Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

Question paper, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 95.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Simplify 7a(9a+5b)7a(9a + 5b).
    1 mark
    Answer and solution

    a(b+c)=ab+aca(b + c) = ab + ac

    7a(9a+5b)=(7a)(9a)+(7a)(5b)7a(9a + 5b) = (7a)(9a) + (7a)(5b)

    =63a2+35ab= 63a^2 + 35ab

    Answer: 63a2+35ab63a^2 + 35ab

  2. Expand (3x−9y)(4x+4y)(3x - 9y)(4x + 4y).
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (3x−9y)(4x+4y)=(3x)(4x)+(3x)(4y)−(9y)(4x)−(9y)(4y)(3x - 9y)(4x + 4y) = (3x)(4x) + (3x)(4y) - (9y)(4x) - (9y)(4y)

    =12x2+12xy−36xy−36y2= 12x^2 + 12xy - 36xy - 36y^2

    =12x2−24xy−36y2= 12x^2 - 24xy - 36y^2

    Answer: 12x2−24xy−36y212x^2 - 24xy - 36y^2

  3. Simplify (p−7q)(p+7q)(p - 7q)(p + 7q) using an identity.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (p−7q)(p+7q)=(p)2−(7q)2(p - 7q)(p + 7q) = (p)^2 - (7q)^2

    =p2−49q2= p^2 - 49q^2

    Answer: p2−49q2p^2 - 49q^2

  4. Find the product (9n+14)(9n−14)\displaystyle \left(9n + \frac{1}{4}\right)\left(9n - \frac{1}{4}\right).
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (9n+14)(9n−14)=(9n)2−(14)2\displaystyle \left(9n + \frac{1}{4}\right)\left(9n - \frac{1}{4}\right) = (9n)^2 - \left(\frac{1}{4}\right)^2

    =81n2−116\displaystyle = 81n^2 - \frac{1}{16}

    Answer: 81n2−116\displaystyle 81n^2 - \frac{1}{16}

  5. Find (6m+4n)2(6m + 4n)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (6m+4n)2=(6m)2+(4n)2+2(6m)(4n)(6m + 4n)^2 = (6m)^2 + (4n)^2 + 2(6m)(4n)

    =36m2+16n2+48mn= 36m^2 + 16n^2 + 48mn

    Answer: 36m2+16n2+48mn36m^2 + 16n^2 + 48mn

  6. Expand (p3+6q5)2\displaystyle \left(\frac{p}{3} + \frac{6q}{5}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (p3+6q5)2=(p3)2+(6q5)2+2(p3)(6q5)\displaystyle \left(\frac{p}{3} + \frac{6q}{5}\right)^2 = \left(\frac{p}{3}\right)^2 + \left(\frac{6q}{5}\right)^2 + 2\left(\frac{p}{3}\right)\left(\frac{6q}{5}\right)

    =p29+36q225+4pq5\displaystyle = \frac{p^2}{9} + \frac{36q^2}{25} + \frac{4pq}{5}

    Answer: p29+36q225+4pq5\displaystyle \frac{p^2}{9} + \frac{36q^2}{25} + \frac{4pq}{5}

  7. (8m−4n)2=(8m - 4n)^2 = ____
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (8m−4n)2=(8m)2+(4n)2−2(8m)(4n)(8m - 4n)^2 = (8m)^2 + (4n)^2 - 2(8m)(4n)

    =64m2+16n2−64mn= 64m^2 + 16n^2 - 64mn

    Answer: 64m2+16n2−64mn64m^2 + 16n^2 - 64mn

  8. Simplify (8+3p)2+(8−3p)2\displaystyle \left(8 + \frac{3}{p}\right)^2 + \left(8 - \frac{3}{p}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (8+3p)2+(8−3p)2=2[(8)2+(3p)2]\displaystyle \left(8 + \frac{3}{p}\right)^2 + \left(8 - \frac{3}{p}\right)^2 = 2[(8)^2 + \left(\frac{3}{p}\right)^2]

    =2(64+9p2)\displaystyle = 2(64 + \frac{9}{p^2})

    =128+18p2\displaystyle = 128 + \frac{18}{p^2}

    Answer: 2(64+9p2)=128+18p2\displaystyle 2(64 + \frac{9}{p^2}) = 128 + \frac{18}{p^2}

  9. If m+6n=13m + 6n = 13 and m−6n=1m - 6n = 1, find the value of (i) mnmn (ii) m2+36n2m^2 + 36n^2.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (m+6n)2−(m−6n)2=4(m)(6n)(m + 6n)^2 - (m - 6n)^2 = 4(m)(6n)

