Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. In exponential form, 10×10×10×10=10 \times 10 \times 10 \times 10 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 10410^{4}

    1010 is multiplied by itself 4 times.

    10×10×10×10=10410 \times 10 \times 10 \times 10 = 10^{4}

  2. 132=13^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 169169

    132=13×1313^{2} = 13 \times 13

    =169= 169

  3. Which is the largest of 2102^{10}, 10210^{2}, 363^{6}, 636^{3}?
    Answer and solution

    Answer: (D) 2102^{10}

    210=10242^{10} = 1024, 102=10010^{2} = 100, 36=7293^{6} = 729, 63=2166^{3} = 216

    The largest is 2102^{10}.

  4. 225225 written as a power of 1515 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 15215^{2}

    Dividing repeatedly by 1515: 225,15225, 15, that is 2 times.

    225=152225 = 15^{2}

  5. 152×159=15^{2} \times 15^{9} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 151115^{11}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    152×159=152+9=151115^{2} \times 15^{9} = 15^{2+9} = 15^{11}

  6. 91092=\displaystyle \frac{9^{10}}{9^{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 989^{8}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    91092=910−2=98\displaystyle \frac{9^{10}}{9^{2}} = 9^{10-2} = 9^{8}

  7. (z4)6=(z^{4})^{6} =
    Answer and solution

    Answer: (B) z24z^{24}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (z4)6=z4×6=z24(z^{4})^{6} = z^{4 \times 6} = z^{24}

  8. 64×84=6^{4} \times 8^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (A) (48)4(48)^{4}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    64×84=(6×8)4=(48)46^{4} \times 8^{4} = (6 \times 8)^{4} = (48)^{4}

  9. 10343=\displaystyle \frac{10^{3}}{4^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 1258\displaystyle \frac{125}{8}

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    10343=(104)3=(52)3=1258\displaystyle \frac{10^{3}}{4^{3}} = \left(\frac{10}{4}\right)^{3} = \left(\frac{5}{2}\right)^{3} = \frac{125}{8}

  10. (a+2b)0=(a + 2b)^{0} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    Taking a+2b≠0a + 2b \ne 0: Using a0=1  (a≠0)a^0 = 1 \; (a \ne 0)

    (a+2b)0=1(a + 2b)^{0} = 1

  11. b−4=b^{-4} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1b4\displaystyle \frac{1}{b^{4}}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    b−4=1b4\displaystyle b^{-4} = \frac{1}{b^{4}}

  12. (29)−2=\displaystyle \left(\frac{2}{9}\right)^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 814\displaystyle \frac{81}{4}

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (29)−2=(92)2=814\displaystyle \left(\frac{2}{9}\right)^{-2} = \left(\frac{9}{2}\right)^{2} = \frac{81}{4}

  13. (−1)13×(−1)29=(-1)^{13} \times (-1)^{29} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    1313 is odd, so (−1)13=−1(-1)^{13} = -1; 2929 is odd, so (−1)29=−1(-1)^{29} = -1.

    (−1)13×(−1)29=−1×(−1)=1(-1)^{13} \times (-1)^{29} = -1 \times (-1) = 1

  14. (−11)2=(-11)^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 121121

    Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−11)2=112=121(-11)^{2} = 11^{2} = 121

  15. If 192x=191419^{2x} = 19^{14}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 77

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x=14\Rightarrow 2x = 14

    ⇒x=142=7\displaystyle \Rightarrow x = \frac{14}{2} = 7

  16. If 7x+5=3437^{x+5} = 343, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −2-2

    Given, 7x+5=3437^{x+5} = 343

    Dividing 343343 repeatedly by 77: 343,49,7343, 49, 7, so 343=73343 = 7^{3}.

