Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 95.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Expand (5x−6y)×6x(5x - 6y) \times 6x.
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)c=ac−bc(a - b)c = ac - bc

    (5x−6y)×6x=(5x)(6x)−(6y)(6x)(5x - 6y) \times 6x = (5x)(6x) - (6y)(6x)

    =30x2−36xy= 30x^2 - 36xy

    Answer: 30x2−36xy30x^2 - 36xy

  2. Find the product (5x−9y)(5x+4y)(5x - 9y)(5x + 4y).
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (5x−9y)(5x+4y)=(5x)(5x)+(5x)(4y)−(9y)(5x)−(9y)(4y)(5x - 9y)(5x + 4y) = (5x)(5x) + (5x)(4y) - (9y)(5x) - (9y)(4y)

    =25x2+20xy−45xy−36y2= 25x^2 + 20xy - 45xy - 36y^2

    =25x2−25xy−36y2= 25x^2 - 25xy - 36y^2

    Answer: 25x2−25xy−36y225x^2 - 25xy - 36y^2

  3. Find the product (6x+3y)(6x−3y)(6x + 3y)(6x - 3y).
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (6x+3y)(6x−3y)=(6x)2−(3y)2(6x + 3y)(6x - 3y) = (6x)^2 - (3y)^2

    =36x2−9y2= 36x^2 - 9y^2

    Answer: 36x2−9y236x^2 - 9y^2

  4. Find the product (9m+17)(9m−17)\displaystyle \left(9m + \frac{1}{7}\right)\left(9m - \frac{1}{7}\right).
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (9m+17)(9m−17)=(9m)2−(17)2\displaystyle \left(9m + \frac{1}{7}\right)\left(9m - \frac{1}{7}\right) = (9m)^2 - \left(\frac{1}{7}\right)^2

    =81m2−149\displaystyle = 81m^2 - \frac{1}{49}

    Answer: 81m2−149\displaystyle 81m^2 - \frac{1}{49}

  5. Expand (4x+7y)2(4x + 7y)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (4x+7y)2=(4x)2+(7y)2+2(4x)(7y)(4x + 7y)^2 = (4x)^2 + (7y)^2 + 2(4x)(7y)

    =16x2+49y2+56xy= 16x^2 + 49y^2 + 56xy

    Answer: 16x2+49y2+56xy16x^2 + 49y^2 + 56xy

  6. Expand (7p4+3q5)2\displaystyle \left(\frac{7p}{4} + \frac{3q}{5}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (7p4+3q5)2=(7p4)2+(3q5)2+2(7p4)(3q5)\displaystyle \left(\frac{7p}{4} + \frac{3q}{5}\right)^2 = \left(\frac{7p}{4}\right)^2 + \left(\frac{3q}{5}\right)^2 + 2\left(\frac{7p}{4}\right)\left(\frac{3q}{5}\right)

    =49p216+9q225+21pq10\displaystyle = \frac{49p^2}{16} + \frac{9q^2}{25} + \frac{21pq}{10}

    Answer: 49p216+9q225+21pq10\displaystyle \frac{49p^2}{16} + \frac{9q^2}{25} + \frac{21pq}{10}

  7. Expand (6m−5n)2(6m - 5n)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (6m−5n)2=(6m)2+(5n)2−2(6m)(5n)(6m - 5n)^2 = (6m)^2 + (5n)^2 - 2(6m)(5n)

    =36m2+25n2−60mn= 36m^2 + 25n^2 - 60mn

    Answer: 36m2+25n2−60mn36m^2 + 25n^2 - 60mn

  8. Simplify (1+8r)2+(1−8r)2\displaystyle \left(1 + \frac{8}{r}\right)^2 + \left(1 - \frac{8}{r}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (1+8r)2+(1−8r)2=2[(1)2+(8r)2]\displaystyle \left(1 + \frac{8}{r}\right)^2 + \left(1 - \frac{8}{r}\right)^2 = 2[(1)^2 + \left(\frac{8}{r}\right)^2]

    =2(1+64r2)\displaystyle = 2(1 + \frac{64}{r^2})

    =2+128r2\displaystyle = 2 + \frac{128}{r^2}

    Answer: 2(1+64r2)=2+128r2\displaystyle 2(1 + \frac{64}{r^2}) = 2 + \frac{128}{r^2}

  9. If 2m+n=192m + n = 19 and 2m−n=52m - n = 5, find the value of (i) mnmn (ii) 4m2+n24m^2 + n^2.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (2m+n)2−(2m−n)2=4(2m)(n)(2m + n)^2 - (2m - n)^2 = 4(2m)(n)

