Expresswala Academy Mathematics Tuition

Algebraic Identities

MCQ test, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 89.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 2p(2p+5q)=2p(2p + 5q) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 4p2+10pq4p^2 + 10pq

    a(b+c)=ab+aca(b + c) = ab + ac

    2p(2p+5q)=(2p)(2p)+(2p)(5q)=4p2+10pq2p(2p + 5q) = (2p)(2p) + (2p)(5q) = 4p^2 + 10pq

  2. (a+1)(2a−3)=(a + 1)(2a - 3) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 2a2−a−32a^2 - a - 3

    (a+b)(c−d)=ac−ad+bc−bd(a + b)(c - d) = ac - ad + bc - bd

    (a+1)(2a−3)=(a)(2a)−(a)(3)+(1)(2a)−(1)(3)(a + 1)(2a - 3) = (a)(2a) - (a)(3) + (1)(2a) - (1)(3)

    =2a2−3a+2a−3=2a2−a−3= 2a^2 - 3a + 2a - 3 = 2a^2 - a - 3

  3. (4m+6n)(4m−6n)=(4m + 6n)(4m - 6n) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 16m2−36n216m^2 - 36n^2

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (4m+6n)(4m−6n)=(4m)2−(6n)2(4m + 6n)(4m - 6n) = (4m)^2 - (6n)^2

    =16m2−36n2= 16m^2 - 36n^2

  4. (3a3+2b3)(3a3−2b3)=(3a^3 + 2b^3)(3a^3 - 2b^3) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 9a6−4b69a^6 - 4b^6

    (a+b)(a−b)=a2−b2(a + b)(a - b) = a^2 - b^2

    (3a3+2b3)(3a3−2b3)=(3a3)2−(2b3)2(3a^3 + 2b^3)(3a^3 - 2b^3) = (3a^3)^2 - (2b^3)^2 =9a6−4b6= 9a^6 - 4b^6

  5. (8p+6q)2=(8p + 6q)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 64p2+36q2+96pq64p^2 + 36q^2 + 96pq

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    (8p+6q)2=(8p)2+(6q)2+2(8p)(6q)(8p + 6q)^2 = (8p)^2 + (6q)^2 + 2(8p)(6q)

    =64p2+36q2+96pq= 64p^2 + 36q^2 + 96pq

  6. In the expansion of (7a+4b)2(7a + 4b)^2, the coefficient of abab is
    Answer and solution

    Answer: (D) 5656

    (a+b)2=a2+b2+2ab(a + b)^2 = a^2 + b^2 + 2ab

    2ab=2(7a)(4b)=56ab2ab = 2(7a)(4b) = 56ab

    So the coefficient of abab is 5656.

  7. (8p−q)2=(8p - q)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (A) 64p2+q2−16pq64p^2 + q^2 - 16pq

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (8p−q)2=(8p)2+(q)2−2(8p)(q)(8p - q)^2 = (8p)^2 + (q)^2 - 2(8p)(q)

    =64p2+q2−16pq= 64p^2 + q^2 - 16pq

  8. (3a4−3b2)2=\displaystyle \left(\frac{3a}{4} - \frac{3b}{2}\right)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 9a216+9b24−9ab4\displaystyle \frac{9a^2}{16} + \frac{9b^2}{4} - \frac{9ab}{4}

    (a−b)2=a2+b2−2ab(a - b)^2 = a^2 + b^2 - 2ab

    (3a4−3b2)2=(3a4)2+(3b2)2−2(3a4)(3b2)\displaystyle \left(\frac{3a}{4} - \frac{3b}{2}\right)^2 = \left(\frac{3a}{4}\right)^2 + \left(\frac{3b}{2}\right)^2 - 2\left(\frac{3a}{4}\right)\left(\frac{3b}{2}\right)

    =9a216+9b24−9ab4\displaystyle = \frac{9a^2}{16} + \frac{9b^2}{4} - \frac{9ab}{4}

  9. (3+7x)2+(3−7x)2=\displaystyle \left(3 + \frac{7}{x}\right)^2 + \left(3 - \frac{7}{x}\right)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 18+98x2\displaystyle 18 + \frac{98}{x^2}

    (a+b)2+(a−b)2=2(a2+b2)(a + b)^2 + (a - b)^2 = 2(a^2 + b^2)

    (3+7x)2+(3−7x)2=2[(3)2+(7x)2]\displaystyle \left(3 + \frac{7}{x}\right)^2 + \left(3 - \frac{7}{x}\right)^2 = 2[(3)^2 + \left(\frac{7}{x}\right)^2] =18+98x2\displaystyle = 18 + \frac{98}{x^2}

  10. (8x+7y)2−(8x−7y)2=(8x + 7y)^2 - (8x - 7y)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 224xy224xy

    (a+b)2−(a−b)2=4ab(a + b)^2 - (a - b)^2 = 4ab

    (8x+7y)2−(8x−7y)2=4(8x)(7y)=224xy(8x + 7y)^2 - (8x - 7y)^2 = 4(8x)(7y) = 224xy

  11. If m+n=18m + n = 18 and m−n=2m - n = 2, then mn=mn =
    Answer and solution

    Answer: (A) 8080

    (m+n)2−(m−n)2=4mn(m + n)^2 - (m - n)^2 = 4mn

    182−22=4mn18^2 - 2^2 = 4mn

    324−4=4mn⇒mn=3204=80\displaystyle 324 - 4 = 4mn \Rightarrow mn = \frac{320}{4} = 80

