Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90.5 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Expand 4a(4a+5b)4a(4a + 5b).
    1 mark
    Answer and solution

    a(b+c)=ab+aca(b + c) = ab + ac

    4a(4a+5b)=(4a)(4a)+(4a)(5b)4a(4a + 5b) = (4a)(4a) + (4a)(5b)

    =16a2+20ab= 16a^2 + 20ab

    Answer: 16a2+20ab16a^2 + 20ab

  2. Find the product (5m−3n)(5m−5n)(5m - 3n)(5m - 5n).
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)(c−d)=ac−ad−bc+bd(a - b)(c - d) = ac - ad - bc + bd

    (5m−3n)(5m−5n)=(5m)(5m)−(5m)(5n)−(3n)(5m)+(3n)(5n)(5m - 3n)(5m - 5n) = (5m)(5m) - (5m)(5n) - (3n)(5m) + (3n)(5n)

    =25m2−25mn−15mn+15n2= 25m^2 - 25mn - 15mn + 15n^2

    =25m2−40mn+15n2= 25m^2 - 40mn + 15n^2

    Answer: 25m2−40mn+15n225m^2 - 40mn + 15n^2

  3. Find the product (3p−6q)(3p+6q)(3p - 6q)(3p + 6q).
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (3p−6q)(3p+6q)=(3p)2−(6q)2(3p - 6q)(3p + 6q) = (3p)^2 - (6q)^2

    =9p2−36q2= 9p^2 - 36q^2

    Answer: 9p2−36q29p^2 - 36q^2

  4. Find the product (x5+6y5)(x5−6y5)(x^5 + 6y^5)(x^5 - 6y^5).
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (x5+6y5)(x5−6y5)=(x5)2−(6y5)2(x^5 + 6y^5)(x^5 - 6y^5) = (x^5)^2 - (6y^5)^2

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n: (x5)2=x10(x^5)^2 = x^{10} and (6y5)2=36y10(6y^5)^2 = 36y^{10}

    =x10−36y10= x^{10} - 36y^{10}

    Answer: x10−36y10x^{10} - 36y^{10}

  5. Expand (x+3y)2(x + 3y)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (x+3y)2=(x)2+(3y)2+2(x)(3y)(x + 3y)^2 = (x)^2 + (3y)^2 + 2(x)(3y)

    =x2+9y2+6xy= x^2 + 9y^2 + 6xy

    Answer: x2+9y2+6xyx^2 + 9y^2 + 6xy

  6. Evaluate (5n+15)2\displaystyle \left(5n + \frac{1}{5}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (5n+15)2=(5n)2+(15)2+2(5n)(15)\displaystyle \left(5n + \frac{1}{5}\right)^2 = (5n)^2 + \left(\frac{1}{5}\right)^2 + 2(5n)\left(\frac{1}{5}\right)

    =25n2+125+2n\displaystyle = 25n^2 + \frac{1}{25} + 2n

    Answer: 25n2+125+2n\displaystyle 25n^2 + \frac{1}{25} + 2n

  7. Expand (2a−4b)2(2a - 4b)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (2a−4b)2=(2a)2+(4b)2−2(2a)(4b)(2a - 4b)^2 = (2a)^2 + (4b)^2 - 2(2a)(4b)

    =4a2+16b2−16ab= 4a^2 + 16b^2 - 16ab

    Answer: 4a2+16b2−16ab4a^2 + 16b^2 - 16ab

  8. Simplify (9a+7b)2+(9a−7b)2(9a + 7b)^2 + (9a - 7b)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (9a+7b)2+(9a−7b)2=2[(9a)2+(7b)2](9a + 7b)^2 + (9a - 7b)^2 = 2[(9a)^2 + (7b)^2]

    =2(81a2+49b2)= 2(81a^2 + 49b^2)

    =162a2+98b2= 162a^2 + 98b^2

    Answer: 2(81a2+49b2)=162a2+98b22(81a^2 + 49b^2) = 162a^2 + 98b^2

  9. If 6x+y=276x + y = 27 and 6x−y=216x - y = 21, find the value of (i) xyxy (ii) 36x2+y236x^2 + y^2.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (6x+y)2−(6x−y)2=4(6x)(y)(6x + y)^2 - (6x - y)^2 = 4(6x)(y)