    (19)2−(5)2=8mn(19)^2 - (5)^2 = 8mn

    361−25=8mn361 - 25 = 8mn

    mn=3368=42\displaystyle mn = \frac{336}{8} = 42

    (ii) (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (2m+n)2+(2m−n)2=2[(2m)2+(n)2](2m + n)^2 + (2m - n)^2 = 2[(2m)^2 + (n)^2]

    361+25=2(4m2+n2)361 + 25 = 2(4m^2 + n^2)

    4m2+n2=3862=193\displaystyle 4m^2 + n^2 = \frac{386}{2} = 193

    Answer: (i) mn=42mn = 42 (ii) 4m2+n2=1934m^2 + n^2 = 193

  10. Show that (m−8n)2+32mn=(m+8n)2(m - 8n)^2 + 32mn = (m + 8n)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    LHS=(m−8n)2+32mn\text{LHS} = (m - 8n)^2 + 32mn

    =(m−8n)2+4(m)(8n)= (m - 8n)^2 + 4(m)(8n)

    =(m+8n)2=RHS= (m + 8n)^2 = \text{RHS}

    Answer: LHS =(m+8n)2== (m + 8n)^2 = RHS

  11. If m−n=3m - n = 3 and mn=18mn = 18, find the value of (i) m2+n2m^2 + n^2 (ii) (m+n)2(m + n)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab

    (i) m2+n2=(3)2+2(18)=9+36=45m^2 + n^2 = (3)^2 + 2(18) = 9 + 36 = 45

    (ii) (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (m+n)2=m2+n2+2mn=45+2(18)=81(m + n)^2 = m^2 + n^2 + 2mn = 45 + 2(18) = 81

    Answer: (i) 4545 (ii) 8181

  12. Expand (3r+2r+3r2)2\displaystyle \left(3r + \frac{2}{r} + 3r^2\right)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (3r+2r+3r2)2=(3r)2+(2r)2+(3r2)2+2(3r)(2r)+2(2r)(3r2)+2(3r2)(3r)\displaystyle \left(3r + \frac{2}{r} + 3r^2\right)^2 = (3r)^2 + \left(\frac{2}{r}\right)^2 + (3r^2)^2 + 2(3r)\left(\frac{2}{r}\right) + 2\left(\frac{2}{r}\right)(3r^2) + 2(3r^2)(3r)

    =9r2+4r2+9r4+12+12r+18r3\displaystyle = 9r^2 + \frac{4}{r^2} + 9r^4 + 12 + 12r + 18r^3

    Answer: 9r2+4r2+9r4+12+12r+18r3\displaystyle 9r^2 + \frac{4}{r^2} + 9r^4 + 12 + 12r + 18r^3

  13. Expand: (i) (4p+3q−7r)2(4p + 3q - 7r)^2 (ii) (3p−q−7r)2(3p - q - 7r)^2
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (4p+3q−7r)2=(4p)2+(3q)2+(7r)2+2(4p)(3q)−2(3q)(7r)−2(7r)(4p)(4p + 3q - 7r)^2 = (4p)^2 + (3q)^2 + (7r)^2 + 2(4p)(3q) - 2(3q)(7r) - 2(7r)(4p)

    =16p2+9q2+49r2+24pq−42qr−56rp= 16p^2 + 9q^2 + 49r^2 + 24pq - 42qr - 56rp

    (ii) (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    (3p−q−7r)2=(3p)2+(q)2+(7r)2−2(3p)(q)+2(q)(7r)−2(7r)(3p)(3p - q - 7r)^2 = (3p)^2 + (q)^2 + (7r)^2 - 2(3p)(q) + 2(q)(7r) - 2(7r)(3p)

    =9p2+q2+49r2−6pq+14qr−42rp= 9p^2 + q^2 + 49r^2 - 6pq + 14qr - 42rp

    Answer: (i) 16p2+9q2+49r2+24pq−42qr−56rp16p^2 + 9q^2 + 49r^2 + 24pq - 42qr - 56rp (ii) 9p2+q2+49r2−6pq+14qr−42rp9p^2 + q^2 + 49r^2 - 6pq + 14qr - 42rp

  14. Find (5q+1)3(5q + 1)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (5q+1)3=(5q)3+(1)3+3(5q)(1)(5q+1)(5q + 1)^3 = (5q)^3 + (1)^3 + 3(5q)(1)(5q + 1)

    =125q3+1+15q(5q+1)= 125q^3 + 1 + 15q(5q + 1)