  12. If (3p−9q)2+kpq=(3p+9q)2(3p - 9q)^2 + kpq = (3p + 9q)^2, then k=k =
    Answer and solution

    Answer: (D) 108108

    (a+b)2=(a−b)2+4ab(a + b)^2 = (a - b)^2 + 4ab

    4ab=4(3p)(9q)=108pq4ab = 4(3p)(9q) = 108pq

    k=108k = 108

  13. If a+b=18a + b = 18 and ab=72ab = 72, then (a−b)2=(a - b)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 3636

    (a−b)2=(a+b)2−4ab(a - b)^2 = (a + b)^2 - 4ab

    (a−b)2=(18)2−4(72)=324−288=36(a - b)^2 = (18)^2 - 4(72) = 324 - 288 = 36

  14. If r+1r=13\displaystyle r + \frac{1}{r} = 13, then r2+1r2=\displaystyle r^2 + \frac{1}{r^2} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 167167

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab, with ab=r⋅1r=1\displaystyle ab = r \cdot \frac{1}{r} = 1

    =(13)2−2=169−2=167= (13)^2 - 2 = 169 - 2 = 167

  15. If x+y=9x + y = 9 and xy=14xy = 14, then x2+y2=x^2 + y^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 5353

    a2+b2=(a+b)2−2aba^2 + b^2 = (a + b)^2 - 2ab

    x2+y2=(9)2−2(14)=81−28=53x^2 + y^2 = (9)^2 - 2(14) = 81 - 28 = 53

  16. In the expansion of (4a+6b+3c)2(4a + 6b + 3c)^2, the coefficient of caca is
    Answer and solution

    Answer: (D) 2424

    (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca(a + b + c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca

    The caca term is 2(3c)(4a)=24ca2(3c)(4a) = 24ca, so the coefficient is 2424.

  17. (5p+2q−3r)2=(5p + 2q - 3r)^2 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 25p2+4q2+9r2+20pq−12qr−30rp25p^2 + 4q^2 + 9r^2 + 20pq - 12qr - 30rp

    (a+b−c)2=a2+b2+c2+2ab−2bc−2ca(a + b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca

    (5p+2q−3r)2=(5p)2+(2q)2+(3r)2+2(5p)(2q)−2(2q)(3r)−2(3r)(5p)(5p + 2q - 3r)^2 = (5p)^2 + (2q)^2 + (3r)^2 + 2(5p)(2q) - 2(2q)(3r) - 2(3r)(5p)

  18. The coefficient of rprp in (4p−6q−3r)2(4p - 6q - 3r)^2 is
    Answer and solution

    Answer: (A) −24-24

    (a−b−c)2=a2+b2+c2−2ab+2bc−2ca(a - b - c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 - 2ab + 2bc - 2ca

    The rprp term is −2(3r)(4p)=−24rp- 2(3r)(4p) = -24rp, so the coefficient is −24-24.

  19. (4x+3y)3=(4x + 3y)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (D) 64x3+27y3+144x2y+108xy264x^3 + 27y^3 + 144x^2y + 108xy^2

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a + b)

    (4x+3y)3=(4x)3+(3y)3+3(4x)(3y)(4x+3y)(4x + 3y)^3 = (4x)^3 + (3y)^3 + 3(4x)(3y)(4x + 3y)

    =64x3+27y3+144x2y+108xy2= 64x^3 + 27y^3 + 144x^2y + 108xy^2

  20. (6t−1)3=(6t - 1)^3 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 216t3−1−108t2+18t216t^3 - 1 - 108t^2 + 18t

    (a−b)3=a3−b3−3ab(a−b)(a - b)^3 = a^3 - b^3 - 3ab(a - b)

    (6t−1)3=(6t)3−(1)3−3(6t)(1)(6t−1)(6t - 1)^3 = (6t)^3 - (1)^3 - 3(6t)(1)(6t - 1)

    =216t3−1−108t2+18t= 216t^3 - 1 - 108t^2 + 18t

  21. (3q+6)(9q2−18q+36)=(3q + 6)(9q^2 - 18q + 36) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 27q3+21627q^3 + 216

    a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

    Here a=3qa = 3q, b=6b = 6: (3q+6)(9q2−18q+36)=(3q)3+(6)3=27q3+216(3q + 6)(9q^2 - 18q + 36) = (3q)^3 + (6)^3 = 27q^3 + 216

  22. If p+q=13p + q = 13 and pq=42pq = 42, then p3+q3=p^3 + q^3 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 559559

    a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)a^3 + b^3 = (a + b)^3 - 3ab(a + b)

    =(13)3−3(42)(13)=2197−1638=559= (13)^3 - 3(42)(13) = 2197 - 1638 = 559

  23. (3x−6)(9x2+18x+36)=(3x - 6)(9x^2 + 18x + 36) =
    Answer and solution

    Answer: (A) 27x3−21627x^3 - 216

    a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

    (3x−6)(9x2+18x+36)=(3x)3−(6)3=27x3−216(3x - 6)(9x^2 + 18x + 36) = (3x)^3 - (6)^3 = 27x^3 - 216

  24. (m+2n+5)(m2+4n2+25−2mn−10n−5m)=(m + 2n + 5)(m^2 + 4n^2 + 25 - 2mn - 10n - 5m) =
    Answer and solution

    Answer: (C) m3+8n3+125−30mnm^3 + 8n^3 + 125 - 30mn

    a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

    Here a=ma = m, b=2nb = 2n, c=5c = 5

    =m3+8n3+125−30mn= m^3 + 8n^3 + 125 - 30mn

  25. The value of 153−83−7315^3 - 8^3 - 7^3 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 25202520

    Take a=15, b=−8, c=−7\text{Take } a = 15,\ b = -8,\ c = -7

    a+b+c=15−8−7=0a + b + c = 15 - 8 - 7 = 0

    If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc.

    ∴153−83−73=3(15)(−8)(−7)=2520\therefore 15^3 - 8^3 - 7^3 = 3(15)(-8)(-7) = 2520