Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 86.4 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. p9p^{9} is read as
    Answer and solution

    Answer: (D) pp power 99

    p9=p×p×p×p×p×p×p×p×pp^{9} = p \times p \times p \times p \times p \times p \times p \times p \times p

    It is read as pp power 99.

  2. 53=1255^{3} = 125. Then 54=5^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 625625

    54=53×55^{4} = 5^{3} \times 5

    =125×5=625= 125 \times 5 = 625

  3. 10,000=10{,}000 =
    Answer and solution

    Answer: (C) 10410^{4}

    10,00010{,}000 is 1 followed by 4 zeros.

    10,000=10410{,}000 = 10^{4}

  4. If 17□=28917^{\square} = 289, the number in the box is
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    Dividing repeatedly by 1717: 289,17289, 17, that is 2 times.

    289=172289 = 17^{2}

  5. 193×194=19^{3} \times 19^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 19719^{7}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    193×194=193+4=19719^{3} \times 19^{4} = 19^{3+4} = 19^{7}

  6. 42147=\displaystyle \frac{4^{21}}{4^{7}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 4144^{14}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    42147=421−7=414\displaystyle \frac{4^{21}}{4^{7}} = 4^{21-7} = 4^{14}

  7. (156)2=(15^{6})^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 151215^{12}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (156)2=156×2=1512(15^{6})^{2} = 15^{6 \times 2} = 15^{12}

  8. 1110×210=11^{10} \times 2^{10} =
    Answer and solution

    Answer: (C) (22)10(22)^{10}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    1110×210=(11×2)10=(22)1011^{10} \times 2^{10} = (11 \times 2)^{10} = (22)^{10}

  9. 503103=\displaystyle \frac{50^{3}}{10^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 125125

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    503103=(5010)3=53=125\displaystyle \frac{50^{3}}{10^{3}} = \left(\frac{50}{10}\right)^{3} = 5^{3} = 125

  10. 40+30+20=4^{0} + 3^{0} + 2^{0} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    40=30=20=14^{0} = 3^{0} = 2^{0} = 1

    40+30+20=1+1+1=34^{0} + 3^{0} + 2^{0} = 1 + 1 + 1 = 3

  11. t−9=t^{-9} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1t9\displaystyle \frac{1}{t^{9}}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    t−9=1t9\displaystyle t^{-9} = \frac{1}{t^{9}}

  12. (310)−2=\displaystyle \left(\frac{3}{10}\right)^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 1009\displaystyle \frac{100}{9}

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (310)−2=(103)2=1009\displaystyle \left(\frac{3}{10}\right)^{-2} = \left(\frac{10}{3}\right)^{2} = \frac{100}{9}

  13. (−1)64=(-1)^{64} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    6464 is even and (−1)even number=1(-1)^{\text{even number}} = 1.

    (−1)64=1(-1)^{64} = 1

  14. (−y)11=(-y)^{11} =
    Answer and solution

    Answer: (C) −y11-y^{11}

    1111 is odd, so (−y)11=−y11(-y)^{11} = -y^{11}

  15. If 23x−6=23623^{x-6} = 23^{6}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1212

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x−6=6\Rightarrow x-6 = 6

    ⇒x=6+6\Rightarrow x = 6 + 6

    ⇒x=12\Rightarrow x = 12

  16. If 8x+1=5128^{x+1} = 512, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 22

    Given, 8x+1=5128^{x+1} = 512

    Dividing 512512 repeatedly by 88: 512,64,8512, 64, 8, so 512=83512 = 8^{3}.

    ⇒8x+1=83\Rightarrow 8^{x+1} = 8^{3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+1=3\Rightarrow x+1 = 3

    ⇒x=3−1\Rightarrow x = 3 - 1

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2

  17. 2x−4=2^{x-4} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 2x16\displaystyle \frac{2^{x}}{16}

    Using am−n=aman\displaystyle a^{m-n} = \frac{a^m}{a^n}

    2x−4=2x24=2x16\displaystyle 2^{x-4} = \frac{2^{x}}{2^{4}} = \frac{2^{x}}{16}

  18. (2q)4=\displaystyle \left(\frac{2}{q}\right)^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 16q4\displaystyle \frac{16}{q^{4}}

    Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n} and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (2q)4=24q4\displaystyle \left(\frac{2}{q}\right)^{4} = \frac{2^{4}}{q^{4}}

    =16q4\displaystyle = \frac{16}{q^{4}}

  19. (72)5×73710=\displaystyle \frac{(7^{2})^{5} \times 7^{3}}{7^{10}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 737^{3}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n} and am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    (72)5×73710=710×73710=713710\displaystyle \frac{(7^{2})^{5} \times 7^{3}}{7^{10}} = \frac{7^{10} \times 7^{3}}{7^{10}} = \frac{7^{13}}{7^{10}}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}: 713−10=737^{13-10} = 7^{3}

  20. 101÷10−2=10^{1} \div 10^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 10310^{3}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    101÷10−2=10110−2=101−(−2)=101+2=103\displaystyle 10^{1} \div 10^{-2} = \frac{10^{1}}{10^{-2}} = 10^{1-(-2)} = 10^{1+2} = 10^{3}

    =1000= 1000

  21. If 10x+1=11000\displaystyle 10^{x+1} = \frac{1}{1000}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −4-4

    Given, 10x+1=11000\displaystyle 10^{x+1} = \frac{1}{1000}

    11000=1103=10−3\displaystyle \frac{1}{1000} = \frac{1}{10^{3}} = 10^{-3} (dividing 10001000 repeatedly by 1010: 1000,100,101000, 100, 10)

    ⇒10x+1=10−3\Rightarrow 10^{x+1} = 10^{-3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+1=−3\Rightarrow x+1 = -3

    ⇒x=−3−1\Rightarrow x = -3 - 1

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4

  22. (2−4÷2−9)×2−2=\left(2^{-4} \div 2^{-9}\right) \times 2^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 88

    (2−4÷2−9)×2−2=2−42−9×2−2\displaystyle \left(2^{-4} \div 2^{-9}\right) \times 2^{-2} = \frac{2^{-4}}{2^{-9}} \times 2^{-2}

    =2−4+9×2−2=25×2−2= 2^{-4+9} \times 2^{-2} = 2^{5} \times 2^{-2}

    =25−2=23= 2^{5-2} = 2^{3}

    =8= 8

  23. 1132×1112=\displaystyle 11^{\frac{3}{2}} \times 11^{\frac{1}{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 121121

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    1132×1112=1132+12\displaystyle 11^{\frac{3}{2}} \times 11^{\frac{1}{2}} = 11^{\frac{3}{2} + \frac{1}{2}}

    =1142=112\displaystyle = 11^{\frac{4}{2}} = 11^{2}

    =121= 121

  24. (2−1−6−1)÷3−1=\left(2^{-1} - 6^{-1}\right) \div 3^{-1} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    (2−1−6−1)÷3−1=(12−16)÷13\displaystyle \left(2^{-1} - 6^{-1}\right) \div 3^{-1} = \left(\frac{1}{2} - \frac{1}{6}\right) \div \frac{1}{3}

    =6−212÷13=13÷13\displaystyle = \frac{6 - 2}{12} \div \frac{1}{3} = \frac{1}{3} \div \frac{1}{3}

    =13×3=1\displaystyle = \frac{1}{3} \times 3 = 1

  25. (27)−4×(32)−2×(73)−3=\displaystyle \left(\frac{2}{7}\right)^{-4} \times \left(\frac{3}{2}\right)^{-2} \times \left(\frac{7}{3}\right)^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 214\displaystyle \frac{21}{4}

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (27)−4×(32)−2×(73)−3=(72)4×(23)2×(37)3\displaystyle \left(\frac{2}{7}\right)^{-4} \times \left(\frac{3}{2}\right)^{-2} \times \left(\frac{7}{3}\right)^{-3} = \left(\frac{7}{2}\right)^{4} \times \left(\frac{2}{3}\right)^{2} \times \left(\frac{3}{7}\right)^{3}

    =7424×2232×3373\displaystyle = \frac{7^{4}}{2^{4}} \times \frac{2^{2}}{3^{2}} \times \frac{3^{3}}{7^{3}}

    =2−2×71×31= 2^{-2} \times 7^{1} \times 3^{1} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}, aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    =14×7×3\displaystyle = \frac{1}{4} \times 7 \times 3

    =214\displaystyle = \frac{21}{4}