    =125q3+1+75q2+15q= 125q^3 + 1 + 75q^2 + 15q

    Answer: 125q3+1+75q2+15q125q^3 + 1 + 75q^2 + 15q

  15. Expand (3n−2)3(3n - 2)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (3n−2)3=(3n)3−(2)3−3(3n)(2)(3n−2)(3n - 2)^3 = (3n)^3 - (2)^3 - 3(3n)(2)(3n - 2)

    =27n3−8−18n(3n−2)= 27n^3 - 8 - 18n(3n - 2)

    =27n3−8−54n2+36n= 27n^3 - 8 - 54n^2 + 36n

    Answer: 27n3−8−54n2+36n27n^3 - 8 - 54n^2 + 36n

  16. If m+1m=9\displaystyle m + \frac{1}{m} = 9, find the value of (i) m2+1m2\displaystyle m^2 + \frac{1}{m^2} (ii) m3+1m3\displaystyle m^3 + \frac{1}{m^3}.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    m2+1m2=(m)2+(1m)2\displaystyle m^2 + \frac{1}{m^2} = (m)^2 + \left(\frac{1}{m}\right)^2

    =(m+1m)2−2⋅m⋅1m\displaystyle = \left(m + \frac{1}{m}\right)^2 - 2 \cdot m \cdot \frac{1}{m}

    =(9)2−2=81−2=79= (9)^2 - 2 = 81 - 2 = 79

    (ii) a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    m3+1m3=(m+1m)3−3⋅m⋅1m(m+1m)\displaystyle m^3 + \frac{1}{m^3} = \left(m + \frac{1}{m}\right)^3 - 3 \cdot m \cdot \frac{1}{m}\left(m + \frac{1}{m}\right)

    =(9)3−3(9)=729−27=702= (9)^3 - 3(9) = 729 - 27 = 702

    Answer: (i) 7979 (ii) 702702

  17. Simplify (3m−7)(9m2+21m+49)(3m - 7)(9m^2 + 21m + 49).
    1 mark
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Here a=3ma = 3m, b=7b = 7

    (3m−7)(9m2+21m+49)=(3m)3−(7)3=27m3−343(3m - 7)(9m^2 + 21m + 49) = (3m)^3 - (7)^3 = 27m^3 - 343

    Answer: 27m3−34327m^3 - 343

  18. If q−1q=4\displaystyle q - \frac{1}{q} = 4, find the value of q3−1q3\displaystyle q^3 - \frac{1}{q^3}.
    3 marks
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    Here a=qa = q, b=1q\displaystyle b = \frac{1}{q}, so ab=q⋅1q=1\displaystyle ab = q \cdot \frac{1}{q} = 1

    q3−1q3=(q−1q)3+3(1)(q−1q)\displaystyle q^3 - \frac{1}{q^3} = \left(q - \frac{1}{q}\right)^3 + 3(1)\left(q - \frac{1}{q}\right)

    =(4)3+3(4)=64+12=76= (4)^3 + 3(4) = 64 + 12 = 76

    Answer: 7676

  19. Using an identity, find the value of 33+63+13−3×3×6×13^3 + 6^3 + 1^3 - 3 \times 3 \times 6 \times 1.
    2 marks
    Answer and solution

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=3a = 3, b=6b = 6, c=1c = 1

    a+b+c=3+6+1=10a + b + c = 3 + 6 + 1 = 10

    a2+b2+c2−ab−bc−ca=9+36+1−18−6−3=19a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca = 9 + 36 + 1 - 18 - 6 - 3 = 19

    Value=10×19=190\text{Value} = 10 \times 19 = 190

    Answer: 190190

  20. Simplify (4x−3y)3+(3y−2z)3+(2z−4x)3(4x - 3y)^3 + (3y - 2z)^3 + (2z - 4x)^3 without expanding the cubes.
    3 marks
    Answer and solution

    Take a=4x−3y, b=3y−2z, c=2z−4x\text{Take } a = 4x - 3y,\ b = 3y - 2z,\ c = 2z - 4x

    a+b+c=4x−3y+3y−2z+2z−4x=0a + b + c = 4x - 3y + 3y - 2z + 2z - 4x = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴(4x−3y)3+(3y−2z)3+(2z−4x)3=3(4x−3y)(3y−2z)(2z−4x)\therefore (4x - 3y)^3 + (3y - 2z)^3 + (2z - 4x)^3 = 3(4x - 3y)(3y - 2z)(2z - 4x)

    Answer: 3(4x−3y)(3y−2z)(2z−4x)3(4x - 3y)(3y - 2z)(2z - 4x)