Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 78.4 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 49×49=\displaystyle \frac{4}{9} \times \frac{4}{9} =
    Answer and solution

    Answer: (A) (49)2\displaystyle \left(\frac{4}{9}\right)^{2}

    49\displaystyle \frac{4}{9} is multiplied by itself 2 times.

    49×49=(49)2\displaystyle \frac{4}{9} \times \frac{4}{9} = \left(\frac{4}{9}\right)^{2}

  2. 143=14^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 27442744

    143=14×14×1414^{3} = 14 \times 14 \times 14

    =2744= 2744

  3. Which is the largest of 444^{4}, 535^{3}, 353^{5}, 636^{3}?
    Answer and solution

    Answer: (B) 444^{4}

    44=2564^{4} = 256, 53=1255^{3} = 125, 35=2433^{5} = 243, 63=2166^{3} = 216

    The largest is 444^{4}.

  4. 324324 written as a power of 1818 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 18218^{2}

    Dividing repeatedly by 1818: 324,18324, 18, that is 2 times.

    324=182324 = 18^{2}

  5. y6×y7=y^{6} \times y^{7} =
    Answer and solution

    Answer: (B) y13y^{13}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    y6×y7=y6+7=y13y^{6} \times y^{7} = y^{6+7} = y^{13}

  6. t18t8=\displaystyle \frac{t^{18}}{t^{8}} =
    Answer and solution

    Answer: (D) t10t^{10}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    t18t8=t18−8=t10\displaystyle \frac{t^{18}}{t^{8}} = t^{18-8} = t^{10}

  7. (123)4=(12^{3})^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 121212^{12}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (123)4=123×4=1212(12^{3})^{4} = 12^{3 \times 4} = 12^{12}

  8. 53×123=5^{3} \times 12^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (C) (60)3(60)^{3}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    53×123=(5×12)3=(60)35^{3} \times 12^{3} = (5 \times 12)^{3} = (60)^{3}

  9. 14262=\displaystyle \frac{14^{2}}{6^{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 499\displaystyle \frac{49}{9}

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    14262=(146)2=(73)2=499\displaystyle \frac{14^{2}}{6^{2}} = \left(\frac{14}{6}\right)^{2} = \left(\frac{7}{3}\right)^{2} = \frac{49}{9}

  10. 60×60=6^{0} \times 6^{0} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    60=16^{0} = 1

    60×60=1×1=16^{0} \times 6^{0} = 1 \times 1 = 1

  11. 2−4=2^{-4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 116\displaystyle \frac{1}{16}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    2−4=124=116\displaystyle 2^{-4} = \frac{1}{2^{4}} = \frac{1}{16}

  12. (17)−1=\displaystyle \left(\frac{1}{7}\right)^{-1} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 77

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (17)−1=71=7\displaystyle \left(\frac{1}{7}\right)^{-1} = 7^{1} = 7

  13. (−1)30+(−1)50=(-1)^{30} + (-1)^{50} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    3030 is even, so (−1)30=1(-1)^{30} = 1; 5050 is even, so (−1)50=1(-1)^{50} = 1.

    (−1)30+(−1)50=1+1=2(-1)^{30} + (-1)^{50} = 1 + 1 = 2

  14. (−20)3=(-20)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (B) −8000-8000

    Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−20)3=−203=−8000(-20)^{3} = -20^{3} = -8000

  15. If 33x+1=21873^{3x+1} = 2187, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    Given, 33x+1=21873^{3x+1} = 2187

    Dividing 21872187 repeatedly by 33: 2187,729,243,81,27,9,32187, 729, 243, 81, 27, 9, 3, so 2187=372187 = 3^{7}.

