Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

Question paper, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 97.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Expand 5p(7p−8q)5p(7p - 8q).
    1 mark
    Answer and solution

    a(b−c)=ab−aca(b - c) = ab - ac

    5p(7p−8q)=(5p)(7p)−(5p)(8q)5p(7p - 8q) = (5p)(7p) - (5p)(8q)

    =35p2−40pq= 35p^2 - 40pq

    Answer: 35p2−40pq35p^2 - 40pq

  2. Find the product (3m−n)(m−6n)(3m - n)(m - 6n).
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)(c−d)=ac−ad−bc+bd(a - b)(c - d) = ac - ad - bc + bd

    (3m−n)(m−6n)=(3m)(m)−(3m)(6n)−(n)(m)+(n)(6n)(3m - n)(m - 6n) = (3m)(m) - (3m)(6n) - (n)(m) + (n)(6n)

    =3m2−18mn−mn+6n2= 3m^2 - 18mn - mn + 6n^2

    =3m2−19mn+6n2= 3m^2 - 19mn + 6n^2

    Answer: 3m2−19mn+6n23m^2 - 19mn + 6n^2

  3. Find the product (5x+6y)(5x−6y)(5x + 6y)(5x - 6y).
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (5x+6y)(5x−6y)=(5x)2−(6y)2(5x + 6y)(5x - 6y) = (5x)^2 - (6y)^2

    =25x2−36y2= 25x^2 - 36y^2

    Answer: 25x2−36y225x^2 - 36y^2

  4. Find the product (5m+18)(5m−18)\displaystyle \left(5m + \frac{1}{8}\right)\left(5m - \frac{1}{8}\right).
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (5m+18)(5m−18)=(5m)2−(18)2\displaystyle \left(5m + \frac{1}{8}\right)\left(5m - \frac{1}{8}\right) = (5m)^2 - \left(\frac{1}{8}\right)^2

    =25m2−164\displaystyle = 25m^2 - \frac{1}{64}

    Answer: 25m2−164\displaystyle 25m^2 - \frac{1}{64}

  5. Expand (6p+q)2(6p + q)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (6p+q)2=(6p)2+(q)2+2(6p)(q)(6p + q)^2 = (6p)^2 + (q)^2 + 2(6p)(q)

    =36p2+q2+12pq= 36p^2 + q^2 + 12pq

    Answer: 36p2+q2+12pq36p^2 + q^2 + 12pq

  6. Expand (6m5+3n5)2\displaystyle \left(\frac{6m}{5} + \frac{3n}{5}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (6m5+3n5)2=(6m5)2+(3n5)2+2(6m5)(3n5)\displaystyle \left(\frac{6m}{5} + \frac{3n}{5}\right)^2 = \left(\frac{6m}{5}\right)^2 + \left(\frac{3n}{5}\right)^2 + 2\left(\frac{6m}{5}\right)\left(\frac{3n}{5}\right)

    =36m225+9n225+36mn25\displaystyle = \frac{36m^2}{25} + \frac{9n^2}{25} + \frac{36mn}{25}

    Answer: 36m225+9n225+36mn25\displaystyle \frac{36m^2}{25} + \frac{9n^2}{25} + \frac{36mn}{25}

  7. Expand (7a−5b)2(7a - 5b)^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (7a−5b)2=(7a)2+(5b)2−2(7a)(5b)(7a - 5b)^2 = (7a)^2 + (5b)^2 - 2(7a)(5b)

    =49a2+25b2−70ab= 49a^2 + 25b^2 - 70ab

    Answer: 49a2+25b2−70ab49a^2 + 25b^2 - 70ab

  8. Simplify (4+5p)2+(4−5p)2\displaystyle \left(4 + \frac{5}{p}\right)^2 + \left(4 - \frac{5}{p}\right)^2.
    2 marks
    Answer and solution

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (4+5p)2+(4−5p)2=2[(4)2+(5p)2]\displaystyle \left(4 + \frac{5}{p}\right)^2 + \left(4 - \frac{5}{p}\right)^2 = 2[(4)^2 + \left(\frac{5}{p}\right)^2]

    =2(16+25p2)\displaystyle = 2(16 + \frac{25}{p^2})

    =32+50p2\displaystyle = 32 + \frac{50}{p^2}

    Answer: 2(16+25p2)=32+50p2\displaystyle 2(16 + \frac{25}{p^2}) = 32 + \frac{50}{p^2}

  9. If 6x+2y=106x + 2y = 10 and 6x−2y=26x - 2y = 2, find the value of (i) xyxy (ii) 36x2+4y236x^2 + 4y^2.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (6x+2y)2−(6x−2y)2=4(6x)(2y)(6x + 2y)^2 - (6x - 2y)^2 = 4(6x)(2y)

