Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

MCQ test, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 92 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. The product 2a(3a−8b)2a(3a - 8b) is
    Answer and solution

    Answer: (C) 6a2−16ab6a^2 - 16ab

    a(b−c)=ab−aca(b - c) = ab - ac

    2a(3a−8b)=(2a)(3a)−(2a)(8b)=6a2−16ab2a(3a - 8b) = (2a)(3a) - (2a)(8b) = 6a^2 - 16ab

  2. The product (2a−1)(3a+6)(2a - 1)(3a + 6) is
    Answer and solution

    Answer: (D) 6a2+9a−66a^2 + 9a - 6

    (a−b)(c+d)=ac+ad−bc−bd(a - b)(c + d) = ac + ad - bc - bd

    (2a−1)(3a+6)=(2a)(3a)+(2a)(6)−(1)(3a)−(1)(6)(2a - 1)(3a + 6) = (2a)(3a) + (2a)(6) - (1)(3a) - (1)(6)

    =6a2+12a−3a−6=6a2+9a−6= 6a^2 + 12a - 3a - 6 = 6a^2 + 9a - 6

  3. (2p+6q)(2p−6q)(2p + 6q)(2p - 6q) equals
    Answer and solution

    Answer: (D) 4p2−36q24p^2 - 36q^2

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (2p+6q)(2p−6q)=(2p)2−(6q)2(2p + 6q)(2p - 6q) = (2p)^2 - (6q)^2

    =4p2−36q2= 4p^2 - 36q^2

  4. The product (4p5+5q5)(4p5−5q5)(4p^5 + 5q^5)(4p^5 - 5q^5) is
    Answer and solution

    Answer: (B) 16p10−25q1016p^{10} - 25q^{10}

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (4p5+5q5)(4p5−5q5)=(4p5)2−(5q5)2(4p^5 + 5q^5)(4p^5 - 5q^5) = (4p^5)^2 - (5q^5)^2 =16p10−25q10= 16p^{10} - 25q^{10}

  5. (2p+3q)2(2p + 3q)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (B) 4p2+9q2+12pq4p^2 + 9q^2 + 12pq

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (2p+3q)2=(2p)2+(3q)2+2(2p)(3q)(2p + 3q)^2 = (2p)^2 + (3q)^2 + 2(2p)(3q)

    =4p2+9q2+12pq= 4p^2 + 9q^2 + 12pq

  6. (5q+13)2\displaystyle \left(5q + \frac{1}{3}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (A) 25q2+19+10q3\displaystyle 25q^2 + \frac{1}{9} + \frac{10q}{3}

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (5q+13)2=(5q)2+(13)2+2(5q)(13)\displaystyle \left(5q + \frac{1}{3}\right)^2 = (5q)^2 + \left(\frac{1}{3}\right)^2 + 2(5q)\left(\frac{1}{3}\right)

    =25q2+19+10q3\displaystyle = 25q^2 + \frac{1}{9} + \frac{10q}{3}

  7. The expansion of (3x−6y)2(3x - 6y)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 9x2+36y2−36xy9x^2 + 36y^2 - 36xy

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (3x−6y)2=(3x)2+(6y)2−2(3x)(6y)(3x - 6y)^2 = (3x)^2 + (6y)^2 - 2(3x)(6y)

    =9x2+36y2−36xy= 9x^2 + 36y^2 - 36xy

  8. (7x3−6y5)2\displaystyle \left(\frac{7x}{3} - \frac{6y}{5}\right)^2 equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 49x29+36y225−28xy5\displaystyle \frac{49x^2}{9} + \frac{36y^2}{25} - \frac{28xy}{5}

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (7x3−6y5)2=(7x3)2+(6y5)2−2(7x3)(6y5)\displaystyle \left(\frac{7x}{3} - \frac{6y}{5}\right)^2 = \left(\frac{7x}{3}\right)^2 + \left(\frac{6y}{5}\right)^2 - 2\left(\frac{7x}{3}\right)\left(\frac{6y}{5}\right)

    =49x29+36y225−28xy5\displaystyle = \frac{49x^2}{9} + \frac{36y^2}{25} - \frac{28xy}{5}

  9. (2a+5b)2+(2a−5b)2(2a + 5b)^2 + (2a - 5b)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (A) 8a2+50b28a^2 + 50b^2

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (2a+5b)2+(2a−5b)2=2[(2a)2+(5b)2](2a + 5b)^2 + (2a - 5b)^2 = 2[(2a)^2 + (5b)^2] =8a2+50b2= 8a^2 + 50b^2

  10. (7m+4n)2−(7m−4n)2(7m + 4n)^2 - (7m - 4n)^2 simplifies to
    Answer and solution

    Answer: (C) 112mn112mn

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (7m+4n)2−(7m−4n)2=4(7m)(4n)=112mn(7m + 4n)^2 - (7m - 4n)^2 = 4(7m)(4n) = 112mn

  11. If p+q=12p + q = 12 and p−q=2p - q = 2, then pq=pq =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3535

    (p+q)2−(p−q)2=4pq(p + q)^2 - (p - q)^2 = 4pq

    122−22=4pq12^2 - 2^2 = 4pq

    144−4=4pq⇒pq=1404=35\displaystyle 144 - 4 = 4pq \Rightarrow pq = \frac{140}{4} = 35

  12. If (8p+2q)2−kpq=(8p−2q)2(8p + 2q)^2 - kpq = (8p - 2q)^2, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (C) 6464

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    4ab=4(8p)(2q)=64pq4ab = 4(8p)(2q) = 64pq

    k=64k = 64

  13. If a−b=11a - b = 11 and ab=12ab = 12, then (a+b)2=(a + b)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 169169

