Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

MCQ test, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 93.5 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 2x(9x+7y)=2x(9x + 7y) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 18x2+14xy18x^2 + 14xy

    a(b+c)=ab+aca(b + c) = ab + ac

    2x(9x+7y)=(2x)(9x)+(2x)(7y)=18x2+14xy2x(9x + 7y) = (2x)(9x) + (2x)(7y) = 18x^2 + 14xy

  2. (3m−1)(m+5)=(3m - 1)(m + 5) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 3m2+14m−53m^2 + 14m - 5

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (3m−1)(m+5)=(3m)(m)+(3m)(5)−(1)(m)−(1)(5)(3m - 1)(m + 5) = (3m)(m) + (3m)(5) - (1)(m) - (1)(5)

    =3m2+15m−m−5=3m2+14m−5= 3m^2 + 15m - m - 5 = 3m^2 + 14m - 5

  3. (5x−9y)(5x+9y)=(5x - 9y)(5x + 9y) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 25x2−81y225x^2 - 81y^2

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (5x−9y)(5x+9y)=(5x)2−(9y)2(5x - 9y)(5x + 9y) = (5x)^2 - (9y)^2

    =25x2−81y2= 25x^2 - 81y^2

  4. (5m4+2n4)(5m4−2n4)=(5m^4 + 2n^4)(5m^4 - 2n^4) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 25m8−4n825m^8 - 4n^8

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (5m4+2n4)(5m4−2n4)=(5m4)2−(2n4)2(5m^4 + 2n^4)(5m^4 - 2n^4) = (5m^4)^2 - (2n^4)^2 =25m8−4n8= 25m^8 - 4n^8

  5. (8x+4y)2=(8x + 4y)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 64x2+16y2+64xy64x^2 + 16y^2 + 64xy

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (8x+4y)2=(8x)2+(4y)2+2(8x)(4y)(8x + 4y)^2 = (8x)^2 + (4y)^2 + 2(8x)(4y)

    =64x2+16y2+64xy= 64x^2 + 16y^2 + 64xy

  6. In the expansion of (8a+9b)2(8a + 9b)^2, the coefficient of abab is
    Answer and solution

    Answer: (D) 144144

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    2ab=2(8a)(9b)=144ab2ab = 2(8a)(9b) = 144ab

    So the coefficient of abab is 144144.

  7. (5m−n)2=(5m - n)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 25m2+n2−10mn25m^2 + n^2 - 10mn

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (5m−n)2=(5m)2+(n)2−2(5m)(n)(5m - n)^2 = (5m)^2 + (n)^2 - 2(5m)(n)

    =25m2+n2−10mn= 25m^2 + n^2 - 10mn

  8. (x4−7y5)2=\displaystyle \left(\frac{x}{4} - \frac{7y}{5}\right)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) x216+49y225−7xy10\displaystyle \frac{x^2}{16} + \frac{49y^2}{25} - \frac{7xy}{10}

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (x4−7y5)2=(x4)2+(7y5)2−2(x4)(7y5)\displaystyle \left(\frac{x}{4} - \frac{7y}{5}\right)^2 = \left(\frac{x}{4}\right)^2 + \left(\frac{7y}{5}\right)^2 - 2\left(\frac{x}{4}\right)\left(\frac{7y}{5}\right)

    =x216+49y225−7xy10\displaystyle = \frac{x^2}{16} + \frac{49y^2}{25} - \frac{7xy}{10}

  9. (5+8q)2+(5−8q)2=\displaystyle \left(5 + \frac{8}{q}\right)^2 + \left(5 - \frac{8}{q}\right)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 50+128q2\displaystyle 50 + \frac{128}{q^2}

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (5+8q)2+(5−8q)2=2[(5)2+(8q)2]\displaystyle \left(5 + \frac{8}{q}\right)^2 + \left(5 - \frac{8}{q}\right)^2 = 2[(5)^2 + \left(\frac{8}{q}\right)^2] =50+128q2\displaystyle = 50 + \frac{128}{q^2}

  10. (4m+9n)2−(4m−9n)2=(4m + 9n)^2 - (4m - 9n)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 144mn144mn

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (4m+9n)2−(4m−9n)2=4(4m)(9n)=144mn(4m + 9n)^2 - (4m - 9n)^2 = 4(4m)(9n) = 144mn

  11. If a+b=16a + b = 16 and a−b=2a - b = 2, then ab=ab =
    Answer and solution

    Answer: (B) 6363

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    162−22=4ab16^2 - 2^2 = 4ab

    256−4=4ab⇒ab=2524=63\displaystyle 256 - 4 = 4ab \Rightarrow ab = \frac{252}{4} = 63

  12. If (7p−4q)2+kpq=(7p+4q)2(7p - 4q)^2 + kpq = (7p + 4q)^2, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (C) 112112