    (27)2−(21)2=24xy(27)^2 - (21)^2 = 24xy

    729−441=24xy729 - 441 = 24xy

    xy=28824=12\displaystyle xy = \frac{288}{24} = 12

    (ii) (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (6x+y)2+(6x−y)2=2[(6x)2+(y)2](6x + y)^2 + (6x - y)^2 = 2[(6x)^2 + (y)^2]

    729+441=2(36x2+y2)729 + 441 = 2(36x^2 + y^2)

    36x2+y2=11702=585\displaystyle 36x^2 + y^2 = \frac{1170}{2} = 585

    Answer: (i) xy=12xy = 12 (ii) 36x2+y2=58536x^2 + y^2 = 585

  10. Show that (5x−2y)2+40xy=(5x+2y)2(5x - 2y)^2 + 40xy = (5x + 2y)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    LHS=(5x−2y)2+40xy\text{LHS} = (5x - 2y)^2 + 40xy

    =(5x−2y)2+4(5x)(2y)= (5x - 2y)^2 + 4(5x)(2y)

    =(5x+2y)2=RHS= (5x + 2y)^2 = \text{RHS}

    Answer: LHS =(5x+2y)2== (5x + 2y)^2 = RHS

  11. If x+1x=3\displaystyle x + \frac{1}{x} = 3, find the value of (i) x2+1x2\displaystyle x^2 + \frac{1}{x^2} (ii) x4+1x4\displaystyle x^4 + \frac{1}{x^4}.
    5 marks
    Answer and solution

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    (i) x2+1x2=(x)2+(1x)2\displaystyle x^2 + \frac{1}{x^2} = (x)^2 + \left(\frac{1}{x}\right)^2

    =(x+1x)2−2⋅x⋅1x\displaystyle = \left(x + \frac{1}{x}\right)^2 - 2 \cdot x \cdot \frac{1}{x}

    =(3)2−2=9−2=7= (3)^2 - 2 = 9 - 2 = 7

    (ii) x4+1x4=(x2)2+(1x2)2\displaystyle x^4 + \frac{1}{x^4} = (x^2)^2 + \left(\frac{1}{x^2}\right)^2

    =(x2+1x2)2−2⋅x2⋅1x2\displaystyle = \left(x^2 + \frac{1}{x^2}\right)^2 - 2 \cdot x^2 \cdot \frac{1}{x^2}

    =(7)2−2=49−2=47= (7)^2 - 2 = 49 - 2 = 47

    Answer: (i) 77 (ii) 4747

  12. Expand (4x+7y+z)2(4x + 7y + z)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (4x+7y+z)2=(4x)2+(7y)2+(z)2+2(4x)(7y)+2(7y)(z)+2(z)(4x)(4x + 7y + z)^2 = (4x)^2 + (7y)^2 + (z)^2 + 2(4x)(7y) + 2(7y)(z) + 2(z)(4x)

    =16x2+49y2+z2+56xy+14yz+8zx= 16x^2 + 49y^2 + z^2 + 56xy + 14yz + 8zx

    Answer: 16x2+49y2+z2+56xy+14yz+8zx16x^2 + 49y^2 + z^2 + 56xy + 14yz + 8zx

  13. Expand: (i) (p+2q−6r)2(p + 2q - 6r)^2 (ii) (7x−6y+5z)2(7x - 6y + 5z)^2
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (p+2q−6r)2=(p)2+(2q)2+(6r)2+2(p)(2q)−2(2q)(6r)−2(6r)(p)(p + 2q - 6r)^2 = (p)^2 + (2q)^2 + (6r)^2 + 2(p)(2q) - 2(2q)(6r) - 2(6r)(p)

    =p2+4q2+36r2+4pq−24qr−12rp= p^2 + 4q^2 + 36r^2 + 4pq - 24qr - 12rp

    (ii) (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    (7x−6y+5z)2=(7x)2+(6y)2+(5z)2−2(7x)(6y)−2(6y)(5z)+2(5z)(7x)(7x - 6y + 5z)^2 = (7x)^2 + (6y)^2 + (5z)^2 - 2(7x)(6y) - 2(6y)(5z) + 2(5z)(7x)

