^2

  21. The product (p+3)(p2−3p+9)(p + 3)(p^2 - 3p + 9) is
    Answer and solution

    Answer: (D) p3+27p^3 + 27

    a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Here a=pa = p, b=3b = 3: (p+3)(p2−3p+9)=(p)3+(3)3=p3+27(p + 3)(p^2 - 3p + 9) = (p)^3 + (3)^3 = p^3 + 27

  22. If m+n=10m + n = 10 and mn=16mn = 16, then m3+n3=m^3 + n^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 520520

    a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    =(10)3−3(16)(10)=1000−480=520= (10)^3 - 3(16)(10) = 1000 - 480 = 520

  23. If p−q=5p - q = 5 and pq=50pq = 50, then p3−q3=p^3 - q^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 875875

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    =(5)3+3(50)(5)=125+750=875= (5)^3 + 3(50)(5) = 125 + 750 = 875

  24. The product (3m+2n+4)(9m2+4n2+16−6mn−8n−12m)(3m + 2n + 4)(9m^2 + 4n^2 + 16 - 6mn - 8n - 12m) is
    Answer and solution

    Answer: (A) 27m3+8n3+64−72mn27m^3 + 8n^3 + 64 - 72mn

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=3ma = 3m, b=2nb = 2n, c=4c = 4

    =27m3+8n3+64−72mn= 27m^3 + 8n^3 + 64 - 72mn

  25. (−13)3+83+53=(-13)^3 + 8^3 + 5^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) −1560-1560

    Take a=−13, b=8, c=5\text{Take } a = -13,\ b = 8,\ c = 5

    a+b+c=−13+8+5=0a + b + c = -13 + 8 + 5 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴(−13)3+83+53=3(−13)(8)(5)=−1560\therefore (-13)^3 + 8^3 + 5^3 = 3(-13)(8)(5) = -1560