    (13)2−(1)2=24mn(13)^2 - (1)^2 = 24mn

    169−1=24mn169 - 1 = 24mn

    mn=16824=7\displaystyle mn = \frac{168}{24} = 7

    (ii) (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (m+6n)2+(m−6n)2=2[(m)2+(6n)2](m + 6n)^2 + (m - 6n)^2 = 2[(m)^2 + (6n)^2]

    169+1=2(m2+36n2)169 + 1 = 2(m^2 + 36n^2)

    m2+36n2=1702=85\displaystyle m^2 + 36n^2 = \frac{170}{2} = 85

    Answer: (i) mn=7mn = 7 (ii) m2+36n2=85m^2 + 36n^2 = 85

  10. Simplify (6x+5y)2−120xy(6x + 5y)^2 - 120xy.
    3 marks
    Answer and solution

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    Consider (6x+5y)2−120xy(6x + 5y)^2 - 120xy

    =(6x+5y)2−4(6x)(5y)= (6x + 5y)^2 - 4(6x)(5y)

    =(6x−5y)2= (6x - 5y)^2

    Answer: (6x−5y)2(6x - 5y)^2

  11. If q−1q=2\displaystyle q - \frac{1}{q} = 2, find the value of (i) q2+1q2\displaystyle q^2 + \frac{1}{q^2} (ii) q4+1q4\displaystyle q^4 + \frac{1}{q^4}.
    5 marks
    Answer and solution

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab

    (i) q2+1q2=(q)2+(1q)2\displaystyle q^2 + \frac{1}{q^2} = (q)^2 + \left(\frac{1}{q}\right)^2

    =(q−1q)2+2⋅q⋅1q\displaystyle = \left(q - \frac{1}{q}\right)^2 + 2 \cdot q \cdot \frac{1}{q}

    =(2)2+2=4+2=6= (2)^2 + 2 = 4 + 2 = 6

    (ii) q4+1q4=(q2)2+(1q2)2\displaystyle q^4 + \frac{1}{q^4} = (q^2)^2 + \left(\frac{1}{q^2}\right)^2

    =(q2+1q2)2−2⋅q2⋅1q2\displaystyle = \left(q^2 + \frac{1}{q^2}\right)^2 - 2 \cdot q^2 \cdot \frac{1}{q^2}

    =(6)2−2=36−2=34= (6)^2 - 2 = 36 - 2 = 34

    Answer: (i) 66 (ii) 3434

  12. Find (3y2+3y+y)2\displaystyle \left(3y^2 + \frac{3}{y} + y\right)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (3y2+3y+y)2=(3y2)2+(3y)2+(y)2+2(3y2)(3y)+2(3y)(y)+2(y)(3y2)\displaystyle \left(3y^2 + \frac{3}{y} + y\right)^2 = (3y^2)^2 + \left(\frac{3}{y}\right)^2 + (y)^2 + 2(3y^2)\left(\frac{3}{y}\right) + 2\left(\frac{3}{y}\right)(y) + 2(y)(3y^2)

    =9y4+9y2+y2+18y+6+6y3\displaystyle = 9y^4 + \frac{9}{y^2} + y^2 + 18y + 6 + 6y^3

    Answer: 9y4+9y2+y2+18y+6+6y3\displaystyle 9y^4 + \frac{9}{y^2} + y^2 + 18y + 6 + 6y^3

  13. Expand: (i) (7p−5q+r)2(7p - 5q + r)^2 (ii) (5a−b−2c)2(5a - b - 2c)^2
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    (7p−5q+r)2=(7p)2+(5q)2+(r)2−2(7p)(5q)−2(5q)(r)+2(r)(7p)(7p - 5q + r)^2 = (7p)^2 + (5q)^2 + (r)^2 - 2(7p)(5q) - 2(5q)(r) + 2(r)(7p)

    =49p2+25q2+r2−70pq−10qr+14rp= 49p^2 + 25q^2 + r^2 - 70pq - 10qr + 14rp

    (ii) (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    (5a−b−2c)2=(5a)2+(b)2+(2c)2−2(5a)(b)+2(b)(2c)−2(2c)(5a)(5a - b - 2c)^2 = (5a)^2 + (b)^2 + (2c)^2 - 2(5a)(b) + 2(b)(2c) - 2(2c)(5a)

    =25a2+b2+4c2−10ab+4bc−20ca= 25a^2 + b^2 + 4c^2 - 10ab + 4bc - 20ca

    Answer: (i) 49p2+25q2+r2−70pq−10qr+14rp49p^2 + 25q^2 + r^2 - 70pq - 10qr + 14rp (ii) 25a2+b2+4c2−10ab+4bc−20ca25a^2 + b^2 + 4c^2 - 10ab + 4bc - 20ca