    (10)2−(2)2=48xy(10)^2 - (2)^2 = 48xy

    100−4=48xy100 - 4 = 48xy

    xy=9648=2\displaystyle xy = \frac{96}{48} = 2

    (ii) (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (6x+2y)2+(6x−2y)2=2[(6x)2+(2y)2](6x + 2y)^2 + (6x - 2y)^2 = 2[(6x)^2 + (2y)^2]

    100+4=2(36x2+4y2)100 + 4 = 2(36x^2 + 4y^2)

    36x2+4y2=1042=52\displaystyle 36x^2 + 4y^2 = \frac{104}{2} = 52

    Answer: (i) xy=2xy = 2 (ii) 36x2+4y2=5236x^2 + 4y^2 = 52

  10. Show that (4a−8b)2+128ab=(4a+8b)2(4a - 8b)^2 + 128ab = (4a + 8b)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    LHS=(4a−8b)2+128ab\text{LHS} = (4a - 8b)^2 + 128ab

    =(4a−8b)2+4(4a)(8b)= (4a - 8b)^2 + 4(4a)(8b)

    =(4a+8b)2=RHS= (4a + 8b)^2 = \text{RHS}

    Answer: LHS =(4a+8b)2== (4a + 8b)^2 = RHS

  11. If p+1p=10\displaystyle p + \frac{1}{p} = 10, find the value of (i) p2+1p2\displaystyle p^2 + \frac{1}{p^2} (ii) (p−1p)2\displaystyle \left(p - \frac{1}{p}\right)^2.
    5 marks
    Answer and solution

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    (i) p2+1p2=(p)2+(1p)2\displaystyle p^2 + \frac{1}{p^2} = (p)^2 + \left(\frac{1}{p}\right)^2

    =(p+1p)2−2⋅p⋅1p\displaystyle = \left(p + \frac{1}{p}\right)^2 - 2 \cdot p \cdot \frac{1}{p}

    =(10)2−2=100−2=98= (10)^2 - 2 = 100 - 2 = 98

    (ii) (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (p−1p)2=p2+1p2−2⋅p⋅1p\displaystyle \left(p - \frac{1}{p}\right)^2 = p^2 + \frac{1}{p^2} - 2 \cdot p \cdot \frac{1}{p}

    =98−2=96= 98 - 2 = 96

    Answer: (i) 9898 (ii) 9696

  12. Expand (n2+3n+4n)2\displaystyle \left(n^2 + \frac{3}{n} + 4n\right)^2.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (n2+3n+4n)2=(n2)2+(3n)2+(4n)2+2(n2)(3n)+2(3n)(4n)+2(4n)(n2)\displaystyle \left(n^2 + \frac{3}{n} + 4n\right)^2 = (n^2)^2 + \left(\frac{3}{n}\right)^2 + (4n)^2 + 2(n^2)\left(\frac{3}{n}\right) + 2\left(\frac{3}{n}\right)(4n) + 2(4n)(n^2)

    =n4+9n2+16n2+6n+24+8n3\displaystyle = n^4 + \frac{9}{n^2} + 16n^2 + 6n + 24 + 8n^3

    Answer: n4+9n2+16n2+6n+24+8n3\displaystyle n^4 + \frac{9}{n^2} + 16n^2 + 6n + 24 + 8n^3

  13. Expand: (i) (4a+5b−3c)2(4a + 5b - 3c)^2 (ii) (2p−3q−5r)2(2p - 3q - 5r)^2
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (4a+5b−3c)2=(4a)2+(5b)2+(3c)2+2(4a)(5b)−2(5b)(3c)−2(3c)(4a)(4a + 5b - 3c)^2 = (4a)^2 + (5b)^2 + (3c)^2 + 2(4a)(5b) - 2(5b)(3c) - 2(3c)(4a)

    =16a2+25b2+9c2+40ab−30bc−24ca= 16a^2 + 25b^2 + 9c^2 + 40ab - 30bc - 24ca

    (ii) (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    (2p−3q−5r)2=(2p)2+(3q)2+(5r)2−2(2p)(3q)+2(3q)(5r)−2(5r)(2p)(2p - 3q - 5r)^2 = (2p)^2 + (3q)^2 + (5r)^2 - 2(2p)(3q) + 2(3q)(5r) - 2(5r)(2p)

    =4p2+9q2+25r2−12pq+30qr−20rp= 4p^2 + 9q^2 + 25r^2 - 12pq + 30qr - 20rp

    Answer: (i) 16a2+25b2+9c2+40ab−30bc−24ca16a^2 + 25b^2 + 9c^2 + 40ab - 30bc - 24ca (ii) 4p2+9q2+25r2−12pq+30qr−20rp4p^2 + 9q^2 + 25r^2 - 12pq + 30qr - 20rp

  14. Find (3t+1)3(3t + 1)^3.
    1 mark
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (3t+1)3=(3t)3+(1)3+3(3t)(1)(3t+1)(3t + 1)^3 = (3t)^3 + (1)^3 + 3(3t)(1)(3t + 1)