    ⇒33x+1=37\Rightarrow 3^{3x+1} = 3^{7}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒3x+1=7\Rightarrow 3x+1 = 7

    ⇒3x=7−1\Rightarrow 3x = 7 - 1

    ⇒3x=6\Rightarrow 3x = 6

    ⇒x=63=2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{6}{3} = 2

  16. If 25x−4=642^{5x-4} = 64, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    Given, 25x−4=642^{5x-4} = 64

    Dividing 6464 repeatedly by 22: 64,32,16,8,4,264, 32, 16, 8, 4, 2, so 64=2664 = 2^{6}.

    ⇒25x−4=26\Rightarrow 2^{5x-4} = 2^{6}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒5x−4=6\Rightarrow 5x-4 = 6

    ⇒5x=6+4\Rightarrow 5x = 6 + 4

    ⇒5x=10\Rightarrow 5x = 10

    ⇒x=105=2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{10}{5} = 2

  17. 6x+2=6^{x+2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 36×6x36 \times 6^{x}

    Using am+n=am×ana^{m+n} = a^m \times a^n

    6x+2=6x×62=36×6x6^{x+2} = 6^{x} \times 6^{2} = 36 \times 6^{x}

  18. (7x3)2=(7x^{3})^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 49x649x^{6}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (7x3)2=72×(x3)2(7x^{3})^{2} = 7^{2} \times (x^{3})^{2}

    =49×x6=49x6= 49 \times x^{6} = 49x^{6}

  19. (a3b2)2×(ab)5=(a^{3}b^{2})^{2} \times (ab)^{5} =
    Answer and solution

    Answer: (D) a11b9a^{11}b^{9}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (a3b2)2×(ab)5=a6b4×a5b5(a^{3}b^{2})^{2} \times (ab)^{5} = a^{6}b^{4} \times a^{5}b^{5}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}: =a11b9= a^{11}b^{9}

  20. 2−1×3−1=2^{-1} \times 3^{-1} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 16\displaystyle \frac{1}{6}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    2−1×3−1=(2×3)−1=6−12^{-1} \times 3^{-1} = (2 \times 3)^{-1} = 6^{-1}

    =161=16\displaystyle = \frac{1}{6^{1}} = \frac{1}{6}

  21. If 6x−1×63=686^{x-1} \times 6^{3} = 6^{8}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 66

    Given, 6x−1×63=686^{x-1} \times 6^{3} = 6^{8}

    ⇒6x−1+3=68\Rightarrow 6^{x-1+3} = 6^{8} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    ⇒6x+2=68\Rightarrow 6^{x+2} = 6^{8}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+2=8\Rightarrow x+2 = 8

    ⇒x=8−2\Rightarrow x = 8 - 2

    ⇒x=6\Rightarrow x = 6

  22. (−10)3+(−9)2=(-10)^{3} + (-9)^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) −919-919

    Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−10)3+(−9)2=−103+92(-10)^{3} + (-9)^{2} = -10^{3} + 9^{2}

    =−1000+81= -1000 + 81

    =−919= -919

  23. 253÷2113=\displaystyle 2^{\frac{5}{3}} \div 2^{\frac{11}{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 14\displaystyle \frac{1}{4}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    253÷2113=253−113\displaystyle 2^{\frac{5}{3}} \div 2^{\frac{11}{3}} = 2^{\frac{5}{3} - \frac{11}{3}}

    =2−63=2−2\displaystyle = 2^{\frac{-6}{3}} = 2^{-2}

    =122=14\displaystyle = \frac{1}{2^{2}} = \frac{1}{4}

  24. 125×(25)3=\displaystyle 125 \times \left(\frac{2}{5}\right)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 88

    Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n}

    125×(25)3=125×2353\displaystyle 125 \times \left(\frac{2}{5}\right)^{3} = 125 \times \frac{2^{3}}{5^{3}}

    =125×8125\displaystyle = 125 \times \frac{8}{125}

    =8= 8

  25. (5−1+7−1+9−1)0=\left(5^{-1} + 7^{-1} + 9^{-1}\right)^{0} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    Using a0=1  (a≠0)a^0 = 1 \; (a \ne 0)

    The bracket is not zero, so its power 0 is 11.