  14. Find (6x+1)3(6x + 1)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (6x+1)3=(6x)3+(1)3+3(6x)(1)(6x+1)(6x + 1)^3 = (6x)^3 + (1)^3 + 3(6x)(1)(6x + 1)

    =216x3+1+18x(6x+1)= 216x^3 + 1 + 18x(6x + 1)

    =216x3+1+108x2+18x= 216x^3 + 1 + 108x^2 + 18x

    Answer: 216x3+1+108x2+18x216x^3 + 1 + 108x^2 + 18x

  15. Find (3m−1)3(3m - 1)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (3m−1)3=(3m)3−(1)3−3(3m)(1)(3m−1)(3m - 1)^3 = (3m)^3 - (1)^3 - 3(3m)(1)(3m - 1)

    =27m3−1−9m(3m−1)= 27m^3 - 1 - 9m(3m - 1)

    =27m3−1−27m2+9m= 27m^3 - 1 - 27m^2 + 9m

    Answer: 27m3−1−27m2+9m27m^3 - 1 - 27m^2 + 9m

  16. If z+1z=5\displaystyle z + \frac{1}{z} = 5, find the value of (i) z2+1z2\displaystyle z^2 + \frac{1}{z^2} (ii) z3+1z3\displaystyle z^3 + \frac{1}{z^3}.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    z2+1z2=(z)2+(1z)2\displaystyle z^2 + \frac{1}{z^2} = (z)^2 + \left(\frac{1}{z}\right)^2

    =(z+1z)2−2⋅z⋅1z\displaystyle = \left(z + \frac{1}{z}\right)^2 - 2 \cdot z \cdot \frac{1}{z}

    =(5)2−2=25−2=23= (5)^2 - 2 = 25 - 2 = 23

    (ii) a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    z3+1z3=(z+1z)3−3⋅z⋅1z(z+1z)\displaystyle z^3 + \frac{1}{z^3} = \left(z + \frac{1}{z}\right)^3 - 3 \cdot z \cdot \frac{1}{z}\left(z + \frac{1}{z}\right)

    =(5)3−3(5)=125−15=110= (5)^3 - 3(5) = 125 - 15 = 110

    Answer: (i) 2323 (ii) 110110

  17. Simplify (2r−4)(4r2+8r+16)(2r - 4)(4r^2 + 8r + 16).
    1 mark
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Here a=2ra = 2r, b=4b = 4

    (2r−4)(4r2+8r+16)=(2r)3−(4)3=8r3−64(2r - 4)(4r^2 + 8r + 16) = (2r)^3 - (4)^3 = 8r^3 - 64

    Answer: 8r3−648r^3 - 64

  18. If z−1z=3\displaystyle z - \frac{1}{z} = 3, find the value of z3−1z3\displaystyle z^3 - \frac{1}{z^3}.
    3 marks
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    Here a=za = z, b=1z\displaystyle b = \frac{1}{z}, so ab=z⋅1z=1\displaystyle ab = z \cdot \frac{1}{z} = 1

    z3−1z3=(z−1z)3+3(1)(z−1z)\displaystyle z^3 - \frac{1}{z^3} = \left(z - \frac{1}{z}\right)^3 + 3(1)\left(z - \frac{1}{z}\right)

    =(3)3+3(3)=27+9=36= (3)^3 + 3(3) = 27 + 9 = 36

    Answer: 3636

  19. Using an identity, find the value of 23+93+83−3×2×9×82^3 + 9^3 + 8^3 - 3 \times 2 \times 9 \times 8.
    2 marks
    Answer and solution

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=2a = 2, b=9b = 9, c=8c = 8

    a+b+c=2+9+8=19a + b + c = 2 + 9 + 8 = 19

    a2+b2+c2−ab−bc−ca=4+81+64−18−72−16=43a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca = 4 + 81 + 64 - 18 - 72 - 16 = 43

    Value=19×43=817\text{Value} = 19 \times 43 = 817

    Answer: 817817

  20. Simplify (2m−4n)3+(4n−p)3+(p−2m)3(2m - 4n)^3 + (4n - p)^3 + (p - 2m)^3 without expanding the cubes.
    3 marks
    Answer and solution

    Take a=2m−4n, b=4n−p, c=p−2m\text{Take } a = 2m - 4n,\ b = 4n - p,\ c = p - 2m

    a+b+c=2m−4n+4n−p+p−2m=0a + b + c = 2m - 4n + 4n - p + p - 2m = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴(2m−4n)3+(4n−p)3+(p−2m)3=3(2m−4n)(4n−p)(p−2m)\therefore (2m - 4n)^3 + (4n - p)^3 + (p - 2m)^3 = 3(2m - 4n)(4n - p)(p - 2m)

    Answer: 3(2m−4n)(4n−p)(p−2m)3(2m - 4n)(4n - p)(p - 2m)