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    (a+b)2=(11)2+4(12)=121+48=169(a + b)^2 = (11)^2 + 4(12) = 121 + 48 = 169

  14. If z2+1z2=23\displaystyle z^2 + \frac{1}{z^2} = 23, then (z+1z)2=\displaystyle \left(z + \frac{1}{z}\right)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2525

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (z+1z)2=z2+1z2+2⋅z⋅1z=23+2=25\displaystyle \left(z + \frac{1}{z}\right)^2 = z^2 + \frac{1}{z^2} + 2 \cdot z \cdot \frac{1}{z} = 23 + 2 = 25

  15. If a−b=8a - b = 8 and ab=48ab = 48, then a2+b2=a^2 + b^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 160160

    a2+b2=(a−b)2+2aba^2 + b^2 = (a - b)^2 + 2ab

    a2+b2=(8)2+2(48)=64+96=160a^2 + b^2 = (8)^2 + 2(48) = 64 + 96 = 160

  16. The expansion of (p+2q+7r)2(p + 2q + 7r)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (B) p2+4q2+49r2+4pq+28qr+14rpp^2 + 4q^2 + 49r^2 + 4pq + 28qr + 14rp

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    (p+2q+7r)2=(p)2+(2q)2+(7r)2+2(p)(2q)+2(2q)(7r)+2(7r)(p)(p + 2q + 7r)^2 = (p)^2 + (2q)^2 + (7r)^2 + 2(p)(2q) + 2(2q)(7r) + 2(7r)(p)

  17. The expansion of (3x−6y−7z)2(3x - 6y - 7z)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 9x2+36y2+49z2−36xy+84yz−42zx9x^2 + 36y^2 + 49z^2 - 36xy + 84yz - 42zx

    (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    (3x−6y−7z)2=(3x)2+(6y)2+(7z)2−2(3x)(6y)+2(6y)(7z)−2(7z)(3x)(3x - 6y - 7z)^2 = (3x)^2 + (6y)^2 + (7z)^2 - 2(3x)(6y) + 2(6y)(7z) - 2(7z)(3x)

  18. The coefficient of qrqr in (6p−4q+r)2(6p - 4q + r)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (D) −8-8

    (a−b+c)2=a2+b2+c2−2ab−2bc+2ca(a - b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab - 2bc + 2ca

    The qrqr term is −2(4q)(r)=−8qr- 2(4q)(r) = -8qr, so the coefficient is −8-8.

  19. The expansion of (2m+3n)3(2m + 3n)^3 is
    Answer and solution

    Answer: (B) 8m3+27n3+36m2n+54mn28m^3 + 27n^3 + 36m^2n + 54mn^2

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (2m+3n)3=(2m)3+(3n)3+3(2m)(3n)(2m+3n)(2m + 3n)^3 = (2m)^3 + (3n)^3 + 3(2m)(3n)(2m + 3n)

    =8m3+27n3+36m2n+54mn2= 8m^3 + 27n^3 + 36m^2n + 54mn^2

  20. (4x−2y)3(4x - 2y)^3 equals
    Answer and solution

    Answer: (C) 64x3−8y3−96x2y+48xy264x^3 - 8y^3 - 96x^2y + 48xy^2

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (4x−2y)3=(4x)3−(2y)3−3(4x)(2y)(4x−2y)(4x - 2y)^3 = (4x)^3 - (2y)^3 - 3(4x)(2y)(4x - 2y)

    =64x3−8y3−96x2y+48xy2= 64x^3 - 8y^3 - 96x^2y + 48xy^2

  21. The product (2q+4)(4q2−8q+16)(2q + 4)(4q^2 - 8q + 16) is
    Answer and solution

    Answer: (C) 8q3+648q^3 + 64

    a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Here a=2qa = 2q, b=4b = 4: (2q+4)(4q2−8q+16)=(2q)3+(4)3=8q3+64(2q + 4)(4q^2 - 8q + 16) = (2q)^3 + (4)^3 = 8q^3 + 64

  22. If a+b=15a + b = 15 and ab=54ab = 54, then a3+b3=a^3 + b^3 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 945945

    a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    =(15)3−3(54)(15)=3375−2430=945= (15)^3 - 3(54)(15) = 3375 - 2430 = 945

  23. If x−y=4x - y = 4 and xy=12xy = 12, then x3−y3=x^3 - y^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 208208

    a3−b3=(a−b)3+3ab(a−b)a^3 - b^3 = (a - b)^3 + 3ab(a - b)

    =(4)3+3(12)(4)=64+144=208= (4)^3 + 3(12)(4) = 64 + 144 = 208

  24. The product (p+2q+3)(p2+4q2+9−2pq−6q−3p)(p + 2q + 3)(p^2 + 4q^2 + 9 - 2pq - 6q - 3p) is
    Answer and solution

    Answer: (C) p3+8q3+27−18pqp^3 + 8q^3 + 27 - 18pq

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=pa = p, b=2qb = 2q, c=3c = 3

    =p3+8q3+27−18pq= p^3 + 8q^3 + 27 - 18pq

  25. 143−63−83=14^3 - 6^3 - 8^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 20162016

    Take a=14, b=−6, c=−8\text{Take } a = 14,\ b = -6,\ c = -8

    a+b+c=14−6−8=0a + b + c = 14 - 6 - 8 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴143−63−83=3(14)(−6)(−8)=2016\therefore 14^3 - 6^3 - 8^3 = 3(14)(-6)(-8) = 2016