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    4ab=4(7p)(4q)=112pq4ab = 4(7p)(4q) = 112pq

    k=112k = 112

  13. If x+y=8x + y = 8 and xy=7xy = 7, then (x−y)2=(x - y)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3636

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    (x−y)2=(8)2−4(7)=64−28=36(x - y)^2 = (8)^2 - 4(7) = 64 - 28 = 36

  14. If q+1q=15\displaystyle q + \frac{1}{q} = 15, then q2+1q2=\displaystyle q^2 + \frac{1}{q^2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 223223

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab, with ab=q⋅1q=1\displaystyle ab = q \cdot \frac{1}{q} = 1

    =(15)2−2=225−2=223= (15)^2 - 2 = 225 - 2 = 223

  15. If m+n=6m + n = 6 and mn=5mn = 5, then m2+n2=m^2 + n^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 2626

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    m2+n2=(6)2−2(5)=36−10=26m^2 + n^2 = (6)^2 - 2(5) = 36 - 10 = 26

  16. In the expansion of (3a+2b+6c)2(3a + 2b + 6c)^2, the coefficient of caca is
    Answer and solution

    Answer: (B) 3636

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    The caca term is 2(6c)(3a)=36ca2(6c)(3a) = 36ca, so the coefficient is 3636.

  17. (7a+b−6c)2=(7a + b - 6c)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 49a2+b2+36c2+14ab−12bc−84ca49a^2 + b^2 + 36c^2 + 14ab - 12bc - 84ca

    (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (7a+b−6c)2=(7a)2+(b)2+(6c)2+2(7a)(b)−2(b)(6c)−2(6c)(7a)(7a + b - 6c)^2 = (7a)^2 + (b)^2 + (6c)^2 + 2(7a)(b) - 2(b)(6c) - 2(6c)(7a)

  18. The coefficient of qrqr in (3p−q−7r)2(3p - q - 7r)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (A) 1414

    (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    The qrqr term is +2(q)(7r)=14qr+ 2(q)(7r) = 14qr, so the coefficient is 1414.

  19. (3m+2n)3=(3m + 2n)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 27m3+8n3+54m2n+36mn227m^3 + 8n^3 + 54m^2n + 36mn^2

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (3m+2n)3=(3m)3+(2n)3+3(3m)(2n)(3m+2n)(3m + 2n)^3 = (3m)^3 + (2n)^3 + 3(3m)(2n)(3m + 2n)

    =27m3+8n3+54m2n+36mn2= 27m^3 + 8n^3 + 54m^2n + 36mn^2

  20. (r−4)3=(r - 4)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) r3−64−12r2+48rr^3 - 64 - 12r^2 + 48r

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (r−4)3=(r)3−(4)3−3(r)(4)(r−4)(r - 4)^3 = (r)^3 - (4)^3 - 3(r)(4)(r - 4)

    =r3−64−12r2+48r= r^3 - 64 - 12r^2 + 48r

  21. (3y+2)(9y2−6y+4)=(3y + 2)(9y^2 - 6y + 4) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 27y3+827y^3 + 8

    a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Here a=3ya = 3y, b=2b = 2: (3y+2)(9y2−6y+4)=(3y)3+(2)3=27y3+8(3y + 2)(9y^2 - 6y + 4) = (3y)^3 + (2)^3 = 27y^3 + 8

  22. If x+y=5x + y = 5 and xy=6xy = 6, then x3+y3=x^3 + y^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3535

    a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    =(5)3−3(6)(5)=125−90=35= (5)^3 - 3(6)(5) = 125 - 90 = 35

  23. (4z−1)(16z2+4z+1)=(4z - 1)(16z^2 + 4z + 1) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 64z3−164z^3 - 1

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    (4z−1)(16z2+4z+1)=(4z)3−(1)3=64z3−1(4z - 1)(16z^2 + 4z + 1) = (4z)^3 - (1)^3 = 64z^3 - 1

  24. (2m+n+3)(4m2+n2+9−2mn−3n−6m)=(2m + n + 3)(4m^2 + n^2 + 9 - 2mn - 3n - 6m) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 8m3+n3+27−18mn8m^3 + n^3 + 27 - 18mn

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=2ma = 2m, b=nb = n, c=3c = 3

    =8m3+n3+27−18mn= 8m^3 + n^3 + 27 - 18mn

  25. The value of 53−33−235^3 - 3^3 - 2^3 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 9090

    Take a=5, b=−3, c=−2\text{Take } a = 5,\ b = -3,\ c = -2

    a+b+c=5−3−2=0a + b + c = 5 - 3 - 2 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴53−33−23=3(5)(−3)(−2)=90\therefore 5^3 - 3^3 - 2^3 = 3(5)(-3)(-2) = 90