    ⇒7x+5=73\Rightarrow 7^{x+5} = 7^{3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+5=3\Rightarrow x+5 = 3

    ⇒x=3−5\Rightarrow x = 3 - 5

    ⇒x=−2\Rightarrow x = -2

  17. (58)3=\displaystyle \left(\frac{5}{8}\right)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (A) (85)−3\displaystyle \left(\frac{8}{5}\right)^{-3}

    Using (ba)n=(ab)−n\displaystyle \left(\frac{b}{a}\right)^n = \left(\frac{a}{b}\right)^{-n}

    (58)3=(85)−3\displaystyle \left(\frac{5}{8}\right)^{3} = \left(\frac{8}{5}\right)^{-3}

  18. (5a2)3=(5a^{2})^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 125a6125a^{6}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (5a2)3=53×(a2)3(5a^{2})^{3} = 5^{3} \times (a^{2})^{3}

    =125×a6=125a6= 125 \times a^{6} = 125a^{6}

  19. 95×92×98=9^{5} \times 9^{2} \times 9^{8} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 9159^{15}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    95×92×98=95+2+8=9159^{5} \times 9^{2} \times 9^{8} = 9^{5+2+8} = 9^{15}

  20. (102)−2=(10^{2})^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 10−410^{-4}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (102)−2=102×(−2)=10−4(10^{2})^{-2} = 10^{2 \times (-2)} = 10^{-4}

    =1104=110,000\displaystyle = \frac{1}{10^{4}} = \frac{1}{10{,}000}

  21. If (32)x=81(3^{2})^{x} = 81, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 22

    Given, (32)x=81(3^{2})^{x} = 81

    Dividing 8181 repeatedly by 33: 81,27,9,381, 27, 9, 3, so 81=3481 = 3^{4}.

    ⇒32x=34\Rightarrow 3^{2x} = 3^{4} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x=4\Rightarrow 2x = 4

    ⇒x=42=2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{4}{2} = 2

  22. (12)−2+(13)−2+(110)−2=\displaystyle \left(\frac{1}{2}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{3}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{10}\right)^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 113113

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (12)−2+(13)−2+(110)−2=(2)2+(3)2+(10)2\displaystyle \left(\frac{1}{2}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{3}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{10}\right)^{-2} = (2)^{2} + (3)^{2} + (10)^{2}

    =4+9+100= 4 + 9 + 100

    =113= 113

  23. 372×3−12=\displaystyle 3^{\frac{7}{2}} \times 3^{-\frac{1}{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 2727

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    372×3−12=372+(−12)\displaystyle 3^{\frac{7}{2}} \times 3^{-\frac{1}{2}} = 3^{\frac{7}{2} + (-\frac{1}{2})}

    =362=33\displaystyle = 3^{\frac{6}{2}} = 3^{3}

    =27= 27

  24. (3−1−6−1)÷4−1=\left(3^{-1} - 6^{-1}\right) \div 4^{-1} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 23\displaystyle \frac{2}{3}

    (3−1−6−1)÷4−1=(13−16)÷14\displaystyle \left(3^{-1} - 6^{-1}\right) \div 4^{-1} = \left(\frac{1}{3} - \frac{1}{6}\right) \div \frac{1}{4}

    =6−318÷14=16÷14\displaystyle = \frac{6 - 3}{18} \div \frac{1}{4} = \frac{1}{6} \div \frac{1}{4}

    =16×4=23\displaystyle = \frac{1}{6} \times 4 = \frac{2}{3}

  25. (23÷27)2×25=\left(2^{3} \div 2^{7}\right)^{2} \times 2^{5} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 18\displaystyle \frac{1}{8}

    (23÷27)2×25=(2327)2×25\displaystyle \left(2^{3} \div 2^{7}\right)^{2} \times 2^{5} = \left(\frac{2^{3}}{2^{7}}\right)^{2} \times 2^{5}

    =(23−7)2×25=(2−4)2×25= (2^{3-7})^{2} \times 2^{5} = (2^{-4})^{2} \times 2^{5}

    =2−8×25= 2^{-8} \times 2^{5} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    =2−8+5=2−3= 2^{-8+5} = 2^{-3}

    =123=18\displaystyle = \frac{1}{2^{3}} = \frac{1}{8}