    =27t3+1+9t(3t+1)= 27t^3 + 1 + 9t(3t + 1)

    =27t3+1+27t2+9t= 27t^3 + 1 + 27t^2 + 9t

    Answer: 27t3+1+27t2+9t27t^3 + 1 + 27t^2 + 9t

  15. Expand (x−4y)3(x - 4y)^3.
    2 marks
    Answer and solution

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (x−4y)3=(x)3−(4y)3−3(x)(4y)(x−4y)(x - 4y)^3 = (x)^3 - (4y)^3 - 3(x)(4y)(x - 4y)

    =x3−64y3−12xy(x−4y)= x^3 - 64y^3 - 12xy(x - 4y)

    =x3−64y3−12x2y+48xy2= x^3 - 64y^3 - 12x^2y + 48xy^2

    Answer: x3−64y3−12x2y+48xy2x^3 - 64y^3 - 12x^2y + 48xy^2

  16. If q+1q=12\displaystyle q + \frac{1}{q} = 12, find the value of (i) q2+1q2\displaystyle q^2 + \frac{1}{q^2} (ii) q3+1q3\displaystyle q^3 + \frac{1}{q^3}.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    q2+1q2=(q)2+(1q)2\displaystyle q^2 + \frac{1}{q^2} = (q)^2 + \left(\frac{1}{q}\right)^2

    =(q+1q)2−2⋅q⋅1q\displaystyle = \left(q + \frac{1}{q}\right)^2 - 2 \cdot q \cdot \frac{1}{q}

    =(12)2−2=144−2=142= (12)^2 - 2 = 144 - 2 = 142

    (ii) a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    q3+1q3=(q+1q)3−3⋅q⋅1q(q+1q)\displaystyle q^3 + \frac{1}{q^3} = \left(q + \frac{1}{q}\right)^3 - 3 \cdot q \cdot \frac{1}{q}\left(q + \frac{1}{q}\right)

    =(12)3−3(12)=1728−36=1692= (12)^3 - 3(12) = 1728 - 36 = 1692

    Answer: (i) 142142 (ii) 16921692

  17. Simplify (p−4)(p2+4p+16)(p - 4)(p^2 + 4p + 16).
    1 mark
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    Here a=pa = p, b=4b = 4

    (p−4)(p2+4p+16)=(p)3−(4)3=p3−64(p - 4)(p^2 + 4p + 16) = (p)^3 - (4)^3 = p^3 - 64

    Answer: p3−64p^3 - 64

  18. If x−1x=11\displaystyle x - \frac{1}{x} = 11, find the value of x3−1x3\displaystyle x^3 - \frac{1}{x^3}.
    3 marks
    Answer and solution

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    Here a=xa = x, b=1x\displaystyle b = \frac{1}{x}, so ab=x⋅1x=1\displaystyle ab = x \cdot \frac{1}{x} = 1

    x3−1x3=(x−1x)3+3(1)(x−1x)\displaystyle x^3 - \frac{1}{x^3} = \left(x - \frac{1}{x}\right)^3 + 3(1)\left(x - \frac{1}{x}\right)

    =(11)3+3(11)=1331+33=1364= (11)^3 + 3(11) = 1331 + 33 = 1364

    Answer: 13641364

  19. Using an identity, find the value of 73+83+53−3×7×8×57^3 + 8^3 + 5^3 - 3 \times 7 \times 8 \times 5.
    2 marks
    Answer and solution

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=7a = 7, b=8b = 8, c=5c = 5

    a+b+c=7+8+5=20a + b + c = 7 + 8 + 5 = 20

    a2+b2+c2−ab−bc−ca=49+64+25−56−40−35=7a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca = 49 + 64 + 25 - 56 - 40 - 35 = 7

    Value=20×7=140\text{Value} = 20 \times 7 = 140

    Answer: 140140

  20. Simplify (6x−2y)3+(2y−5z)3+(5z−6x)3(6x - 2y)^3 + (2y - 5z)^3 + (5z - 6x)^3 without expanding the cubes.
    3 marks
    Answer and solution

    Take a=6x−2y, b=2y−5z, c=5z−6x\text{Take } a = 6x - 2y,\ b = 2y - 5z,\ c = 5z - 6x

    a+b+c=6x−2y+2y−5z+5z−6x=0a + b + c = 6x - 2y + 2y - 5z + 5z - 6x = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴(6x−2y)3+(2y−5z)3+(5z−6x)3=3(6x−2y)(2y−5z)(5z−6x)\therefore (6x - 2y)^3 + (2y - 5z)^3 + (5z - 6x)^3 = 3(6x - 2y)(2y - 5z)(5z - 6x)

    Answer: 3(6x−2y)(2y−5z)(5z−6x)3(6x - 2y)(2y - 5z)(5z - 6x)