    =49x2+36y2+25z2−84xy−60yz+70zx= 49x^2 + 36y^2 + 25z^2 - 84xy - 60yz + 70zx

    Answer: (i) p2+4q2+36r2+4pq−24qr−12rpp^2 + 4q^2 + 36r^2 + 4pq - 24qr - 12rp (ii) 49x2+36y2+25z2−84xy−60yz+70zx49x^2 + 36y^2 + 25z^2 - 84xy - 60yz + 70zx

  14. Expand (y+2)3(y + 2)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (y+2)3=(y)3+(2)3+3(y)(2)(y+2)(y + 2)^3 = (y)^3 + (2)^3 + 3(y)(2)(y + 2)

    =y3+8+6y(y+2)= y^3 + 8 + 6y(y + 2)

    =y3+8+6y2+12y= y^3 + 8 + 6y^2 + 12y

    Answer: y3+8+6y2+12yy^3 + 8 + 6y^2 + 12y

  15. Expand (3x−4)3(3x - 4)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (3x−4)3=(3x)3−(4)3−3(3x)(4)(3x−4)(3x - 4)^3 = (3x)^3 - (4)^3 - 3(3x)(4)(3x - 4)

    =27x3−64−36x(3x−4)= 27x^3 - 64 - 36x(3x - 4)

    =27x3−64−108x2+144x= 27x^3 - 64 - 108x^2 + 144x

    Answer: 27x3−64−108x2+144x27x^3 - 64 - 108x^2 + 144x

  16. If p+q=7p + q = 7 and pq=12pq = 12, find the value of (i) p2+q2p^2 + q^2 (ii) p3+q3p^3 + q^3.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    p2+q2=(7)2−2(12)=49−24=25p^2 + q^2 = (7)^2 - 2(12) = 49 - 24 = 25

    (ii) a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    p3+q3=(7)3−3(12)(7)p^3 + q^3 = (7)^3 - 3(12)(7)

    =343−252=91= 343 - 252 = 91

    Check with a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2): (7)(25−12)=7×13=91(7)(25 - 12) = 7 \times 13 = 91

    Answer: (i) 2525 (ii) 9191

  17. Find the product (3t−5)(9t2+15t+25)(3t - 5)(9t^2 + 15t + 25).
    1 mark
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Here a=3ta = 3t, b=5b = 5

    (3t−5)(9t2+15t+25)=(3t)3−(5)3=27t3−125(3t - 5)(9t^2 + 15t + 25) = (3t)^3 - (5)^3 = 27t^3 - 125

    Answer: 27t3−12527t^3 - 125

  18. If a−b=4a - b = 4 and ab=45ab = 45, find the value of a3−b3a^3 - b^3.
    3 marks
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    a3−b3=(4)3+3(45)(4)a^3 - b^3 = (4)^3 + 3(45)(4)

    =64+540=604= 64 + 540 = 604

    Answer: 604604

  19. Using an identity, find the product (2p+4q+1)(4p2+16q2+1−8pq−4q−2p)(2p + 4q + 1)(4p^2 + 16q^2 + 1 - 8pq - 4q - 2p).
    2 marks
    Answer and solution

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=2pa = 2p, b=4qb = 4q, c=1c = 1

    =(2p)3+(4q)3+(1)3−3(2p)(4q)(1)= (2p)^3 + (4q)^3 + (1)^3 - 3(2p)(4q)(1)

    =8p3+64q3+1−24pq= 8p^3 + 64q^3 + 1 - 24pq

    Answer: 8p3+64q3+1−24pq8p^3 + 64q^3 + 1 - 24pq

  20. Without finding the cubes, find the value of 63+93+(−15)36^3 + 9^3 + (-15)^3.
    3 marks
    Answer and solution

    Take a=6, b=9, c=−15\text{Take } a = 6,\ b = 9,\ c = -15

    a+b+c=6+9−15=0a + b + c = 6 + 9 - 15 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴63+93+(−15)3=3(6)(9)(−15)=−2430\therefore 6^3 + 9^3 + (-15)^3 = 3(6)(9)(-15) = -2430

    Answer: −2430-2430